Új hozzászólás Aktív témák
-
Secretive
aktív tag
...na ne már!
pedig én olyan jól szórakozom!
...és még hasznos dolgokat is tanultam! -
Pá
addikt
Ok, sztem a topic teljesítette feladatát, inkább záratom, kár lenne ha mindenki ide járna vitatkozni.
-
DDL
őstag
Nem elírtam, hanem féművelt és egészen hülye vagyok. Soha nem volt erős oldalam az ly és a j megkülönböztetése. Ezzel a hüjeséggel fojamatosan ojan sok és drámai problémába ütközöm, hogy csak na. Legalább olyan fontos (hanem fontosabb), mint az Ohm törvénye, vagy a teljesítmény kiszámítása, és a teljesítmény változása a terhelés hatására. Ez ugye mindösszesen 4 képlet (pontosabban 2+2 átrendezés) ezt meg nehezebb megjegyezni mint azt, hogy melyik az ''ly'' és melyik a ''j''.
Az igaz, hogy a hagerő kérdéséhez még egy-két egyéb paraméter is szükséges. Az más kérdés, hogy ezt sok helyen eme fórum keretei között is kitárgyaltam már. Hasonló minőségű kérdés felmerülése kapcsán.
Azt is ezer helyen leírtam már, hogy én ISTEN vagyok. Nem pedig TÖKÉLETES.
Üdv: DDL -
Rover623
félisten
Elárulnád hogy te melyik vagy a sok kis engem rühellő nemiszerv közül...és mi a problémád velem...?
Találkoztunk már valahol...?
Nem hagytál túl mély nyomot bennem...
P.S.:
Én nagyjából le akartam írni, mi az az impedancia,
Akkor miért nem tetted...?
(Remélem elintézed, hogy kivágjanak innen...kezd nagyon elegem lenni az itt divatos mentalitásból...) -
Pá
addikt
Köszönjük az értékes hozzászólást a topichoz, mindenkinek sokat segítettél.
Ja, közben felmerült bennem a kérdés, hogy a sok fizika mellett valyon jutott-e időd a nyelvtan könyvekbe is beleolvasgatni, de hát mire is gondolok, nyilván csak véletlenül elírtad, hiszen te mindent tudsz... -
DDL
őstag
Felmerül az ilyen topikok olvasásakor bennem, hogy valyon az általános- és középiskolai fizika könyveket mire hansználják egyes emberek olvasás helyett
Üdv: DDL -
faster
nagyúr
válasz
Tigerclaw #34 üzenetére
Nézd, leírhatta volna az impedancia jellemzőit simán is. Azért, mert én éjjel 2-kor alvás előtt nem álltam neki leírni a reaktancia és a rezisztencia fogalmakat, frekvencia szerinti viselkedésüket, attól még nem azzal kellett volna indítania, hogy velem kezd el kötözködni. Én nagyjából le akartam írni, mi az az impedancia, és mi az az illesztés, mert úgy láttam, hogy a topiknyitót érdekli az elméleti háttér is, a hangtechnikai dolgokat pedig meghagyni azoknak, akik ehhez a részéhez jobban értenek. Részemről ennyi.
[Szerkesztve] -
Pá
addikt
válasz
Tigerclaw #34 üzenetére
Nem tudtam meg többet, mint amit szerettem volna, én minél többet akarok tudni!
De abban igazad van, hogy amire kíváncsi voltam az megvan.
Maradjunk annyiban, hogy ha valaki tud még valami hasznos infót, ami esetleg kimaradt vagy építő jellegű hozzászólást akkor írja, a vitát meg flamet pedig inkább fejezzük be, thx. -
Tigerclaw
nagyúr
A fekete doboz módszer azt jelenti, hogy van egy objektumod, amiről nem tudsz semmit. Ebben az esetben nem tudod, hogy a hangszóró tekercse milyen anyagból készült, mire tekercselték, hány menetes, stb. Viszont ha rákapcsolsz egy bizonyos frekvenciájú feszültséget, megmérheted a rajta átfolyó áramot, annak fázisszögét, stb. Ebből pedig kiszámolhatod az impedanciáját.
A másik módszer lentről felfele építkezik: Tud mindent a hangszóróról: menetszámokat, állandókat, amiből kiszámolható az induktivitása, ismeri a körfrekvenciát, a kapacitás itt elhanyagolható (hacsak nincs egy kondi a körben) ebből kiszámolható az impedancia.
Az impedancia meghatározása attól függ, hogy ki milyen szinten tanúlja. A tiéd felsőbb szintű meghatározás, az övé pedig egyel lentebb van. Mehetnénk még lentebb is, az elektrokémia irányába, vagy még lentebb a kvantumfizika felé, esetleg még lentebb... -
faster
nagyúr
válasz
Tigerclaw #27 üzenetére
''A másik különbség az, hogy te feketedoboz módszerrel felülről lefelé határoztad meg az impedancia értékét, ő pedig lentről felfelé építette fel.''
Abban egyetértek, hogy frekvenciafüggő, csak a minőségi jellemző félreértést akartam eloszlatni, azt akartam érzékeltetni, hogy a nagyobb impedancia nem azt jelenti, hogy valami ettől jobb vagy rosszabb, a tömeghez való hasonlítás ebből a szempontból rossz volt.
Viszont semmiféle feketedoboz dolgot nem tettem, az impedanciának ez a definíciója, minden más meghatározás csak körülírás. -
Tigerclaw
nagyúr
A görög ABC jeleit nem tudtam rendesen felírni, de aki ért hozzá úgyis tudja mire gondoltam.
-
Tigerclaw
nagyúr
Bár nem én lettem megszólítva, de a te korábbi meghatározásodban az sánított legjobban, hogy az impedanciát mint valami anyagi konstans jellemzőt irtál le. Főleg, hogy a tömeghez hasonlítottad.
Az impedancia frekvenciafüggő:
Induktív ellenállás: L=w*L; w=2Pi*f; f(frekvencia)
Kapacitív ellenállás: C= 1/w*C; w=2Pi*f
Mivel az impedancia az ohmos, az induktív és a kapacitív ellenállás eredője, és ebből két tényezőben is szerepet játszik a frekvencia, az impedancia is frekvenciafüggő. Természetesen ez nem Hanghullám frekvenciája, hanem hangszoró tekercsében folyó váltóáram frekvenciája.
A másik különbség az, hogy te feketedoboz módszerrel felülről lefelé határoztad meg az impedancia értékét, ő pedig lentről felfelé építette fel. -
And
veterán
válasz
Tigerclaw #19 üzenetére
Hi! A kimenő impedanciához tartozik még, hogy audió erősítők esetén - tudomásom szerint - nem a klasszikus teljesítményillesztésről van szó (ellentétben pl. az RF-áramkörökkel). A tranzisztoros / integrált áramkörös végfokozatok kimeneti impedanciája ugyanis nagyon alacsony (tized..század Ohm nagyságrendű) is lehet.
-
faster
nagyúr
Nahát, tényleg frekvenciafüggőek? És? Hol van az én leírásomban hiba? Az impedancia frekvenciafüggő? Nahát, te milyen okos vagy! Akkor definiáld már légyszíves az impedanciát, ha már megint eljátszod itt a hiperokos arcot.
Effektív érték, mond valamit, vagy ismét csak a b*sztatás, hogy jól kezdődjön a napod?
[Szerkesztve] -
Pá
addikt
-
Tigerclaw
nagyúr
Én inkább valami olyan konstrukciót ajánlanék, ami nem fülbedugós. A nagyobb membránnak sokkal jobb a frekvenciaátadása, főleg a közép és mély tartományban. Hiába Sennheiser a fülbedugós, jobban jársz egy nagyobb fülessel. Én legutóbb egy Panasonic fülklipszes fülest vettem és nagyon bejött. Könnyű, stabilan a fülemen marad, szép a hangja és hangos. A kábelje is jó lehet, mert igazán intenzív használat utás se tört még meg. Ami még nagyon fontos: Kényelmes. A fülbedugós verziók általában már rövid használat után is fádalmasak lehetnek, ráadásúl van amelyik nem passzol a füledbe, mert túl kicsi, vagy túl nagy. Azt is figyelembe kell venni, hogy a füled nem hiába olyan formájú, amilyen. Ha a hangforrás a füleden belül helyezkedik el, a hang elkerüli a fül külső tölcséres részét.
Ne gondold azt, hogy ha a Sennheiser gyárt ilyen füleseket, hisz is bennük. Ez a szegmens náluk csak a piaci igények miatt létezik.
Ezt én jó szívvel ajánlom (az enyém régebbi model, de ilyen):
Bővebben: link -
Pá
addikt
válasz
Tigerclaw #19 üzenetére
Köszi, valami ilyesmit vártam.
Akkor most, hogy az elmélet rendben van, visszatérek még egy kérdés erejéig a gyakorlatra.
Tehát ha van egy lejátszóm, amire az van írva, hogy 2x20mW 16 ohmon, akkor ahhoz inkább vegyek 16 ohmos fülest ha tudok, de az sem tragédia ha 32-essel használom, max kicsit halkabb lesz? Esetleg egyéb különbség? Minőség?
Amúgy konkrétan ezek közül fogok választani:
A 32 ohmos:Bővebben: link
És a 16 ohmos: Bővebben: link -
Raymond
titán
válasz
Tigerclaw #19 üzenetére
'' A hangszóróknál megadott paraméter valószínűleg egy bizonyos frekvenciára megadott impedancia. Példáúl: 32 ohm az impedanciája 1000 Herz frekvenciájú áram esetén.''
Igen. Az 1kHz jel van hasznalva minden teljesitmeny es SPL szamitasnal.
''Ha hangerőt akarsz nyugodtan tegyél 16 ohmosat, jól fog szólni.''
Ez meg attol is fugg hogy az erzekenyseguk ugyanaz e, mert csak akkor ul a kijelentes. Ha ket kulonbozo fulesnek ugyanaz az erzekenysege de az egyik 32 a masik meg 16 Ohm, akkor 1V-nal a ketto kozott pontosan 3dB kulonbseg lesz ami a hangero ketszereset jelenti. -
Tigerclaw
nagyúr
Végre valaki tudja, hogy mi az az Impedancia, és nem nekem kell elmagyarázni.
Ahogy tanult kollégám is leírta: Egyenáram esetén csak úgynevezett ohmos ellenállással foglalkozunk. A fajlagos ellenállás itt ténylegesen egy anyagjellemző.
Váltóáram esetén az ohmos ellenállás mellé még képbe jön az induktiv és a kapacitív tényező. Egyszerüen szólva az elektromágneses tekercseknek induktivitása van, a kondenzátoroknak pedig kapacitása. Az induktív tényező frekvenciafüggő, vagyis a frekvencia változásával változik az impedancia is. A hangszóróknál megadott paraméter valószínűleg egy bizonyos frekvenciára megadott impedancia. Példáúl: 32 ohm az impedanciája 1000 Herz frekvenciájú áram esetén.
Ahogy már korábban valaki jól leírta: Fontos az illesztés. Ha az erősítő 8 ohmos kimenetekkel rendelkezik és 4 ohmos hangszórókat teszel rá, túlságosan felhangosítva, valószínűleg tönkremegy a végfokerősítő, mivel az alacsony impedancia, a kívánatosnál nagyobb áramot okoz. Ha pedig 16 ohmos hangszórókat teszel rá, azokon a túl nagy ellenállásuk miatt csak kisebb áram folyik át, így túlságosan halk lesz.
Egyébként egy walkman, discman, MP3 lejátszó esetén ilyen illesztetlenségre számítanak is, mivel a piacon vannak 16 és 32 ohmos fejhallgatók is. Ha hangerőt akarsz nyugodtan tegyél 16 ohmosat, jól fog szólni. Az otthoni hifinél viszont pontosan kell illeszteni.
A hifik hangszóróinak azért kicsi (4-6-8 ohmos) az impedanciája, mert ott szükség van a nagy áramra (nagy teljesítményre). Ezt a nagy áramot pedig kétféleképpen állíthatják elő: Kis impedanciával, vagy nagy feszültséggel, de ez utóbbi nem kívánatos. -
Raymond
titán
Azert nem csinalnak egyformat, mert a kulonbozo fulhallgato/fejhallgatoknak mas-mas teljesitmeny kell hogy egyaltalan szoljon. Pelda:
A kis fuldugaszok altalaban 32 Ohm-osak, mert a bennuk levo transducer kepes mar 110dB-t leadni 1mW-nal es amugy sem kepes a nagy teljesitmeny fogadasara igy nagyobb az ellenallasa. Egy nagyobb fejhallgatonal a transducer nagyobb, nem annyira erzekeny igy kisebb az ellenallas hogy a megfelelo mennyisegu kakao aramoljon be a megszolaltatashoz. -
Rover623
félisten
Hát ez nagyon tudományosan hangzik...de nem igazán kóser...
Ez amit leírtál: az egyenáramú ellenállás fogalma...
Az impedancia pedig váltóáramról szól, rádásul egy hangfal vagy fejhallgató impedanciája nem konstans, hanem mivel az egyenáramú ellenállásán kívül mindig tartalmaz kapacitiv és induktív elemeket.
Ezek pedig frekvenciafüggők!
Tehát a fejhallgató/hangfal frekvenciától (és ha szigorúan nézzük: pillanatnyi teljesítménytől) fűggő állandóan változó terhelést jelent az őt meghajtó berendezés számára... -
faster
nagyúr
-
Pá
addikt
Thx, na és azt tudja valaki hogy mégis miért csinálnak 16-24-32-50-100 ohmos fejhallgatókat, miért nem állapodnak meg egy hogy mostantól minden lejátszó és füles 50 ohmos lesz. Biztos megvan az oka.
Általában azt figyeltem meg minél nagyobb/minőségibb egy fejhallgató, annál nagyobb az impedancia, de lehet hogy nincs így.
Csak általában az ilyen fülbedugható utcára és hordozható eszközökhöz való cuccok 16-32 ohmosak az otthoni hifi cuccok meg 50 fölött, miért van ez így?
És ennek fényében még furább a hangfalak 4-8 ohmja, ennek mi az oka? -
Pá
addikt
''Az impedancia egy anyag áramáteresztő képességének a mérőszáma, egy adott villamos fogyasztó kapcsain mérhető feszültség (potenciálkülönbség) és a fogyasztón átfolyó áram effektív értékének hányadosa. Nem minőségi jelzőszám, hanem egy tulajdonság, mint pl. a tömeg.''
Azért az ellenállás definicióját én is tudom.
Arra voltam/vagyok kíváncsi, hogy ez a fül/fejhallgatóknál mit jelent.
A hszed másik része már alakul, de azt nem írtad, mi van akkor ha nem kisebb, hanem nagyobb impedanciájú fogyasztót használok.
Mondjuk a példánál maradva a 2x20 mW 16ohm-os lejátszóhoz mindenképp érdemes 16 ohmos fülhallgatót venni?
Mi van ha 32essel használom? -
Zeck
aktív tag
Nos szóval azért leírom akkormár részletesebben amit tudok, hátha ettől okosabb leszel. A teljesítmény az áramerősség és a feszültség szorzata, ha túl nagy a tererhelő ellenállás, akkor nagy lesz a feszülség a terhelésen, de kissebb áram folyik, és ha pedig túl kicsi, akkor pedig nagy áram fog folyni, de a feszültség lesz kicsi. (ohm törvény) Ebből adódik, hogy illesztett ellenállással tudod a legnagyobb teljesítményt kivenni az erősítőből. Más tekintetben nem hiszem, hogy számítana a fülhallgatód ellenállása.
-
faster
nagyúr
Az impedancia egy anyag áramáteresztő képességének a mérőszáma, egy adott villamos fogyasztó kapcsain mérhető feszültség (potenciálkülönbség) és a fogyasztón átfolyó áram effektív értékének hányadosa. Nem minőségi jelzőszám, hanem egy tulajdonság, mint pl. a tömeg. Konkrétan a fejhallgatóknál, illetve erősítőknél az a jelentősége, hogy az erősítők különféle impedanciájú fogyasztókra (fejhallgató, hangfal) különféle teljesítményt tudnak leadni, és az az impedanciájú, amire ez a leadott teljesítmény a legnagyobb, illesztett terhelésnek illetve illesztett impedanciának hívják.
Ha nem illesztett fogyasztót használsz, hanem kisebbet, akkor a leadott teljesítmény kisebb lesz, ha az impedancia kisebb, akkor a nagy áram miatt tönkremehet az erősítő és/vagy a fogyasztó.
Hirtelen ennyi.
[Szerkesztve] -
Pá
addikt
Nem, én csak arra mondtam, hogy elolvasva a hszedet semmivel sem lettem okosabb.
Én úgy gondoltam, hogy jön valami guru, aki vágja a témát, és szépen logikusan leírja, hogy mi ez az impedancia, gyakorlatban pontosan, hogy működik, és mindezt megtámogatja az elméleti alapokkal, hogy legyen teljesen kerek a kép.
És nekem elég is lesz egy ilyen hsz, a ''nem biztos, hogy jól tudom, de én azt hallottam, hogy ha ezt csinálod ez lesz'''' tipusu hszek pedig felejtősek, én is hallottam sok mindent, éppen ez a baj, már túl sok mindent hallottam ezért is szeretném, ha jönne valaki aki tényleg ért hozzá és tisztába tenné nekem a dolgokat.
szerk: nem azt mondom, hogy nem jó amit írtál, csak én ettől nem fogom jobban megérteni, hogy mi az az impedancia.
[Szerkesztve] -
Pá
addikt
Mi ez?
Elmélet és gyakorlat is érdekelne egyaránt.
Pl, ha egy mp3 playerre az van írva, hogy 2x20mW 16 ohm-os fülhallgatón, akkor ez mit jelent ha 16 és mit ha egy 32 ohmos fülest használok hozzá? A 32-esen halkabban fog szólni? Esetleg minőségben van különbség? A jobb fejhallgatók(tehát nem az ilyen hordozható cuccosok) meg általában 50+ ohmosok, ebből következik, hogy minél nagyobb, annál minőségibb? Ugyanakkor ilyen böhöm nagy hi-fi hangfalak meg ha jól emlékszem általában 4-8 ohmosak, akkor viszont hogy is van ez?
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xiaomi smart home / Xiaomi okos otthon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Bluetooth hangszórók
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- ELADÓ: Hyperx Cloud Alpha
- HP Elitebook 845 G10 Érintő kijelző Ryzen7 Pro 7840U 32GB DDR5, Magyar Garancia
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új DLSS4 Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 5060 Ti/16Gb-32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest