- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Mivel zömmel inkább sötétebb, közepes pörkölésű kávékat szoktam fogyasztani, így a pid nélküli classicomon szoktam csinálni pár mp "hűtő" csapolást, hogy ne égjen szénné a kávém.
Na most mivel Fecoter vízre fogok váltani - ami azért annyira nem olcsó sztori -, így mint amolyan Magyar ember, gondolkodom a spórolási lehetőségeken, hogy lehetne ezt okosba csinálni...
Az nagyon trógerul hangzik, hogy a hűtőcsapolást egy csészébe engedem, amely vizet pedig visszaöntöm a tartályba? (ezt egyébként korábban 1 videóban láttam..)
Nyilván azért ami víz kijön a fejegységből, az nem feltétlenül kristály tiszta, sőt.. de ha azt mondjátok belefér.. akkor miért ne
(későbbiekben persze pattani fog bele a pid)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz mutyi #115193 üzenetére
Eléggé szkeptikus vagyok ezekkel a disztribútorokkal. Egyszerűen lehetetlennek gondolom, hogy valamit javít az őrleményen, ha a szűrőben a kávé felső harmadát-negyedét random profilokkal kapirgáljuk. Nem mondom, hogy nem javít, csak én nehezem hiszem.
Valakinek bármi bizonyítéka vagy megyfigyelése van esetleg? Extrakció mérés, vagy bármi? Vagy legalább szebb a nyitott karos lefolyás?https://caffe35.webnode.hu/
-
MODERÁTOR
válasz fragola.6035 #115203 üzenetére
Jogos felvetés.
Ha a wdt elmarad akkor hajlamosabb talán a fröcskölésre nyitott karban. De majd teszek egy próbát úgy, hogy kihagyok mindent és csak simán tamperelés lesz.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
lszlfrng
csendes tag
Van fiókodban egy felesleges PID SSR kimenettel?
Postázod vagy elmegyek érte (Budapest, Kecsekmét vonalon)?Rendeltem aliexpressről, de 2 hét ígért szállítás után egyszer csak átváltott 90 napra. Kommunizmus ...
-
tag
válasz hogyaza #115199 üzenetére
Persze, hogy működik a rézcső, ezt nem is vitatom.
A hőelvonásról egy dolog még: ha beteszed a vízzel telt csövet a gépházba, azzal a gépház hőkapacitása megnő, tehát ugyanakkora fűtőteljesítménnyel lassabban fog az egész rendszer a kívánt hőmérsékletre emelkedni. Analitikusan úgy érdemes elképzelni, hogy ha rá van gyógyítva a rézcső a bojlerre, akkor a "bojler környezete" (a cső, benne a vízzel + a környező levegő) nagyobb hővezetési tényezővel bír, mint nélküle. Az a hő (energia), amit ez elvisz, nem a bojlert és a benne levő vizet melegíti.
Számolni én nem szeretnék ilyet, de ha szeretnék, az egyik első paraméter pont a bojler és a környezete mint perem közti hővezetési tulajdonság volna, ami más, ha ott a cső, mint ha nincs.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
mutyi
senior tag
Nekem a wdt arra van, hogy könnyebb legyen tamperelni, mivel nem marok tamperem van, így ha előtte nem wdt-ek, akkor könnyebb félrenyomni és nem lesz tökéletesen vízsztintes a pogi.
Továbbá én régebben azt tapasztaltam, hogy ha wdt-ek, akkor talán több íz jön ki,mint sima esetben.
Egyébként lehet az egész placebo, egyik jó olasz kávézóban sem szokásuk nemhogy wdt-zni, de még a tampert sem nyomják oda rendesen. -
roBEEsz
csendes tag
Az a helyzet, hogy kb. 15 percet szoktam hagyni a gépnek, hogy felmelegedjen.. így, hogy nincs benne pid, ha ilyenkor húzok vele egyet, akkor olyan forró, hogy kb nem tudom meginni se, valamint a sötétebb pörkölésből abszolút előhozza a keserű jegyeket (magas hő miatt könnyebb a kivonatolás..) Ezért szoktam egy pici vizet leengedni, hogy lejebb tudjam vinni a hőfokot.. Természetesen tudom, hogy PID lesz a végső megoldás, de nem tudom egyelőre mikor és hogyan lesz lehetőségem a beszereltetésre..
-
SteelCowboy
csendes tag
Most így, hogy írod, bevillant, hogy a Keresztapper-féle disztribútor kapcsán olvastam a honlapján egy mérést ennek kapcsán. Németh János, a Kapucziner tulajdonosa és pörkölőmestere végzett az eszközzel TDS mérést, az alapján jobb volt az, amelyiknél használta a a disztribútort.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SteelCowboy #115213 üzenetére
Azért az a videó nem arról győz meg, hogy mennyire jó a disztribútor...
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
-
roBEEsz
csendes tag
válasz WarLock07222 #115215 üzenetére
Hát a pörkölés amit iszok inkább mondanám közepesnek (PY ChocoMadness + Grandi lesz most terítéken..)
Classic + Specialita kombóhoz szerinted nem érdemes fecoterrel foglalkozni? Az a helyzet, hogy alapvetően kancsós (Laica) vizet használtam, de azt nagyon sokan szídták, így gondoltam akkor kipróbálom a Fecotert..Én személy szerint pancsolni nem akarok..így most jobb altert nem tudtam...
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Cathfaern #115214 üzenetére
Nem azt mondom, hogy minden kétséget kizáró bizonyíték, de fragola a TDS-re kérdezett, nekem meg ez villant be. Lehet fenntartásokkal kezelni, én is az egészséges szkepticizmus híve vagyok, ennek ellenére használok egyengetőt placebo gyanánt.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz SteelCowboy #115213 üzenetére
Igen, a Keresztapper-féle az más, ő sokat dolgozott rajta, voltak mérések is, stb.
Inkább az OCD, AVX, Tadamm és aliexpress kacatokra gondolok.
Mert egy darálószabályozást ki lehet mérni, egy rézcsőtuningot is. Még ha mondjuk nem is éreznék különbséget a kávéban, de a műszer nem hazudik. De a disztribútorokat nem lehet mérni, csak hit kérdése.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
MODERÁTOR
válasz fragola.6035 #115219 üzenetére
Tadamm mitől kacat? Kb uaz mint a Keresztapper-féle.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
hoffman_
nagyúr
válasz fragola.6035 #115219 üzenetére
ránézésre én nem sok különbséget látok az AVX "saját", a Motta, a Tadamm és a PuckPerfecter felületei között, csak minimális differenciákat. utóbbinak a kidolgozása tűnik a legjobban (bár a kép az kép), illetve a kereszt "lecsapása" nagyobb mértékű. Tadamm-nál nem látom lecsapva, AVX-es meg olyan tessék-lássék. ezek alapján elképzelni nem tudom, hogy egy jól választott átmérőnél (és magasságnál, ami Tadamm-nál pl. folytonos, a Keresztapper-nél fix gyűrűs), hogy honnan ered a nagy különbség.
mint teljesen laikus, érdeklődő, kérdezem, hogy hol lehet ebben ekkora különbséget találni a csapolásnál, miért lesz más a TDS és kivonatolás, hisz mindegyik a pogácsa tetején kavirnyál. Tadamm legalább szépnek, a PuckPerfeckt meg pratktikusnak tűnik
koxx:
ez engem is szíven-ütött, mert itt javasoltá(tok) és várom is nagyon de amúgy nem tűnik ugyanolyannak a felület, került fel róla Tadamm kép is. PuckPefecter tűnik ki leginkább az agresszív él letörése miatt.szerk.: ne érts félre, látszik, hogy nem ugyanolyan gyártósor köpte ki arra értettem, hogy mindegyiknek hasonló a profil kialakítása, max az anyag megmunkálásban és profilban van gagyi meg tisztes végeredmény.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
fragola.6035
aktív tag
Az aliexpress kínaiakra gondoltam, hogy kacat.
De a Tadamm nem lehet ugyanaz, mint a Keresztapper-féle, mert az le van védve. Bár mondjuk attól még lehet. Inkább nekem attól lenne hiteles egy ilyen termék, hogy leírja, hogy konkrétan mit miért csinál, miért pont olyan a profil, mi lesz jobb a használatával, milyen mérésekkel bizonyítja.
Attól nem lesz valami kacat, ha értelme is van. Nem azt mondom, hogy értelmetlen a disztribútor, hanem valami bizonyítékot keresek, valami mérhető eredményt. Vagy olyan véleményeket, hogy "X" márkájú disztribútor szart se ér, a "Z" viszont nagyon hatékony. Nincsenek ilyen egyöntetű vélemények, mint pl. a szűrőknél. Csak mindenki használja amit éppen vett, és senki nem mondja ki, hogy nem ér semmit, vagy hogy sokat javult a kávé.
Ezek miatt gondolom, hogy sem a Tadamm, sem az AVX, sem a Motta, sem semelyik nem látszik ki a tömegből, csak a Keresztapper.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Kulbi
aktív tag
válasz fragola.6035 #115223 üzenetére
Szerintem sem fogja ezeket senki kimérni. Illetve nem, nem egyformák. Ha esetleg beszéltek akkor Tadamm azért el tudja mondani mi miért van kialakítva úgy ahogy. Szerintem a Tadamm leginkább a The Jack Leveler-re hasonlít. Egy kereszt amely középen is szinte csak egy élben találkozik, meredeken indul, minimalizálva a kompressziót.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
RetepNyaraB
veterán
Mivel relatív drága móka, nyilván nem vásárolgat össze az ember gyermeke 3-4 fajta cuccot, hogy majd teszteli
Nekem számomra érezhetően konzisztensebb lett a lefolyás disztribútorral (Tadamm) a sima wdt-hez képest (oké, hogy annak elsődleges célja nem is ugyanaz, csak megfelel egyengetésre is); plusz ha jól állítom be, nem tömörít elő észrevehetően. Amin lehetne javítani az az őrlemény beragadása itt-ott. Ez sem veszélyes mértékű, csak nem nulla. Lehet, hogy a puckperfecter jobb az él letörés miatt ilyen szempontból, nem tudom.Egyébként ha jól van előkészítve a pogi (wdt), akkor az előtömörítést sem érezném akkora problémának, bár nyilván jobb, ha nincs. De a végeredményből kiérezni egy sommeliernek kell lenned, én meg nem vagyok az.
Ami probléma volna, ha nem egyenletesen rendezi el a cuccot, hanem kitolja oldalra pl. Ezt nem is tudom mivel lehet mérni azon túl, hogy ha láthatóan fos a lefolyás.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
MODERÁTOR
válasz Kulbi #115224 üzenetére
Hasonló az Assohoz igen, de Tadammén egy vonalban futnak az élek. Hagyományos tamper esetén segíthet, hogy párhuzamos legyen a felület, de marok v rugós esetén sztem csak placebo. Én is használom ha már megvettem, de kétlem, hogy rosszabb lenne a shot ha elhagynám.
-
WarLock07222
tag
Én személy szerint egyik ilyen eszközt sem használom már nagyon régóta de: szerintem abban pont nincs különbség egyik gyártó részéről sem, hogy mivel próbálja bizonyítani a saját termékének hasznosságát - mert mind részéről leginkább levegőbe hadonászás van és ugyanazon marketing szavak ismétlése más sorrendben.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz qvik27 #115211 üzenetére
A PID megnézi, hogy a rendszerben történő változást, a rendelkezésre álló fűtőegységgel (vagy hűtő) hogyan tudja a a leggyorsabban a beállított értékre hozni úgy, hogy ne lőjön nagyon felé és alá (kisimítja).
Nem mélyedtem bele a részletekbe, de nagyjából amit megértettem (saját bőrömön):
Amikor auto tuning üzemmódban fut, akkor láthatod, hogy engedi lecsökkenni a cél alá hőmérsékletet majd felfűt a cél felé jó pár fokkal és azt is hagyja lehűlni a célig. A lehűlés és melegedés sebességéből meghatározza a függvény (van vagy három) konstansait amivel aztán a céltól való eltérés esetén kiszámolja, hogy mennyi ideig kell fűtenie. Ezek az egyszerű pidek a fűtési időt határozzák meg és nem tudják a teljesítményt is állítani. Ezért villog 1-2 másodpercenként a fűtés lámpa.
Ha változtatsz a környezeten érdemes auto tuningot ráengedni. Én fent felejtettem a GC tetején egy törlőkendőt amitől egy kicsit másképpen viselkedett a rendszer. Ha kiveszel egy sor rézcsövet, akkor azt meg kell tanulnia a pidnek.
-
hoffman_
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115225 üzenetére
ha már wdt, épp ma érkezett meg a speciális Lajvér különkiadású eszköz hozzám is
picit jobbnak álmodtam meg, de azért élőben sem lett olyan vészes, honlap próba, a fogpiszkáló után nagy reményeim vannak.a borászatot ajánlom amúgy, fiatalok, de nagyon szeretem, könnyebb vörösborokat csinálnak a szekszárdi átlagnál, illetve fehérben is jók, az Incognito nyári melegben pazar. ha nem lenne elég kávére költeni
[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
válasz eastsider #115230 üzenetére
én az itt ajánlott 3D printer tűt vettem, de így "szerelés" után felesleges szerintem. sima tű is teljesen jó lehet. annyi előnye volt, hogy le kellett vágnom kb. a felét, hogy passzoljon, így kijön még egy szett whisky-s dugóból is : )))
-
JózsefK
csendes tag
Sziasztok
E61 fejnél az “indítókar” néha kicsit akad, de nem állandóan. Van ötletetek? Rendszeresen takarítva, vakszűrőzve, a víz lágyitott.Itt jut eszembe, norda vizet az életben nem veszek többet, legutóbb valami trutyi bevonat lett a csepptálcán pedig tiszta norda volt benne.
