Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz mzso #85645 üzenetére

Egy kis 8 lábú IC a primer vezérlés általában, ami tartalmazza a kapcsoló FET-et is. Szabályozza a PWM-et, beállítja a kívánt primer átlagáramot. A trafó itt úgy fogható fel, hogy áramot transzformál, azaz szekunderen nagyobb áram áll elő, de mivel arányos a primerárammal, így nem kell külön figyelni a szekundert is, mint a nagyobb teljesítményű LED-drivereknél. Meg tudják oldani azt is, hogy a LED-sor szakadásakor a kimenőfeszültség ne szálljon el, hanem egy szinten megálljon és a driver áramfelvétele jelentéktelenre esik vissza.

Másik videóban induktivitás, egyik csak zavarszűrő, a hálózatra jutó impulzusokat mérsékli. A másik meg trafó helyett egy step down DC-konverter része.

Lineáris / disszipatív áramgenerátor egy tranzisztorral megvalósított változtatható ellenállásként fogható fel, melynek integrált szabályzóköre az áram stabilizálására törekszik.

A Dubai-lámpa alapvetően egy szokványos kapacitív előtétes lámpa, csak kiegészítették egy tranzisztoros áramkörrel, ami segít elsimítani a puffer hullámzását (ezáltal a lámpa vibrálását) ami viszont a méretkorlát miatt nem is lehet nagyobb kapacitású, tehát ez itt nem is spórolás kérdése. Segít kivédeni hálózati csúcsokat, illetve a korábban említett impulzushatást, a Zener-diódának köszönhetően legfeljebb DC 24 V-ig, a LED-sorra vonatkoztatva.

Mivel kb. 5 V-ot fog alapból, amit a hullámzás kiszabályzására használ, 19 V tartalék marad elvileg, amit még pluszban fel tud fogni, ha bejönne valami hálózati zavarcsúcs, ami megdobná a pufferfeszültséget. Gyakorlatilag ez megfelelő a LED-ek kímélésére, az élettartam növelésére, a kapacitív előtétes konstrukció feljavítására. Erre egyébként született már többféle próbálkozás, szabadalomként láttam egyfajta tirisztoros trükköt is, de pontosan nem emlékszem már.

• Dr. Szilikát

őstag

válasz mzso #85645 üzenetére

A link nem jó, de majd este vagy holnap tudok többet írni. Láttam már én is egyéb megoldásokat, az említetteken kívül.

Új hozzászólás Aktív témák