-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
leweegee
aktív tag
válasz fatpingvin #91745 üzenetére
"de ennél olcsóbb megoldása nem igazán lesz"
Fogd meg a söröm...
Egy mezei 100w-os trafó a szekundre 16-17 voltra trkerve 12v akkunál és 8-9v a 6V-os akku esetén. A szekunder ágban egy dióda a primer ágban pedig egy szem 100w-os izzó sorba a primer tekerccsel. Automata a töltés és a végén beáll csepptöltésre.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
fatpingvin
addikt
válasz leweegee #91752 üzenetére
mennyibe is kerül egy ilyen trafó?
oké, értem én, és jogos. bár egy ilyenre lehet nem bíznék rá drágább akkut. egy sima ólomakku esetleg, azok nem érzékenyek.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
leweegee
aktív tag
válasz fatpingvin #91753 üzenetére
Trafó mindig akad, ha más nem egy mikrohullámú sütőből kinyerve, pillanatok alatt áttekerhető.
Nyilván ősi technika, így csak a korának megfelelő akkukkal működik.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
PHM
addikt
válasz tököscsávó #91755 üzenetére
Kezelési utasítást nem adtak hozzá?
Csak mert lehetséges, hogy ki lehet választani a töltőáramot,
de mivel csak 2 gombja van, trükkösen van megoldva.
(Van egy hasonló tudású töltőm, ott is trükközni kell a 2 gomb miatt.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
User_2
tag
elektromos eszköz halk vékony sípoló hangot ad.
nagyon halk, de mégis zaj.
javítás, csere, kikapcsolás sajnos nem megoldás.hogyan, mivel lehetne ezt hangszigetelni?
az is segítség, ha valaki abban segít, hogy ezt általában mi okozza, milyen frekvencián jelentkezik.
vagy hogyan keressek rá google-ban. -
User_2
tag
válasz fatpingvin #91759 üzenetére
köszi, tényleg,
egynek jó,
garanciás, nem bonthatom meg
így ezek a folyékony dolgok kiesnek -
válasz User_2 #91760 üzenetére
Ha garanciális, próbáld meg gariztatni, hisz zavaró hangja van. Hátha. Én meg pl sípoló Sirtec tápot eladtam, mert az én konfigommal sípolt, ha pl nem volt benne egy bizonyos HDD, akkor semmi hangja nem volt. A vevő tudta, nála nem sípolt.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
User_2
tag
válasz E.Kaufmann #91761 üzenetére
köszi a választ
garanciális igénynek ebből az okból nincs alapja:
Typical noise emission [dB]: 30és ez megvan, illetve kevesebb.
-
-
leweegee
aktív tag
válasz E.Kaufmann #91763 üzenetére
Ertrm amit mondasz, de több réteg takaró alatt ahogy te se úgy egy tűz sem kapna levegőt, ha meg valami egy meghibásodás miatt kigyullad ott rég megette a fene az egészet. Nyilván ha olyan eszközről van szó amin szellőzőnyílás van azt én se takarnám be...
Ne nőj fel! Csapda!
-
User_2
tag
válasz leweegee #91762 üzenetére
gondoltam arra, hogy betakarom: kalodát építeni neki és belsejét burkolni, hogy a szellőzést ne akadályozza.
csakhogy mi legyen a takaró? nyilván valami tűzálló anyag.
itt most nem egy általános hangszigetelési ügy miatt kérdezek, hanem ez a speciális halk dolog szigetelése miatt.
mert relatíve könnyű hangos dolgot leszigetelni, hogy valamivel halkabb legyen.
de milyen anyag használandó egy halk, de zavaró és hosszútávon egészségkárosító enyhe sípolás leszigetelésére?
arra számítok, egyszer majd idetéved egy olyan valaki, aki egy hasonló elektromos feketezajt ki tudott szigetelni.
lehet, hogy nem most, valamikor később esetleg.majd még lehet megismétlem a kérdésem a következő hetekben, hátha összefut egy válasz a kérdéssel.
de annyival mér előrébb vagyok, hogy nagy valószínűséggel valami trafó van benne, az adja a nagyon halk sípoló hangot.
-
leweegee
aktív tag
-
Rivaul
addikt
Sziasztok.
Kapunyitó elektronika. Az lenne a feladat hogy "A" gombra +12V amit lead folyamatosan míg ugyan azzal a gombbal meg nem szakítom. "B" gombra pedig -12V ugyan így. A mód választóvan meg vagyok, kattannak a relék, de sehol nem mérek feszt, bár hova teszem a multimétert. A képhez meg sügér vagyok értelmezni bevallom... Kérlek írjatok le hogy hova kössem a vezetékeket hogy működjenek. 12V tápot kap.
[ Szerkesztve ]
Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
PHM
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #91771 üzenetére
Neked a "csörlő vezérlése" metódus szükséges (DC-motor).
Előtte lévő rajz (3.) AC-motor, ami segédfázis trükközéssel vált irányt.
-
ViZion
félisten
válasz User_2 #91772 üzenetére
5 cm-től indul a tábla vastagság. Szikével vágható, igaz a penge utána kuka. Zömítés az mi? Tömöríteni? Nem nagyon lehet, ez gyárilag elég sűrű. Magas hangokra nincs tapasztalatom, de jó hő- és hangszihgetelő. Ahogy fentebb írták, ~1600 °C-on olvad, nem éghető.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
leweegee
aktív tag
válasz User_2 #91772 üzenetére
Amit linkeltem úgy kell elképzelni mint a hungarocell táblát, vágni lehet akár egy éles késsel. Mivel 150 mm vastag, egy ilyen falvastagsággal nem sok esélyt adok a hangoknak. Létezik 200 mm falvastagságú is. Csinálsz belőle egy szellősebb dobozt, és betakarod vele a készüléket.
Ne nőj fel! Csapda!
-
tordaitibi
veterán
Rég tanultam, homály van a fejembe.
Egy állítható toroid trafó vasmagja átviszi a teljes teljesítményt, vagy töredékét?
Konkrétan [ennek a toroidnak ] a vasmagja átvisz 3kW-ot?
Ha igen megvenném és megtekerném olyanra ami nekem kell. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz tököscsávó #91744 üzenetére
1900mAh NiMH AA akksit aminek az ajánlott az csak 190mA lenne.
Ezt az un. C/10 standard töltést több cellán feltüntetik, már a Ni-Cd korszak óta Ez azt jelenti, hogy C/10 áramon 14-16 óra töltést elvisel akkor is, ha nem volt előzőleg teljesen lemerítve, mert ilyen kis áram nem képes elvileg túlmelegíteni. Tehát ez logikusan 140-160 % töltés bevitelét jelenti.
De lehet alkalmazni gyorstöltést, semmi nem tiltja, csak akkor már védekezni kell a túltöltés, túlmelegedés ellen. Kisebb áramon időzítővel, nagyobb áramon a -dU védelmi metódus használata is elterjedt ezeknél az akkuknál.
Azonban előfordulhat univerzális töltők esetében (ami Li-ion cellákat is kezel), hogy a Ni-MH akkut is CC/CV vagy valami kombinált metódus szerint tölti, illetve védi a túltöltéstől.
Egy mai korszerű AA akku belső ellenállása van annyira alacsony, ami lehetővé teszi, hogy 500 mA töltőáramtól nem nagyon melegszik, akár még 700 mA is belefér.
Ha mégis túlzottan melegszik már 500 mA-tól is, az nem vall valami egészséges példányra elvileg.
Meg azt sem árt látni, a -dU metódus lényege, hogy az akkut egy kicsit túltöltjük, amitől kicsit jobban megemelkedik az elektrolit hőmérséklete (amikor a feleslegben betöltött energia már nem tud letárolódni a kémiai reakciókba), amitől csökken a belső ellenállás. Az áramot viszont pontos értéken stabilizáljuk (áramgenerátoros töltés), így a kapocsfeszültség csökkenőbe megy (-dU érték), amit a processzor érzékel és a töltést leállítja, illetve csepptöltésre vált.
Tehát itt bizonyos értelemben nem is hátrány a határozottabb érzékeléshez, a nagyobb töltőáram. Ezt a kis túltöltést pedig kibírják, úgy van tervezve az összetétel.
[ Szerkesztve ]
-
Rivaul
addikt
Köszönöm a válaszokat. Tehát akkor össze is kell kötnöm pontokat, nem elég hogy csak bemenetnek bekötöttem egy pozitívat és negatívat. Ilyet még nem csináltam. Holnap kísérletezem A kapunyitó motor -ra nyit, +ra pedig zár. Erre kelle a vezérlés.
Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
User_2
tag
válasz leweegee #91776 üzenetére
nagyon köszönöm a válaszokat,
mikor először olvastam még nem jött át, hogy ez olyan szilárdított kőzetgyapot, nem az a puha szivacsszerű.
kipróbálom.bár van kétségem a tűzállóságával kapcsolatban.
a kőzetgyapot lehet, sőt szinte biztos is, hogy tűzálló.
de hát műgyantával van felitatva, a gyártó szerint bakelittel, hogy kvázi szilárd alakú legyen.
a tudomány már feltalálta volna a nem éghető, magas hőmérsékleten nem "illatozó" bakelit műgyantát?
értem én meg látom, hogy műszaki adatlap, meg tanusítvány, meg A1 tűzvédelmi osztály, nade hát izé. mért állít olyat ami nem igaz.
persze én is, mint mindenki más ezzel együtt tudok és fogok élniezt nem miattad jegyzem meg, köszi, hogy említed nekem a kőzetgyapotot, csakhát itt ez a fejem és olykor - nem mindig - gondol dolgokat két szó olvasása között.
-
ViZion
félisten
válasz User_2 #91780 üzenetére
Nem tudom, h miről beszélsz...
Rockwool a neve, táblás kőzetgyapot, nincs műgyanta vagy ilyesmi. Igen, szivacs-szerű, de nem kell összenyomni. Van keményített, vakolható felületű is.
Amit Te találtál az nem tudom, h mi lehet, esetleg OSB lap, ami műgyantás, vagy a fene tudja...
Jah, megnyugtatásul: kamrában fűtéscsöveket szigeteltem vele (a csőhéj kapott még egy réteget ebből) és a kéményt. Füstcsőnél asszem 260°C-ig tudtam mérni, a kütyüm kiakadt. Elvileg ott 300-350°C is lehet. Nem olvadt meg, és kívülről -ha valaki szeretné- lehet cirógatni a füstcsövet.[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
rednifegnar
senior tag
válasz User_2 #91780 üzenetére
nem teljesen ertettem milyen táp ez, valami dugasz vagy lengo mint egy laptop vagy pc?
ha korbeszigeteled akkor nem fog tul meleg lenni neki? nem kigyullad csak szepen lefozi magat. ha teljesen szigetelt a cucc mint egy lengo tap akkor lehetne bemeriteni olajba is.A camera does not make art, the artist makes art.
-
fatpingvin
addikt
Egy elméleti kérdésem lenne:
szerintetek lehetséges lenne egy PC tápegységben, amiben több 12V-os ág van, az egyiket feltekerni 20 voltig?
vagy van bárkinek értelmes javaslata arra hogy miképp lehetne egy ATX tápból megoldani hogy egy 20V-ot igénylő eszközt is lehessen tölteni?
standalone 20V adapter nem érdekel, a lényeg pont az lenne hogy a megtáplált eszköz (egy thinkpad laptop egyébként) mellett szabvány PC alkatrészek is mehessenek ugyanarról a tápról.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #91785 üzenetére
Mekkora a fogyasztás?
Én pont most barkácsoltam ilyesmivel, mert szerettem volna 1 db 12V-s tápról megoldani több eszköz táplálását sok kis dugasztáp helyett, de az egyiknek (Mikrotik cAP AC) minimum 18 V kellett. Most tesztelem egy másik Mikrotikkel, arról netezek most
Biztos ami biztos a betáp oldalon kapott egy lengő biztosítéktartót 5A gyorsbiztosítékkal, meg a be és kimeneten két 100 nanós kerámiakondit, mert valamelyik videóban, mikor oszcilloszkóppal néztek ilyeneket, nem volt túl szép kimenetük, de ők is kis kerámiakondival sokat csökkentettek a zajosságán.Ja és ahogy elvárható volt a potin beállítva a kimeneti feszültséget, stabilan tartotta a beállított szinten akár 9 akár 12 V-s dugasztápról hajtottam. Vannak nagyobb teljesítményű modulok is.
Én ilyenbe csomagoltam: [link]
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz E.Kaufmann #91786 üzenetére
mondjuk 65W. ennyit soha nem fog felvenni de ekkora a gyári töltő
szóval azt mondod hogy magán a tápon belül ennyit már nem lehet rajta állítani, oldjam meg DC-DC konverterrel?A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #91787 üzenetére
Én biztos nem cseszerinteném szét a tápot, PC-n belül meg esetleg egy megfelelő légáramba téve még a hűtés is meg van oldva.
-
fatpingvin
addikt
válasz E.Kaufmann #91788 üzenetére
nem PC házban lesz. a trükk annyi, hogy egy tápról kéne megoldani pár SATA vinyó, két PCIe eszköz, valamint egy 20V-ot igénylő laptop alaplap tápellátását. ezt szeretném valami értelmezhetően kompakt módon megoldani.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
leweegee
aktív tag
válasz fatpingvin #91789 üzenetére
A lapos alaplap nem indul 12 voltról? Próbáltad?
Ne nőj fel! Csapda!
-
őstag
válasz fatpingvin #91789 üzenetére
Az ATX tápegység szabályozási körét nem biztos, hogy egyértelműen meg lehet babrálni úgy, hogy PC táp mivoltában is értelmezhető maradjon. A primer oldali DC közös tekercsen van lekonvertálva a 12V/5V ágnak, és a visszacsatolásuk kihat egymásra. Ha a végfok rá is szabályoz még, ha 12V-ról el akarsz menni 20-ig, azt nem biztos, hogy tudja kezelni az 5V-os ág.
Ha esetleg a PC tápegység még nem adott, gondolkozhatsz fordítva is:
- 20V-os tápegység
- 12V-ra step-down
- PicoPSUMások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
fatpingvin
addikt
válasz leweegee #91790 üzenetére
nem indul, valamint az EC már a 19V-on is problémázik hogy instabil a tápegység.
razorbenke92: ettől tartottam, és emiatt gondolkoztam a több tápágas megoldásokon, de közben rá kellett jönnöm hogy ezek nem külön trafókat jelentenek csak külön szekunder kört.
valszeg amúgy ez lesz amit mondasz, illetve hát annyi változtatással hogy 12V betáp és arról egy stepuppal a 20V (12V-osból tudok csak kellően nagy teljesítményűt szerezni) és egy pico, bár innentől meg ez is kicsit tárgytalan és csinálhatok simán egy PCIe bemenetű 20V stepup modult.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Hello,
Van 2db kapcsolóüzemű tápom.1. 220-at kap, működést jelző LED villan, de semmi egyéb. Pufferkondin megvan 320V, de a trafó primerjén már csak valami furcsa ugráló értékeket mérek (50-20-7V párszor, aztán semmi). Trafó szekunderjén nyilván semmi.
2. Ugyanez És nem ugyanolyan tápok.
Mi okozhatja ezt? FET megszakadt? Vezérlő IC hiba?Köszi minden ötlet
Mutogatni való hater díszpinty
-
őstag
Pont most írok logoutra egy kapcsitáp javítós bejegyzést, elspoilerezem:
- Végfokon cseréltem két FET-et
- Szekunder oldalon egy kapcsoló diódát
- Primer oldalon egy 0 ohmos SMD ellenállást, ami a current-mode PWM modulátor VCC vonalán volt, és a startup sequence után a modulátor táplálásáért felelt volna.Az 1-es pontban lehet, hogy nálad is ilyen baj van. Mármint a legutóbbi.
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
válasz razorbenke92 #91796 üzenetére
Köszi! És dr. Szilikát is. (Pont a "bármi"re lennék kíváncsi, hogy mi gyakori
Mutogatni való hater díszpinty
-
leweegee
aktív tag
Pont bármi; referencia ic (ha van) tl431 ugye , optocsatoló(k), Fet zárlat/szakadás, feszültségosztó valamelyik ellenállása a visszacsatolásban, a primer-szekunder között lévő kondi meghibásodása, ptc megnyúlása a primer körben, haldokló pufferkondi, zarlatos szekunderdióda, zárlatos/szakadt szekunder-primer-visszacsatoló tekercs, valami galiba a vezérlő ic tápkörében, hibás vezérlő ic. És ezek permutációja.
Ne nőj fel! Csapda!
-
-
nagyúr
válasz fatpingvin #91792 üzenetére
Egy laptop alaplapon semmi sem használ 12V-nál többet, kizárólag az akkumulátor töltő áramkör, de leginkább 5V-nál többet se nagyon. Meg kéne rajta kerülni a töltő áramkört, ami valószínűleg egy stepdown-ban végződik és ott megtáplálni, 5V-tal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest