- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz McSzaby #2403 üzenetére
Hogy melyik a jobb, az attól függ, mire szánod pontosan, meg hogy milyen egyéb igényeid vannak.
Egy ilyen masina előnye, hogy általában jobban konfigurálható, bővíthető, megválasztható a hűtés, így csendesebb lehet stb. A HP előnye az lehet, hogy szerverfeladatokra készült."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz McSzaby #2400 üzenetére
Ilyet általában akkor érdemes építeni, ha az embernek van pár alkatrész elfekvőben.
Én megcsíptem az utolsó darab olcsó Zyxel NAS-ok egyikét az edigital-ban, így megoldódott a helyzet (igaz, jóval szűkösebbek a lehetőségek, mint az N40L esetében lett volna, de az árkülönbözetből tudok venni egy 2 TB-os HDD-t, ami nem elhanyagolható)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz Menotti #2338 üzenetére
Tudom, hogy vannak akik szeretik eltárolni (!) a fél Internetet, de hidd el, van élet 10 TB alatt is...
Ami engem illet, perpill. max. 2.5-3 TB-on teljesen jól elférek, és az éves növekmény számításaim szerint megáll 500 GB környékén (ebben minden benne van: családi fotók, videók, és az mkv-k is: évente max. kéttucat olyan film jön ki, az egész család vonatkozásában, ami nem "egyszernézős"). Ha nagyon elszámoltam magam, és évente 1 TB plusz tárhely kell, akkor is jó vagyok még 3 évig: a választott kétlemezes NAS-ban elfér 2 db 3 TB-os vinyó. Mivel nagyon bonyolult lenne nem a nappaliban elhelyezni a NAS-t, a zajszintre pedig meglehetősen kényes vagyok, eszembe sem jutna 5 db "zajszörnyet" bezsúfolni egy pici házba, nem vagyok mazochista (ha nem kellene videókat vágnom, az asztali gépben is csak egy HDD lenne, az is pont eggyel több az ideálisnál, zajszint szempontjából. Teszteltem a gépem vinyó nélkül: egy normálisan összeválogatott konfigban messze a leghangosabbak a vinyók.).
Hogy mi lesz 2016-ban, milyen tárhelyek lesznek addigra, mint optimális választás, azt meg sem tudom saccolni. Lehet hogy minden privát felhőben lesz, valahol a neten. Az is lehet, hogy jön valami új optikai tároló, 1 TB/lemez kapacitással, és azon lesznek a mentett/archivált dolgaim, a fene se tudja.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Valaki írta korábban, hogy az is teljesen jó választás erre a Hp-re, valszeg neked is elég lenne, ráadásul könnyű paraméterezni.
A tévék beépített médialejátszója gagyi. Az O'play ezer éves (az R1 legalábbis), a WD első médialejátszója is. Az újabbak sokkal jobbak (ha idei Asus-t és WD-t próbáltál ki, akkor nem szóltam).
Várom a privátot..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Nem tudom milyen os-t tennék rá, még nem foglalkoztam a problémával behatóan.
Ha nem akarnék sokat tökölni, akkor valami tökegyszerű cucc menne rá, pl. FreeNas. Ha megszokott rendszert szeretnék látni, akkor Win7. Ha szerver funkciók, akkor Windows 2008 szerver. Ha virtualizálni akarnék, akkor VmWare Esxi. Kb. ezek lennének a jelöltek.
Amennyire én tudom, az újabb médialejátszók már boldogulnak a flash alapú netes videókkal, de van topicjuk, esetleg kérdezd meg ott. Ezért nem kell feltétlenül HTPC-t építeni.
A privát simán műkszik, előre is köszi. A nevem melletti privát feliratra klikkelsz, és már írhatsz is.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Nyilván egy általános HTPC-re nem bíznám: a mikroszerver hasonló feladatokra készült.
Neked kell eldöntened, hogy mi a fontosabb. Egy NAS+médialejátszó kombónak ugyanaz az előnye, ami a hátránya is: faék egyszerű, nincs túl sok mozgástér. Nem kell sokat tökölni a beállításával (ellenben a mikroszervernél már azzal is el lehet tölteni órákat, hogy egyáltalán kitaláld: milyen oprendszert érdemes ráraknod), de ha jön egy új fájlformáum, lehet hogy kifog rajta (a médialejátszón). A mikroszerver távirányítása is nehézkesebb lehet stb. Még lehetne sorolni az érveket mindkét felállás mellett és ellen.
Én nem nagyon vagyok híve a HTPC-nek: nálam a mikroszerver is csak NAS lenne.
Amúgy hol láttál 40K-ért? Annyiért engem is érdekelne (újonnan, számlával)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz radi8tor #2326 üzenetére
Nyilván lehet majd kapni, csakhát egyrészt a kiinduló hsz-ben karácsonyról volt szó, az meg garantáltan idén lesz; másrészt 100K körüli árral már csak a 4-lemezes NAS-oknak lesz ellenfele, akik beérik 2 lemezzel, ritkán fognak +50K-t (gyors NAS-ok vannak 40-50K körül is) költeni a plusz funkcionalitásra (amit legtöbben ki sem használnak).
-
Egon
nagyúr
Ami kimaradt.
Az ajánlott Zyxel NAS-ban egy 1.2 GHz-es ARM proci van (512 MB RAM mellett). Ennek ereje relatív: valóban elmarad a jelenlegi csúcs NAS-októl, azonban arra bőven elég, hogy kiszolgáljon egyszerre három fullhd adatfolyamot, és a beszámolók mellett végre normálisan lehet torrentezni is vele (nem kell olyan kompromisszumokat kötni, mint a gyengébb NAS-oknál: egyszerre akár több tucat torrent is lehet aktív stb.)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Egy kétlemezes Synology kb. kétszer annyiba kerül, mint ez a NAS, amit ajánlottam (ismétlem: 25K-ért fogható edigitalban, máshol 10K-val drágább; Synology-t nem nagyon kapsz 45-50K alatt). Ennyit nem ér meg a jobb kezelőfelület (persze ha egyéb funkciók is kellenek, pl. VPN szerver, akkor természetesen jobb választás a Synology).
Egy szimpla HTPC-re nem merném rábízni egy médialejátszó plusz NAS funkcióját. Bár a proci lehet erősebb, de magában a gépben bőven lehet olyan szűk keresztmetszet (pl. lemezvezérlő vagy hálózati csatoló), ami miatt nem tudna egyszerre lejátszani egy fullhd tartalmat, és emellett kiszolgálni még 2-3 ilyen adatfolyamot (egy NAS vagy szerver erre van kitalálva, egy asztali gép nem).
A funkcionalitás-igény és a rászánt keretösszeg kell döntsön. Amúgy ismétlem: elvileg már nem kapható ez a mikroszerver, utódja még nincs, úgyhogy lehet hiába kérdezel..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Jelenleg nem nagyon kapsz ilyen mikroszervert (kivéve ha az A4Team-ben 46K-ért hirdetett cucc nem kamu), úgyhogy vagy HTPC-t veszel (ami jó eséllyel ennél drágább lesz), vagy veszel egy NAS-t + médialejátszót (én az utóbbit választottam). Kétlemezes Zyxel NAS van 25K-ért edigital-ban (ez kb. 10K-val olcsóbb, mint máshol), és ugyan nem egy sebességbajnok (kb. 30 MB/sec-es írás-olvasás értékek várhatók), de ennyiért szvsz bestbuy. Synology-t akkor vennék, ha kihasználnám a plusz szolgáltatásokat, amit tud; arra amire neked van szükséged, jó egy olcsóbb NAS is. A normálisabb médialejátszók boldogulnak a különféle formátumok 99,5%-ával, a maradékot meg vagy más formátumban kell beszerezni, vagy át kell konvertálni...
-
Egon
nagyúr
Úgy tűnik, elfogyott az N40L a kiskerekben is: már csak a 100K-s verziót hirdetik.
Innentől kezdve NAS-nak inkább a célhardverek játszanak, a legtöbb esetben legalábbis. Reméljük lesz olcsó az utód is..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz zsolt501 #2165 üzenetére
Azt remélem, lesz készletsöpréses akció, mint anno az N36L-nél volt: 27K-ért igencsak bestbuy-nak számított, még az olcsó-középkategóriás NAS-ok között is. Ha nem is ennyire olcsón, de normalizált áron fogok venni egyet (ha lesz). Jelen pillanatban nekem nem ér meg annyit, amennyibe kerül. Ha nem fog lejjebb menni az ára, valszeg más irányba fogok elindulni.
-
Egon
nagyúr
válasz DopeBob #2143 üzenetére
Pedig csak a wikis cikket kellett vona felütnöd...
A half-length card is also specified 30×26.8 mm.
A félmagas pedig gondolom egyértelmű.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Jól felment az NL40 ára az iponnál sajna...
Van még esély, hogy visszaáll 40K alá, vagy tényleg kifutó termék, és csak az utódot lehet lassan kapni?"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz kiskakas #2103 üzenetére
Amúgy érdekes dolog ez a bitráta-téma.
Van egy bitrate viewer nevű programocska. Nézegettem pár 1080p-s mkv-t vele (a gyereknek akarom adni az öregedő Asus R1-es lejátszót, és jó lenne ha tudna nézni filmeket gond nélkül, a hálózaton keresztül: egy fórumtárs mérései szerint ez a lejátszó max. 35 Mbit/sec-es jelenetekkel boldogul szaggatás nélkül.). Pl. a Jégkorszak 3 belefér a limitbe (a max. bitráta 35 Mbit), míg a Jégkorszak 1-ben (!) előfordulnak 50 Mbit feletti csúcsok is... Dacára annak, hogy sokkal butább volt a grafikai megjelenítés. Gondolom rilízfüggő is a kérdés, de akkor is megdöbbentő."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz Csarlee #2100 üzenetére
Csúnya lenne, ha nem bírna a fullHD-s anyagokat kiszolgálni. Nagyon sokan ilyen célból vesznek NAS-t, és inkább olyan beszámolókat olvastam, hogy akár egyszerre több 1080p-s adatfolyamot is kiszolgál egy ilyen (sőt, ennél gyengébb) hardver...
-
Egon
nagyúr
Milyen oprendszert javasoltok egy ilyen mikroszerverre, az alábbi feladatok ellátására:
- NAS funkciók;
- 2 db médialejátszó kiszolgálása;
- VPN szerver.
A hálózatban lesz még egy PC és egy notebook (utóbbi wireless csatlakozással). Valamilyen gigabites routert kell majd vennem, de az más lapra tartozik.
Előre is köszi a segítséget! Windows is jöhet, licensz van (Win7 és 2008 szerver), de lehet Linux is.[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz radi8tor #1991 üzenetére
Gondolkodtam azon is, de ritka hülyén nézne ki, meg szerintem a hűtéstől kezdve minden úgy van optimalizálva, hogy áll a szerkentyű (persze lehet hogy nincs igazam)...
Mindegy, ez már csk az én hülyeségem, majd megoldom valahogy. Köszönöm a tippeket."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz nvyktor #1989 üzenetére
Tapasztalataim szerint, az élere állított asztali merevlemezek, viszonylag rövid idő alatt "hangosodnak", ezt szeretném elkerülni. Ha ki lehetne szerelni azt a keretet, akkor akár home-made megoldással is rögzíteném inkább a vinyókat vízszintesen.
-
Egon
nagyúr
Üdv!
N40L-ben lehet vízszintesen rögzíteni a merevlemezeket valahogy, vagy csak élére állítva?
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz Jim Tonic #1942 üzenetére
600MBit az N-es Wifi szabványa.
Valóban, a maximum sebesség tekintetében. Ehhez képest az n-es wi-fi eszközök jelentős része "n-Lite", ami mindössze 150 MBit-et jelent, a többi meg szinte mind 300 MBit/sec-et tud maximum. Erre értettem, amit mondtam az előzőekben.
A laptop vinyók pedig meglepően alul tudnak teljesíteni írásban, de akár olvasásban is. Simán leesnek 30-40MB/s alá még a maiak is, főleg az 5400-asok.
A linkelt tesztet nem ismerem, de feltételezem, hogy benne vannak a kis fájlokkal végzett műveletek is (ami bármilyen tároló eszközt le tud lassítani). Nagy fájlokkal végzett műveleteknél, nem hiszem hogy irányadó lenne a minimum érték (legalábbis nem fordul elő szignifikánsan sokszor/sok ideig, mondjuk egy másolás esetén, ergo elhanyagolható).
slashing: Nekem van egy médialejátszóm, amire rá van kötve egy külső merevlemez, egy USB-s külső fiókban. Egy 2 TB-os, 3 tányéros 5400 RPM-es Samsung asztali vinyóról van szó. Este, ha minden ki van kapcsolva, a nappali (22 nm) másik sarkából is hallom a hangját, idle állapotban. Nem rezonál különösebben, nem az a gond. Egyszerűen hangos. Nekem. Pedig ez "csak" egy vinyó, semmi venti. Egy mai laptop vinyó (ha 5400 RPM-es), ennél sokkalta halkabb.
Ami a ventit illeti: szerencsés esetben le lehet cserélni valami csendes példányra. Egy jó (és persze nem túl nagy légszállítású) ventinek (pl. a 800 RPM-es SFLEX-eimnek) semmi hangja sincs (egy vinyóhoz képest).[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz Jim Tonic #1928 üzenetére
Azért az beb*szna, ha a mai laptop vinyók nem hoznák az N-es wi-fi sebességét... 300 MBit/sec, az nincs 40 MByte másodpercenként: ennek minimum a duplája a tempó.
Én is laptopvinyókat tervezek a majdani NAS-omba (ami lehet hogy NL40-es lesz, még nem döntöttem el), de nem a fogyasztás, hanem a zajszint miatt..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz sellerbuyer #1820 üzenetére
Sértődőművészkém, úgy látom még mindig itt vagy, pedig már órák óta beígértél egy elhúzást... Látom, nem tudod elviselni, ha a "szívedcsücske" mikroszerverecskédet - vélt vagy valós - támadás éri...
Pár apróság, ha már megszólítottál. Egyrészt nem ártana megtanulni különbséget tenni a "pofátlan hencegés", és a tényközlés között. Másrészt jó lenne különbséget tenni egy off-ba tett és egy normál hsz között (nem véletlen van lehetőség "szürkítésre"). Harmadrészt pedig igen kicsi vagy ahhoz, hogy engem küldözgess akárhova - ahhoz meg pláne, hogy kussoltass...
Pá, örültünk hogy benéztél..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Nemár, bamnano-nak jelen esetben abszolút igaza van.
Milyen környezet adott? Hol vannak pontosan megfogalmazva az elvárások? Az illető "komoly" szervert szeretne, ennyi derül ki. Ez a vas - sok tekintetben - nem nevezhető annak. Már boncolgatták mások is: pl. redundáns táp híján, a vas határait feszegető kihasználtság mellett, hol várhatod el a megfelelő rendelkezésre állást? És ez csak egyetlen, pici paraméter... A proci sem túl izmos benne. Abszolút SOHO kategóriás cucc (és ez markánsan látszik az árán is...): 4-5 felhasználónál többel semmiképpen nem terhelném. Ennyi.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 2060 Super (RTX 3060 Szint)/16Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- Fractal Resign Ryzen 5600G ITX PC HTPC
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RX 7700 XT (RTX 3070 Ti-t veri)/16Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- AMD Ryzen 7 7800X3D + ASUS TUF Gaming B650M-PLUS Alaplap
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 2070 8Gb/16Gb DDR4 3200Mhz/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest