Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Revolit
    senior tag

de általánosságban is érdekelne a kérdés: ha létrehozok egy objektumot, akkor annak az objektumnak minden fv-ét el tudom érni (hacsak nem private...), de mi van, ha én a létrehozott objektumból akarom meghívni a létrehozó objektum fügvényét? azt hogyan csinálom? Tehát kommunikáljon mindkét irányba.

Szóval alapvetően ilyen szempontból megkülönböztetünk static - osztályszintű és példányszintű függvényt.
    Osztályszintű függvényt az osztály nevén keresztül tudsz meghívni - osztályszintű fgv definícióban nem hivatkozhatsz az osztály példányszintű mezőire illetve fgv-eire, mert azok az osztály egy konkrét előfordulásához, példányához kötődnek.
    Példányszintű függvényt az osztály egy adott példányánának referenciáján keresztül hívhatsz meg.
    Konkrétan a kérdésedre válaszolva, ahhoz szükséged van a "létrehozott" objektumban a létrehozó objektum egy példányára, ill. annak referenciájára. Ezt biztosíthatod úgy, hogy átadod a létrehozott objektumnak paraméterként (pl. konstruktorban), vagy az adott függvénynek, ahonnan hívni akarod a létrehozott objektumot. Bizonyos esetekben az is megoldás lehet, ha a "létrehozott" objektumban példányosítasz a létrehozó objektum típusából - ha nem lényeges az _eredeti_ objektum belső állapota (ált. ezek osztályszintű fgv-ek, de nem feltétlenül). Akár a létrehozott objektum egy mezője is lehet ez a példány, tarthatod ott is a referenciáját.
    A legfontosabb, hogy mielőtt netbeansben egy GUI-t összekattintgatunk, az alapokkal tisztában legyünk.. mert egyszerűnek látszik a felhasználóbarát GUI builder, de ettől még tudni kell java-ban programozni, ha faéknél bonyolultabb programot csinálsz..

Köszönöm a válaszokat. Igen, már elkezdtem bújni egy java könyvet. Rég programoztam utoljára, és amúgy sem profi szintű tudásom kissé kopottas lett, és egyre több hiányosság jön elő, úgyhogy elhatároztam, hogy újratanulom az alapoktól, persze hál' isten másodszor már könnyebben megy :)

Új hozzászólás Aktív témák