Köszönöm a segítséget
-
tag
válasz sz.zs. #115218 üzenetére
Úgy értem, két dolgot tud mérni akkor, amikor auti tune-t csinál: hőmérsékletet és időt. Ezekből okoskodja ki, hogy mit csináljon ahhoz, hogy viszonylag konstans x fok legyen a mért ponton a hőmérséklet.
Amikor tanul, meg kel neki mutatni minden folyamatot, amiben szeretnénk, hogy jól szabályozzon. Ez lehet, hogy triviális mondás, de nem feltétlenül triviális megcsinálni.
A csövezés után másképp kell viselkednie: ezt meg kell tanulni. (Sőt, ha sokszor húzol egymás után, akkor azt a helyzetet is, amikor a csőből már nem a valamelyest előmelegített víz jön, mert nem volt ideje eléggé átmelegedni.)BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
MODERÁTOR
válasz JózsefK #115235 üzenetére
Zsírzást kapja? Én igazából nem értem ezt az állandó vakszűrőzést sem, néha persze kell egy kis visszaöblítés, de AP papírral annyira ritkán kell.
"norda vizet az életben nem veszek többet" az tuti mert sehol nem kapható
-
WarLock07222
tag
válasz qvik27 #115236 üzenetére
Iszonyatosan nem triviális megcsinálni és többek között ezért is drága az a PID, ami drága. Nagyon függ a rendszer tulajdonságaitól az, hogy az autotune közben keltett periodikus kilengésekből hogyan számolsz vissza 3 olyan értéket, amivel aztán a rendszer stabil lesz nyugalmi állapotban, ha valami kilendíti innen akkor arra jól reagál (bármit is jelentsen ez adott problémára), illetve kikapcsolt állapotból hogyan éri el a nyugalmi állapotot és addig hogyan viselkedik (pl. felmelegedés után de nyugalmi állapot előtt mekkora kilengéseket engedsz). Ráadásul ezesetben abszolút nem szimmetrikus a hőmérséklet görbe, mert teljesítménytől függően jóval hamarabb sikerül felfűteni a cél hőmérséklet felé a rendszert, minthogy az visszahűljön. Na most ha köré tekersz pár méter rézcsövet, akkor ez a folyamat teljesen máshogy lesz aszimmetrikus (úgy, hogy közben a teljesítményed amúgy ugyanannyi ). Szóval maradjunk annyiban, hogy tényleg baromi nehéz feladat és viszonylag kevés publikáció van arról, hogy hogyan érdemes egyáltalán belekezdeni a dologba, és ezek a PID-ek eléggé általános felhasználásra lettek készítve, nem pedig kávégép bojlerének a szabályzására elsődlegesen.
[ Szerkesztve ]
-
JózsefK
csendes tag
+mboa
Még új a cucc nekem, én még nem zsíroztam
Ha ehhez van kis segítség azt én nagyon szívesen veszem
Annyit már utána olvastam, hogy elméletileg élelmiszeripari szilikon zsírt lehet / kell használni időnként a karbantartáshozebben is kérnék segítséget, hogy milyet érdemes venni, melyik jó minőségű és biztonsággal használható
Vakszűrőzést ritkán csinálok zsíroldóval, inkább simán vízzel öblítem vissza
olvastam hogy a kávé zsír sem tesz feltétlen rosszat neki, de időnként azért meg kell zsíroldózni -
mboa
csendes tag
válasz JózsefK #115245 üzenetére
lehet én túltolom, de kb heti 1x zsíroldózok (Terso clean porból egy fél kávéskanálnyi), viszont ezt követően húzok vele egy kávét amit elöntök (itt jön képbe a kávé zsír amit írsz), majd ismét backflush. egyébként a géppel átlagban napi 2 duplát főzök, minden kávé után tisztítókefe, majd vakszűrő 10mp-ig.
Egyébként szó szerint ugyanezek a kérdéseim, mint Neked, így szívesen venném a tapasztalt fórumtársak véleményét mint a zsírzás, mind a rendszeres E61 karbantartás témakörében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest