- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz Dr. Szilikát #90048 üzenetére
Nekem is eszembe jutott .
De ha feltornázom pár 1000 mikrofaradra a szekunder elkót, akkor diódahidat is kéne cserélni a hatalmas kezdeti töltőáram miatt, és fizikailag teljesen szét kéne bombázni, átalakítani az adapter házát, nem lógathatom mellé a puffert érintésvédemi okokból.
Egy őskövület smps tápról megy amúgy a pc meg a monitor, valami 12V/3,5A, 40W körüli. -
Ilyen mindenmérőt javított már valaki?
Van hozzá olyan FW, ami tuti ehhez a NYÁK-hoz és 12864 kijelzőhöz van?
Van már itt 2 hibás (rokon néha hazavágja fordított táppal, szög ugyanez a NYÁK), az egyik amiről lebontottam a kijelzőt, a másikon cseréltem az Atmega328-at, felírtam az itt talált programot. Csak nem megy (Illetve meg is halt rajta a cserélt 328, azt se értem, mitől).Mi szokott ezeken elmenni? A 78L05 meghalt, az OK. De már az is fura, hogy az Atmega hogy döglik meg, ha a 78L05 elhal...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
tordaitibi
veterán
Engem nem zavar ha bennemarad a szufla nagyrésze, el nem vész. Mint áthidaló pufferre gondoltam. Bár írták itt ls, igazat adok neki, árban amennyibe lenne abból kijönne egy pár 10 wattórás szabvány akkus ups is.
Össze kéne szednem 3 darab lapos leharcolt telefonakkut, méretbe sokkal kisebb lenne, 5-10 másodpercet lazán tudnának azok is mégha a halálukon vannak akkor is. Mennyit kidobáltam az elemgyűjtő szelektívbe...
Pécel környékén kerestetik 3 darab leharcolt 1000-2000mAh körüli ezeréves liion telefonakku.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Nekem egy peches esetem volt, amikor egy kis feszültség maradt a mérendő elkóban és agyonvágta a processzort.
Azért is pech, mert akkoriban már leáldozóban volt a helyszíni TV-javítás és nem is nagyon hurcoltam, de egyszer pont elvittem magammal az alig használt eszközt és máris kivégeztem.
Rendeltem másikat, annak meg útközben letört a kijelző sarka, mert az eladó nem tudta, hogyan kell bebillenteni a kijelzőt a keretbe, hogy védve legyen (a másik tudta). De egy fotó alapján visszatérítette az árát, utána a két rosszból csináltam egy jót.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #90052 üzenetére
Természetesen ezek problémák, esete válogatja, mikor vállalható, mikor nem.
De a töltőáram nem gond. Ahogy utaltam rá, csak párhuzamosan kell kötni egy diódát és egy ellenállást. Ezen keresztül csatlakozik a külső telep az eredeti belső pufferre, megfelelő irányban.
Mivel a külső puffer feltöltésére van idő, az mehet lassan és kíméletesen, egy ellenálláson keresztül. Visszirányban pedig a diódán keresztül folyik az áram, így azonnal rátáplál a belső pufferre.
-
válasz Dr. Szilikát #90055 üzenetére
Na ez az, ezek is így haltak meg, és érdemesebb lenne javítani (a 328 olcsóbb, íróm van, csak fw kéne, és kideríteni, mi döglik meg )
-
Reggie0
félisten
Van benne, csak eppen nem elektrolit kondenzatorkent tartjuk szamon, mert teljesen mas fizikai jelenseget hasznal. Ahogy az akkumulatorban is van elektrolit, de attol meg nem lesz elektrolit kondenzator (Bar van nemi atfedes-szeruseg lasd litium ion kondenzator).
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Kis segítség kéne.
Kétáramkörös nyomógombot keresek ami addig zár míg nyomom.
Nem vagyok tisztába ezekkel az on-on, on(on) stb. definíciókkal sajnos. -
mezis
félisten
-
demars
addikt
Ez nem jó. Ez vagy NO vagy NC. Neki két körös NO kell.
Ez megfelelő lehet, két NO modult kell bepattintani és kész.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #90059 üzenetére
-
ViZion
félisten
válasz tordaitibi #90059 üzenetére
Wemos és két ssr relé...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
tordaitibi
veterán
Hű itt erős félreértések lettek a nyomógombos kérdésemnél.
Nem a bkv-s gomb kell mert az egész doboz nincs akkora mint a bkv-s nyomógomb és 7 darabot kéne beépítenem.
+-5V mellett 1-2milliampert kéne nekik kapcsolni úgyhogy vemos meg ssr is tárgytalan.
[link] pl. innen melyik lenne jó nekem?
Ilyen kéne amit a kolléga mutatott és addig zár amíg nyomom, nem arretál.
Lehet bármilyen kivitel, nyákba ültethető, bepattintható, mindegy. Kis méret kell.
Én nem tudom mit jelent a spst dpst on-on stb. kifejezések ezért kérnék segítséget. -
bagarol
junior tag
válasz tordaitibi #90067 üzenetére
Gondolom, ilyesmit keresel [link]
-
demars
addikt
válasz tordaitibi #90067 üzenetére
Nyomógomb kell neked! (Előző linknél bent maradt a nyomókapcsoló is)
[ Szerkesztve ]
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #90071 üzenetére
-
lanszelot
addikt
Hello,
Fából tranzisztor, ez igaz vagy hamis? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz lanszelot #90073 üzenetére
Tekintve a megadott forrásokat is, nem néz ki áprilisi tréfának. A gyakorlati hasznát egyelőre nehéz elképzelni, noha volt már ilyen a történelemben, ami eleinte hülyeségnek tűnt. Meg később is.
Youtube-on láttam már diódakészítést is, ez viszont nem új technika:
-
válasz Dr. Szilikát #90075 üzenetére
Volt ilyen is, aki otthon CMOS IC-ket készít De neki komplett labor van a pincében
-
aujjobba
addikt
Készítettem egy ilyet IR2101-gyel.
A HIN és LIN bemenetekre szépen befutnak az SPWM jelek, egymástól 180 fokkal eltolva, tehát először fentre egy modulált ½ periódus, majd lentre ugyanaz, 10kHz vivőfrekvencia.
Külön tápról megy az IC-nek a Vcc és a FET-eknek a Vdd, a földek közösítve vannak, a HIN/LIN jeleké is.
A Vd-t felezem a két kondival hogy kapjak egy középpontot, azt GND-nak használva nézem szkóppal a félhíd közös pontját.
Amit ott látok közel sem szinusz, bár nincs szűrés lehet azután másképp nézne ki.
DE amit nem értek, hogy a jel kicsit sem AC, hanem nulla egy 13V között váltakozik.Mit nézek be?
Hogyan lesz ebből alternáló szinusz kimenet?Ez megy a Gate-ekre, szép alternáló SPWM ½ periódusok:
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz aujjobba #90080 üzenetére
jobb oldal teteje, tekercsek közös vége.... Ha jól sejtem az ott egy trafóra utal.
Szóval meg kellene keresni a tekercsek részt is.El tudom képzelni,hogy ez a megoldás is működik, a lényeg h kellene egy trafó, különben nem fog működni.
Szerk:
Revidálom magam ez nem egy BLDC motor meghajtó? Merk akkor a motor lesz a tekercs...[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Tankblock #90079 üzenetére
A videóban egy 555 segítségével 50 Hz körüli négyszögjeles meghajtás történik, a kimenetre 50 Hz vasmagos trafó szükséges, ami a négyszögjelen torzít valamennyit, ezáltal tompít rajta, de szinusz nem lesz belőle. A középcsapolt primer megoldja az áramirány fordítását, 1-1 kapcsoló pedig 12 V-ot ad rá vagy-vagy.
Itt az előzményben említett SPWM (Sine PWM) meghajtást processzor generálja, a kapcsolófrekvencia nagyobb, ezért használható fel a kondenzátoros osztó.
Rajzon a 3. fázis nem használt, főfázis-segédfázis van egy motorhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Tankblock
aktív tag
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #90085 üzenetére
De ha jó a kapcsolás, akkor miért látom kb csak az egyik felét a “szinusznak”, és miért nem megy le (szkópon) negatívba?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #90087 üzenetére
Rá kell terhelni, nyitott kimenetnél nincs meg az áram, ami a kondenzátorokat egyensúlyba hozhatná, csak úgy beáll valahogy a feszültségosztás, ahogy éppen a sikerül, a belső szivárgóáram alapján.
További gond, hogy terhelés nélkül a MOSFET is csak "levegőbe" kapcsol, szórt kapacitásokra stb.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz aujjobba #90077 üzenetére
A kondenzatorokkal parhuzamosan kotni kell ellenallasokat is, hogy valami vezerelje a feszultseget. Foleg, ha nem lesz teljesen szimmetrikus a ket oldal arama, akkor ennek megfeleloen kell megvalasztani az ellenallasok erteket.
A szinusz akkor lesz meg, ha lesz valamilyen induktiv terheles, ezek a kapcsolasok pont azt hasznaljak ki, hogy a motorok induktivak.
Terheles nelkul hiaba kapcsol ki a felso oldal, ugy igazan nem lesz miert visszaesnie a kimeneten a feszultsegnek, amik be nem kapcsol az also oldal, mig induktiv terhelesnel az aram tovabbra is folyik(az nem szakithato meg).[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Köszönöm, tudom hogy néz ki a szinusz, elnézést nem tettem idézőjelbe.
A vivőfrekvencia nincs egyelőre kiszűrve, azért látod a képen a modulált szinuszt.
A problémám az volt, hogy a jel negatív fele hiányzott, ez megoldódott a lebegő táppal.
A szkóp és az ő USB portja is a föld testre van kötve, ez volt a gond. -
Dr. Szilikát
őstag
Érdekes kínai jelzések. A C005 timer után:
https://www.google.com/images?q=C005+timer
Most veszem észre, hogy régóta létezik C1010 is:
Még nekem is van, csak nem tudtam:
-
aujjobba
addikt
-
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #90099 üzenetére
Atmega328p adja a HIN és LIN bemenetekre a jeleket, ami SPWM modulált szinusz ½ periódus egymástól 180 fokkal eltolva.
Kisebb MCU is elég lenne, ez van itthon.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Trump vagy Harris
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest