- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Home server / házi szerver építése
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Gaming notebook topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces1
aktív tag
válasz #72961024 #115888 üzenetére
Ok, jó kávékat!
Sajnálhatod, hogy ott nem kóstoltad, csak közelíteni lehet hozzá otthon.
Nem véletlen az a Faema-Macap páros, és ehhez a kávéhoz van állítva, soha más nem kerülhet az őrlőbe, a legenda szerint még megboldogult Frasi sajátkezűleg újította fel. Ha nem teljesen így van, akkor is szép történet.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
hogyaza
tag
-
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #115899 üzenetére
Nehéz erről írni, még szerintem be kell kicsit kopni a késeknek, meg pár különböző kávét kóstolni vele. Annyit érzek talán, hogy kicsit “kakaósabbak” az ízek, jelentsen ez bármit, de ez ugrott be így hirtelen. Amit objektíven látok, hogy összeéréstől tovább kellett durva irányba állítanom. Konkrétan az említett Warda etiophoz 17 ricnivel van az összeéréstől és így is viszonylag lassan, vékonyabb sugárban csordogál le. Persze ez változhat a kések kopásával.
-
zolnagy
őstag
válasz Bazsee71 #115906 üzenetére
Hát nem tudom. Nyilván van sok olyan kávézó, ahol nem figyelnek oda a készítésre, még ha jó az alapanyag is. Ezektől lehet jobbat készíteni otthon egy GC-al is.
De nekem is volt számtalan olyan élményem, hogy ittam egy adott kávéból olyan helyen, ahol figyelnek a készítésre, és otthon nem tudtam reprodukálni. Jó volt, de nem olyan jó, mint a kávézóban. Direkt ugyanazt a kávét vettem, mint ami az őrlőben volt. Ilyen élményem volt pl a Kávébajuszban Győrben, a Kávélaborban Zalaegerszegen, vagy a Keletben Bp-en.
Lehet velem van a hiba, ha otthon is olyat kéne lőnöm, mint ezeken a helyeken. -
vicces1
aktív tag
válasz ribarszki #115902 üzenetére
Ha patent az ipari beállítás náluk, akkor ennél a klassziknál én csak közelíteni tudok.
Egy világos vagy közepes gyümölcsös, savasabb kávéból meg otthon a fulltuningal sokszor jobbat tudok kihozni, ha nem is elsőre, de másodikra -aztán ez hamar változik sajnos.
Ennyi a mítosz nálam, de én nem értek hozzá.Ennek margójára: Szóval ma edzés után bementem hozzájuk csekkolni az áldatlan állapotokat. Tényleg nincs a "főkávé" most elvitelre, de elvileg jövő héten jön.
Ittam egy presszót, nem titkolom el, hogy most mintha kissé sok lett volna neki a hő.
Ez a csészébe is látszott. Ki is voltam száradva, innom kellett volna egy pohár vizet előtte, na mindegy. Sokan voltak, nem csináltam balhét, meg azért 90%-os volt.
Majd holnap lehet kiosztom a brigádot, hogy szedjék össze magukat, mert jön Bazsee és nem akarok beégni!#115904 Visztula - ennek örülök.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
icm
tag
Sziasztok!
Keresek egy adott kosarat, sajnos expoly nem tudja beszerezni mert elég ritka fajta és a minimális rendelés az 250db. Szóval az IMS/E&B labs is csinált egy Renekához hasonló, apró hálós (170mikronos) kosarat, egy csészés verzióban ráadásul.
Tehát amit keresek az a B701TH26SF lenne. Van valami tippetek arra, hogyan juthatnék egy ilyen szűrőhöz?"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Bazsee71
őstag
válasz vicces1 #115913 üzenetére
Na, akkor hétfőn ha lesz időm bemegyek, aztán jövök fikázni.
Amúgy nekem nincs bajom a kávéval, csak kb annyi csillámpor van a Frasi körül, mint egy Frei katalógusban. A Faema + Macap párosban sincs semmi rendkívüli, 1-2 Autogrill komolyabb gépparkkal dolgozik, csak erre irányult az észrevételem.
-
nagim
tag
Sziasztok!
Nem nagyon vagyok képben a piaci viszonyokkal, így segítséget kérnék.
Adott egy PID-elt Rancilio Silvia + Graef CM800 szett (plusz még pár tartozék). Mennyire jó ár ezért 180 ezer Ft?Előre is köszönöm!
-
vicces1
aktív tag
válasz Bazsee71 #115915 üzenetére
Én nem azt mondtam, hogy rendkívüli, csak egy 50 éves ipari felújítva patentra és ez egy adott kávéhoz van állítva örökre. Én is tudom, hogy a divatkévézók, vagy nagyforgalmú helyek modern űrhajókban hisznek, be is teszik a pultba büszkén aztán csapolják az olympost vele.
- Nekem ezek a retro iparik eleve tetszenek, ennyi csak.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
iatti
aktív tag
válasz stereofan #115917 üzenetére
ezt adják az ovisoknak inkább ma voltam józsi bácsinál, hoztam fehéret/bort/ na meg az ászokolt pályinkából is. ennél a szériánál nagyon elkapta az öreg a fonalat, holnap rámegyek az öt literes demizsonnal,amíg van még ebből. hogy csillogtassam az angolomat is. pálinka forever
-
SoundON
tag
válasz vicces1 #115901 üzenetére
Ez a Frasi dolog nálad nagyon be van csípődve
De szíved joga. Tényleg mindenki attól borul térdre amitől akar
Én kb évente rápróbálok hol Encsen hol Fehérváron, vagy itthon és igazából semmi extra, legalább is nekem semmi.
Legutób talán pont a CMbe vittem egy szűz zacsit hogy verjük csapra, lehet csak én nem értékelem eléggé...
Én is azt mondom hogy jó esetben is csak alulról ver egy jól eltalált olasz autogrillt és akkor még mindig csak a helyén kezeltük ezt az olasz vonalat a teljes kávés spektrumon.[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz vicces1 #115913 üzenetére
Sokat járok Fehérvárra, mert móri vagyok. Múltkor (4 hónapja) bementem a Már vártalakba, de sajnos én nagyon rossz napot fogtam ki.. A hölgy aki kiszolgált mondta is amikor beszélgettünk, (akartam szemes kávét is venni), hogy ő nem igazán tudja a hőfokot, és hasonlók, mert a barista srác most nincs itt.
Az eszpresszo nagyon égett volt, kimondottan kellemetlen. Pedig én nagyon élem a klasszik vonalat. Végül bele kellett tegyem a pattintós tejszínt...
Biztos nagyon jókat ki lehet fogni, de nálam ez akkor nagyon nem sikerült
Teszek még egy próbát.[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz SoundON #115925 üzenetére
Ja, ez van. - fizetett ügynök vagyok.
Igazából egy szar kávé, ráadásul nem világos, de nagyon nem, így aztán pont a CM-be való. -Nem volt szó a teljes kávéuniverzumról sem.Igazad van Bazsee, az a tuti, ha előre őrölt kávéval mész kóstolni. Minden reggel illik rápróbálni az őrlőre, lefolyásra, értelemszerűen állítani, takarítani stb.
Kizárólag újhullámos kávé fogyasztók ne erőltessék tényleg ezt a cuccot.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
tag
Epként tudtok ajánlani kávéscsészét, amin nincs márkanév? (mármint vmi jobb félét)
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
WarLock07222
tag
válasz qvik27 #115930 üzenetére
Attól függ mi rá a keret, de ha itthoni vállalkozást akarsz esetleg támogatni.
Itt talán jobban látható, hogy nagyjából mi a kínálat.
Amúgy a standard vonalon nekem kávézókban az Ancap az, ami rendre bejött formára, tömegre, érzetre.
-
senior tag
Ezek a képek a munkahelyi Babym kazánjáról és fejéről készültek. Pár hónap híján négy éve használom, eleinte kb. 1,5 év Norádal, majd kevert víz, az utóbbi egy évben pedig Bestprotect. Szétszedve, vízkő mentesítve soha nem volt.
kicsit félve szedtem szét, de megnyugodtam.
.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
válasz #72961024 #115928 üzenetére
Bocsi, ez nem volt szándékom.
Maradjunk annyiban, hogy az 5 hónapos klasszik megfelelő zacsiban pont kiváló.
(tehát nem a világosok amik 3napra döglenek bontás után) - addig persze remek ízélmény megfelelően elkészítve még egy rotó nélküli űrhajóval is
Ezt igazolja PY több blendje is.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
válasz verti1 #115943 üzenetére
Nem volt. Most volt benne dugulás valahol, de nem a szűkítőben, az biztos.
A háromjáratút még nem szedtem szét. Az biztos, hogy kávézsíroldózva, vakszűrőzve kb. 1 éve nem volt , így inkább az lehet a baj . Jah és ebben még az opv mögötti szűkítő volt.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
rastacsz
tag
Már többször olvastam itt és más magyar oldalon is, hogy a sötét pörkölések tovább bírják, mint a világos.
Pedig ennek James Hoffmanntól kezdve mindenki ellent mond. Samo Smrke cikk a kávéban lezajló folyamatokról, ahol nem érinti a pörkölés színeit/szintjeit
James Hoffmann video a pihentetésről
A sötétebb pörkölés következtében porózusabbá válik a szem, ami a degassing (lövésem sincs, mi a magyar megfelelő erre) folyamatot meggyorsítja, a co2 könnyebben távozik a porózus szerkezetből és az aromákat adó illékony vegyületek is.
Ha valóban tovább bírná "minőségromlás" nélkül a sötét pörkölés, akkor a bolti szemes, ami szénre van pörkölve, az lenne a legjobb, a legnagyobb csoki bomba és isteni és nem lenne vele gond, hogy a raktárban/polcokon van már egy fél éve.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
paljoc
tag
válasz rastacsz #115946 üzenetére
Gyorsabban öregszik a sötét pöri, csak nehezebb észrevenni, mert kioldódás szempontjából a porózusasbb szerkezet miatt "előnnyel indul" ilyen téren a világos verzióval szemben. Tehát lefőzés, csapolás tekintetében a világosnál kisebb változást megérez az ember, mint egy klasszikabb olasz verziónál, olyannyira, hogy van amikor már frissen, pár naposan is "küzdős" elkészíteni egy-egy világosabb tételt, 3-4 nap után meg tapasztalható amit itt is sokan írnak, hogy a friss aromabomba jelentősen halványul. Ugyanez sötét pörinél, hasonló mértékű öregedést feltételezve meg észre se nagyon vehető. Aztán lehet h ez hülyeség és mástól is függ, illetve biztos hogy függ mástól is, de sztem alapesetben, nagyjából vami ilyesmi lehet az ok. /plusz a világos pörik esetenként olyan extra különleges komplex ízű italt adnak elkészítve, hogy nagyon szembetűnő lehet kis változás is, míg mondjuk egy sötét pöri hasonló változás után majdnem ugyanolyan marad ízspektrum tekintetében, "nincs miből annyit buknia"./
-
Piazza
tag
Sziasztok!
Csak jeleznem/ megemlitenem hogy Norda vizet tovabbra is lehet kapni a
[link] .Piccolanal. Most epp 280 volt a 2literes.
-
mclord
aktív tag
Környezet
Adott Bp-en egy PID-elt Gaggia, és Oscar 90-el volt használva. Havonta zsírtalanitva(tetsző), manapság volt felső szűrő csere is.Jelenség
Kávé lefőzéskor hangos lett (morgó zörgő), és olyan mintha gyengült volna a víz nyomása amit kiad.Ötlet- esetleg szervíz javaslat ?
Előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- PlayStation 5 Pro teszt
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Mesterséges intelligencia topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xbox Series X|S
- iPhone topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Horgász topik
- Külpolitika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest