Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• atesss

addikt

válasz DJ. Ru$y #73783 üzenetére

Na igen, így már értve a funkciót, látom hogy önmagában nem jó az amit én írtam.
    Mivel itt arról van szó, hogy amit a villanykapcsolókkal kapcsolsz fel, azt kellene a távirányítóval lekapcsolni. Illetve gondolom fordítva is, amit a távirányítóval kapcsoltál fel, azt a villanykapcsolókkal le kell tudnod kapcsolni.
    Magyarul nem két független körről van szó, amit lehetne párhuzamosítani.

tordaitibi megoldása lenne a legegyszerűbb a gyakorlatban.
    De ha nagyon nem akarsz a kapcsolókhoz hozzányúlni, talán még így is megoldható lehet, hogy csak az alu-szekrényen belül módosítsál. Bár összességében jóval nagyobb, bonyolultabb szerelés lesz, több alkatrésszel. De így ez alapvetően egy "hozzátoldás" tud maradni.
    Olyan kapcsoló-modul kellene neked, aminél egy vezérlőjelre állapotot vált a kimenet.
    Vagyis egy impulzusrelé (és szerintem abból se mindegy hogy milyen, bár ehhez fejből már én se értek ennyire).
    És azt kell megoldani, hogy ennek az impulzusrelének vezérlőjelet tudjon adni mind a meglévő villanykapcsolós rendszer, mind pedig a távirányítós vevő.
    És még ott is át kell gondolni, hogy hogyan tud működni ez jól, így hogy a kapcsolók nem az impulzusreléknél használt rugós ("csengő") kapcsolók. Vagyis meg kell oldani hogy ha nem impulzus-üzemben használják, hanem folyamatosan áramot ad, akkor is csak egy impulzus legyen a kimenete.
    Vagy lehet van olyan impulzusrelé is, ami ezt készen lekezeli.

razorbenke92
    Ehhez viszont kell nulla is a kapcsolókhoz. Ha az most nincs, akkor oda kihúzni, az már tényleg egy komolyabb villanyszerelést jelenthet.

• válasz DJ. Ru$y #73783 üzenetére

Én megint csak a Sonoff Touch fétisemmel tudok jönni. Egyszerűen király cucc, és mi sem mutatja jobban, hogy szerintem ezt is meg tudná oldani:

Alapvetően egy érintős fali kapcsolóról beszélünk, amit lehet wifi-ről és RF-ről is kapcsolni. Én azt csinálnám, hogy
    A) Megszüntetném a váltókapcsolót, és az egyik oldalra tennék egy ilyet, hogy kapcsolgassa a mágneskapcsolót. A másik oldalra tennék egy RF fali kapcsolót, és további távirányítókat amennyi kell.

B) Az egyik váltókapcsolót kiváltanám ugyanennek a kétgangos változatával. Van rajtuk olyan mód, hogy ha az egyik felkapcsol, a másik le és vica-versa. Erre utána ugyanúgy tanítható távirányító.

• válasz DJ. Ru$y #73783 üzenetére

Mivel kereszt relés kivitel nem sűrű, az egyik alternatív helyére tegyél egy kereszt kapcsolót, a vevőnek meg gondolom 3 kivezetéses a reléje, azt bekötöd a keresztkapcsoló után alternatívként.
    Olyan vevő kell amit be lehet állítani bistabil módba, nem csak impulzust tud.
    Így bárhonnan működni fog, az eredeti 2 helyről és a távirányítóval is.

• Aryes

nagyúr

válasz DJ. Ru$y #73783 üzenetére

A mágneskapcsoló elé kellene egy 5V relé, a relét pedig egy tetszőleges arduino-val működtetném a következő módon: a két váltókapcsoló akár maradhat is, az arduino egy-egy lábára kötve, de akár ki is lehetne cserélni nyomógombra. A hosszú vezetéket lehet, hogy árnyékoltra kellene cserélni, különben önálló életre kelhet a világítás :DDD Egy harmadik lábra pedig egy tsop1838 IR vevő, és tetszőleges, akár tv távirányítóval, vagy egyéb beszerezhető/épített távirányítóval lehet kapcsolgatni.
    u.i.: bocs, a "vékony falat vigyen át" mondatot utólag láttam, az IR nyilván falon keresztül nem fog működni. :)

Új hozzászólás Aktív témák