- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz leweegee #90802 üzenetére
Az USB-A vége le van vágva ennek a kábelnek és a táp +/- kimenetére forrasztottam a mini USB kábelt. Szóval választhatom azt, hogy a data vezetékeket nem zárom rövidre mintha ott sem lennének, viszont akkor ezen az androidos eszközön amit tölteni akarok nem indul el a töltés hiába van ott az 5V
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
tordaitibi
veterán
válasz daninet #90796 üzenetére
Ez így nem egyszerű.
A terhelésedet ha 5V/1,5 ampernek veszem az passzív 3,3ohm.
Ha ezen a körön le akarod ejteni az áramot 0,5amperre, az 10 ohm, ebből kivonva a 3,3-mat, kellene 6,7ohm ellenállás.
Csak az a baj hogy azon meg esik 3,3 volt, azaz az eredeti terhelésre, amit használnál arra jut 1,7volt.
Vagyis használhatatlan.
Ráadásul ez sem állandó hanem dinamikusan változik.
A töltődés függvényében változik minden paraméter.
Kísérletezni tudsz, vagy sikerül vagy nem ez a megoldás.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz tordaitibi #90806 üzenetére
ok, akkor elindulok egy másik vonalon, keresek egy kellően kicsi telefon töltőt, széttördelem és megpróbálom ennek a tápnak a helyére beilleszteni. Azokon gondolom van valami IC alapú áramerősség szabályzó.
leweegee: ezt még megpróbálom akkor, köszi
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
garga01
őstag
-
tordaitibi
veterán
válasz garga01 #90809 üzenetére
Adjál PV panel paramétereket, Voc, Vmp vagy Vmpp, Ic.
Ha kellően alacsony a panel Vmp feszültsége, 17-20V körüli, nem kell semmiféle töltésvezérlő, fogod rákötöd az akkura.
Beszerzel egy 11,5 és 14 voltra beállítható akkuvédő modult ami lelövi ha mégsincs fogyasztó, meg lelövi a szivattyút ha alulmerülne. mert ezek nélkül hamar tönkremegy az akku. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz garga01 #90809 üzenetére
Ha találsz olyan napelemet, ami áram és feszültség szempontjából megfelelne, a túlfeszültség határolására, ezen teljesítményszinten hűtőbordás tranzisztoral "megfejelt" zener vagy egyéb söntszabályzó áramkör egy lehetőség. TL431 stb.
Vagy DC-konverter, ami energiatakarêkosabb. -
tordaitibi
veterán
válasz Dr. Szilikát #90788 üzenetére
-
lanszelot
addikt
Hello,
A videókon ez mindig igy felszívja, de nekem egyáltalán nem szívja fel.
Miért? -
ViZion
félisten
válasz lanszelot #90814 üzenetére
A szipák? Friss ónt nyomj még rá, melegedjen át, gyorsan tedd oda és slutttyyy.
Melegítéskor is a közelben tartom, mert gyorsnak kell lenni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz lanszelot #90814 üzenetére
Nem tudom, melyikre gondolsz, ilyen esetre a videó sem javasolja az ónszippantót.
Az ónszippantó legjobban bevált, amikor kivezetésekről kell leszippantani, relék, csatlakozók, trafók stb.
Régen a TV-sorkimenők fő szerszáma volt, mivel ott is több láb tartja a trafót, amit egyenként kellett szabaddá tenni. De amikor egy alkatrész kivehető úgyis, hogy egyik kézzel melegítjük, másik kézzel kiemeljük, már nem olyan fontos az ónszippantó.
[ Szerkesztve ]
-
lanszelot
addikt
válasz Dr. Szilikát #90816 üzenetére
Fogalmam sincs mi a neve.
Fonott réz drót feltekerve műanyag dobozban.Az ón szippantót szoktam használni mindenhol mert nekem az az izé nem szív fel semmit. Tarthatom ott egész nap.
De nem tudom miért. Már flux ot is tettem rá de úgy se. -
-
pumatom
aktív tag
Sziasztok!
Egy arduino projekthez használnék egy Neo6mv2 gps modult, de önmagában sem tudom életre kelteni, azaz órák elteltével sem villog a led rajta. Olvastam, hogy ez egy általános probléma vele. Valaki foglalkozott már ezzel, és talált rà megoldást?
-
nagyúr
válasz pumatom #90821 üzenetére
önmagában sem tudom életre kelteni, azaz órák elteltével sem villog a led rajta.
És ha adnál neki tápot?
Kivitted szabad ég alá, távol fáktól, falaktól, tiszta időben? A GPS hidegindításnál rohadt sokáig tud szüttyögni, ha nem kap rendesen jelet, mire talál fixet.
Sosem használtam még ilyet, de kivenném az elemet (bár annak semmi köze a vevő részéhez, de ki tudja?) és rámérnék/kicserélném.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Barret001 #90820 üzenetére
Az sem mindegy, mennyire intelligens a töltendő eszköz.
Mobiltelefonoknál figyeli a bejövő 5 V értékét és annak csökkenése esetén a töltőáramból is visszavesz. Így a kábel ellenállása nem csak önmagában mérsékelheti* az áramot, hanem még a szabályzó is csökkent.
Ennek másik (vagy inkább fő) célja a tápforrás védelme a túlterheléstől, hiába van abban is védelem, áramkorlát, de ne annak kelljen korlátozni / kiakadni lehetőleg.
*Azért feltételes fogalmazás, mert egyébként alacsonyabb feszültségből is vehetne fel normál áramot a szabályzó, ha van egy kis tartalék (néhány tizedvolt), az akku pillanatnyi kapocsfeszültségéhez képest. Például az akku tart 3,9 V-nál (felfelé haladva), de 4,1 V bemenőről még lehetne tolni max. árammal.
Ebben az esetben, ha csak soros ellenállással próbálkozik valaki, jelenősebb veszteség alakul ki, mint a másik esetben, amikor az intelligens csökkentés is még rásegít.
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz leweegee #90793 üzenetére
Egyszerűen nem fogja az ón az izzó kivezetéseit. Egyik szálra rá tudtam barkácsolni (vezetéket rátekertem, visszahajtottam a kis szálat, ráforrasztottam) de nem lett az igazi mert a forrasztás mozgott.
A másiknál meg letörött a kis kivezetés mikor próbáltam ráhajtani.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
leweegee
aktív tag
válasz demars #90826 üzenetére
Semmi gond, törd tovább ki az üveget és belülről az oldalát próbáld meg forrasztani. A másikat meg az aljára. Az alja elvileg az lyukas, az izzó kivezetése is oda van bedugva és úgy ráforrasztva. Szippantsd le róla az ónpacát és meglátod.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
demars
addikt
válasz leweegee #90827 üzenetére
Ami megmaradt, az az alsó volt szerencsére, így a másik szálat az oldalára forrasztottam. Elvileg jó, nincs zárlat.
Köszi a tanácsot, ha nem válik be így, kiszedem teljesen a belső részt (van még izzó, vettem 5 db -ot )
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
rednifegnar
senior tag
nem eleg meleg a paka, nem melegiti at a harsinyat, plusz a cint, en mindig belenyomom az egesz harisnyat is folyasztozsirba, ha atforrosodik akkor szivja.
talalkoztam mar olyan pc alaplappal amirol nem birtam leszedni, valami fura forrasztoanyag volt. csak turososodtt meg egett de nem akart megolvadni mint a klasszik on. na az szopcsi volt, fel is adtam egy ido utan.A camera does not make art, the artist makes art.
-
ViZion
félisten
válasz leweegee #90831 üzenetére
Nekem anno autóvillamossági cserélte az akkut, bepattintotta az újat, majd megkérdezte, h a rádió kódját ugye tudom? Hehh, meeevaaan...?
Lezárt. De jött a fiatal kollégája és pár perc múlva ismét szólt a dnbHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Reggie0
félisten
válasz lanszelot #90817 üzenetére
Onfelszivo harisnya. Minosegit kell venni, abbol is folyasztoszereset. Nekem mar tobb eves a kb. fel kilos tekercsem es meg mindig jol mukodik.
Ami segit a felszivason, az a harisnya es pakahegy kozotti hoatadas javitasa. Erre az a legjobb, ha valami nagy feluletu pakahegyet hasznalsz es/vagy megonozod a pakahegyet mielott a harisnyahoz erinted.[ Szerkesztve ]
-
zeon.hu
nagyúr
Üdv!
20V lithium ion akksi gond:
Nincs meg a töltője (nem az enyém).
Van nálam egy behajtóhoz való, ami jó bele, jelzi is a töltést (sorban villog a 3 LED zölden), de mégsem tölti.
Akksi hiba vagy mégsem jó a töltő hozzá?Nem pont ilyen, de ilyesmi az akksi:
(Matrix EPS HT 710 S -hoz való amúgy)(Sajnos semmilyen műszerem nincs bemérni az akksit)
[ Szerkesztve ]
#?*@&!
-
ViZion
félisten
válasz Reggie0 #90835 üzenetére
Márkanevet írnál? Milyenekkel van tapasztalat, melyiket érdemes venni?
Köszönjük!Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz zeon.hu #90836 üzenetére
5S csomag gyakori, ami névlegesen 18,5 V, míg a töltési végfeszültség 21 V. De azért ajánlatos ellenőrizni is.
20 V csak egy felirat, amit a marketingesek paramétereznek, álomfejtés alapján.
Ilyen esetben jobb lenne szétszedni az akkut, töltőt rátenni, méréseket végezni, hogy mi történik. Vannak olyan konstrukciók, amikor a töltő és akku egyik csatlakozási ponton kommunikál egymással és mindkettőben 1-1 kis processzort találsz. Vagy egyéb megoldás, amit fel kell térképezni.
-
zeon.hu
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #90839 üzenetére
Thx!
Ezért írtam, hogy nincs műszer hozzá.
Megpróbáljuk előkeríteni a gyári töltőjét.#?*@&!
-
khron78
őstag
Átkondiztam az erősítőt (Sherwood AI-1110). Nagyon szép a hangja, egészen addig, amíg egy direct nevű gombot meg nem nyomok rajta. Ekkor a balance eltolódik, illetve az erősítő is elkezd nagyon csúnyán zúgni. Alapvetően mire való ez a funkció? A gombja mozgatásra is mintha kontaktos volna. Ez okozhat ilyen hibát? A tantál kondikhoz nem nyúltam. Azok mennyire bírják vajon? 1990-es gyártású az eszköz. Esetleg van Pesten olyan szaki, akit kereshetnék vele? Nagyon szeretném rendbehozni, ha már ennyi időt beleöltem.
-
-
khron78
őstag
válasz tordaitibi #90842 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
-
Hello,
Liitokala Lii-500 vagy hasonlót javított már valaki?
Azt mondja, hogy null. Ez vagy az, hogy nem érzékel akkut, vagy a védelem bekapcsolása. De csatornát sem lehet választani, meg módot sem, pedig korábban lehetett, bár akkor se csinált semmit .
Az akkuhelyeken 9V van, zárlatos FET nincs, stb.
A vezérlő típusa ismeretlen, lecsiszolták Javítós videókban tekercset cserélgetnek néhol, de azt sem igazán értem, hogy miért. (3-4 ohmot mérek rajtuk.)
Ilyen [https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3442460.html]Köszi minden tippet
Mutogatni való hater díszpinty
-
leweegee
aktív tag
Próbáltad másik akkuval? Bizonyos fesz. alatt nem csinál semmit ez a töltő, a null azt jelenti, higy üzemkész, de nincs akku. Dobj bele egy li-ion cellát arra se reagál? Kell legyen benne egy tl431 az nem halt meg? Akkor elmászik a referencia.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
-
válasz leweegee #90849 üzenetére
Ezt honnan szedted
Egy videóban láttam, hogy volt az arcnak, de az se volt egyértelmű, hogy ez az. (És nem sok köze van a 2 és 4 helyesnek sajnos.)
Ebben amit néztem, egy XL4001E van az USB-nél (gondolom az a táp IC), és minden egyéb félvezető egyedileg van az egyes csatornákhoz (de különben van 4 FET, van 4 bipoláris tranyó, csatornánként 1 dióda, proci, LCD driver).
Ezen nincs TL431.Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Öregszem
- Portfolio Performance - befektetések nyomonkövetése
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Ukrajnai háború
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest