- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Lompos48 #43400 üzenetére
Sajnos nincs olyan kábelem, aminek rámenne a szigetelés. Meg aztán már össze is szereltem a bordás részt és vezetéket is forrasztottam rá. De azt néztem, hogy a gyűrű csak kb. 1mm mélyen nyúlna bele a furatba. Nem lenne egyvonalban a hátlapjával a tranyónak. Lehet nem is lenne sok értelme akkor sem, ha bele tudnám tenni a furatba.
-
Den
veterán
Üdv
Nem tudom mennyire idevaló kérdés, de a tápos topicban nem kaptam választ, itt viszont úgylátom szakértők kommentelnek .
Vettem egy 400wattos fsp hexa+ tápot. De nem pc-hez, hanem a 3d nyomtatóm, egy raspberry pi-t és egy aktív usb hubot táplálna. Eddig nem gond, az öt volt jó a raspinak, és a hubnak, a 12 volt meg a nyomtatónak. Viszont...
A nyomtató több nagy fogyasztású komponenst tartalmaz, de legfőképp a heatbed energiaigényes, ami önmagában 94 wattos. Az új, mert ami gyárilag van rajta az 15 volton tud 36 wattot, 12-vel még kevesebbet fog, de vettem egy jobbat az lesz felaplikálva. A gyári asztal a nyomtató vezérlőelektronikájáról kapja az áramot, a nyomtatót meg egy 100 wattos külső táp eteti, de ha minden megy már nehezen bírja, ezért is lett az új táp az új heatbed-hez.
A legegyszerűbb az lenne, hogy rákötöm az új táp egyik ágát a régi helyére és kész, utánanéztem és elméletileg a nyomtató kapcsoló áramköre lebírja az új heatbedet.
Viszont a tápnak utánaolvasva azt látom, hogy az úgy 400 wattos, hogy belül két 200 wattos 12 voltos egységből áll. Ebből arra következtetek, hogy külön vezetékeken is jön ki a két egység árama, tehát egy 12 voltos vezetékről max 200wattot tudok kivenni.
Ha így van, elméletben az is elég lenne a nyomtatónak de biztosra akarok menni, ezért azt tervezem, hogy a nyomtató elektronikája kapná az egyik ágat, arról menne a hotend, motorok, stb... A heatbedhez meg vettem egy power boardot vagy mit, ami egy nagy teljesítményű kapcsoló, azt vezérelné a nyomtató eredeti kimenete a heatbedhez, és a táp másik 200wattos ágát kapcsolgatná a heatbednek.
A kérdés, hogy tényleg úgy van-e ahogy gondolom, és ha igen, melyik vezetékeken jön ki a két ág. Arra tippelek hogy a "p4" csatlakozó kapja az egyik ágat a procinak, és a több szálon jön a másik ág.
www.simson4t.hu
-
Den
veterán
Ilyen boardot vettem a heatbedhez [link]
www.simson4t.hu
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #43397 üzenetére
A feliratok magyarázata:
- Constant Voltage Charge: állandó feszültségű töltés, de az indulóáramot korlátozni kell, a megadott értékre.
- Ciklikus üzem: járműben töltés, merítés, töltés stb.
- Standby üzem: pufferüzem, vagyis állandó feszültségen történő tartás, amíg van hálózati feszültség, csak áramkimaradás esetén kezd dolgozni az akku.
- Valve regulated: zárt biztonsági szelepes ház.
- Nonspillable: kiömlésbiztos.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Nálam ez úgy működik általában, hogy szétszedem és "leellenőrzöm" a konstrukciót.
Ha ez nem megy, akkor láttam itt valahol PC-tápos topikot, ahol vannak ilyen okosok, akik vágják ezeket a témákat, gondolok itt az újabb fajta tápok belső elrendezésére például.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #43405 üzenetére
Most látom, a másik hozzászólásomban a "járműben" szó nem illik oda, ahol van. Egyrészt itt csak kiskapacitású akkukról volt szó, másrészt a gépjárművekben is pufferüzem van.
-
Den
veterán
válasz Kernel #43406 üzenetére
Na ja, aki ért hozzá, az belenéz Nálam ez nem opció, kb annyit ertenék belőle, mint egy szabásmintából byr most gyúrok elektronikára, de nagyon at elekén vagyok.
Tápos topicban már kérdeztem, ahol a tápguruk szórják a tanácsot, hogy milyen kofighoz milyen táp, milyen a belseje, stb, ezt a tápot is az ő tanácsuk alapján vettem (bár eredetileg egy ágúra kértem javaslatot, de most már ez van), a fenti kerdésem viszont teljesen reakció nélkül maradt.
De majd még nézek tápos topicocat.
[ Szerkesztve ]
www.simson4t.hu
-
szabifotos
senior tag
válasz Lompos48 #43398 üzenetére
Értem. Köszi! És milyen akkuról lehetne érdemesebb táplálni a szalagot ezen kívül? Esetleg sorbakötött líthium cellák?
Igazából a terv egy kis polc bevilágítása, figyelemfelkeltés céljából, és ehhez használnám a led szalagot, akkuról, mert sajnos nincs lehetőség hálózati fesz.-t használni.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #43409 üzenetére
Bármilyen 12V-os feszültségforrás (esetedben akku) használható, de mindegyiket tölteni kell. A töltés mikéntje pedig függ az akku típusától. Ezt neked kell eldöntened.
(Zárójelben annyit fűznék hozzá, hogy egy 1.2A-t nyelő szalag - ez 14-15W-ot jelent - LEDből nem kevés fényt adhat. Ezért a kis polchoz nem tudom kell-e annyi. De akku az mindenképp kell. )
-
kjani18
őstag
válasz szabifotos #43411 üzenetére
Az 5050 -es 60 db/m RGB ledszalag max. áramfelvételével csak akkor kell számolni, ha fehér, teljes fényerőn használod, a gyakorlatban ez sokkal kevesebb, a fényerőtől és színtől függöen.
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Próbálta valaki a lentebb linkelt visszahajló áramkorlátot szimulálni, vagy számolni?
A dolog tényleg működik, ha helyesen vannak megválasztva az értékek, akkor a rövidzárási áram a harmada a terhelés növekedésével elérhető legnagyobb áramnak, ahogy a linkelt doksiban is írva van.
Tapasztalatok:
-A soros ellenállás értéke nagyon fontos. 1 ohm alatt a visszahajló görbe nagyon eltolódik balra, ha a fenti képet nézzük. Vagyis kisebb érzékelő ellenállással nem érdemes próbálkozni.
-R6 és R7 aránya adja meg, hogy mekkora lesz a maximális áram a könyökpontnál.Hogy ezt papíron tervezni miként lehet azt nem tudom, mert a számításokhoz ismerni kell a tranzisztor aktuális UBE feszültségét, meg a kimenő feszültséget is, a kimenő feszültség meg ugye függ a terheléstől...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
szabifotos
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #43414 üzenetére
Építve tovább a kapcsolást, ha 4 darab TIP33C-t hajtok meg az egy darab 546B-vel, akkor a legrosszabb esetben is csak 10W / tranyó lesz a disszipáció. Meg találtam módot a túláram ledes visszajelzésére is.
Így már tudom majd mérni az áramot egy AD-vel az érzékelő ellenálláson és a feszültség is beállítható egy 100k-s digipottal.
Mondjuk a negatív felét az ellenkező nemű tranyókkal meg fordítva bekötött diódákkal még nem sikerült működésre bírnom, ott valamit variálni kell még.
Egyébként mit gondolsz, Z dióda hőfüggése mennyire lehet itt érdekes? Csábít a gondolat, hogy egy bandgap referenciát tegyek be helyette, de ha fölösleges akkor nem bonyolítom tovább.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #43418 üzenetére
... ha 4 darab TIP33C-t hajtok meg az egy darab 546B-vel...
Nagyobb áramnál lehet túl kicsi lesz a BC546B. Márcsak azért is, mert a Tina érthetetlen módon 100-as hFE-vel szimulálja a TIP33-at, ami pedig 20...100. Tehát nagyobb bázisáramot fognak igényelni.
...csak 10W / tranyó lesz a disszipáció...
Ez teljesen igaz, mint az is, hogy a tranzisztorok számától függetlenül az elvezetendő hő is az, mindegy, hogy 1 vagy 5 tranzisztort kötsz párhuzamosan. Amiben hasznos lehet mégiz a több tranzisztor, az a jobb elosztása a hőátadásnak a bordán.
Mondjuk a negatív felét az ellenkező nemű tranyókkal meg fordítva bekötött diódákkal még nem sikerült működésre bírnom...
Annak mennie kell, ha nem hibázod el a kapcsolást.
Egyébként mit gondolsz, Z dióda hőfüggése mennyire lehet itt érdekes?
Első látásra a foldback-et nem befolyásolja, de a kimeneti feszültséget igen. Ez nagyjából hasonló megfutás lehet, mint a Zeneré is, gondolom az R6-R7 osztással arányosan. Becsületesebb (részletesebb) adatlapokon megadnak egy αVz nevű paramétert is, ami a Vz változása a hőmérséklet függvényében. Ez hozzáadódik az egyébként is létező rz-hez.
Ilyenkor vesszük elő a bandgap-et (lást TE) vagy a termokompenzált Zenerekkel, például BZV44. (Hazabeszélek, valamikor gyártottuk ) Ha muszáj! -
-
Lompos48
nagyúr
Ki lehet "csikarni" belőle a foldback-et ugyanolyan ellenállásos osztóval, mint a CPT.Pirk áramkörében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #43419 üzenetére
Jaja, az 546B csak megszokásból lett odarakva. A 10W-ra meg azért mentem rá, mert egyik kollégám folyamatosan szívott vele, hogy az ő tápegységében elszálltak a kapcsoló fetek mert olyan tokozásuk van többnyire, ami nem bírta leadni a rájuk megadott teljesítményt, vagy legalább is a gyors növekedés okozta hirtelen hőmérséklet ugrást nem tudták kezelni. A tip33c szerencsére nem ilyen, de mivel olcsó, mehet több párhuzamosan.
Tudsz ma kapható alternatívát mondani a bzv44-re?
A negatívon meg majd még dolgozom. Pusztán a tranyók cseréje és diódák megfordítása nem volt elég.Sörösló: igen néztük a kollégákkal, ugyanazt a megoldást használja, mint a tápom lentebb. Csak méretezési leírás ott sem szerepel.
-
Lompos48
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #43424 üzenetére
Az nem 10W volt nála, egy nagyobb kapcsoló üzemű tápot csinál, súlyra is megvan pár kiló. Többet nem tudok róla mondani, mert nem ismerem a kapcsolását. Annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy az adatlapi paramétereket nem tudták hozni a kapcsoló tranyók, az ő véleménye szerint a tokozás nem volt megfelelő. Ebbe nem mennék bele jobban, mert nem ismerem a részleteket.
Én egyébként azért álltam neki a táp kérdésnek, mert kell egy egyszerűbb táp itthonra is, ami azért le tud adni néhány ampert és nem is kerül túl sokba megcsinálni, meg védelme is van.
*köszi a diódákat!
[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz kovy79 #43291 üzenetére
Sziasztok!
Itt vagyok újra, még mindig a hangfalszettel küszködök...
Kiemeltem a végfok IC-jét (ST STA540), beraktam a datasheet-jében található dual-bridge áramkörbeés úgy mindkét oldala egyformán szól... (Az eszközben sztereó+híd üzemmódban van kiépítve)
Viszont, ha megfogom a bemenet Jack dugójának egyik gyűrűjét akkor fele annyira szól csak, mint mikor a másik gyűrűt fogom meg. Ilyenkor mi van?
Ha adok rá jelet, akkor szépen, egyformán szól mindkét (hidalt) csatorna.Mi romolhat még el egy ilyen áramkörben? Mit keressek?
Kérlek, segítsetek, nem tudom hogyan tovább.
[ Szerkesztve ]
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #43426 üzenetére
Nincs tovább! Ne foglalkozz azzal, hogy a 2 csatorna brummja nem hallatszik egyformán. Ha egyszerre adva hasznos jelet mindkét bemenetre egyformán szólnak, akkor rendben van. Láttam, hallottam ilyet, de nem foglalkoztam vele.A jack bemenetére kapacitívan csatolt jel már a jack konstrukciójából is különbözhet. Hogy megbizonyosodj erről, cseréld fel a bemeneteket a nyák bemeneteinél! A különbség át fog költözni. A fele vagy dupla hangerő 3dB különbséget jelent.
[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz Lompos48 #43427 üzenetére
Köszönöm a "reagációt".
Az eredeti probléma az, hogy a hangfalszett egyik hangszórója csak nagyon halkan szól, a másik hangszóró és a mélynyomó az tökéletesen.
Diódákat kimértem, mindegyik rendben van, nincs szétégett ellenállás sem.
Kondenzátort nem tudok mérni, mert nincs hozzá megfelelő eszközöm.
A végfokot csak ezért forrasztottam ki, hogy építsek neki egy teszt kört és abban kipróbáljam, ahol teljesen jól működik.
Van még a panelen egy JRC 4565D 8 lábú és egy ST TL074CN 14 lábú IC, ezek kínlódhatnak?
Ja, és még egy tranzisztor is, amit még nem tudtam beazonosítani, mert ragasztó van rajta.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #43428 üzenetére
A JRC 4565D egy (állítólag) HiFi, 70dB-es dupla műveleti erősítő, amin (gondolom) osztozhat a 2 csatorna.
A TL074CN pedig egy quad JFET-es ugyancsak műveleti erősítő, szerintem ugyanúgy használ(hat)ja a 2 csatorna.
Én állítom, hogy egy IC ből nem szokott elromolni fele, vagy negyede.Ezek egy morzsába vannak integrálva, ha az egyik felét "megkínozza" valami, azt a másik fele is megsínyli. Inkább a körülötte található elemek okozhatnak különbséget.
A tranzisztort pedig próbáld megmérni műszerrel valahogy kisakkozva a lábkiosztást. -
dave0825
őstag
Heló Mindenkinek!
12V-os akkumulátorról működtetve fehér ledeket (kb. 25-30 db-ot), mivel lehet a legolcsóbban és legegyszerűbben megoldani, hogy sötétben kapcsoljanak be, világosban pedig ki? Ajánlotta ismerősöm, hogy inkább trafóról működtessem, és akkor egy időkapcsolón keresztül dugjam be, de szeretném megtartani az akksis megoldást, ha megoldható azzal is valahogy.Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
dave0825
őstag
darvinya, Lompos48: köszönöm mindkettőtöknek. Amúgy a kettőtök megoldása ugyanaz?
[ Szerkesztve ]
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
PH-User
addikt
-
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenkinek!
Nemrég kérdeztem tőletek, hogyan bírhatnám működésre a 100W-os pillanatforrasztómat saját gyártmányú (réz) heggyel.
Ma megmértem a forrasztó fogyasztását, 95-100W körül mozgott, szóval ez rendben van. Amikor bekapcsoltam, fel is ugrott erre az értékre. Aztán egy fogóval összenyomtam a hegy (vagyis a rézvezeték) végét, hogy kicsit élesebb legyen a szöge, mert eddig csak kézzel volt elhajlítva - na nem tudom, hogy emiatt-e, de most egy pár másodperc kell, amíg a 100W-os fogyasztást eléri. 30-40W-ról indul, és hamar fel is megy 100W-ig.Most mintha jobban melegítene, kb. 10 másodperc járatás után megolvasztotta az ólommentes ónt. Eddig húztam neki 20 másodpercig is, vagy még tovább, és akkor is csak taknyolni lehetett vele, talán most változott valami. Forrasztanivalóm jelenleg nincs, de amint arra kerül a sor, élesben is kipróbálom a készüléket!
Köszi a segítséget így utólag is!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
PH-User
addikt
válasz darvinya #43441 üzenetére
Köszönöm amúgy a segítségeteket!
Nem jobb, ha a potit kicserélem?
Itt egy kép, azt a két lábát összezárva szól a jobb oldali is és összezárva, ha tekerem a potit akkor halkít mindent. (talán a mélyet nem?)
Nos, ha összeforrasztom azt a két lábat akkor az nem lehet megoldás a problémára?''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz csabyka666 #43442 üzenetére
Amikor összenyomtad a hegyet, az egy menetű tekercs ellenállása lecsökkent, így nagyobb áram tud átfolyni a rézen.
-
PHM
addikt
válasz moli.hu #43443 üzenetére
Az 1N4001 egy 1A-es egyenirányító dióda.
Minden elektronikai alkatrészboltban kapható, s nem drága.
Tökéletesen megfelel a célodra a család többi tagjával együtt.
(1N4001...1N4007 - Itt az utolsó számjegy a maximális záróirányú
feszültségre utal.)
Ajánlhattunk volna mást is, pl BY133, stb.
A lényeg csupán az, hogy a dióda elbírja azt az áramot,
amit az utána kötendő fogyasztó kíván.
A te felhasználásodban a diódán nagyjából stabilan eső 0,7V-os
feszültségesés a lényeg.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #43442 üzenetére
Üdv.!
A rézhurok elején az egymáshoz közeli vezeték darabok nem hűlnek annyira mint a távol lévők. Plusz hősugárzás révén még melegítik is egymást. És még az sincs kizárva, hogy a görbítgetés javított egy nem tökéletes kontaktuson.
[ Szerkesztve ]
mezis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest