- Bluetooth hangszórók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz kjani18 #43151 üzenetére
Kösz.
(#43152) fero02
Valóban ez volt a kérdésem?
Ahogy az izzós bizti helyettesítése erősítőben, hogy még több kárt okozzon.
Ilyenkor mondtam a szervizesnek, hogy saját költségén csinálja meg.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
zka67
őstag
-
Batman2
őstag
válasz darvinya #43153 üzenetére
Alátámasztom !
Én is minden új kapcsolást ellenállás, vagy egy ízzó sorba kötésével szoktam éleszteni, akár hálózati, akár pl. 12V, mert különben mindkét esetben hatalmas áramok folyhatnak és biztosan tönkremegy valami alkatrész, vagy még komolyabb probléma is lehet !
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #43153 üzenetére
Meg arra is kíváncsi lennék, hogy milyen esetben tud kárt okozni egy soros izzólámpa? Mit tud tönkretenni?
Olyan már előfordult, hogy az izzó ment tönkre, amikor TV-javításánál olyan körbe iktatom be, ahol DC 300 V-ot kap például. Egyébként jól használható a tápegység javításánál is, vagy a sorvégtranzisztor védelmére is, bizonyos esetekben.
Az meg már egyenesen nonszensz (vagy parasztosan nonsense, ahogy némelyik sznob idióta szokta írni a fórumokon), hogy 2 db 230 V izzót hányféle variációban tudsz bekötni, hogy elbírja a 400 V-ot?
Sorosan?
Párhuzamosan?
Netán vegyesen?Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #43157 üzenetére
Általában bírja a 230-as ízzó is egy darabig a pufferelt, egyenirányított 230-as feszültséget, ami így 280-300V szokott lenni, terheléstől függően (a terhelés nélküli effektív az 324V)
Szép fehéren világít !!Az pufferelés jótékony hatását az egyenirányított, szaggatott áram esetében lehet jól kihasználni, amikor két szálon kell megoldanunk csillár kapcsolást !
Az egyutas egyenirányított áram puffereléssel meglesz kb. 200V, így egy hagyományos ízzólámpa esetében számottevő a fényerő csökkenés, de kompakt fénycsövet már nem érdemes rá kötni, mert nem lesz elég a feszültség a működéséhez.
Ehhez már szimpla pufferelés helyett egy feszültség sokszorozót kellene beépíteni, akkor már tudna működni a kompakt is, viszont az ízzónak meg már kicsit sok lenne, de itt is teljesítmény és a sokszorozó kapacitásától is függ a végfeszültség, az alkatrészeket jól társítva működhetne mindkettő.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #43160 üzenetére
Némi zavart érzek a rendszerben, az egyutas egyenirányítás is csúcsfeszültségre tölt, legfeljebb a csúcsok között nagyobb a hullámzás, a pufferkapacitás függvényében.
A kapacitás ugyan növelhető, ezáltal a feszültség simább lesz, csak ettől viszont nőnek a töltőimpulzusok, ami a hálózat terhelése szempontjából problémás (szinusztorzító, aszimmetrikus), illetve harmonikusnövelő, zavarkeltő.
A kompakt fénycsőben például, ha a Graetz-hidat kicserélném egyutas egyenirányítóra, nem zárom ki, hogy úgy is elindulna (vibrálna?), de a pufferkondi növelésével már mennie kell.
A 324 V itt nem effektív érték, hanem csúcsérték (230 V az effektív).
Kétszerezővel pedig üresjárásban a csúcsérték duplájára felszökik a feszültség, vagyis ez itt teljesen N/A, ahogy a művelt angol mondaná (not applicable).
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #43162 üzenetére
Igen, teljesen igazad van, nem gondoltam át eléggé a dolgot.
Valóban egyutas egyenirányításnál is meg lesz a 324V-os csúcs, 230-as váltakozó áramú hálózat esetében.
Az én fejemben valami közép, vagy átlag érték járt, ami terhelten áll fenn.
Az az érték, azonos puffer kapacitás és azonos terhelés mellett szerintem pont a fele kellene legyen egyutas egyenirányítás esetén a kétutashoz képest.Lényeg, a lényeg, hogy ha pufferelés nélkül táplálunk egy 230-as ízzót egyutasan egyenirányított 230V váltakozó áramról, akkor jóval sárgásabban fog világítani, mint direktben váltakozó áramról.
Megfelelően pufferelve viszont hasonló fényt lehet kihozni, mint direktben.Az tény, hogy a kondi impulzus szerű nagy áramfelvételeket fog produkálni, ha szólóban kötöm a dióda után.
Viszont ha be kötök elé egy 5-10 ohmos ellenállást, akkor már jelentősen csökkent az impulzus nagysága, javul a hálózat terhelése.
Továbbá nagyobb kondit nem is tudnék előtét ellenállás nélkül az egyenirányító dióda után kötni, mert akkora áramimpulzust generálna, hogy egyből tönkretenné azt, így mindenképpen kellene az ellenállás.De lényeg a lényeg, hogy egy használható módszer !
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #43163 üzenetére
Pufferkondi nélkül, a félszinuszok által lefedett terület (ami végeredményben a teljesítménnyel arányos, azonos terhelés esetén) valóban feleannyi lesz, de egy pufferkondi már megváltoztatja a helyzetet:
A görbe alatti területre nem lehet azt mondani, hogy feleannyi lenne, a felső részen. Mindezt persze számításokkal is lehetne támogatni, de annyira már nem emlékszem ezekre a dolgokra.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Muton
addikt
hi!
két ceruza akkut kellene kicserélnem a villanyborotvámban.
olyan akkuk vannak benne, aminek a végére gyárilag erősítettek lábakat és azt forrasztották a nyákra.
mivel a forrasztások valami ragadós kulimásszal is be van borítva adódik a kérdés, hogy hogy cseréljem:- vegyek normális (ceruzaelem szerű) akkut, csavarhúzóval pattintsam le a lábakról a régi akkut, majd forrasszam a régi lábakra az újat (feltételezem ragad rá az ón. rá fog ragadni? )
- vegyek lábakkal felszerelt akkut, próbáljam meg a ragasztós réteget lekaparni, forrasszam ki a régi akku lábait, majd forrasszam be az újat
melyik verzió lenne a jobb?
Muton#2316 - $z@r a drop >_<
-
Kernel
nagyúr
Akkut elvileg tilos forrasztani, ponthegesztéssel szokták rögzíteni.
Gyakorlatilag lehet esetleg trükközni, de csak nagyon rövid ideig szabad melegíteni. Előtte megreszelni a felületet, gyantával rásegíteni, gyors forrasztással "ragasztani". De ehhez némi rutin is szükséges, például kellően felhevített pákával, ami jó gyorsan dolgozik, viszont szinte azonnal levenni róla.
A panelből való kiforrasztás nem okozhat különösebb problémát, akármi is van rajta. Akár az anyag leszedése nélkül is lehet rögtön pákával próbálkozni. De mindenképpen ki kell venni az egészet, a másik leírt módszert nem ajánlanám.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz Kernel #43167 üzenetére
Akkut is lehet forrasztani, kellő gyakorlattal és forrasztóvíz segítségével.
Kicsit fel kell érdesíteni a felületet, majd rácseppenteni a forrasztóvizet.
Persze így is kell a biztos kéz és a gyorsaság.
Ezzel a módszerrel egyébként a lítium elemeket is meg lehet forrasztani.
Itt a gyorsaság még fontosabb, mert ezek az elemek pillanatok alatt
képesek túlmelegedni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Muton
addikt
köszönöm a válaszokat!
mivel nem tudok jól forrasztani, marad a ragacs lekaparása és a láb kiforrasztása verzió.tudnátok ajánlani jó akkut (ami hozza is a ráírtakat és pár évig kihúzza)?
ez jó vétel lehet?Muton#2316 - $z@r a drop >_<
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni a monitorom megjavításához. Amint áramot kap elkezd valami kattogni benne.Ha kihúzom a konnektorból, egy darabig még kattog aztán elhallgat. Képet nem ad, az elején a led sem világít.
Csináltam képet, merre keressem a hibát ?? Régebben két kondi már cserélve lett rajta.Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
fero02
nagyúr
válasz rostiron #43171 üzenetére
A tápegység próbál elindulni, de valami miatt a védelem nem engedi. A kattogás a beépített kis erősítőből jön, amikor áramot kap. A tipikus púpos kondi esete itt nem áll fenn, de attól még, hogy szemre jónak tűnik lehet még dög. Mérni kellene... Némi tudás és pár alapvető eszköz (multiméter, forrasztó apparát és 1-2 apróság) rendelkezésedre áll? Ha nincs, akkor inkább vidd szerelőhöz.
mod: ez egy Ryko monitor? Ha igen, van hozzá egy elvileg jó tápom.
[ Szerkesztve ]
-
rostiron
őstag
-
darvinya
titán
Na jól felbolygattam a topikot egy kis hülyeséggel.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
-
kovy79
őstag
válasz Kernel #43167 üzenetére
Pedig én már mennyi akkut forrasztottam, oszt' egyik se olvasott róla, hogy el kellett volna romlaniuk tőle...
Viccet félretéve, valóban nem tanácsos sokáig melegíteni, de egy normálisabb forrasztóval (esetemben WTCP 51) 2-3 másodperc nem gond. Persze előtte -ahogy írtátok- nem árt előkészíteni a felületet. Én forrasztottam már 18650, AA, AAA, NiCd, NiMh, LiPo akksit is, soha, egynek sem lett még baja. Sajnos sok esetben nincs mit tenni, forrasztani kell.[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
xlaxix
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok a problémámmal. Digitális elektronikát tanulok és azon belül logikai algebrát. Ezenkívül olyan fórumtémát nem találtam, ami közelebb állna ehhez.
Algebrailag kéne egyszerűsíteni egy függvényt. Már másodjára ugrottunk neki órán, de egyszer sem sikerült.
Még a tanáromnak sem és én már nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy hogy jön ki.
Linkelek pár képet az alapról, a megoldásról és a próbálkozások.
Remélem olvashatóan írtam.Alap: [link]
Megoldás: [link]
Próbálkozások:
[link]
[link]Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz xlaxix #43180 üzenetére
Bár nehezen, de ha jól értettem egy logikai függvényt kell egyszerűsíteni. A kézírás helyett lehet jobb lenne, ha leírnád az egyszerűsítendő függvényt akár egy ilyen formában is, ami érthető(bb) lenne:
F3 = C . B . A + C . B . A + C . B . A + C . B . A (nem biztos, hogy helyesen sillabizáltam ki).
-
Muton
addikt
hi!
az nem baj, hogy a karnough tábla 5-ös mezője kétszer van számolva?
nem úgy kellene, hogy 1 és 5: B.A, a 4: C.B.A és a 2: B.A.C?
dőlt betűvel a cserélt rész.
és akkor az eredeti úgy néz ki, hogy AB(C+C), ami AB és a maradék C.B.A és B.A.C, ami pont az, amit írtama negálást aláhúzással jelöltem
Muton#2316 - $z@r a drop >_<
-
ffodi
veterán
Hint: disztributivitás.
Röviden:
F3 = /C*/B*A+/C*B*/A+C*/B*/A+C*/B*A = /B*(/C*A + C*/A + C*A) + /C*B*/A (/B kiemelve és a "maradék")
Ebből /C*B*/A megmarad nem tudod tovább egyszerűsíteni, viszonta másik kifejezést ki tudod egyszerűsíteni, mert C*/A + C*A = C*(A+/A) = C*1 tehát C, ezekből marad:
...= /B* (/C*A + C) + /C*B*/A, ebből az első részt a disztributív tulajdonság miatt a következőképp is fel tudod írni:
/B*[(C+/C)*(C+A)], itt a C+/C = 1, így marad:
/B*(C+A) + /C*B*/A, vagyis ha elvégzed a szorzást, akkor:
/B*C + /B*A + /C*B*/A
Remélem helyesen vezettem le így hétfő este.
[ Szerkesztve ]
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
ffodi
veterán
válasz fero02 #43184 üzenetére
Nem volt kedvem ennyi mindent aláhúzni egyenként , és egyébként is gyorsabban lehet írni a numpad-en.
Mondjuk abban is lehet valami, hogy nemrég ittam meg majd' fél liter fekete teát, és felpörögtem tőle, mint a kisflex.
[ Szerkesztve ]
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
xlaxix
tag
Köszönöm a válaszokat!
Még egy kérdésem lenne.
Amikor a disztributivitás alapján írom fel, akkor ez is ugyanolyan helyes?
Ha csak ezt a részt vesszük: /B*(/C*A + C*/A + C*A)F3 = /B[ A*(C+/C) + C (A+/A) ]
Ahogy láttam te részekre bontva számoltad. Először két mintermet egyszerűsítettél, majd annak az eredményével a másikat.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Van egy új VGA-m és egy régi TV-m amit össze szeretnék kötni. VGA-n HDMI csatlakozó van, a TV-n RCA. Vettem egy ilyet, de nem vált be (mondjuk a színek sem stimmeltek, de akár dugdostam nem adott képet a tv)
Aztán láttam, hogy van ilyen is, itt már stimmelnének a színek, de a leírásban lévő részt nem értem Ez pontosan mit takar:Please note: HDMI to RCA cable is designed to connect and transfer signals from HDMI port to RCA port. This cable functions as a signal transmitter, but NOT a signal converter. As HDMI carries digital signals while RCA carries analog signals. In order for these two formats of signal to communicate with each other, both input and output devices needs to support the signal conversion function (code and decode), please kindly check with your user manual. If both input / output device do not support signal conversion, a signal conversion box is required.
Ezzel nagyobb esélyem van h működjön? Ennek kicsit nagyobb az ára és nem akarom potyára megrendelni.
Köszönöm a segítséget!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Kernel
nagyúr
válasz bugizozi #43187 üzenetére
Lényegében korrekt módon leírta az eladó, hogy nem mégy vele semmire. Valójában még az is túl olcsó, neked olyan elektronikus átalakító kellene, ami a digitális --> analóg konverziót elvégzi, mint például ezek:
http://www.ebay.com/itm/271550207317
http://www.ebay.com/itm/171410389089
http://www.ebay.com/itm/321514972858
http://www.ebay.com/itm/171355669928Az egyszerű kábel olyan készülékekhez való, aminek a gyári tartozékát is képezi, amelyeknél dokumentált, hogy támogatják azt a szabványon kívüli, egyedi kábelt.
-
bugizozi
őstag
válasz Kernel #43188 üzenetére
Ehhe... hát igen ez egy magasabb árkategória
és ha a hangot hagyom a gépen, csak a képet vinném át akkor ez működne? Vagy ez csak scart to vga nekem meg pont fordítva kéne és az már megint sokba kerülne? [link]Köszi a segítséget!
-
Ribi
nagyúr
válasz Kernel #43188 üzenetére
Ez a kábel szerintem semmire sem jó, mert ahogy néztem legalább 10 drót kell, hogy értelmesen működjön a hdmi. Ez meg ha jóindulatúak vagyunk is max 6-nak számít.
Szóval ez a drót szimpla át****ás.Nézem, hogy a net tele van ilyen kábelekkel, de hogy lesz a hdmi 19 drótjából 3 is elég?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bugizozi #43189 üzenetére
Ott is csak a drágábbik működne elvileg, a másik kábelt arra lehet használni, hogy vannak például régebbi gyártású plazma monitorok D-Sub csatlakozóval, ahol a bemenet TV RGB (SCART) jelek fogadására is alkalmas.
-
Kernel
nagyúr
Ezt fordítva kell elképzelni: létezhetett például olyan videokártya (vagy egyéb készülék is), amit szoftveresen át lehet állítani, hogy a HDMI-kimeneten YUV-komponens jelet adjon ki, ami a hozzá mellékelt kábellel működhetett is.
Noha teljesen eltérő műfaj, nem csak az A/D eltérés miatt, hanem a HDMI a szimmetrikus jelátvitel elvén, érpárakkal működik, míg az RCA földelt, aszimmetrikus jelátvitel. De ha nagyon akarja például egy kártya gyártója, meg tudja oldani, hogy működjön. (A HDMI-kábel árnyékolása lehet a GND.)
Más kérdés, hány vásárló létezik a világon, akinek az a kábel pont megfelelne?
Itt inkább arról lehet szó, hogy sokan keresnek ilyen vagy hasonló kábelt, hiszen fórumokon is rendszeresen felmerül a téma. Miattuk érdemes lehet forgalomban tartani, mert sok a figyelmetlen ember, aki esetleg el sem olvassa a leírást. Vagy más esetben tudatosan át is verhetik a vásárlót.
Nem kizárt, hogy ebből jelentős forgalmat lehet generálni. Valakinek bizonyára megéri.
-
bugizozi
őstag
Köszönöm a válaszokat, akkor ezt a projektet egyelőre jegelem
-
gilfoyle
őstag
Sziasztok, gyógyszertárakban lehet még kapni vas-kloridot maratáshoz? Ha nem, akkor hol?
-
-
Ribi
nagyúr
-
nagyúr
Sziasztok!
UART-RS485 konverterhez kapcsolási rajzot tudtok ajánlani? Találtam ezt-azt a neten, de hátha van bevált megoldásotok.
szerk.: kb. 1 IC az egész, de az engedélyezések között eltérések vannak.
[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest