Hirdetés
- Objektívek topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- Mini-ITX
- Egészen pofás házzal jelentkezett az Enermax
- A CUDA ellen szövetkeznek a legnagyobbak
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kompakt vízhűtés
- Monitor hiba topik
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sndrngy
csendes tag
válasz sndrngy #114127 üzenetére
Esetleg erre valaki? Közben szétszedtem az OPV-t, szerintem a rugó fáradhatott el benne. Valakinél nincs egy elfekvőben, vagy esetleg azonos tulajdonságú rugóra nem tud beszerzési forrást? (Expolygonban azt mondták, hogy valószínűleg nem lesz már forgalomban OPV, talán pont amiatt, hogy a régi Classicokat "kivéreztessék". Ha csak nem lesz valami alternatív utángyártott megoldás az OPV-re...)
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114134 üzenetére
Ez Graef CM70 őrlő, vagyis a Catler megfelelője. Most csak 5-re tekertem és Brikkába 16 grammot őröltem, hústűztem, virágot öntöztem rá, aztán a papír kimaradt, mert ki akartam próbálni milyen lesz az IMS szűrővel, szerintem ugyanaz a karakter, kicsit zavarosabb persze mint papírral, de finom és jó nagy adag lett, kb. 90 g. A vízmennyiség nem a Brikka mércéjével hanem az alsó részben a jelölésig lett kimérve. Nagyobb konyharuha kell az összetekeréshez. De ez se vészes, magamnak viszont elég lesz a Mokina vagy az egyszemélyes. Vagy mégiscsak kéne egy kettes Moka.
Az ízekről lehetne mesélni de a lényeg azt hiszem az, hogy nem citromlé jön le világos pörkölésből, lehet hogy van ideje kioldódni így egy alacsonyabb hőfokon a kávénak.
Végülis egyébként miért ne lehetne megpróbálni milyen a Brikka ha a szokásos durva őrleménnyel felöntés után indul? Külön kimérve a szükséges víz forraláshoz, a bloominghoz hagyni egy keveset vagy éppen fordítva, ami megmarad azt beleönteni az alsó részbe, de közben a kosár is csöpögni fog. Csak nem kéne filtert készíteni a Brikka kosarán át és azt visszafőzni... -
sndrngy
csendes tag
válasz fragola.6035 #114153 üzenetére
Köszi, az jó hír, ha a rugónak bírnia kell. Tömítésből csak a zárókupak (?) tömítését kell cserélni, vagy a szelep belsejében lévő mozgó elemben lévő tömör gumit is (bocs, nem tudom milyen néven fut, de remélem érthető).
-
sndrngy
csendes tag
válasz fragola.6035 #114155 üzenetére
Oké, remélem megoldja a gondot, köszi a segítséget.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #114152 üzenetére
Megpróbáltam most egyszeméllyessel 4.5-ön, viszont csak 6g kávé a szokásos 6,5 helyett. Nem volt az igazi, picit talán túlkivonatolt lett, de mégis "üres", ami szerintem csatornásodást jelent. Szóval maradok az előző őrleménynél.
A vízet a tetejébe dolgot viszont elfelejtettem."Külön kimérve a szükséges víz forraláshoz, a bloominghoz hagyni egy keveset vagy éppen fordítva, ami megmarad azt beleönteni az alsó részbe, de közben a kosár is csöpögni fog."
Én arra gondoltam, hogy nem az aljában bloomolni, hanem külön (pl. a tetejébe rakva), és az aljába meg belerakni annyi vizet amennyit normál esetben tennék. Ami lefolyik a bloomból azt meg szimplán beleönteni a tetejébe, és akkor meg van oldva a hideg(ebb) vizes dolog is, viszont még sincs plusz vízzel hígítva a végeredmény. Na majd legközelebb"Csak nem kéne filtert készíteni a Brikka kosarán át és azt visszafőzni... "
Szép kihívásnak hangzik, türelmesen végigvárni amíg átfolyik rajta az a 10-10g amit egyszerre rá lehet önteni... -
hyperspace
őstag
[link] The barn reklámoz egy érdekes flat white-ot, chai teát kever a darált kávéba, és úgy húz belőle eszpresszót. Mennyire konzisztens ez a megoldás? Valaki próbált már ilyesmit?
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
public NMY
csendes tag
Rocket faustino örlőkről vannak tapasztalaitok?
-
bigmasterg
addikt
válasz public NMY #114159 üzenetére
Korábban nézegettem, mivel pofás, de az 50mm-es késével inkább az olcsóbb Eureka Mignonokkal van párban, a specialita-ban már 55ös kés van és olcsóbb is.
Illetve több helyen is panaszkodtak az érintőkijelzőjére is, hogy nem mindig reagál túl jól.
[ Szerkesztve ]
-
brumi1024
veterán
Eladó Malwani Livi ha valakit érdekel esetleg.
-
rastacsz
tag
SSP DITTING (Lab) Sweet, profil 64mm-re lefordítva. 2022-ben várható.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #113873 üzenetére
Azóta megkóstoltam a lentebb említett Brazil alacsony koffein tartalmú kávét. Ugye ez nem arabica, hanem laurina és aramosa fajokból van.
Ízre kellemes volt, specialty arabica-hoz képest semmi extra, de filternek is teljesen finom. Először Switch-el áztatással készült el, ekkor egy elég telt, csokis - édes alap ízvilág, enyhe savakkal, inkább utóízben. Másodjára 10g / egy felöntéssel, ekkor inkább a savak domináltak, olyan "meghatározhatatlan" gyümölcsös ízvilágot eredményezve.
A kevesebb koffein hatásáról nem tudok nyilatkozni, általában nem pörget meg az arabica sem.
-
Papacoffee
csendes újonc
Erről a Rhino kézi őrlőről van esetleg tapasztalata valakinek [link]
A nyári bringás utazóba kellene pont az Aeropresshez. A Hario Mini az éven tort el, ezért nem akarok műanyagot. Viszont a C40 üvegét itthon is el szoktam néha törni, így az sem jó a csomagba. -
adriankoooo
senior tag
válasz Papacoffee #114166 üzenetére
C40 MK4-hez mondjuk pont műanyagot (is) adnak.
-
WarLock07222
tag
válasz Papacoffee #114166 üzenetére
Ha gondolod nekem van egy ilyenem Elég hasonló a Hariohoz, talán egy fokkal nagyobb élmény tekerni, de lényegileg nem más.
-
Papacoffee
csendes újonc
válasz adriankoooo #114167 üzenetére
Azt nem tudtam. Az enyém elég régi, még 60 ezer volt . Akkor egy fehér és egy barna üvegedényt kaptam vele. Azóta már három fehér üveget vettem a Coop-tól
WarLock07222: Közben megtaláltam a Kávékorzós tesztet is róla. Igen ott is azt írják, hogy kicsit hosszabb a kar mint a Harion, így könnyebb tekerni. Igazából az benne a jó, hogy ha jól olvasom akkor belefér az Aero hengerébe. A helytakarékosság mindenek előtt. Főképp ha +50 napra mész bringázni és tavasszal indulsz de csak nyáron érsz haza. Akkor néha kevés is az öt zsák a bingán.
-
rastacsz
tag
A 804-es kés annyira jó? Vagy mi ez a hype a lab sweet körül?
Az megvan, hogy egy csúcsa van a szemcseeloszlásban és az is magas, de ki az aki kóstolta espressohoz, filterhez és mik a tapasztalatok?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
mclord
aktív tag
válasz Papacoffee #114166 üzenetére
Nekem utazáshoz a timemore C4 bevált , meglepően szép homogén az őrlemény (v60/ cemex vonalon futok , aeropress ritka nálam)
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
adriankoooo
senior tag
válasz Papacoffee #114169 üzenetére
Szerintem tudsz külön is venni + 3D is lehet nyomtatni, thingiversen vannak modellek.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114157 üzenetére
Egyszemélyessel próbáltam most 5-ösön, ami persze Graef léptékkel van, így nem jelent semmit, annyi előáztatással hogy nem cseppent le semmi. Azt hiszem megoldottad a munkafolyamat gördülékenységét ezzel, hogy a felső részbe kell rakni a tölcsért!
A Moka Express 1-nek sokkal szélesebb és laposabb a tölcsére arányaiban mint a Mokinának, így ideális a driphez. -
beleriand72
tag
Hegedüs László - Umami
[link]MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
zolnagy
őstag
válasz WarLock07222 #114183 üzenetére
Oh, köszi. Elég érdekes késprofilnak tűnik. Kíváncsi vagyok, mit tud a gyakorlatban.
-
senior tag
válasz WarLock07222 #114183 üzenetére
83 mm-esben is jöhetne egy ilyen
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
két kérdésben ki tudnátok segíteni?
- a SuperJolly kapcsán áll az egyik. a cukrász tölcsér vágás után nagyjából elégedett vagyok az eredménnyel, viszont a garat és a tölcsér között van 2-3mm, amivel nem tudok mit kezdeni. felfekszik a motortakaróra. kapott egy "szigetelést" a motortakaró, plusz beraktam a lyuk köré szivacsot, de nem az igazi. ez másnál is ilyen?
- a másik tuti az én hibám: most nyitottam egy két hetes Peru Cajamarca-t Kalmártól, elképesztő illatokkal. a PY GetUp-ot már nagyjából érzem, itt emeltem 2-3 fokot a pid-en, picit finomabb őrléssel. bőven under-extracted shotjaim vannak vele 18g esetén, de a lefolyás csak 15-20sec körül indul meg és nagyon lassú. finomabbra darálni így nem tudok. a tampereléssel is óvatos vagyok pedig, hogy ne folytsam meg. mindkettővel felfelé kéne mennem underextraction esetén, azt gondolnám. valami tipp esetleg?
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
stereofan
tag
válasz hoffman_ #114186 üzenetére
általában ez az aero stop öntapadós szivacs elég szokott lenni a géptesten, de a képen eléggé nagy a rés nálad.
talán a tölcsér lett egy kicsit jobban megfeszítve?
tegyél még alá valamilyen anyagot, pl. régi szivacsos egéralátét, vagy valami hasonló anyagból válassz.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
hoffman_
nagyúr
válasz stereofan #114187 üzenetére
érdekes, mert láttam képet, ahol teljesen felfeküdt a tölcsér, de nálam ez fizikai képtelenség a formák miatt. a tölcsér nem deformálódott vagy ilyesmi. köszi, ezt anno nézegettem, a mostani szivacs keretnél nem adna többet, akkor marad így : )
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
őstag
Sziasztok!
Kézi örlőt keresek utazáshoz (Bialetti) és otthoni presszóhoz a CM702 mellé.
Sokat olvasgattam itt, és az 1Z Presso Je-Plus nagyon ajánlott, de mi a helyzet a “sima” JE-vel? Árban jelentős a különbség ~30k, kése ugyanaz.Továbbá meg ahogy néztem a Kinu Simplicity is nagy kedvenc, bár az már majdnem duplaár a JE-hez képest, hoz is annyival többet?
Egyelőre otthon Dedica gép van, de idővel majd lenne feljebb lépés. Így hosszabb távra tervezek.. egyszer kell jót venni elvet követem.
Köszi nektek! -
senior tag
Mazzer Major + 151F kés:
A kések összeérésétől fél számnyira van a presszó ( C késnél ez 1,5 számnyi). Maga a presszó tartomány kb. 2 ricni ( a C késnél ez a duplája ). A sebessége lassabb a C késhez képest: 20g kb. 5 mp ( a C kés ~ 3,5 mp volt). Ízekről még nem tudok írni, de lehet nem is hagyom benne, mert számomra ez a szűk presszó tartomány - legalábbis így elsőre - kényelmetlennek tűnik. Pár napig azért még próbálgatom.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
stereofan
tag
válasz hoffman_ #114188 üzenetére
nem képtelenség: ha egy kicsit is szűkösebbre/közelebbre kerültek a furatok, akkor az egy kicsit elhúzhatja/feszítheti.
egy picit próbáld meg alakítani a formát finoman.szerintem ne hagyd így, mert kisöpréskor biztosan fog alámenni, ami legrosszabb esetben (ha van ott rés), bekerülhet a burkolat alá.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
WarLock07222
tag
válasz Toobee #114192 üzenetére
Meg igazából a tartomány is ugyan mindegy, mert körülbelül egy állásban megoldod az összes filter pörkölést (max egy picit lehet vele játszani lefelé, ha van valami anaerob cumó). Legyen meg a végén a 3.5-4g/s közti kimenő, illetve az elején kapja a vizet ezerrel és kb. kész is a jó kávé. Hőmérséklet se nagyon kell neki. Valamint mégegy kérdés, amit eddig nem tettem fel de már régóta szúrja az oldalamat. Miért ilyen izgalmas, hogy hány sec alatt őröl le egy adag kávét egy adott kés?
-
norkov84
tag
válasz hoffman_ #114186 üzenetére
Hm, érdekes amit írsz. Nálunk egyik kedvenc az említett Kalmár kávé.
Ahogy én szoktam (R58 + flow control, PID 105 - az 92 fokos fejhő, Kinu M47 2.8.4 állás)
18g —> 45g, kb 35-40s közti lefolyás. Nagyon minimálisan áztatom elő 2baron (kb. 2-3s), majd óvatosan fel 6.5-7bar, tartom amíg 1 “sugárba” áll össze, és innen lineárisan “ejtem” 3barig (rugós karost próbálok mímelni). Nálam így pazar. -
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #114194 üzenetére
Igen, ha filter porkoles megy, akkor nem kell nyúlni a darálóhoz nálam sem. A kivonatolasi arányt azért hozom fel mindig, mert ez közérthetőbb, mint a vízhozam. Ma reggel egy nagyon finom CoffeeLabot bontottam.
https://barbieripnk.hu/
-
hoffman_
nagyúr
válasz stereofan #114191 üzenetére
jogos amit írsz, egy pici deformáció van, megmértem, de nem az a baj, hanem felfekszik a tölcsér éle a motortakaró lemezen, az a fő baj, hiába egyengetem ki a kört. mivel vann bent a gépház és a motortakaró között egy szigetelő réteg és ezen kívül van a garat körül a szivacs, így nem nagyon tud hova menni az őrlemény, de nem ideális, ez tény.
norkov84:
köszi. előáztatás ugyan nincs, de a szűkítő miatt nem szakad rá a teljes nyomás, lassan épül fel. szerintem az őrleményt sem találom el, illetve a pid-em nem a fejhőmérsékletet adja meg, így csak próbálkozom a különbségekkel, de nincs referenciám, előbb-utóbb meg kell nézessem."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
senior tag
válasz WarLock07222 #114194 üzenetére
Csak azért említem meg a sebességet , mert az A, B, C késeknél a sebesség növekedésével( A=14mp/20g, B=7mp/20g, C=3,5mp/20g.) arányosan javultak az ízek.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó