- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz #22145024 #43843 üzenetére
... abból elvileg +/-46.5VDC bír lenni, ha hozzászámolom a +10% ingadozást is...
Ooops! És máris a 45V alá kerülhetsz a (felső) határon is, ha az elkerülhetetlen diódákkal is számolsz.
A TL783 megoldja a dolgokat. A tranzisztor ne aggasszon, az a típus csak azért van, hogy a rajzban szereplő 125V-on is biztonságosan működjön. Nem kell oda 800 V, 6 A, 120 W paraméterekkel bíró tranzisztor. Megteszi a mezítlábas, mezei 2N3055 is.
-
Drótszamár
őstag
válasz kovy79 #43848 üzenetére
-20°C alatti hőmérsékletet kell több órán keresztül kibírnia az akkunak, ha szerencsénk van, akkor talán -30°C alá is beszalad majd pár órára a hőmérséklet. Van olyan változat ami kibír annyit?
Li-SOCl2 elem már bizonyított a hidegben, igaz csak adatgyűjtőben, annak elég a 2V is, és minimális a fogyasztása. (1200 mAh-s elemmel 1,5+ évet elmegy)
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
Lompos48
nagyúr
válasz Drótszamár #43849 üzenetére
Igen. Ez igaz, mert a benne található IC egy step-up konverter. Kérdés lehet a kivitelezés minősége és a megbízhatóság egy 2.36 eurós ár mellett. És akkor még nem számoltunk az extrém hőmérséklettel.
[ Szerkesztve ]
-
kovy79
őstag
válasz Drótszamár #43852 üzenetére
Ja, hogy olyan kicsi a fogyasztása? Bár az elem ára akkor is sok egy "kissé".
Nálunk a cégnél hasonlóan egyszerű dobozban évekig (max 4év, mert annyi időnként cseréljük őket) volt ilyen akku a tetőtérben. ahol max pár fokkal van melegebb a kinti hőmérsékletnél. Semmi gondjuk nem volt. Oké, hogy a -30 már valóban fagyos, de ha a tápáramkört beleteszed a dobozba, biztos vagyok benne, hogy nem lenne gond. Mondjuk azt neked kell tudni, megér e annyi barkácsolást.''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
törölt tag
válasz Lompos48 #43851 üzenetére
"Ooops! És máris a 45V alá kerülhetsz a (felső) határon is"
Ez igaz de a (lomexes) toroid karakterisztikájáról továbbra sem tudok semmit. Egy 160VA-es példány szerintem éppen tudna annyit dobni az üresjáraton, hogy már 50V fölé kerülnék a végénA 2N3055 helyett mit ajánlanál, ami TO-3P, vagy TO220? Ez a TO-3 nem jön be a tokozása miatt. Amiket meg néztem mint heyettesítőket, azok meg nem kaphatóak (pl. MJE15001, mint TO-3P és hasonlóan alacsony béta)
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #43857 üzenetére
Az is jó, vagy a BD249. Előtte egy BD140, előtte egy BC327, vagy BC638. Bár ezt csak így saccra mondom, túlméretezve.
Vagyis nem úgy, mint a gyári készülékekben, ahol szeretik pontosan kicentizni a dolgokat, minden filléren spórolni.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
törölt tag
válasz Lompos48 #43859 üzenetére
köszi, akkor csinálok egy próbapanelt ezekhez, aztán majd jelentkezek a mérési eredményekkel. Hidegítőkondikat tegyek pluszban valahova? Vagy a 20-as bétával képtelen gerjedni amúgy is?
Kernel:
Kipróbálom ezt a trojkát is! A túlméretezés nem gond; 1 db-nál nagyobb a bukta, ha valami kicsorbul a spórolás végettAz is jó, vagy a BD249. Előtte egy BD140, előtte egy BC327, vagy BC638. Bár ezt csak így saccra mondom, túlméretezve.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Mikrohullámú sőtűm adatlapja szerint 900W-os, de csak 850W-os találtam.
Mennyire gond lenne ezzel helyettesíteni?
Köszönöm
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
törölt tag
mikrónál lehet/van-e értelme egy soros ellenállást is betenni ilyen esetben a fojtóhoz?
-
-
Kloden
senior tag
Sziasztok, egy kérdésem lenne a szakikhoz, valószínűleg csak nekem megfejthetetlen a dolgog, Ti biztosan csuklóból vágjátok a választ...
Szóval lenne egy 1,5, vagy 3V-os elemről működő kis villanymotor. Ehhez milyen potmétert kell vennem, hogy kicsit tudjam változtatni a sebességét? Az eladó kérdezte hány Ohm-osat akarok, erre kéne neki majd válaszolnom.
"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
Kernel
nagyúr
válasz Kloden #43881 üzenetére
Áramfelvételtől függ, egyébként legjobban próbálgatással lehet megállapítani, például 22 vagy 47 ohm huzalpotméter, de lehet kevesebb vagy több is.
Mivel a huzalpotméterek drágábbak, ellenállás viszont olcsóbb, vehetsz utóbbiból egy párat, próbára. Abból kiderül, hogy melyikre, hogyan reagál.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #43884 üzenetére
Igazad rosszul írtam, hogy a potméter bírja.
Viszont nem hiszem, hogy 1.5V v. 3V-on 3A felett fog felvenni a motor.
Én is egy sima 3V-os motornál sima potméterrel állítom a sebességet, kb. 1 év.
Igaz 2.6V alá nem mehettet, mert akkor nem működik.(off)Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
And
veterán
válasz darvinya #43883 üzenetére
"[..] mert max. 300mA lehet amit kérhet."
Ne is haragudj, de ez honnan jött? Miért pont 300 mA, miért nem 450 vagy 600, esetleg 1500? Semmilyen típust nem írt, jósló üveggömbünk meg nincs. Lehet, hogy igazad van és tényleg kisebb, mint <0,3 A, de mi alapján lehet ezt csak úgy rávágni?
#43885: "Viszont nem hiszem, hogy 1.5V v. 3V-on 3A felett fog felvenni a motor."
Na, most meg egy nagyságrenddel nőtt a lehetséges áramtartomány (?). -
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #43887 üzenetére
Néha vedd elő az Ohm törvényét, papírt, ceruzát is számolj!
Csak szemléltetésként:
Kiindulunk egy 100 ohmon szénrétegpotenciométerből, aminek a max disszipált teljesítménye 0.5W (nem nagyon vannak izmosabbak ebben a konstrukcióban). Ha az áram a potméter 10%-os állásában kénytelen folyni, akkor annak a porciónak megfelelő teljesítmény is 10%-os, azaz 50mW. Az említett öregúr képleteiből kiszámolható, hogy ennek a határteljesítménynek az értéke kb. 70mA áram által lesz megtermelve. Szóval nagyságrend körüli.
Külön mese az, ahogy majd a feszültség megoszlik motor és potméter között.Sajnos a probléma felvetése is teljesen könnyelmű volt, jópár ismeretlennel. Az pedig bevitt az erdőbe.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
"Láttál már 1A-nél nagyobb áram felvételű kis motort,,mert én még nem."
Aha: nem láttam, ergo nem is létezik. Ez most nem komoly, ugye?
"3A meg onnét jött, hogy ennyit bírt a sima potméter."
Mi a túró az, hogy sima potméter? Ez valami önálló kategória? Először is, a potméterekre nem áram-, hanem teljesítménylimitet adnak, másodszor azt a teljes ellenálláspályára (tehát lényegében végértékre) vonatkoztatják. Ha a felét használod csak ki, már az sem igaz. Ez a "3A-es" sima potméter kategória épp annyira nonszensz, mint a 300 mA (3 A? Harminc vagy háromszázezer liter vízbül vonjuk ki az oxigént?) maximális áramú 'kis' motor: mindkettő hasraütés eredménye. -
biker
nagyúr
kérdés a "kis motor" definíciója
egy 30mm átmérőjű, és 60mm hosszú motor elég kicsi? definitíve igen, nos ez egy MAXXON motor, 17.000RPM mellett 12V 170W, nominál árama 14A, átesési küszöbáram 20A
nyomatéka a kimeneten (hajtóművel) kb 60rpm mellett 3.000N (igen, 300kg!)Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Vettem 10db használt laptop akkut a cellák kimentése céljából. Kérdésem:
Mennyire kell óvni a védetlen cellákat a túlmerülés ellen? Túlmerülés miatt ugye nem fog rám égni a ház (mert ugye szeretnek felrobbanni) miattuk, ha nem egy okosabb eszközbe teszem? (pl. zseblámpa vagy ledszalag)
(Túltöltés elvileg nem lesz mert veszek egy Nitecore töltő majd.)[ Szerkesztve ]
-
Kloden
senior tag
Köszönöm a segítséget, megpróbálom akkor először a kis ellenállásokkal!
"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
törölt tag
válasz szabifotos #43896 üzenetére
hogy ilyentől kigyulladhat-e azt nem tudom, de ha egynél többször szeretnéd használni, akkor mindenképp célszerű védeni a túlmerítéstől...
A zseblámpa ilyen szempontból különösen aggályos, mert képes totál nullára kifacsarni a cellát. A LED-es cuccok egy kicsit jobbak, de azok is bőven a megengedhető szint alá tudják sütni az akkutbiker:
Ezeket az RC motorokat normál áramnál mennyi ideig lehet használni? Akár órákon át? Vagy alapvetően csak arra a pár percre vannak méretezve, amit ált bír az akksi ekkora terhelésnél?[ Szerkesztve ]
-
kovy79
őstag
válasz #22145024 #43898 üzenetére
Ha normálisan hűtöd, a világból kimennek ezek a kicsi, kefe nélküli motorok 15-20A felvételénél.
Az erősebbek tartósan 25-30A-t is simán felvesznek, míg a pillanatnyi csúcs 50-60A is lehet.
Találtam egy ilyen motort és egy itthoni légcsavarral kipróbáltam egy pillanat erejéig.
Az egész kitépődött a kezemből, a légcsavart meg vagy 50m-re találtam meg a bozótosban...
Brutális, mit tudnak ezek a kis "vackok".
példa: [link][ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest