Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz Armagedown #97121 üzenetére
15-20 éve slave vaku kioldóhoz használtuk többen a fő vaku villanásérzékelőjének; pár filléres alkatrésszel kiegészítve, így jóval érzékenyebb volt mint a készen kapható kioldós talpak; de ma már nem nagyon lenne értelme ilyesminek.
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
j.bravo
addikt
válasz tordaitibi #97113 üzenetére
tordaitibi, Reggie0:
persze, jogos, hacsak lehet elkerülnénk az átvezetőben történő toldást, de én még nem láttam személyesen ennyire szétkapva, sógornál van, ő szedte szét. Ő elsőre az ablak és ablak mechanika helyfoglalásától aggódik jobban. Szerinte első blikkre a harmonikában még mindig több a hely
Megnézzük majd együtt.Skoda Roomster egyébként, 2007-es. Dobozos kisteherautó változat.
Remélem az üveget nem kell kivenni nem lenne őszinte a mosolyom.
A vicces hogy ez már egy elvileg cserélt, frissített (kicsit hosszabb) változat a korbács szakaszból.
A ritkábban nyitott anyós oldalon még a gyári van.Köszönöm a tippeket (szín, keresztmetszet)
Maga a toldás módja elvileg mindegy? A linkelt toldó jobb mint simán forrasztani és zsugorcsövezni?
Egy pólusú, toldó típusú Wago gondolom ilyen helyre nem a legjobb választás Mondjuk sok helyet is foglalna.[ Szerkesztve ]
-
j.bravo
addikt
Sziasztok!
Nem találtam autóvillamosságos topikot, úgy gondoltam ez a topik megfelelő lehet.
Autó ajtajának kábelátvezetőjében hogyan kötnétek össze sok eret, szűk helyen? A kábelkorbács ezen rövid szakaszán több ér is szakadt és még több van ami a szakadás határán van (a hajtogatási ponton kifehéredett vagy már el is tört a műanyagszigetelés, a hajszálvékony réz ér még épp tart).
Lehet kapni javítókészletet, a vezetékek saruzott vége a stekkerbe megy, ez világos.
A másik végüket viszont össze kéne kötni a meglévő vezetékekkel amik az ajtó belseje (zár, ablakmozgató gomb, hangszóró, stb) felé mennek.
Egyesével forrasztva és zsugorcsövezve vsz. nagyon vastag lesz, félő hogy nem lehetne becsukni az ajtót, vagy nem tudna az ablaküveg az ajtó belsejébe süllyedni. Nyilván ha egymástól eltolva kell elhelyezni a toldásokat, de nem mindig lehet (kb ugyanott törik mind, ugye) illetve még úgy is lehet hogy kevés a hely.
Létezik ugye a forrasztóónos-zsugorcsöves kombó toldó is, de ezzel - úgy gondolom - szintén fennállna az előző probléma.
A szereléshez a hely se nagyon sok. Ha levesszük az ajtót, talán eggyel jobb, de jó lenne az elkerülni, ha lehet.Van a fentieken kívül bejáratott módszer?
-
j.bravo
addikt
Sziasztok!
Láma kérdésem van
A józan paraszti persze súg, de hátha túl- vagy rosszul gondolom.
sodrott rézvezetékre ugye csak réz érvéghüvelyt/sarut/egyebet javallott krimpelni, alumínium érvéghüvelyt/sarut (a várható elektrokémiai korrózió miatt) ellenjavallott?
(kültéri készülék bekötése lenne, elvileg IP44-es dobozban, a kábel a dobozba tömszelencén át jut be, de úgy látom, pára azért lehet ott a környéken épp elég. A terminál, ahova a vezetékeket be kell kötni, csavaros, és szép fényes, tehát nikkelezett/krómozott/rozsdamentes/amit szoktak)Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
j.bravo
addikt
Urak, ha van erre a kérdésre jobb topik, irányítsatok át, csak én nem találtam egyelőre jobbat
Tudtok mutatni tapasztalati adatot, vagy akár számítást, hogy egy hagyományos előtéttel szerelt fénycsőarmatúránál (gyújtó, tekercs, kondi) kb mennyi az áramköri veszteség?
Ha kell konkrétan, mondjuk egy 2db 58W-os fénycsövet fogadó armatúránál?köszi előre is!
-
j.bravo
addikt
válasz Kernel #50343 üzenetére
Köszi!
Maris mondom az életszerű példát, és hogy ennek kapcsán mire gondolokAdott egy haromfazisu trafó egy épületben, ahol vannak irodai, egyfazisu fogyasztók, mint számítógépek, meg a konyhában levo háztartási kütyük, meg csomó haromfazisu cucc, ipari légkondi, meg ilyenek.
Tudni kéne hogy még egy-egy nagyobb gép beuzemelese esetén kell-e trafót cserélni, vagy kisebbik rosszként a fő betapon levő megszakítót/főkapcsolót.
A haromfazisu megszakító, ha mondjuk 500 amperes, akkor az fazisonkent külön-külön annyi? Vagy összesen? Vagy máshogy?
A trafó elegendőnek tűnik (bar felmerul hogy egyszeruen fazisonkent 100 kVA vagy máshogy értendő), a megszakító pedig gondolom pariban van vele, nem véletlenül pont akkora, csak szeretnék tisztábban latni.[ Szerkesztve ]
-
j.bravo
addikt
Urak, jó helyen kérdezek, ha háromfázisú hálózat áram-, ill. teljesítményszámításában kellene kis ködoszlatás?
Ha van szak(abb) topik, a linkjenek örülnék!Elvileg megtanultam ezeket valamikor, de tizensok év alatt elfelejtettem, a jegyzeteket kidobtam...
Azt természetesen megtalaltam a jó interneten, hogy szimmetrikus terhelés esetén a teljes hatásos teljesítmény U x I x gyok3, tehát pl. 400V x 433A x gyok3 = 300 kW.
Ugyanez kijön akkor is, ha fazisonkent ugyanezt az áramot vesszük, 230V x 433A és összeadjuk a három faziset, ugyanúgy 300kW.Hogy osszegzodnek az áramok? Vektorként, ugye?
Ha vannak haromfazisu es egyfazisu fogyasztók is, hogyan kell számolni?Ha a fazisonkent mert áramok egy adott időszakban mondjuk 130, 100 ill 100 A, az "eredőben" mennyi, 330 (skalárkent összeadva) vagy 100 es 130 kozott valahol?
Köszönöm előre is!
-
j.bravo
addikt
(#7478) énvagyokAdam: (béna voltam, nem válasz-t nyomtam hanem új hsz-t)
Nézz körül ebben a topikban Remélem, jól értettem, és ez kell neked.
Mondjuk van meló a dologgal rendesen. Az itteni olvasmányok (és rajzok, leírások) alapján építettem egyet, filmeknél teljesen jól működött, nem villogott, a vindóz asztal mondjuk villogott rendesen. Mivel nem használom, ha tudnám hol van, oda is adnám, de valamelyik költözésnél elkevertem.
-
j.bravo
addikt
(szívat a mátrix; dupla hsz. Ez törölhető!)
[ Szerkesztve ]
-
j.bravo
addikt
válasz didyman #5610 üzenetére
Köszi! A napelemeset végül sikerült működésre bírni, feladtam hogy próbanyákon rakjam össze és a 'levegőben" összeforrasztottam a megfelelő lábakat (egy új tirisztort használva, hátha az elsőt túlhevítettem a pákával), és működik.
Vagy fáradt voltam, és bár többször ellenőriztem hogy minden helyesen legyen bekötve, mégis helytelen volt, vagy megsütöttem az első tirisztort... pedig nem melegítettem sokáig.Az optotriakos áramkörrel még küzdök
Ha a "kimenetén" rövidre zárom a két lábat (próbálva hogy úgy elsül-e a vaku), attól tönkremehet az optotriak?Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
j.bravo
addikt
Meg tudnátok nézni nekem hogy az ezen az oldalon levő kapcsolási rajzokon van-e valamely olyan hiba, ami csak apróság, hozzáértőnek szemet szúr, de ha csak "vakon" megépítem, akkor nem működik?
Gondolok itt polaritásra, lábkiosztásra, ilyesmire...
(pl. a napelem polaritása a rajzon a "+" jellel mintha épp ellentétesen lenne jelölve: emlékeim szerint a rövid pálcika a pozitív pólus, a hosszú pedig a negatív... a kapcsolás szempontjából hogy lenne jó? (nem mintha nem próbáltam volna megfordítani, de nem működött úgy se)
Vagy az 1Mohm túl nagy lenne?
Mindkét kapcsolást megcsináltam, és egyik se akar működni, és már szinte befontam a hajam (pedig rövid), annyi ideje görnyedek itt felette.
(háttérinfó, ha valaki az elektronikához ért, de a vakukhoz nem: a vakupapucs két érintkezője között rövidzárat (illetve elegendően kicsiny ellenállást) létrehozva sül el a vaku.
Nem ismerem a tirisztor lelkivilágát, nem tudom minek kéne töténnie a bemeneten; a szolárlámpából kivett napelem
)Köszönöm előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Nyaralás topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- Háztartási gépek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen videókártyát?
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest