Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• atesss

addikt

válasz lipi67 #3318 üzenetére

Köszi. :R
    Ilyesmire gondoltam, a lényeg az hogy milyen alacsony feszen tud elindulni a proci.
    Létezik egyáltalán olyan lap, amivel 100Mhz-es FSB-nél kevesebb is beállítható ?
    De igazából ennél már nem érdemes nagyon lejjebb menni. 0,65V-nál kevesebbel nem nagyon fog elindulni szerintem, akár hány MHz-en van. A 0,65V már elég közel van a tranzisztorok küszöbfeszültségéhez is.
    Amúgy a lapodon mi a legkissebb beállítható ?
    Van ötleted, hogy milyen lap lehet az, amelyiknél az északi híd feszültségét is tudnám csökkenteni - Biosból ?

De nem az alulfeszelés a lényeg, illetve nem az hogy meddig lehet lemenni a proci feszültségével, mert ebben a tartományban már úgyis olyan keveset fogyaszt maga a proci, hogy azon már nem nagyon lehet nyerni.
    Az lenne a lényeg hogy a proci tápellátás ebben a tartományban a lehető legjobb hatásfokú legyen. Az pedig nem gyakori. És óriási különbségek tudnak lenni, lásd pl: [link]. Itt azért nem kis különbségek vannak köztük Idle-ben. Konkrétan közel 30W a 2. legjobbhoz képest.
    És akkor még a feszt nem is csökkentették a procin. Jó, mondjuk ez nem Penryn, de a proci tápellátásért felelős MosFET-ek gondolom alapvetően ugyanazok. Ilyesmi teszt kellene nekem P35-ös/P45-ös (bár a P45 elvileg többet fogyaszt) /G31-es lapokról.
    A "kiindulást", az Idle-ben AC oldalról 8,5W-ot fogyasztó desktop alapú i5-ös gépről olvastad ? [link]

Ez kissé más kategória, mint hogy egy 300-as FSP elég lenne ide.
    Az eredeti tesztben egy szétmoddolt AC-DC konverter + paneltáp van.
    Csak említés szintjén: kiszedte belőle a PFC-t is, mert az is fogyaszt 1W körül. Ja meg a ledet is. :P
    De még én is csak átfutottam, valószinűleg a legtöbbet a lap nem gyenge átalakításával nyerte. Azt írja, hogy a procival nem nagyon lehet mit kezdeni, az maga már gyári esetben is csak 3W körüli fogyasztás. Ez azért részben igaz a Penryn-re is. Csak ott még külön van az északi híd, benne a PCI-Express vez., stb.
    Szóval a legtöbbet a tápellátásnál lehet nyerni - és itt annak minden szintjére kell gondolni.
    Én csak annyit tennék az alaplap árammal ellátása terén, hogy simán kiválasztanám az ebben a tartományban legjobb hatásfokú AC-DC adaptert + paneltápot.
    De az alaplap moddolása a proci, MCH, ICH, PCI-Express tápellátás szempontjából is közel ilyen fontos.
    Na meg a VGA, amiből pont hogy jobb lenne a kisérlet izgalmassága miatt a diszkrét.

Azon kívül hogy Bios szemponjából jók ezek a Giga lapok alulfeszeléshez, mi bizonyítja hogy ebben a tartományban nekik a legjobb a tápellátási hatásfokuk, és az egyéb részek fogyasztása ?
    Asszem MSI-nél körbenézek mindenképp.
    A teszben ahol ez jött ki messze a legjobbnak hatásfok terén: [link] azt írják, hogy már nem ez az első hasonló lap az MSI-től:
    MSI continues in its dominance of idle/light load power saving performance by using buck controllers that support low switching speeds and allow phases to be turned off in light load conditions.
    A fázisok kikapcsolására elvileg úgy tudom van valami GB-nál is.
    De hogy mennyire működik az hatékonyan ehhez képest, az már jó kérdés.
    Ehhez az alkatrészek pontos típusát is ismerni kéne - és körbenézni az adatlapokban, próbakapcsolásokat szimulálni vagy még inkább meg is építeni velük. Meg ugye még komolyabb elektronikai ismeret kellene, ami egyenlőre még nekem sincs.

Új hozzászólás Aktív témák