- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Projektor topic
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz Erwinke #91100 üzenetére
Bimbam csengőnek hívják. Nekem is olyan van, mert imádom a természetességét, én mondjuk smarthome-ba integráltam, és le tudom némítani, vagy tudok taszkokat indítani amikor bizonyos mintával csengetek (pl. riasztások kikapcsolása, villanyok felkapcsolása, stb.)
A kérdés elsősorban az, hogy a saját csengőtrafójával használod e, ami 9(?)V AC-t használ, mert akkor bonyolultabb a helyzet.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Erwinke
aktív tag
válasz razorbenke92 #91101 üzenetére
Sima 230as tekercs mozgatja a fem csovecsket.
-
őstag
-
Erwinke
aktív tag
Másik projekt:
Tűztámadás versenyre járunk mint önkéntes tűzoltók. Ha nem hallottál ilyenről ---> (lásd)Namár most mi ilyen tercset szeretnénk csinálni.
A számláló(videón látható "stopper", álványon) saját tápláláson van. Van egy kimeneti jele(5V) és van 2 bemeneti jele(5V vissza egyik tercs és a másik), ami megállitja az egyik majd a másik stoppert.
A 2 tercsnek külön 12V os fesze van amit akkuról szokunk használni, h mobilis legyen.
Mikor a viz a tercs közepén levő laposvasat lelöki akkor aktivál egy mágnes kapcsolót ami a 2 relét(azt hiszem magyarul is az) aktiválja.
1 relé - NT73-2 CS10 DC12V 0,36 relé cievka 12VDC, kontakt 125VAC/10A
2 relé - NT73-2 CS10 DC5V 0,36 relé cievka 5VDC, kontakt 125VAC/10A
Amiből az egyikkel visszaküldöm a számlálónak az 5V ot a másikkal meg felnyitom a 12V os fényjelzőt a tercsen.
Azért ez a 2 relé van, mert úgy volt, h egy jó ismerősünk segit megcsinálni és Ő azt mondta ezeket rendeljük meg. De mivel bizonyos okok miatt nem tud nekünk segiteni igy szeretném saját magam megoldani.
Viszont azt hiszem az az 5VDCs relé nem lesz jó, mivel 12V al irányitjuk a reléket. Igy a másiknak is ugyan úgy 12V nak kéne lennie, ugye?Én rajzoltam ilyen vázlatot gyorsba, ez egy tercsre van:
Elektronikai végzettségem van és erős áramú villanyszerelőként dolgozom. Suli óta(11éve) nem foglalkoztam elektronikával, de azért igyekszem.Köszönöm!
-
Erwinke
aktív tag
válasz razorbenke92 #91103 üzenetére
Ki, neutrált vittem ki. És direkt olyan csengő kapcsolót vettem aminek massziv az érintkezése, nem csak hajszálnyi vezetékek érnek össze v ilyesmi.
-
Erwinke
aktív tag
Vegyek egy relés megszakitót 12V DC-re, hozzá egy trafót és a trafó 0-át küldjem ki a csengőkapcsolóhoz?
És akkor igy ott 12V DC volna amit lehetne megszakitgatni egy ellenállás meg kondival(mondjuk ez valószinű nem ilyen egyszerű v igen?)?
Illetve ez a relés megszakitót nem tenné tönkre, h ha csengetve van akkor impulzokban kapja a jelet és kapcsolgat?Köszönöm!
-
mezis
félisten
45 évvel ezelőtt gyártottak a nagy CCCP-ben 220V-al működő Bim-Bam csengőt.
Az enyémet tesó tekercselte át 24V-ra.mezis
-
őstag
válasz Erwinke #91106 üzenetére
Nagyjából ide is működik, amit itt írtam az univerzális időreléről.
Ezt simán a csengő helyére kötheted, cserébe drága. Pár hete pont kellett vennem és itt volt a legolcsóbb 11000-ért.
A bütykölős megoldás lehet pl. olyasmi amit mondtál, kis módosítással:
- Teszel be egy 12VDC tápot (1600Ft)
- Beiktatsz egy ilyen impulzus generáló modult (400Ft)
- Amivel kapcsolsz egy ilyen relé modult (600Ft)Így a 12VDC-t tudod kivinni kapcsolóra, a kapcsoló kapcsolja az impulzus modult, ami meg rángatja a relét, azzal pedig a 230-at kaphatja a tekercs.
mezis:
Ez a 220V-os bimbam nekem új. Az enyém is ultra régi, és ami azt illeti, lehet, hogy megtekercselték, de még 18650-ről is tisztességesen beránt (én azzal hajtom a szünetmentesség miatt). Ma is tanultam valamit.[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Erwinke
aktív tag
válasz razorbenke92 #91108 üzenetére
Ez a butykolos tetszik.
Koszi104es kerdesem is meglesned?
Kerlek. -
tordaitibi
veterán
válasz Erwinke #91105 üzenetére
Olyan nincs hogy neutral, villanyszerelőként ....?? hááát nem bíznám rád a lakásom villanyszerelését.
Menj ki és fáziskeresővel tapizd le másik vezetéket, a csengő tekercsén keresztül ott a 230V. És pocsolyába állva agyon is tud verdesni bárkit.Másik problémádra,
egy triakot+4 passzív alkatrészt be tudsz kötni, akkor bimbamolna folyamatosan.
De én az egészet leválasztanám a 230-ról nyomógombostól mindenestől.Szark, ahogyan razorbenke92 írta.
[ Szerkesztve ]
-
kisi
aktív tag
válasz Erwinke #91104 üzenetére
Szerintem szerencsésebb lenne, ha mindkettő 12 voltos lenne...
Nagyjából a melléket móricka rajz szerint:
Kellene pár plussz alkatrész, mivel : A kijelző valószínűleg 5 voltot igényel, ezért a gubanc az elképzelésben. Hogy a szám akkor is látható legyen, amikor még nincs eredmény, meg kellene kapnia a +5 voltot akkor is, elvileg erre van +5, illetve 0 bemenet, illetve egy, amin "számol" Igy egy 7805 feszültség stabilizátor jó lenne, ez csinál a 12 voltból 5 voltot, két kondival, amik kb 100, illetve 330nano faradosak. A sima 7805 1 ampert bír, pici hűtőborda (gyufásdoboznyi méretű alumínium lemez, stb..)nem ártana neki. Amennyiben kell a 2amper, úgy a L78S05CV lenne jobb. a második relé a mellékelt rajz szerint csak az 5 voltot adja a kijelző számláló bemenetére.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Ahogy többen jelezték, ezt az anomáliát számold fel, mielőtt vki megsérül. Igen-igen, minden masszív és üzembiztos... de akkor is, ez pont olyan feladat, ami nem igényli a 230 V-t kint, az időjárásnak kitéve.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Erwinke
aktív tag
A kijelzonek van sajat taplalasa.
Az az 5V amit oda rajzoltam az a kimeneti jel es amit a signal in - re kell visszavezetni mikor meg kell, h alljon a szamolas.
Szoval a szamlalo 5V ja megvan azzal nem kell foglalkozni.Itt valojaban az a fontos, h magat a szignalokat jol e rajzoltam meg.
Minek mibe kell bele mennie es hova ki.
De mivel Te is ugyan ugy rajzoltad meg igy fasza, mert jol gondoltam.Koszontem a segitseget
Lemennek a munkaim az elkov 1 hetben aztan neki fekszek ennek a forumnak. Mindig is erdekeltek a mokolasok.Kerdes:
Foglalkoztok IC k javitasaval is meg ilyen nyaklapokkal is?
Milyen mikroszkop ajanlott? Lattam, h ilyen 150€ korul mar kamerasak vannak amit monitorra kothetek. Csak jo lenne konkretumot tudni.Mar parszor hoztak olyan melot amihez jo lett volna es meg tobb volna ha ugy van,meg jo volna Iphoneken kijelzo cserekor azt az IC t cserelni ami a kijelzo hitelessegggeert felel meg hasonlok.
Jelenleg ilyen forrasztom van [link]
SMD hez milyen fejet kene rendelnem hozza?
Illetve van egy egesz komoly tapom amin van egy hofuvo is kis fejekkel cint melegiteni. -
tordaitibi
veterán
válasz ViZion #91112 üzenetére
Amúgy sok helyen látok normális kültéri kapcsolókat minden védelem nélkül, 230-as felhasználással és évtizedig bírják.
Inkább az a cinkes a felvázolt helyzetbe hogy pl. én, de minden régebbi vágású szaki, de sztem. az újabbak is tényként könyvelik el hogy a csengőgombon kisfeszültség van kinnt. És ez a veszélyes, ha valaki így nekiáll szerelni ezzel tudattal. -
Erwinke
aktív tag
válasz tordaitibi #91115 üzenetére
Nekunk villanyszereloknek szerintem semilyen vezetekben nem szabad bizni.
Volt, h egy olyan hazban hegesztettem kabel vagaskor amiben meg ora sem volt fenn.
V mikor az FTPn atkuldik a 230at.
Pedig en csak 4eve vagyok villanyszerelo. Es vannak elmenyeim.
Nyilvan en is igyekszem szepen es biztonsagosan dolgozni. De itthon sokmindent megengedek magamnak. -
kisi
aktív tag
válasz Erwinke #91116 üzenetére
Van, hogy még a villanyszerelőben sem lehet bízni, nem csak a vezetékben
Egyszer, jópár éve, bérháznaknál javítottuk a bejárati ajtó rácsokat...
Állok a létrán, kezemben nagy flex, csavarlevágás lett volna a projekt..
A villanyszerelő mókolt kábellel, a pincében lévő elosztó szekrény sínrendszerére csatlakozott rá, ilyen krokodilfogós rácsíptetős vezetékkel...
Naná, hogy két fázisra, fázis, nulla helyett...
Azt hittem, helikopter vagyok, amikor majdnem elszálltam, hogy 400v ot kapott a flex...
Sosem hittem, hogy lehet a nagy Makitának olyan hangja, mint a fogorvosi fúrónak... -
Dr. Szilikát
őstag
Ha jól látom, Szlovákiában talán kevésbé szigorú a rendszer, nálunk a 230-as csengőgomb nem nagyon menő. Noha eMAGon látni 230 V-os csengőket, de azokat külföldről forgalmazzák befelé:
https://www.emag.hu/traditional-hagyomanyos-vezetekes-csengo-230-v-354042/pd/DPB8YRBBM/
https://www.emag.hu/vezetekes-csengo-230v-80db-24x14x5-cm-410104/pd/D39D3TMBM/
https://www.emag.hu/mentavill-bim-bam-vezetekes-csengo-230v-ed-354118/pd/DCQVGHMBM/Itt van egy vízmentes (IP54) nyomógomb:
IP54 azt jelenti, hogy ellenáll az esőnek és a fröccsenő víznek is. Vízsugárnak, árvíznek nem. De mint utaltam rá, Magyarországon ez nem nagyon "divat". Általában úgy tudjuk, nálunk szigorúbbak ezek az érintésvédelmi szabályok.
Szovjet csengő meg eleve más ügy, ott földeletlen 220 V-os rendszer működött (vagy talán ma is, sok helyen), cserébe könnyítéseket engedtek meg a készülékek biztonsága szempontjából. De nem nagyon vált be, mert ha valahol földzárlat keletkezik, oda a vélt biztonság.
Ezért ott is eljött a nullázás kora, ha jól tudom. (Gyerekként a mi házunkat is "nullázták" egyszer, korábban földeletlen rendszer volt, ezek szerint.)
[ Szerkesztve ]
-
Erwinke
aktív tag
Ertettem sracok,masnak en sem csinalnam meg.
De ha mar ennyien jottok ezzel. Lampa kapcsoloja senkinek sincs?
Minden csaladihaznal alap ha korbe van vilagitva, h minden falan kulon kapcsoloval van ellatva. Es ott is csak a fazis van a kapcsoloban csak azzal erintekezel, ha erintkezel nagy nehezen es nincs FI, h oldjon. Es meg senkitol sem hallottam, h csipett volna v vlmi az a kapcsolo.
Pedig sok esetben meg csak teto kilogas sincs v terasz teto, h vedje... azik fazik egesz evben. Pedig ezek a legrand niloek(nalunk ez a standard egy alap haznal) meg ugysincsenek vedve mint itt a kollega feljebb kuldte az ip54 es nyomogombot.Es a kerdes nem ez volt. Viszont mar valaszt is kaptam ra. At lesz alakitva 12v os rendszerre, szoval most mar zarjuk le ezt a ki sem kuldene ki a csillagos eg ala 230at. Es folytassuk hasznos beszelgetessel.
Koszonom
-
MODERÁTOR
Szabadban elhelyezett csengőkapcsolóhoz ajánlott még az esővédő is, akár IP54 mellé is.
-
ViZion
félisten
válasz Erwinke #91120 üzenetére
A Fí relé fali kapcsolónál is véd, de a csengődnél is. Az a fázison be- és a null vezetőn "kifolyó" áramot figyeli, ha nem azonos, akkor ott bánat van. Itt a vízzel van a baj, meg a valószínűleg fém kapuval.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
törölt tag
Sziasztok.
Egy Commodore VIC-1541 floppy meghajtót szeretnék rendbetenni, ami jelenleg nagyon leromlott külsővel és problémás belsővel rendelkezik.
Ennek a típusnak beépített tápegysége van, ami egyrészt nem a legjobb tervezés, másrészt a transzformátoros és hagyományos fesz.stabos megoldás miatt iszonyatoson melegszik is.
Jelenleg van egy olyan hibája, hogy rövid használat után led kialszik, semmire nem reagál, motor forog. Aztán kikapcsolás után kb. 30 perc múlva újra feléled.
Gyanítom kondi gondok is lehetnek vele.A lényeg:
A neten kutakodva többen átépítették már kapcsolóüzemű tápegységre.
Ez azt eredményezi, hogy egyrészt a méretes transzformátorra nem lesz szükség (legalább könnyebb lesz az egység), illetve a panelon a táp részre.
Ezen az oldalon egy ilyen megoldást látható: [link]Kutakodva a megfelelő tápegység irányába (5VDC/12VDC) ezt a kettőt találtam:
Meanwell RD-50A - [pdf]
Meanwell RID-50A - [pdf]Lehet én vagyok vaksi, de nem látom igazán, hogy mi a "lényeges" különbség az RD és RID verzió között. Azt látom, hogy a RID olcsóbb picivel.
Ránéznétek, hogy megfelelő lehet-e a project-hez a RID?
Esetleg csináltatok már átépítést? Ha igen, akkor mi a tapasztalat vele?Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz #17416704 #91124 üzenetére
Szia!
Az RID izolált kimenettel rendelkezik. Ha egyébként ez lesz az egyetlen kizárólagos tápegység, akkor jónak kell lennie. Ha marad a készülékben egyéb betáplálási forrás (bocsi nem bújtam át túl mélyen az eszköz struktúráját) akkor esetleg lehet gond az izolált tápból.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
törölt tag
válasz razorbenke92 #91125 üzenetére
Nem, nincsen más betáp. Kizárólag ebből jönne a 5V/12V.
Az egyetlen kimeneti csatlakozó még a soros kommunikáció, de ott nem jön betáp sehova csak adat i/o.
A táp rész ilyen:
UA7805KC/UA7812KC[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #17416704 #91126 üzenetére
Ilyen egyszerű tápegységet nem lehet meg nem javítani (ha kavarom a szavakat).
Termikus igénybevétel miatt a 7805 valószínűleg belső, hőtágulással is összefüggő hibában szenved. Szokott lenni ilyen hiba, nem most találom ki (ha nem a lábának forrasztása tágult ki, ami már vicckategória is).
Nem véletlen, ha a (bizonyára) nagyobb hőterhelésnek kitett 7805 adta fel előbb és már barnára is elszíneződött.
Kondenzátorok itt nincsenek kitéve impulzusterhelésnek (nem kapcsolóüzemű táp), de esetleg azok is megnézhetők. Nem mintha az okozna ilyen hibát, csak mégis legyen jó állapotú. Emiatt kár kidobni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #91127 üzenetére
De nagyon zavar a nagy melegedése is úgy alapvetően.
Úgy hiszem az eredeti tulajt is zavarhatta, mert egy marha nagy lyukat vágott a műanyag burkolatba és kívülről egy 8cm-es 220V (igen, ez még 220V) ventit rakott rá. És még van pár módosítás. (pl. parallel üzemmód, ami nem működött már nálam)
Ezért úgy döntöttem ennél a darabnál mindenképpen átalakítok, itt nem eseik nehezemre kipróbálni egy másik tápot.(Van egy szép állapotú 1541-em is, azt pár éve felújítottam. Kondicsere, fordulatszám kalibrálás, fej pálya kenés, ilyesmi. Az is melegszik, de rendben működik)
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni hozzáértőbbektől. Mi lehet a probléma abban az esetben egy szünetmentessel, ha 700W-os maximális terhelésű szünetmentes 120 W-nyi állandó terheléssel (2 db 60W-os izzó), nagyon szépen működik, mind 230-ról, mind aksiról, viszont amint egy kapcsolóüzemű pl. számítógép kerül rá ~70-80W fogyasztással, abban az esetben 230-ról simán üzemel, de amint átvált akkumulátoros üzemre, megemelkedik a szünetmentes által kiírt terhelés akár a 10x-esére vagy még többre és túlterhelés miatt kikapcsol.Segítségeteket előre is köszönöm.
(Szünetmenteses topikban nem hiszem, hogy tudnának segíteni, így inkább az elektronikai vonalról közelíteném meg.)Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
demars
addikt
válasz tordaitibi #91095 üzenetére
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
aujjobba
addikt
válasz demars #91131 üzenetére
Mi a jelentosege itt a tranzisztornak?
Marmint ahogy latom ez mindig nyitva lesz, mintha ott se lenne, es engedi a motort futni.
De ha mindig nyitva miert van egyaltalan ott, miert nem csak a motor van ott?Rb: a legegyszerubb modellben a tranzisztor kollektorarama = hFE * bazisaram, altalanositva kb. 100-as beta ertekkel szoktak szamolni.
Bazisaram meg ugye 12V/Rb. -
DJ. Ru$y
félisten
válasz tordaitibi #91130 üzenetére
Szinuszos. [link]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Reggie0
félisten
válasz DJ. Ru$y #91134 üzenetére
Akkumulator rendben van? Lehet mar tul nagy a belso ellenallasa es osszeomlik a feszultseg.
Halozatrol azert mukodik mindig jol, mert line-interaktiv szunetmentes, azaz a DCAC invertert nem hasznalja allandoan, hanem egy relevel kozvetlen a bemenetre kapcsolja, amig tartomanyon belul van a bejovo fesz.
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Reggie0 #91135 üzenetére
Zsír új 12V/9Ah aksik kerültek bele, de ha akkumulátor probléma lenne, akkor a 2*60W-os izzónál is előjönne a probléma, de ott nem jön elő semmi ilyesmi, megy, mint a bolond. Amint rákerül a kapcsolóüzemű táp, abban a pillanatban megnő a terhelés, aztán átmegy túlterhelésbe, amitől elköszön és le is kapcsolja magát. Elektronikában nálam jártasabb ismerőseim is csak széttették a kezüket...
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
van egy autó hifim, aminél az erősítő néha protection módba megy. A manual alapján vágtranyó, vagy hangfal gond. Elvittem az erősítőt a hivoxhoz, azt mondták semmi baja. Ezek szerint akkor a hangszórókkal lehet a gond. A kérdés az, hogy okozhat e ilyen gondot hangváltó? Egy ilyen van benne, még nem szedtem szét. A hangszórók gyári tekercsesek még, egyedül perem hiba volt javítva csak.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz leweegee #91138 üzenetére
Köszi szépen, kipróbáljuk mindenképpen! Sőt még az is lehet, ha van belső zavarszűrése, hogy az haldokolt el benne.... Jó az ötlet teljesen. Előfordulhat, hogy ez minden kapcsolóüzemű tápnál előjön?
-
tordaitibi
veterán
válasz demars #91131 üzenetére
Így annyi ha a PWM ágba van mintha nem is lenne a tranyó.
Pozitívra kinyit, szünetre lezár.Ha a direkt 12 volton van amit rajzoltál, úgy jó de akkor a bázisellenállást kell a szabályzott ágra kötni és a bázist megpufferelni egy 1- 10mikrofaraddal mert megint ugyanott vagyunk, a tranyó ugyanazt a jelet adja a ventire mintha simán bekötnénk a ventit a szabályzott ágra.
Meg nem ennyire egyszerű, ha teljesen korrekten akarjuk akkor ki kell fordítani a kapcsolást és NPN tranya kell mert a led szabályzók a negatívot kapcsolgatják, nem a pozitívot. Azaz a rajzod szerint állandóan nyit a tranyó mert állandó a +.
A - van megszaggatva, mert N csatornás fetekkel ezt lehet kényelmesen kapcsolgatni, ez az általános gyakorlat. Földelt emitteres mintájára földelt source. A pozitív az állandó "test". Ahhoz képest szaggat a PWM a negatív ágban.
A hőkapcsoló jó ötlet, hogy mit figyeljen, hova legyen felfogatva, melyik hűtőbordára és hány fokon kapcsoljon az egyéni kísérletezést kíván. Ha esetleg a primer bordát figyeli, az érintésvédelmet és megfelelő elválasztást is normálisan kell kivitelezni. -
rednifegnar
senior tag
válasz DJ. Ru$y #91139 üzenetére
en kiprobalnek par dolgot, pl 3 v 4 izzoval is. masik pc-vel vagy egyeb kapcsolouzemu tappal (pl telo tolto, laptop tap stb), a szunetmentesen is lehet allitgatni dolgokat ha jol lattam, kimeneti feszt meg talan frekit is. van diagnosztikai szoftvere is, lehet az is mutatna valamit.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz rednifegnar #91143 üzenetére
2 izzó már 120W, egy 70W-os PC terhelésétől viszont már megnyekken... A több táp próbálkozás volt, konkrétan 3 db gép volt rajta külön, egy ősrégi S775-ös, aztán egy HP szerver, ma egy i5-ös géppel (valami újabb táppal) volt tesztelve, ugyanaz a hibajelenség, kizártnak tartom, hogy a tápok mind inkompatibilisek a szünetmentessel...
Elvileg ennek kellene hibakódot dobnia kijelzőn, de úgy képzeld el, hogy semmit nem dob, túlterhelődik és túlterhelés miatt lekapcsolja magát.
Kimeneti frekit én nem találtam benne, de, átnézem még egyszer majd, csak nincs most itthon.Szerk.: Ahogy nézem csak a bemeneti frekit lehet állítani. A kimenetit ő intézi.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
-
demars
addikt
válasz tordaitibi #91141 üzenetére
Igen, azt írták, hogy mindig nyit. Hogy érted, hogy ki kell fordítani?? NPN tranyót rajzoltam
PWM es dolgot értem, mármint, hogy a negatív ágat szaggatja.
Viszont ledes tápnál nyilván csak ezt a PWM ágat lehet felhasználni nem? Így viszont nem tudom értelmezni, hogy a bázis ágat kössem a szabályzott ágra kötni.
Készítettem egy másik rajzot: (tudom, ez még mindig nem az amire te gondoltál)Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest