- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
TL431 nem jó mert 2V alatti referenciafeszültség kellene nekem.
Egy mezei piros lednek mennyire stabil az áram/feszültség munkapontja 5-9mA között, vehetem konstansnak? 5-6 mV még beleférne.
És mennyivel rosszabb a hőfokfüggése? -
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #90402 üzenetére
-
bim
veterán
válasz tordaitibi #90392 üzenetére
Köszi! Veszek akkor. Egyébként ez segíti abban a gépet hogy indulásnál ne verje le a kisebb biztosítékot? 2000W.-os nagyflex.
-
Hello,
LCD TV... (ORint T32-DLED-W)
Nincs világítás. Másik LED csík (nem oda való) világít. A TV egyik saját csíkja jó, a másik 1-2 villanást produkált, de amúgy semmi.Van valami okosság annak a kiderítésére, hogy melyik LED-ek rosszak a csíkon? Látszani nem látszik semmi, prizma nincs leesve. Mennyire gyakori a csíkon forrasztás törése...?
Mutogatni való hater díszpinty
-
Mr. V.
tag
Hello!
Van 2 diszkós UV lámpám adatlap nélkül. A gyártó 100W felett porcelán foglalattal szerelte ezeket a higanygőz lámpákat és ebben is az van. Használtan vettem külföldről, benne 125W-os lámpa volt, elég gyengécske, így vettem bele újat. Javult a fényerő, de kb fél szobát világít csak be, amit egy 10W-os fénycső is meg tudna tenni.
Egyetlen vasmagos előtét tekercs van benne. Kezdetben 230V-on 50W a fogyasztása, majd 10 perc bemelegedés után 82W-on meg is áll.
Mivel eleve 80 (82) wattos előtét a gyakorlatban nem lézetik, így nem vagyok biztos, hogy ebbe az irányba induljak-e el, hiszen más alkatrész nincs benne. Mindkét lámpa azonos, a folytótrafón csak 50Hz olvasható egy matricán, semmi más infó nincs.
Egy ilyen előtét 8-10eFt/db, ezért "próbára" nincs kidobni való ennyi pénzem.
Lehet ez a gondja, hogy mondjuk egy 75W-os lett csak beépítve? Vagy 230V-on ez a fogyasztás megfelelő lehet? (A lámpa 230V+Ballast (125V) 125W E27) -
leweegee
aktív tag
Ha van labortápod azzal meg tudod nézni, beállítasz 30mA áramot és mondjuk 6 voltot, és ha van a ledek melett ilyen tesztpont akkor ráadod a fesz.-et, ha nincs rajta tesztpont akkor meg lekaparod a festéket óvatosan mellette és úgy mérsz, vagy tűhegyű mérőfejjel támadod meg, akkor kapargatni sem kell. Ha halványabban vagy egyáltalán nem világít a led akkor kuka. A forrasztási hiba nagyon ritka, inkább megfőnek a túl sok áram miatt amivel a gyári driver megtolja. Ha leveszed a prizmát akár cserélni is lehet a rosszat, de ahhoz tudni kell milyen volt rajta. Én ilyenkor a komplett sort újraledezem, és akkor nincs kínlódás a led fajtákkal, nem nyírják ki egymást. Fillérekért van hozzá való 3 vagy 6 voltos led az alin/ebay-en.
Ne nőj fel! Csapda!
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz leweegee #90408 üzenetére
Soros áramkör, áramgenerátoros meghajtás. Egymást nem tudják kinyírni, legfeljebb egyszer egyik LED szakad meg, cseréled, utána megszakad vagy zárlatos lesz a másik. De nem azért, mert a szomszéd kárt okozhatna benne, csak utóbbinak később járt le az ideje.
Kicsit más téma a párhuzamosan kötött LED-sorok esete, némelyik kínai típusban például, de ez Vestel alapú Orion (noha kínai Orion is van).
-
Dr. Szilikát
őstag
-
válasz Dr. Szilikát #90410 üzenetére
"Kinyírja", ha zárlatos lesz, megnő az átfolyó áram, amitől hamar elég a következő :S
Ez a csík valami Toshiba koppintás, ez soros Ezért sem értem, hogy ha a TV már úgy jött, hogy nincs kép, de van hang, akkor hogy villanhatott a 2. csík is egyet, amikor próbálgattam? Ha szakadt, akkor szakadt.
És nincsenek égésnyomok, amennyire a prizmán át látszik. Ez fura, amit eddig láttam, ott azért tisztességesen meg szoktak feketedniMutogatni való hater díszpinty
-
leweegee
aktív tag
Áramgenerátoros a ledek meghajtása, szóval ha zárlatos lesz egy, akkor legfeljebb a zárlatos led nyitófeszültségével csökken a feszültség a tápon, de az áram marad ugyanaz. Arra értettem ledek halálát, hogy az új bírja a rajta átfolyó áramot a régi meg már melegszik mint az ítélet ugyanarra az árammal és ez öli meg. Ha mind új és ugyanolyan akkor egyszerre öregednek (egy darabig).
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
válasz leweegee #90413 üzenetére
OK, de nemtom, a gagyibb driverekkel biztos, hogy valami ilyesmi van.
LED izzóknál az a tapasztalt, hogy amit random legolcsóbbat szoktam rendelni ebayről WW LED-et, azok sem feltétlen döglenek később, mint ami egyes izzókon van... Amelyiken zárlatos 1-2, azokon nem sokkal utána akkor is döglik meg, ha cseréltem a szétégettet, de a zárlatost nem. (Mostanra már nézem a zárlatosakat is, így ez csak korábban volt.)
[ Szerkesztve ]
-
Mr. V.
tag
válasz Dr. Szilikát #90411 üzenetére
Nem szedtem még szét a méréshez, most csak fali mérővel mértem a fogyasztását és kevésnek tűnt, mert a gyári leírásban ha 145W fogyasztást írnak, ami a 82-höz elég nagy eltérés.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
"Kinyírja", ha zárlatos lesz, megnő az átfolyó áram, amitől hamar elég a következő :S
Gyakori tévhit sajnos, de az áramgenerátoros / feszültséggenerátoros táplálás az elektromosság alapfogalmai közé tartozik.
Ezekben a TV-kben meg olyan step up áramgenerátor van, ami 24 V betápot emel meg, tehát csak ezen szint alatti nyitófeszültségnél lépne fel káros áram. Felette precízen stabilizál az elektronika.
LED-lámpánál pedig többféle konstrukció van, az sem mindegy.
-
válasz Dr. Szilikát #90418 üzenetére
LED izzókban találkozok inkább ilyennel, azokban meg általában valami nulla cucc van. A TV-s valóban lehet intelligensebb.
-
PROTRON
addikt
válasz rostiron #90420 üzenetére
Ha az eredeti gyártó kell akkor szerintem keresd ki a rajta lévő márka hazai képviselet weblapján az email címet és kérdezd meg tőlük, majd továbbítják az illetékes felé.
Vannak viszonteladóik is, pl Budapesten, Óbudán az Elektrocentrum bolt (de másutt is vannak partnereik), akiken keresztül magánszemélyként is tudsz 1-1 darabot vásárolni, csak levelezd le.
[link][ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz rostiron #90422 üzenetére
Ezek szerint félreérthetően fogalmaztam.
Azért javasoltam a matricázó gyártóval felvenni a kapcsolatot, mert a hazai webshopjukban nem találtam meg a példányt, gondoltam ha megfuttatod náluk a kérdést megmondják milyen paraméterű dolgot kell berendelned. És akár más gyártótól berendelni, ha már pontosan tudod mi volt eredetileg.
Most nagyon vicces leszek, figyelj, mert téged idézlek:
"Tudnátok segíteni , hogy honnan rendelhetnék egy ilyen relét ? Vagy ami jó helyett"
Ez volt az eredeti kérdésed.Sokszor a nüansznyi különbségek is tudnak galibát okozni 1-2 hónappal később. (Pl főzőlap esetén ez nekem már problémás "nüansz" hogy amit találtál csak 85 fokig vállalja a gyártó.)
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
tordaitibi
veterán
válasz Reggie0 #90428 üzenetére
Támogatom mert így van.
Én módszerem,
beállítom amennyire kell, pl. a 6-7V/30mA, majd egy ellenállást teszek a kimenetre párhuzamosan ezesetben kb. 560ohm és feljebb állítom ennyivel, 10mA-rel a korlátot.
Így a szabályzási tranzienseket lenyeli az ellenállás.
Amúgy is ilyen kis áramoknál az én saját kivitelezésű labortápom már nem a legmegbízhatóbb de így még elmegy. -
PHM
addikt
válasz leweegee #90432 üzenetére
Sajnos nekem is sikerült pár 1W-os power ledet így tönkretenni.
Labortáp, 100mA áramkorlát, de kb 20V beállított feszültség.
A ledek halványan felvillantak és annyi, többet nem működtek.
Úgy a harmadiknál csaptam a homlokomra.
Azóta 10-12V-tal és 1 Kohmos soros ellenállással próbálom a ledeket.
Megtanultam a saját káromon. hogy némely táp áramkorlátja nem elég gyors.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Janos250
őstag
Srácok! Li akku pack-hoz értők segítségét kérem.
Van egy akku pack, (Mr Gardener van ráírva, egy fűnyíróhoz passzol) ráírva 25.2V, benne 7 (hét) 18650-es akku. Ezek szerint a 3.6 V-os "átlag?" feszültséggel számoltak.
Hogyan töltsem?
Van rajta egy áramköri lap, de abból csak a 7 db. sorba kötött akku két végpontjára megy vezeték, sehova máshova.
A packnak az áramköri panelról van 4 kivezetése, +, T, A, - , ilyen sorrendben.
A + nem probléma, az közvetlenül a pack + oldalához van kötve, az látszik, de a negatív oldalhoz közvetlenül egyik se.
Ha rámérek, a + és a T között megvan a pack teljes feszültsége, de a többi mindenféle összevisszát mutat.
Hova kössem a töltést, és hova magát a fűnyírót?
Kösz![ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Janos250 #90434 üzenetére
7 x 4,2 = 29,4 V lenne egy CC/CV modullal vagy labortáppal, a +/- pontokra. Ide megy a terhelés is.
T egy termisztor általában a negatív pontra kötve a másik vége. "A" pont lehetne az elektronikának egy bármilyen kommunikációs pontja. Legegyszerűbb DC-jel vagy ellenállás (mint információt közlő "ohmos" tartalom) kezdve egyvezetékes digitális adatátvitel is lehetséges, amikor az akkuban is egy kis processzort találsz, meg a töltőben is.
Viszont az nem normális dolog, hogy a cellák osztáspontjait nem figyeli, bár olyat láttam már, hogy laza módon csak egy leágazást figyelt az elektronika.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz Dr. Szilikát #90435 üzenetére
Az osztáspontokat szerintem az akkuban lévő elektronika figyeli.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
leweegee
aktív tag
válasz Reggie0 #90439 üzenetére
Teljes frekvenciatartomány? Te miről beszélsz? Egyenáramról van szó, és egy áramszabályzás semmilyen zajt nem visz bele az egyszer már szűrt feszültségbe, hullámosságot el tudok képzelni de azt is csak amíg szabályoz, ha beáll az adott értékre akkor az is megszűnik. Honnan jön a zaj amit említettél?
Ne nőj fel! Csapda!
-
Janos250
őstag
válasz Dr. Szilikát #90435 üzenetére
Köszi Neked is, és a többieknek is.
A bajom az, hogy a + - között ha mérek, az induláskor közel van a jelenlegi töltöttséghez (24.3), de a multimeter rárakásakor elkezd csökkenni, lemegy egészen 12 V-ig.
A 24.3-at a + és a T között tudom mérni. Ezen a töltöttségen egyébként már leállt a fűnyíró, nem volt elég neki.
Ha újra elindítottam, fordult párat, és leállt, ezek szerint nem bírta a terhelést. Majd lemérem külön a cellákat, csak most másfelé kell mennem.
A termisztoron még töprengek.
CC/CV-vel fogom tölteni, van egy szatyornyi ilyen töltőm, bár lehet, hogy áramkorlát nélkülivel fogom tölteni, mert ilyen 29V -ot már a DC/DC-im közül kevés bír.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Janos250 #90441 üzenetére
Mivel a termisztor másik vége a negatív pólusra van kötve, így természetes, hogy azon keresztül tudsz mérni feszültséget a pozitívhoz képest. A termisztor csak kΩ nagyságrendű, így mintha ott sem lenne, a műszer MΩ nagyságrendű "terheléséhez" képest.
A +/- pontokon rendesen mérhető feszültségnek kellene lenni, mint egy laptopakku esetében is. A benne lévő kapcsoló MOSFET ugyanis vezető állapotban van ilyenkor. Hacsak nálad nem az A-ponton keresztül aktivál valamit.
7 tagú akku árama 7x3 azaz 21 V alatt kezd rohamosan gyengülni. 24,3 / 7 = 3,47 V. Normális esetben ez még erős akkut indikálna.
Kivéve, ha legalább az egyik tag belső ellenállása már megnőtt az elhasználódás miatt és akkor pár fordulat alatt tényleg összeeshet. Tehát ezt terheléses méréssel ellenőrizni kell, hogy van-e beteg cella, netán több is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz leweegee #90440 üzenetére
Egy terhelés maga is okozhat zajos áramfelvételt, véletlenül még ezeknek a LED-eknek is van valami zaja, ha jól tudom.
Például a FOK-GYEM TR-9178 régi analóg labortáp már csak elég jó, de annak kimenetén is van 22 μF.
TR9-9158 2 x 470 μF
Ez egy analóg táp, 10 μF:
https://www.homemade-circuits.com/laboratory-power-supply-circuit/
Hogy a kapcsolóüzemű labortápokról(?) ne is beszéljünk, ami elvileg labortápként alkalmatlan lenne. Csak jobb híján azok is használatosak, cserébe a kapcsolóüzem egyéb előnyei miatt (tömeg, hatásfok, ár).
Ez egy felemás helyzet, az elméleti ideális áramgenerátor belső ellenállása végtelen, illetve kapacitív, azaz töltéstároló tulajdonságot egyáltalán nem mutathatna. Ugyanakkor kompromisszumot is kell kötni.
-
-
Truman
senior tag
Sziasztok!
Adott egy TC1 teszter , már új korába is nagyon vacak volt a micro USB csatlakozója, mindig mozgatni kellett hogy érzékelje. Na most addig mozgattam legutóbb, hogy sikeresen letörtem az egész ajzatot a nyákról. Pici mütyür, felület szerelt is meg furatos része is van szóval kb. semmi esélyem másikat forrasztani bele. Meg ki tudja, talán a forrpontok is sérültek.
Azt találtam ki, hogy kivezetem az akku csatlakozóját, ami elvileg 3,7 V és 18650 -es ceruza akkuról használom, abból van sok és töltőm is van hozzá.
Azt akarom kérdezni hogy kell-e kalibrálni azzal a gyári kis 3 lábú pöcökkel, ha akkut cserélek benne? Illetve egyáltalán milyen esetekben kell ezt kalibrálni?
Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
tordaitibi
veterán
válasz leweegee #90440 üzenetére
Nekem egy 6 ampert 35 voltot tudó mezei cc-cv modul a tápom.
Le tudom vonni az áramlimitet30-50mA-re is de.
Ha ilyenkormösszezátom akimenetet, gyönyörű nagy csattanás, na ez a kimeneti elkó+szabályzás mire magához tér. És ezután már szépen tartja az akár 0,05 ampert os de ez ugye azonnal agyonvágna egy ledet.
Ha megfejelem egy paralel értelmes értékű ellenállással akkor ez a túllövés nincs.
Ide egy 2 tranzisztoros elemi áramgenerátor kell, ott nincs túllövés ugye mert a félvezető határfrekije környékén indul a limit, a működési elvből kövezkezően. Az meg azért elég gyors reakcióidő. -
válasz Truman #90446 üzenetére
Próbáld ki
Az akku feszültsége változik, szóval 4,2-3,5V között tudnia kéne utánamenni. A lítiumra megadott 3,7V azt jelenti, hogy névlegesen annyi, de feltöltve az 4,2. Hogy mi tölti, az mindegy.
Egy USB-s töltőmodult se lenne hülyeség bekötni, és akkor ugyanúgy tudod használni, mint amúgy.
Esetleg a MicroUSB-t kidrótozni egy breakout boardra.Mutogatni való hater díszpinty
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Truman #90446 üzenetére
Ha fogsz egy USB-kábelt, levágod a végét, bekötheted direktben is. Vagy bármilyen kétpontos csatlakozót felszerelhetsz és továbbra is 5 V-ról tudod tölteni.
TP4057 töltés van benne egyébként, itt a rajz:
https://chinese-electronics-products-tested.blogspot.com/p/tc1-multi-function-tester-tested.html
Kalibrálni nem szükséges szerintem, nem felejtő memóriában van a szoftver is, de a cikk leírja a kalibrálást is.
Az LCR-T4 tesztert soha nem kalibráltam, csak használtam, ez 9 V-os elemre van tervezve, én építettem a házába 2S Li-ion cellákat. Mindkettőben külön védelem, így nem tudnak túlmerülni.
[ Szerkesztve ]
-
leweegee
aktív tag
válasz tordaitibi #90447 üzenetére
+mindenki. Köszi a fejtágítást, én eddig szentül meg voltam győződve, hogy úgy működik minden tápegység mint az enyém, de ezek szerint nem. Én ha 30 voltra állítom és 30 mA-re akkor is ráköthetem egy ledre, mert nem nyirja ki.
Ne nőj fel! Csapda!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sweet.tv - internetes TV
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest