- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
válasz Dr. Szilikát #90601 üzenetére
Azt láttam, viszont alap hobby célra nem vennék 100k ért még egy labortápot.
Vagy építek egyet próba nyákon, aztán kap egy sufni dobozt. Vagy felhasználok egy PC tápot. Azon van -12V ág.Köszönöm
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
zolee-coul
csendes tag
Sziasztok ,
kisebb segítséget szeretnék kérni.
Annyira nem vagyok járatos a motorok bekötésbe.
De úgy gondolom ez annyira nem lehet nagy kihívás.
Mivel régebbi típus sajna a bekötési pontok azonosítását nem látom ( pl. U1 ; V1 ..)
Kaptam egy régebbi típusú 230/380 motor (350W)
Ami át van kötve 230 V-ra , erről üzemel. ( indító és üzemi kondi is van rajt )
Amire ezt a motort szeretném használni pont ellentétes irányba kellene forognia.Megnéztem a mostani bekötést és csináltam egy skicc-et. [kép]
Kérném a segítséget, hogy mit kell megváltoztatni hogy ellentétes forgása legyen ?
Előre is köszönöm a segítségeket.Zoli
-
yohnsee
tag
válasz zolee-coul #90603 üzenetére
Szia,
az indító és üzemi kondi egy-egy lába a pluszra megy a rajzod szerint, ezt a két kondi lábat tedd át a rajzodon a mínuszra.AVR
-
leweegee
aktív tag
válasz ViZion #90596 üzenetére
Nem szabad spojlerezni, meg kell hagyni a tapasztalás örömét mindenkinek... Nekem több száz alkatrész folyt össze a variálható rekeszek miatt, azt hittem gutaütést kapok. Szóval ja, csakis a fix rekesz a nyerő.
@Tamy: A patkányok ellen van egy jó megoldásom de nem elektronikus.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
-
őstag
-
ViZion
félisten
háát, tudni kellene, h mi a baja. A táp része, esetleg 1 LED
Hálózatról leválasztva megnézni, h a LED-ek működnek-e, a táp részt tesztelni, h működik-e és utána lehet sztem továbblépni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem a legjobb helyen teszem fel a kérdésemet, de nem találtam job topikot.
Szóval a problémám az, hogy van egy jó régi traktorunk, amin nem világít a "töltés" lámpa. Sokáig jó volt, aztán volt egy kis probléma az irányjelző relé környékén, azt megoldottam, de most a "töltés" lámpa nem funkcionál, az izzó jó. Próbáltam méricskélni a dolgot, és ha jól értem, akkor ez úgy működik, hogy a gyújtás be van kapcsolva, akkor az izzó egyik lába kap egy +-t. Ezt ki is mértem, ez megvan. A másik lábat pedig a generátor "tesz testre", addig amíg nem termel villanyt. He beindul a motor és a generátor el kezd tölteni, akkor azon a lábon is megemelkedik a feszültség így az izzó "kialszik.
A multiméter a generátoros szálon nagyon kis ellenállast mutat a test felé, amikor áll a motor, de az izzó mégsem világít.
Mi lehet a probléma?Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz demars #90613 üzenetére
Mindkét esetben változik az ellenállás, de ha a csúszka testen van, biztonságosabb általában, véletlen zárlat, illetve kézzel érintve brumm szempontjából.
De így mégsem az igazi, mert egy trimmer lehet kontakthibás, szakadozhat, mozgatás hatására. Itt az alsó tag ellenállásának növekedése pont felfelé rángatná a kimeneti feszültséget, ami kínos tud lenni.
Sokkal egészségesebb, ha egy trimmer "rohadása" mindig csak lefelé változtatja a feszültséget. Ez egy általános tervezési szempont, sok hasonló esetben, ami károkozással járhat.
-
tordaitibi
veterán
válasz ratkaics #90612 üzenetére
Ne multival méricskélj, annak 10Mohm a bemenete, egy rommá rohadt biztosíték kontakton keresztül is azt mutatja hogy ott a 12V.
Fogj egy 10-21W izzót, azzal nézd meg megvan-e a +12V az izzón gyújtásnál.
Ha rendben van, az izzót tedd az eredetivel párhuzamosan. Halványan izzania kell, beindított motornál elaludnia. Ilyenkor a visszajelző foglalata van agyon oxidálódva.
Ha elaludt, nem parázslik akkor mérjél töltést, 14V felett kell lennie nem nullára merült akkuval, normális generátorral.
Ha parázslik, vagy a fordulatszám függvényében erősödik a fénye, ezer hiba lehet, testhiba, gyújtáskapcsoló hiba, generátor segéd dióda vagy + főáramköri dióda, állórésztekercs testzárlat egyebek. -
orion1025
őstag
Üdv hobbisok!
Lenne egy kis fejtörőm egyik ismerősöm részére. Adott egy 12v-os barkács project, amit távirányítással kellene kapcsolni. Találtam 12v / 433MHz-es relés vevőket távirányítóval, de ezek a gomb megnyomásával nem pillanat kapcsolókén működnek, hanem mint egy billenő. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyet meg lehetne bűvölni pillanat kapcsolásúra, vagy létezhet ezekből ilyen?
[ Szerkesztve ]
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
orion1025
őstag
válasz tordaitibi #90619 üzenetére
Közben találtam egy majdnem ilyen paneles megoldást, csak más a távirányítója, az tanítható a mikrokapcsolójával, tudja a videó szerint az általam keresett funkciót is, de még keresgélek. Ahogy látom, van rengeteg faék paneles megoldás, de azok fix on/off kapcsolósak gondolom.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
Reggie0
félisten
válasz demars #90613 üzenetére
Ugy igazan egyik se. A potival sorosan is legyen ellenallas (ami ele kotod a csuszkat), mert ha 0-ba tekered a potit, akkor is megprobalja a referenciafeszultseget kikenyszeriteni, aminek az lesz a kovetkezmenye, hogy a lehetseges maximalis feszultsegre fogja kivezerelni az lm317 a kimenetet.
-
ratkaics
senior tag
válasz tordaitibi #90617 üzenetére
Köszi a tanácsokat, próbálkozok tovább.
Neked is köszi Dr.Szikikát!Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
mezis
félisten
válasz tordaitibi #90617 üzenetére
"Ne multival méricskélj, annak 10Mohm a bemenete, egy rommá rohadt biztosíték kontakton keresztül is azt mutatja hogy ott a 12V."
+1
Nekem egy táskarádió 230V-ján volt egy "megnyúlt" biztosíték. Azóta mérem a biztosítékok ellenállását....
[ Szerkesztve ]
mezis
-
PHM
addikt
válasz Reggie0 #90621 üzenetére
Mindkettő kapcsolás rendben van, nem kell oda semmilyen plusz ellenállás.
A potméteren a referenciafeszültség és a 240 ohmos ellenállás által meghatározott áram fog folyni, se több, se kevesebb.
Illetve kicsivel több, mert itt folyik az LM317 saját árama is.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Reggie0 #90621 üzenetére
Ha az alsó tagot 0 ohmra tekeri:
https://circuitdigest.com/calculators/lm317-resistor-voltage-calculator
1,25 V
Persze, ehhez nem feltétlenül kellene kalkulátor, de egyrészt manapság szinte mindenre található egy webes kalkulátor, meg így önmagunkat is lehet ellenőrizni, a biztonság kedvéért.
Iadj, egy áramgenerátort szimbolizál, elvileg nem okozhat zárlatot:
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
Köszi, logikus amit írtál.
Azért gyakran elbizonytalanodok, hogy jól gondolom e a dolgokat, főleg ha több választ is kapok.
Ilyen kapcsolásnál (LM317) 1,25V a minimum fesz. Hogy lehet pl 0V ig leszabályozni?
Más alkatrész kell, vagy más kapcsolás pl tranzisztoros?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Honda567 #90628 üzenetére
Kínaiak "szeretik" még mindig az ólomakkut alkalmazni, bizonyára megéri nekik.
Általában felül egy takarólemez alatt találsz gumikupakokat. Leveszed, belelátsz az akku belsejébe. Nem folyik ki, áitatott elektrolit, vagy már ki is száradt, az egyszerű túltöltő töltés miatt.
Cellákat meg kell számolni (3?), de legjobb lenne az ilyet lítiumosítani. -
PHM
addikt
válasz Dr. Szilikát #90630 üzenetére
2 cellás akku, így a lítiumosítás viszonylag könnyen megoldható.
[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
nagyúr
Sziasztok!
AA Ni-MH ceruza akkumulátort frissítés céljából milyen árammal, mekkora feszültségig érdemes kisütni? Árt vagy jót tesz neki, ha 0V-ig kisütöm?
-
leweegee
aktív tag
-
nagyúr
Köszi, de ebből nem tudtam meg az adatokat.
Van egy csomó Lidl-ös tölthető AA akksim, gyerekek távirányítós és egyéb játékaiba vettem őket dobozszám, hozzá való töltővel, ami sorra tette tönkre ezeket a cellákat 3-4 töltés után, illetve egy része zárlatos lett, másik része csak állt sokáig a szekrényben vagy mélymerítve lett, mindegy, ezeket szeretném most felmérni/felújítani, Xbox kontrollerbe meg ilyen-olyan feladatra. Van egy Xtar vc4 töltőm, ami szuper, de csak tölteni tud, meríteni nem.Csináltam egy kisütő szerkezetet egy kiégett helyzetjelző működő fékámpa részéből, mint műterhelés , egy joule thief-jellegű step-up konverterből, ami képes majdnem teljesen 0-ra lemeríteni a cellát, egy schottky diódából, védelem gyanánt, ami 0.2V alá nem engedi merülni őket, meg egy működésjelző LED-ből. Csak az a baj, hogy egy napig tart vele két cellát lemeríteni és azt se tudom, hogy meddig szabad, a Google nem a barátom, egyszerűen nem találok semmit a témában.
-
rednifegnar
senior tag
nekem is egy voltcraft van, epp tegnap pukkant szet benne egy aaa eneloop. igaz nagyon regi darab volt, mar total halott, de mondom egy probat meger. aztan egyszer csak pukk es elkezdett szurcsogni ki belole az anyag. szepen ki is gombolyodott mindket vege.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Dr. Szilikát
őstag
A kereskedelmi vagy profi laborteszterek sem mennek nagyjából 0,9 -0,8 V alá.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy sütöd ki mondjuk stabil 100 mA árammal, majd egy ponton elfogy belőle az energia és aránylag hirtelen letörik a feszültség.
De letörni viszont nem szabad, mert attól károsodik a kémia. Így jön ki ez a szint, amikor ereje (terhelhetősége) gyakorlatilag már nincs, csak a kémia mégis fenntart egy szintet, amitől kárt még nem szenved.
De ahogy mondani szoktam, hiába az IPC-1 / BC-700 töltő regeneráló funkciója, több ciklus alatt feltornássza a kapacitást, de hosszabb távon nem teljesít jól a cella. Nekem úgy jött le sajnos, hogy ami beteg, az beteg.
-
mezis
félisten
válasz Dr. Szilikát #90638 üzenetére
Én is azt tapasztaltam, hogy az IPC-1 regenerálgat akár napokig is, de csodára nem képes. Ha szükség van a kapacitásra, akkor új akkut kell venni.
mezis
-
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #90638 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Igazából az a baj, hogy ezek gyárilag feltöltve jönnek, annak idején ellenőriztem is, rögtön lehetett használni őket, mint egy ceruzaelemet. Ebből én arra következtettem, hogy ha feltöltöm őket és úgy teszem el, akkor egy fél év múlva olyan töltöttséggel fogom elővenni őket, mint amikor a boltból elhoztam.
Hát
Már az első töltés után sem tartották meg a töltést, persze különböző mértékben, hogy amikor szükség lett volna 2 töltött akksira valamihez, pont nem volt 2 egyforma. Úgyhogy barkácsoláshoz rászoktam a Li-ion akksikra, mert azok sokkal kiszámíthatóbbak meg megbízhatóbbak, még a döglött akkupakkokból bontott cellák is.Szóval az a cél, hogy a sokból legalább párat úgy regeneráljak, hogy tudjam használni. De ha tényleg 800mV a mélykisütés, akkor valójában úgy 80% eleve kuka sajnos
[ Szerkesztve ]
-
Honda567
junior tag
válasz Dr. Szilikát #90630 üzenetére
Lítium akksit milyet érdemes bele rakni?
-
tordaitibi
veterán
Ágyúvel verébre...
Combosabb SI dióda, a féklámpaizzó maradhat, és ez így szépen megáll 0,7V környékén. Lejjebb ne menj, ez se bír ki mindent.
8 évig nimh-ztam, ez a kisütő volt használatba 100+ cellát használtam.
Én egy 4-es ceruzaelem tartót használtam, párhuzamosan a 4 hely, egy 6A SI dióda és kb. 2 méter vékony vezeték, ez volt a kb. 0,2ohm kisütőellenállás.
Mindez megfejelve egy valamikori magnó kivezérlésmérővel, mikor lement a mutató a zöld sávra, kész volt a kisütés.
Töltés, vagy nagyon rendes gyerek vagy és beszerzel-építesz egy direkt nimh peak-hold elven múködő töltőt,
vagy hagyod a fenébe és 0,1C-vel tolod 12 óráig.
Amelyik érezhteően hamarabb langyosodik az már erősen kapacitásvesztett. -
nagyúr
válasz tordaitibi #90642 üzenetére
Ezt tudtam kitalálni, meg én abban a hitben voltam, hogy 0-ra kell meríteni, mert az jó lesz. A lítium akksikról sok mindent tudok, a Ni-MH-ről csak annyit tudtam, hogy memória effektus, meg hogy nem árt neki a mélykisütés.
Akkor átalakítom ezt a cuccot, hogy ne nyírjam ki vele még jobban az amúgy is szar akksikat.egy valamikori magnó kivezérlésmérővel
Az pontosan mit is jelez ki? Áramot vagy feszültséget? Mit jelent a zöld? -
tordaitibi
veterán
Ilyesmi, az alsó harmad zöld volt.
Előtétellenállás és amikor a cellák 0,7-0,8 voltra merültek épp a zöldig ment vissza a mutató, jelezve hogy kész a kisütés.
Tölteni 10-esével töltöttem egy sufnituning töltővel. Teljesen primitív de működött.
8 évig jártam az országot, piacoztam, falunapok, búcsúk.
Elemes gyerekjátékokat is árultam és elegem lett hogy a bemutató játékok zabálták a ceruzaelemeket.
Beinvesztáltam 100 darab AA NiMh cellába és évekig kiszolgáltak. -
demars
addikt
válasz tordaitibi #90642 üzenetére
A dióda a mélykisütés ellen véd ugye (0,7 V alá nem tud menni, mert a dióda lezár)?
Kondenzátor kisütésére mit használjak? Ott teljesen ki kell sütni. Van itthon kerámia ellenállásom. Azt csak simán ráakasztom és kész? Mekkora értékű ellenállást használjak, ha univerzális "kisütőt" szeretnék?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Honda567 #90641 üzenetére
Ha dupla cellás ólomakkut kell kiváltani, egy 18650 cella megfelelhet (vagy párhuzamosan több is), noha valamivel kevesebbre jön ki az aktív feszültségtartomány.
Ólmos: 3,5 - 4,8 V
Li-ion: 3 - 4,2 V (3 V alatt egyre jobban gyengül és 2,5 V a védelmi küszöb).De utóbbihoz kell egy töltőmodul is, ami mehet egy 5 V-os dugasztápról, illetve valami védelem is.
A TP4056 modulnak van védelemmel integrált változata, de az nagyjából 1 A árammal terhelhető, ha jól tudom. Mármint a védelmi értékre utalok, egyébként a töltőáram is 1 A, de ez két külön dolog.
[ Szerkesztve ]
-
Honda567
junior tag
válasz Dr. Szilikát #90648 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Öregszem
- Portfolio Performance - befektetések nyomonkövetése
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Ukrajnai háború
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs