Hirdetés
-
Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
gp Továbbra is szeptemberi premierrel számolnak a fejlesztők, reméljük több halasztásra már nem kell számítanunk.
-
Miniképernyős, VIA-s Epomaker billentyűzet jött a kábelmentes szegmensbe
ph A megfizethető, szivacsokkal jól megpakolt modell ötfajta kapcsolóval és kétféle színösszeállítással/kupakprofillal szerezhető be.
-
Olcsó 5G-s ajánlatot nyújt a Realme Indiának
ma Megérkezett a Realme C65 5G, az első készülék a MediaTek Dimensity 6300-zal.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
general
addikt
válasz hoffman_ #115350 üzenetére
A közepes nálam is rendben van általában, a világos az szenvedős, mint valószínűleg sokaknak. De ebbe most bele találtam, örülök is nagyon. Elég nehéz az Annával korrekt tejhabot/krémet kreálni, de azért azt már nagyjából kigyakoroltam. Kevéske a gőznyomás, rendesen skillt igényel..
-
hoffman_
nagyúr
válasz general #115352 üzenetére
várom már, hogy nekem is legyen egy ilyen reggel, amit eltalálok.
Parci:
bár nem engem kérdeztél, de ma informatív kedvemben keltem én bőven a 3. Pfizer után dőltem ki tőle durván és előtte, már bőven fertőző időszakban, találkoztam vagy 30 emberrel - senkit nem fertőztem meg. már rég feladtam, hogy megértsem : )[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
konzumpro
senior tag
válasz general #115348 üzenetére
Bár én csak viccből írtam múltkor a Smartwatert Visztula hsz-ára, most látom régebben Ferkoboy is írta hogy olcsó visszasózott desztvíznek számít, amúgy jó ízű víz és alapelvem hogy jó ízű vízből lehet jó ízű kávét csinálni. Akkor is ha lágy víz. Én gyantával lágyított vízből szoktam keverni vissza csapvízzel egy olyan arányt, ami emlékeztet a gyerekkori jégcsap ízre...
-
eastsider
nagyúr
ot milyennek mondanatok? eleg szinhu lett a foto, termeszetes feny mellett keszult
[kép] kozepes, vagy vilagos?
Impresso ethiopia adado natural (espresso pori)
94C-n nagyon jot huztam belole reggel, jottek rendesen a gyumolcsos jegyekmas: mitol van, hogy sok videoban amit nezek naked portafilter lefolyast, ilyen szep tolcser jelenik meg? [link]
nekem ilyen kisebb a tolcser, vagy meg kisebb szinte mindig: [kép][ Szerkesztve ]
-
roBEEsz
csendes tag
Haló!
Végre bontásra került a PY-féle Grandi Arabica! Annak ellenére, hogy valamelyik tényezőm félre csúszik, érezni, hogy nagyon komoly cucc!
A helyzet az, hogy keserűnek érzem a jelenlegi beállításommal, viszont nem tudom melyik irányba kéne változtatnom..
Jelenleg:
Gaggia Classic Pro - 9 bar OPV
Specialita
12/18g IMS
18g őrlemény
25 mp - 1:2 ratioA lefolyást tekintve én még simán finomítanám egy kicsikét, mert elég gyorsan átjön, -mondjuk úgy 30 mp körüli lefolyást céloznék- (viszont már ígyis keserű, tehát lehet a finomítás nem sokat segítene, igaz...?) - egyébként maga a lefolyás jól fest, csatornásodást abszolút nem lehet észrevenni!
Személy szerint a hőmérsékletet érzem a problémának.. viszont PID nélkül ez elég necces.. rohadt forró a kávé mikor elkészül.. (15 percet szoktam hagyni a gépnek, hogy melegedjen és a presso készítés előtt direkt engedek le 2-3mp-ig vizet..) Lehet, hogy csak 10-12 percet kéne hagynom a gépnek, vagy ennek nincs értelme?
Bár nem gondolom, hogy ez a tényező lenne a legkardinálisabb, de lehet hogy 18g helyett 17g körül kéne mennem??
Illetve még arra gondoltam, hogy a ratiot levinni 1:1,75-re..
Esetleg van valami tippetek?
Köszke!
-
general
addikt
válasz konzumpro #115354 üzenetére
Olcsónak nem mondanám, 270Ft körül van az 1,1l. Nekem talán havi 4-5 ezer Ft lenne ezt használni. Vízkovesedesere kiváncsi lennék. Megpróbálom vízforraló a is használni 1-2 hétig esetleg, azon eléggé látszik, a csapvíz 2 hét után már jól láthatóan nyomot hagy. De igen, elvileg visszasózott lepárlott víz. Több infót nem találtam, pedig keresgéltem.
-
icm
tag
válasz roBEEsz #115356 üzenetére
Inkább 30 perc legyen a felfűtési idő.
Első körben növelj 0.5g-vel a dózison. Ha keserű kb átesik a víz amin vagy örlő finomítással vagy dózis növeléssel tudsz variálni. Minél finomabb annál nagyobb hajlama van a csatornásodásra."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
WarLock07222
tag
-
Gery0505
tag
válasz Parci #115351 üzenetére
Köszi szépen a Jókívánságokat! Igen, sajnos oltás mellett kapta el a frakkom ennyire. Két Astra, és egy Pfizer után. A harmadikat még tavaly Augusztus közepén kaptam, lehet már kiment a hatása, vagy a hetvenszer mutálódott vírust már nem ismeri fel a szervezet.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz eastsider #115355 üzenetére
Lehet a fotó kedvéért durvábbra őrölték egy picit a KV-t. Ha gyorsabban tud átfolyni, akkor ilyen lesz a tölcsér mint amit mutattál, kérdés, hogy ez jó-e.
Tényleg, összeszedhetnénk, hogy mik a jó lefolyás ismérvei. Pl.: Milyen vastagnak kell lennie a tölcsér aljának? Nekem olyan vékony szokott lenni, mint egy gyufaszál, vagy vékonyabb. Azt is szeretném tudni, hogy a lefolyás során mikor milyen összetevő válik ki a csészébe, hogyha mondjuk kesernyés lesz az eredmény.[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
hoffman_
nagyúr
-
eastsider
nagyúr
válasz Gery0505 #115366 üzenetére
ah ertem... nekem is gyufaszal vastagsag kb...
#115359 icm: kicsit mar regi ez a pori (oktoberi), csak most kerult sorra... van meg egy costa ricai jan 3-i is. az alattunk levo kavezoban ilyet kapni, igy gyakran veszek toluk. brikkahoz kepest elegge csoda az eredmeny
-
qvik27
tag
válasz eastsider #115363 üzenetére
Persze! sokminden is igaz ezekre a konstellációkra.
Bő egy éve válogattunk neten parkettákat meg falszíneket. elmentünk egy boltba, kölcsönöztünk egy RAL színskálát meg egy mintakészletet, aztán otthon megfelelő fényviszonyok mellett megnéztük, hogy a 10 kijelzőből melyiket tudjuk legközelebb hozni a skálához. Aztán a két elég jón néztünk meg mindent, mielőtt döntöttünk.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
rastacsz
tag
válasz eastsider #115355 üzenetére
Az az adado nagyon jó volt szerintem. Klasszikus espressohoz képest világos volt, de nagyon könnyen kezelhető, gyümölcsös, kellemesen savas.
______Kaptam viszont Guatemala huehuetenango-t, november 24-i pörkölés, de eddig bontatlan csomagban egy simítózáras tasakban 4-7°C-on volt.
"közepesen-sötét" pörkölés, ami nekem inkább sötét. Füstös, kesernyés ízek, nulla sav. Visszasírom a teesz omniroastját, pedig szenvedtem vele, de ezerszer élénkebb volt.
Lehet, hogy hideg vízzel kellene elkészíteniThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Parci #115378 üzenetére
de mindenki otthon szeret beszélgetni
a magam részéről én külön köszönöm, hogy berekesztetted.WarLock korrekciója nyomán merült fel bennem a kérdés, hogy alapvetőenn inkáb közepes pörik járnak nálam, 90%-ban PY, így egy igazi világossal akkor még nagyobb kudarc várna rám?
a PID-em pontossága még mindig kérdéses, de azt veszem alapul, hogy ha kijelzett értéken jó a GetUp, akkor +2...4 fokkal megyek neki egy SO-nak vagy elixírnek. mégsem találom el.
az őrlés is szokott változni, de az a nagy bajom, hogy ha túl finomra őrlöm és befullad, akkor kezdek el valamit érezni abból a testből, amit várok, csak meghal a lefolyás, oda is ég, meg túlkivonatolás áldozata is lesz. ha durvább az őrlés, akkor is lassan indul meg (13-18mp között), de utána jóval gyorsabban átesik, alul kivonatolt marad.merre érdemes indulnom +/- 0.5g bab vagy szerezzek eszközt és mérjem ki a fejhőt a PID-hez képest?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
paljoc
tag
válasz hoffman_ #115380 üzenetére
“korrekciója nyomán merült fel bennem a kérdés, hogy alapvetőenn inkáb közepes pörik járnak nálam, 90%-ban PY, így egy igazi világossal akkor még nagyobb kudarc várna rám?”
Én mindenképp azt javaslom, hogyha nem boldogulsz ezekkel a pörikkel, bártan próbálj ki másoktól is, van vàlaszték már bőven, egyáltalán nem biztos h egy másik pörkölő világosabb tételeivel még nagyobb kudarcod lenne, sőt, lehet ott találod meg a kedvedre való stílust. Szóval egyàltalán nem biztos hogy a “Te készülékedben van a hiba”, lehet hogy csak simán nem felel meg az igényeidnek, ízlésednek ez a kofi. Szerencsére egy kg kávé ára nem a világ, lehet bátran próbálgatni, max azt a tételt nem iszod meg olyan nagy elégedettséggel, de legalább nagyobb az esély megtalálni, ki az aki téged igazán eltalál a termèkével!😉
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #115380 üzenetére
A GC-t kellene gatyába ráznod egy kicsit, mert nem fognak sikerülni a KV-k. Az OPV-ben elhasználódott a tömítés, mialatt mi használtuk, Fragola mester egy pillanat alatt kicseréli neked. A nyomás tutira nincs meg, mert a Profitec-en látom, hogy a rugó csúcsnyomása 9 Bar-on van, és a Majort 2-3 recével arrébb kellett állítani a finom irányba, hogy jó legyen a lefolyás, és ne ömöljön át a KV. Ez elég sok. Ahol én használtam a GC-t ott sokkal durvább volt az őrlemény, és a második KV mindig befulladt. Erre nem jöttem rá miért. Valószínű, hogy a meleg víz fellágyította a tömítést, és még kevésbé zárt. Vagy nemtom. Szóval a nyomást is ellenőrizzétek le, mert tuti, hogy nem konzisztens, és tuti, hogy kevesebb, mint kellene. A PID-et is ellenőrizni kell, de lehet a szenzor sem teljesen OK, vagy az elhelyezéssel van egy pici baj, lehet csak meg kell igazítani, vagy kicserélni a szenzort, ha nem jó. A hőmérsékletet ki kell mérni, hogy egy adott beállításon milyen meleg víz jön a KV párnára, és az Omron PID-ben van egy hőmérsékleti eltolás paraméter (majd nézd meg az User manualjában, hogy melyik az), amit ehhez a hőmérséklethez hozzáállítasz, és akkor azt látod majd a kijelzőn, ami a KV párnára is érkezik. De ehhez hőmérő kell, ami nekem nem volt, így ez a nemes feladat Rád vár. Lehet az Autotune-t sem jól futtattam le, ez is lehet hiba. Fragola Mestert kérd meg, ill együtt meg tudjátok csinálni.
Paljoc: Nem a kávéiddal van a baj, hanem a gépet kell picit gatyába rázni, és utána ki tudja majd hozni a csodát, amit beletettél.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
WarLock07222
tag
-
hoffman_
nagyúr
válasz paljoc #115382 üzenetére
köszi a választ közvetlenül a forrástól!
csatlakozom Gery-hez, nem a forrással van a baj szerintem, mert azért párat már kóstoltam nálad reggel és egy sebitben beállított őrlés meg a Catler kombón jobbakat húztál, mint én szoktam, tehát valami triviális megoldás lesz ez. másokat is szoktam próbálni, de alapvetően teljesen jó vonalad, Aeropressel, V60-al is kísérletezek már, szokott néha sikerülni. arról nem is beszélve, hogy értékelem az egész hozzáállást, amit képviselsz, ezért is van itthon jobban súlyozva a polc PY-alGery0505:
köszi újfent a tippeket, én is arra gyanakodtam már (a hangokból, a shot indulásból és őrlés/lefolyási sebességekből), hogy a nyomás lehet az egyik tünet. mostanra akkor elkönyvelem, hogy megismertem, amit lehet, keresni fogom fragolát[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
paljoc
tag
válasz hoffman_ #115386 üzenetére
Ok, persze, el kell bíbelődni a dolgokkal, csak mivel írtad h egyik SO-m se nagyon működik, meg kérdezted h akkor más “újhullámosabb” kofival még több nehézség lesz-e, azért írtam h egyáltalán nem biztos, érdemes próbálgatni mindenfélét. /persze legjobban annak örülök hogyha az enyémnél is megtalálod majd a nyitját, ez természetes 🙂/
-
bbuffy
senior tag
Pörköltem kávét a minap, vissza a gyökerekhez címszóval. Brazil Santos. Ezzel kezdtem. Most sikerült egy friss szüretet is kifognom. Igaz új helyekről veszem a zöldet, a korábbi forrást kilőttem, mert nagyon sok volt az instabil, régi, rossz tétel. Jobb is a zöld minősége és azért érezhető hogy nem két kg-t pörköltem már. Szemre, zseni sima sinussík kakaóbomba lett, semmi keserű és semmi savanyú. Meglepően jó. olcsón jót, Omnia áron kb. És picsánverte a YB-t amit rendeltem. Vicc.
(helyén kezelve a kávét, itt most entrylevel a mérce.)Bevásároltam vagy tÍz féle zöldet, most, nem annyira izgalmasak, Brazil, Cuba, Columbia. Peru. Semmi Afrikai Savfürdő, egy picit pihentetem a vonalat, back to the classic.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
rastacsz
tag
válasz sz.zs. #115389 üzenetére
Nem eszik olyan forrón.
Holnap még kitakarítom a gépet és kiderül, hogy mennyire vált be az alsó késtartó és kés közötti hézag kitöltő gyűrű.
Ugyanitt: super jollyra van valami hasonló, mármint az alsó késtartó és kés közötti átmenet képzésre?
(kaptam kölcsön egy sj-t és eddig a stark/xmill sokkal kényelmesebb. Például nem marad a babtartály helyén őrlendő kávé. Őrlés közben a nagyobb gép szubjektíven kellemesebb hangú, valsz alacsonyabb frekitartományban van a zaj csúcsa, még ha dB értékben nem is lenne számszerűen alacsonyabb, mérés nem történt, ez csak feltételezés)
Azt látom, hogy pl lagom P100 esetén is marad ott kávé, de alapból a 83-as mazzer esetén ott van egy zseb, 64-es esetén pedig ugyan a késtartón pihen a kés, de elég sok kávé marad, amit ecsettel ki kell kísérni.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
-
Peti...(16v)
tag
válasz sz.zs. #115376 üzenetére
Jó hallani, hogy maradtál a C-s késnél, mert épp ma szereltem be az enyémbe
Meg ki is pucoltam a gépet, mert ugyan egy alig páréves darabot sikerült vennem, de azért volt benne km.
Csak azt nem értem, hogy hogyan lehet egy Mazzer belsejében kb. 30 g őrlemény és még mellette egész kávészemek is?
Van egy fura “baja”, a manuális gombra nem őröl, csak a szimpla-duplára. A gomb maga működik, mert a többi gombbal elindított őrlést leállítja. Ez hiba, vagy lehet hogy egy beállítás, hogy a barista ne tudja az adagszámlálót kikerülni? -
rastacsz
tag
válasz Peti...(16v) #115395 üzenetére
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Peti...(16v)
tag
válasz rastacsz #115396 üzenetére
Nagyon köszi!
Közben Gery is írt, és felhívta a figyelmem egy videóra, amit épp a napokban készített erről a beállításról. Nem akartam “ma” már nekiállni, de ha már ennyi éjszakai bagoly próbál segíteni, gyorsan meg is csináltam. Tökéletesen működik
Nagyon hálás vagyok a segítségért mind a kettőtöknek, mert kicsit rossz kedvem volt emiatt, és így sokkal nyugodtabban fogok aludni -
Gery0505
tag
válasz Peti...(16v) #115397 üzenetére
Nagyszerű, nagyon szívesen, nagyon örülök, hogy sikerült visszaállítanod a gombot. Majd próbáld ki miket lehet még állítgatni, például a számlálót is tudod nullázni.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
bbuffy
senior tag
válasz sz.zs. #115391 üzenetére
Persze, semmi extra. Danetti és Letsroastcoffee. Utóbbin kint is van melyik a tavalyi szüret. Előbbit megkérdeztem, onnan csak a Santos van.
A mozaikszavasról nem fogok többé rendelni....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/