-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
Hővezető ragasztó ami kell neked.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #54101 üzenetére
Az nem sokban különbözik a gyárilag használt anyagtól, az egyik tubusos ragasztó, másik egy méretre vágott lapka.
Ragasztó van olcsóbb is, ugyanaz szerintem: [link]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
pjen
félisten
válasz gyenesmartin #54100 üzenetére
Régen 70 mikró/Kw al számoltam,de próba cseresznye.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Igen a 80 μF 1kW-os motorhoz való. Arra is figyelj, hogy ezek a kondenzátorok nem valók folyamatos üzemre, beindulás után azonnal le kell kapcsolni. Van benne ilyen indító áramkör ?
mezis
-
tornas
őstag
Szia!
150 mikro elegendő indítókondinak. Üzeminek meg 75 is elég.
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
mezis
félisten
válasz gyenesmartin #54106 üzenetére
Igen, indítás után az indító kondenzátor kissé fékezi a motort.
(Még nem ment tönkre a folyamatos üzem miatt ?)[ Szerkesztve ]
mezis
-
pjen
félisten
válasz gyenesmartin #54106 üzenetére
Egy nyomó gombal szokták rákapcsolni a kondit akkor nem tudod rajta felejteni.
-
Zola007
veterán
Milyen zavarszűrőt tudnék tenni a kazánhoz, ha hallani a számítógép hangfalán, mikor bekapcsol a központi fűtés szivattyúja?
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
válasz kjani18 #54110 üzenetére
Nem szeretnék bontani, nem értek hozzá
Olyasmi kellene, amit a konnektorba dugok és abba a kazán hálózati kábelétMi okozza egyébként az említett jelenséget?
Gondolom nem a gép felől jön, mert abban aktív PFC-s táp van, hanem a hangfal saját tápja szedi össze a zavart a hálóról.Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Villanyász
tag
Szia!
Ezt nézd meg
-
gyulank
addikt
Sziasztok! Van egy TL-WR340GD router, ami nem működik. Akié volt, az új routert vett, amin nincs net, de tabletről eléri a routert wifin.
Elronthatta azt, amire rá volt kötve? Szeretném megjavítani, ha esély van rá, de nem tudom, hogy győződjek meg arról, hogy árthat-e annak, amire rákötöm. Sajnos elég cudarul néz ki, de azért kicserélnék benne egy kondit, meg letisztítanám a korrodált részt, hátha jó lesz, de valahogy ki szeretném mérni mielőtt rádugok valamit, hogy árthat-e a másik routernek, vagy a hálókártyának.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyenesmartin
őstag
válasz Villanyász #54114 üzenetére
Azt nem tudom, hogyan vannak bekötve a tekercsek, csak azt, hogy bármely 2 kivezetés között nézem az ellenállást 12 ohmot mérek.
Akkor majd veszek egy 250uF körüli kondit hozzá. -
kjani18
őstag
válasz Zola007 #54112 üzenetére
Normális árban nem tudok olyan hosszabbítót, ami tartalmaz szűrőt.
Készíteni lehetne, írj PÜ -t.
Az aktív PFC -nek nincs köze a zavarokhoz, de a kapcsoló üzemű táp vihet be ilyen zajokat, és a hangfal tápja is, de inkább a bemenete, árnyékolatlansága, vagy akár földhurok is.Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
gyenesmartin
őstag
válasz gyenesmartin #54116 üzenetére
Nem tudja valaki, hogy Miskolcon hol lehet venni ekkora értékű indító kondenzátort?
-
Zola007
veterán
válasz tordaitibi #54119 üzenetére
mikor kikapcsol a keringetőszivattyú, akkor hallok egy pattanó hangot
Mika 6e minikazán, Grundfos szivattyúval
kötésnél mire gondolsz, hangfalnál vagy kazánnál?Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
válasz Zola007 #54120 üzenetére
mod: hallani mikor bekapcsol, van egy finom zúgás míg megy és akkor egy erősebbb pattanó hang mikor kikapcsol.
Csak eddig nem vettem észre, csupán a kattanást a végén, mert eléggé le volt tekerve a hangerő.Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
mezis
félisten
válasz gyulank #54115 üzenetére
Üdv.! Nem érdemes bajlódni az elkó cserével. A kék, WAN csatlakozó sarkánál olyan égésnyom van, ami nagyobb áramra (esetleg feszültségre) utal. Az UTP aljzatok (A WAN is) impulzus transzformátoron keresztül csatlakoznak a router elektronikájához. (A HST-1025DR, HST-1027DR felíratú fekete "csokoládék")
Talán 2000V fölött van az átütő feszültségük. Ami a WAN csatlakozón azt az égést, olvadást kiváltotta, lehetett ennél sokkal nagyobb feszültség is. Akkor bizony juthatott belőle a hozzá UTP kábelen csatlakozó többi eszközre is. Vagyis igen, tönkre tehette.mezis
-
veterán
Sziasztok,
Konyhába nagyjából egy helyen van 3 led szalag is. Most mindegyik külön tápon van, de egy ipari táppal ki akarom váltani őket.
Szerintetek az jó megoldás hogyha
Veszek egy ilyen ipari tápot majd egy kb. 0.5 méteres 1.0mm2-es 2 eres vezetéket bekötök, ennek a végére egy DC apát rakok, majd a dc apába egy ilyen elosztót dugok. Elosztó végén ami van 3 apa az meg mehetne egyből a led szalag kapcsolójába.
Jó lesz ez így szerintetek? Ha van ennél egyszerűbb megoldás, akkor szívesen meghallgatlak titeket.
Köszönöm!
iPhone 13 Pro Max
-
mezis
félisten
válasz gyenesmartin #54113 üzenetére
Az ekkora kondenzátor kapacitása akár kézi műszerrel is becsülhető. Alacsonyabb ellenállás mérő állásban először zárlatot mutat, aztán mászik fel a "szakadás"-hoz.
Vagy feltöltöd egy autó akku-ról és méred, hogy tartja-e a feszültséget. (Ha meg kisütő ellenállást is kötsz rá, akkor már csak az exponenciális függvényeket kell átismételned a kapacitás kiszámolásához. )
Egyébként relatíve olcsón beszerezhető olyan félkész műszer, ami ekkora kapacitást is képes mérni. [link]
mezis
-
gyulank
addikt
Mondjuk 12V 1A-es tápot adott hozzá, 9V 0,6A van az aljára írva, de nem igen ettől volt, mert elvileg ezzel üzemelt mindig. De akkor min mennyit mérhetek, hogy nyugodtan rákössek valamit? Meg honnan kerülhetett rá? Ez elvileg úgy volt, hogy csak a WAN-ba volt kábel, és tabletről wifin netezett.
-
-
veterán
Kiszámoltam az adatok alapján az áramfelvételt, és olyan 6-7A maximum. Igazából a fő kérdésem az lett volna hogy jó-e ez a megoldás hogy a táp után így oldom meg (2 eres vezeték + DC apa) a csatlakozást. De akkor ezek szerint jó, és nincs ennél egyszerűbb megoldás.
iPhone 13 Pro Max
-
Kernel
nagyúr
válasz Zola007 #54121 üzenetére
Induktív kör megszakításakor ívet húz a kapcsoló (relé), mivel az induktív hatás az áramot továbbra is fenn akarná tartani. Az ív pedig a szikratávíró rokona, rádiózavart kelt. Bekapcsoláskor általában kisebb a szikra, amit viszont a kapacitív hatás okoz.
A szikraoltás klasszikus eszköze a kapcsolóra párhuzamosan kötött, megfelelőn méretezett RC-tag. A kondenzátor az ívhúzás ellen hat, az ellenállás pedig azért szükséges, mert ha záráskor a kondi épp fel van töltve (ez a szinusz függvényében változó), a kapcsoló kisüti, ami szintén szikrával járna és beégéssel.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
mezis
félisten
válasz gyenesmartin #54128 üzenetére
Ez olyan kondenzátor, ami bírja a folyamatos üzemet.
A pontos értékekre már nem emlékszem, de egy egyébként 3 fázisú, 1 kW-os villanymotort 20 μF még nem indított el. Talán úgy 40 - 50 μF az, amivel már stabilan elindul.(Ha van mód mérésre, akkor azt nem szabad kihagyni, pláne ha még a felirat sem látszik ! )
mezis
-
-
gyulank
addikt
Mint a 2. képen a 2.. csak itteni konnektorba való.
[ Szerkesztve ]
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz Zola007 #54133 üzenetére
Egyszerűen: mikor a kapcsolo bont/zár, akkor zavar keletkezik, lenyegében egy pár microsecundumig tarto aramlökés lesz.
Ez egy 80voltos relénél is több kV lehet, azért nem okoz nagyobb gondot, mert marha rövid ideig tart. Ezt simogatja el a fenn említett rc tag.
Igazság szerint ezt a relé tekercsontjaira szokás tenni. Valószínű egy varisztor is megteszi(275V), nem olyan érzékeny ez. De konnektorba dugós verzióról még nem hallottam, igaz nem is kerestem."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
gyulank
addikt
válasz gyulank #54134 üzenetére
Rosszkor nézted. Megnéztem kétszer, működött. Utána más jött be. Képet kerestem, rámentem az oldalra, ugyanaz. Megint bejött. Utána a linkemen is bejött. Mindig akkor romlik el, mikor megnézed. Nem írtam elé a márkát, úgy kerestem. Az alsó kép.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
És amúgy ha a router másban is kárt tett, az okozhat olyat, hogy van ami normálisan bejön, de van olyan oldal, ami nem? Egy ideje, előfordulnak ilyenek, és lehet, hogy azóta, amióta tönkrement a router.
Ha eddig nem mondtam, ott 2 AP van, egy az átjátszó a helységre, ami olyan mint az enyém, a másik rúd alakú, hogy szétossza. Ilyen, hogy gépen bizonyos oldalak elkezdenek tölteni, legalábbis azt jelzi ki, egy perc után meg kiírja,m hogy hiba, err connection timeout. Androidról pl. kingofsat bejött, de egy aloldala rögtön fehér háttéros üzenet, valami proxi hibáról. De ezek az oldalak semmikor se jönnek be, de régebben működtek.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
draco31
veterán
Hello!
Házamban van szellőztetés csinálva, kertes ház. ÍGy hogy már jön a hidegebb idő, eléggé be tudnak párásodni az ablakok. Tudom, az okot kellene megszüntetni, de az nehezebb. Van egy szabad kémény a házban, aminek az egyik nyílásához egy éve felraktam egy 12cm-es LED-es ventit. Megszűnt a pára, és még éjjeli fénynek is jó volt. De mivel gyakorlatilag 1 éve megy folyamatosan, így elgyengült.
Idén már a kémény másik oldalára is tervezek egy ventilátort. A jelenlegi adapter amivel hajtom, az 12V 1A. Erre ha 2db PC ventit rakok, akkor gondolom fele fordulattal mennek majd, vagy rosszul gondolom? Esetleg jobb lenne egy ilyennel megoldani?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
gyulank
addikt
válasz draco31 #54141 üzenetére
Úristen! Egy PC venti hol 1A? 12V*2A=36W? A PC ventire rá van írva, hogy hány Amper. Az enyém mondjuk 0,13. Lehet többet fogyaszt rajta a LED. Szerintem a feszültségtől függ a fordulatszám. Az áramtól az függ, hogy elindul-e egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz draco31 #54141 üzenetére
A jelenlegi adapter amivel hajtom, az 12V 1A. Erre ha 2db PC ventit rakok, akkor gondolom fele fordulattal mennek majd, vagy rosszul gondolom?
Teljesen rosszul (hacsak nem akarod sorba kötni a kettőt, de bizonyára párhuzamosan gondoltad). A stabilizált kapcsolóüzemű dugasztáp stabil 12 V-ot ad le 0-1 A tartományban.
Ha hagyományos trafós adapter lenne, akkor is csak csökkenne egy kicsit, de nem felére. Eleve akkor 12 V fölé menne, ha nincs leterhelve rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Csabesz666
aktív tag
Adott, egy csillár ventilátor, távirányítós modul is be van kötve benne, a csillár részénél 3 szpot égő van. A probléma az, hogy 2-3 hetente valamelyik égő mindig kiég . ez nem normális...... túlfeszültségre gyanakszom..... egy varisztor, megoldaná, a problémámat? Úgy van bekötve, a szerkezet, hogy a villanykapcsoló szakítja meg, a teljes áramellátást, ha felkapcsolom, áramot kap, a távirányítós elektronika, és hallom, hogy egy relé kapcsol és felgyulladnak az égők.
-
draco31
veterán
A most használt venti, ami 4 éves egyébként, korábban a gépemben volt, ami napi 5-6 óra járatást jelentett 3 évig, és 1 éve meg 0-24-ben. Lassabban forog mint korábban, és a ventire gyanakszom. A tápom egyébként egy ilyen jószág. Azért ez, mert 1 éve ez volt kéznél. 2 új venti mindenképpen kell, egy LED-es és egy sima, aztán ha azok sem úgy forognak majd, akkor viszont a táp lesz a ludas.
pjen
Elsőnek azért mert hangos, pár ilyet hallottam már.
Másodiknak, mert a LED-es venti amolyan éjszakai fény, így nem kell lámpát kapcsolni ha éjjeli dolog van a trónteremben, hogy megtaláljuk az ajtót.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
mezis
félisten
válasz Csabesz666 #54146 üzenetére
Milyen gyártmányúak, fajtájúak a kiégős égők ?
LED-es spot fényforrás szóba jöhet ?mezis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest