- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kjani18
őstag
válasz Speeedfire #43638 üzenetére
Ezzel a módszerrel nem fogsz tudni fényerőt szabályozni.
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
válasz McSzaby #43642 üzenetére
Pont trafót nem kell kicserélni, illetve nem is érnél vele semmit (esetleg elszállna a kapcsolótranzisztor, mert a szabályzókör továbbra is 19 V-ot kényszerítene ki belőle), de nem kizárt, hogy akár 1 db ellenállás módosításával elérhető a cél.
Van egy kimeneti osztó, ami a negatív visszacsatolás lényegében, az állítja be a pontos kimenőfeszültséget (egy referenciával kombinálva) optocsatolón keresztül szabályozva a primer oldalon bevitt energiát. Ezt a terhelés függvényében egyébként is folyamatosan szabályozni kell, a stabil feszültség érdekében.
19 V elvileg még lecsökkenthető 12 V-ra, ennyi tolerancia valószínűleg van a rendszerben.
Az áramterhelhetőséget meghatározza a szekunder vastagsága és az egyenirányító dióda, illetve annak hűtőfelülete, de ha például 6 A-os táp, akkor 12x6, az még mindig 75 W lesz.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #43638 üzenetére
Itt van a potméter, ezzel tudod tekergetni a fényerőt, általam is tesztelve: [link]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Speeedfire
félisten
Ennyit nem fogok rá áldozni.
Jim Tonic: Fényerőt szeretnék állítani vele. 6db 40cm-es ledsor van, amiknek a vége össze van kötve párhuzamosan, ide szeretnék kötni egy potit, amivel a fényét tudom állítani, mert ez a kék kiégeti a retinámat.
kjani18: Valami alternatíva?
Kernel: Ez nem tűnik rossznak.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
-
-
Kisfundy
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy vodafone "lenovo" tablet,aminek a nyákjáról teljesen levált a töltő csatlakozó,mivel ilyet szerezni majd újra forrasztani nagyon macerás,gondoltam direktbe kötök az akkura vezetéket majd kihúzom és valahogy hálózati töltővel tölteni fogom.
Kérdés melyik vezetékre(ekre) kellene kötnöm hogy rendesen kapjon töltést!
belinkelem a képet a csatlakozóról!
Kimértem melyik vezetéken milyen feszültséget mértem:
a pozitív végig a legszélső(bal) ágra volt csatlakoztatva!
mind a 4db fekete azaz negatív ágon 3,75v mértem
zöldnél 3,70v
sárga 1,89v
fehér 1,89v
kék 3,75vtehát az a kérdés hogy melyik ágra kéne rákötnöm hogy rendesen feltöltse az akkut!?
előre is köszi!
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Kisfundy #43658 üzenetére
Készülékekben általában nem a pozitív szokott lenni a közös viszonyítási pont, vagyis a GND (vagy akkor valójában negatív előjelű feszültségeket mértél).
Hanem a negatív a GND, ahhoz képest mérhettél volna pozitív feszültségeket, ezt a rend kedvéért tenném hozzá.
Egyébként a fekete (-) és piros (+) az akku sarkai, amire rá lehetne tölteni, elvégre ugyanazt csinálja a belső töltő is.
A többi vezetéken az akkuba épített elektronika ad információt a töltöttségi állapotról, de ahhoz elég lenne egy vagy két szál is, így nem tudni, mit csinál a többi.
Annyit tehetsz, hogy megpróbálod, saját kockázatodra a töltést, azután majd elválik:
http://www.ebay.com/itm/151441414600
http://www.ebay.com/itm/231376800188
http://www.ebay.com/itm/261243715429
Az ne zavarjon, hogy egyik töltőnél 3,7V-ot írnak, másiknál 4,2V, mert egyik a névleges (átlag) feszültség, másik a töltési végfeszültség. Vagy egy ócska telefonból is ki lehet vezetni az akkutöltést, nekem legalábbis működött a két vezetékkel, harmadikat elhagytam.
-
-
csabyka666
veterán
-
csabyka666
veterán
válasz moha21 #43650 üzenetére
Én is csak akkor állok neki, ha biztos lesz a dolog, vagy ha lesz egy tartalék szivattyú, amivel "szórakozhatok".
Itt vannak az ígért képek!
A Grundfos
...és a szünetmentes hátulja:
Utóbbin mind a 4 kapcsoló "le" állásban van, a 196V nem tudom, mit akar jelenteni. Most akkor tényleg a műszer miatt mértem kevesebbet a hálózati fesznél, vagy pedig ennyit tud az UPS, és mégis szinuszos lenne?
Megmértem multiméterrel és egy teljesítménymérővel is, mindegyiknél ugyanúgy 180V körül van, ha a szünetmentes adja a tápot.Ezekből ti ki tudtok olvasni valami új infót?
[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
ffodi
veterán
válasz csabyka666 #43665 üzenetére
Nem olvastam vissza teljesen, csak néhány hozzászólást de:
- Az UPS-ednek négyszögjeles (hívd kvázi szinusznak) kimenete van ez tuti, az összes Back UPS az
- A kapcsolókkal pedig a hálózat frekvenciáját, a figyelmeztető hangjelzést, valamint a min feszültséget tudod állítani. Ez utóbbi azért lényeges, hogy mi az a minimális fesz, aminél az UPS biztosan akkuüzemre kapcsol.Egyébiránt bizonyára írták a többiek is, de azért mérsz 180 V körüli feszt a multimétereddel, mert az nem tud TRUE RMS-t mérni (csak "simán" effektív értéket mér....).
[ Szerkesztve ]
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Vettem pár RGB ledet, és az alábbi módon kellene arduinohoz kötnöm (R,G,B szálat).
[link]Viszont az én ledsorom nem 4 eres vezetékkel működik, csak 3 eressel.
Hogyan változik a bekötés, hogyan oldom meg a külső tápot?
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
ffodi
veterán
válasz csabyka666 #43668 üzenetére
A válasz pedig az, hogy jó eséllyel működne róla a szivattyú akkuüzemben is, de szembesülnél néhány negatív dologgal, mint pl. a túlzott melegedés, arról nem is beszélve, hogy szegény 300 VA-es UPS új akkuval jó ha 20-30 percig vinné el a 70 W körüli szivattyút, ami valljuk be nem valami hosszú idő.
Szerintem ha mindenképp akarsz a keringetőhöz UPS-t rakni, akkor nézz körül az aprón és vegyél egy használt minőségi valódi szinuszos APC Smart UPS-t. (700 VA és felette) Kezdésnek a SU700 és a SUA750i-t érdemes megnézni ezek elnyűhetetlen darabok, az áruk 20-30k között mozog új akksikkal. Továbbá ami nem hátrány, hogy a tartásidőd is megsokszorozódik.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz daninet #43667 üzenetére
Az első rajzon sem RGB szálakat kötsz be, hanem adatvezetéket, miután címezhető RGB LED-ekről van szó.
Az elsőnél kétvezetékes adatbusz van (adat, órajel? nem vagyok programozó, csak találgatás), míg a másiknál simán egy Data Input van.
Utóbbi vezérléséhez bizonyára más program is kell, ami meghatározza azt is, hogy hová kell kötni:
-
daninet
veterán
válasz Kernel #43670 üzenetére
Én sem vagyok programozó pont ez miatt kellene 4 eres. Kínaival beszívtam a hirdetésben mindenféle képek voltak ilyen olyan kábelezéssel, de mivel a főképen 4 eres volt számítottam rá h olyat kapok. Írok neki, aztán vagy visszaadja a pénzt vagy nem, ezt meg elpasszolom valahogy itthon, arduinohoz én nem tudom használni.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
daninet
veterán
Alapvetően a gond, hogy nekem egy összetett dologhoz kellene amihez kész kódok vannak (ez a fentebb linkelt "ambilight rendszer"). Nem egy piti dolog azért, kb értem mit csinál, de mivel az építész diplomámmal egy hello word-öt sem tudnék C-ben megcsinálni, totál esélytelen. Pusziért pedig gondolom nem lesz senki aki megcsinálja nekem másféle ledekhez.
-
-
csabyka666
veterán
Igen, de ez már húzós. Ha ráakadnék egyre, olcsón, mondjuk akksi nélkül akár, akkor arra rácsapnék, de 30k-t nem akarok adni érte.
Van valami ismertetőjele annak, hogy színuszos (és jó a szivattyú motorjához)? Az akksi ikon, benne a ~ jellel elég? Csak azért kérdem, mert nekem egy ilyenem van itthon az asztali géphez:
...ezt jópár éve vettem, újan, tizenpárezer forint volt akkor, és kb 250 wattot 10 percig simán tart, persze nyilván, ez akksi kérdése.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
nagyúr
válasz csabyka666 #43675 üzenetére
Ezek csak kvázi szinuszos szünetmentesek. A valódi szinuszgörbét előállító szünetmentesek 40-50e körül kezdődnek. Amúgy nem nagyon van feltüntetve a készülékházon, meg kell keresni a dokumentációját.
szerk.: Ffodinak tökéletesen igaza van, vegyél inkább egy használt APS SU-t.[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
csabyka666
veterán
-
nagyúr
válasz csabyka666 #43677 üzenetére
Ezek nagy valószínűség szerint kvázi-szinuszos szünetmentesek. Mindkettő négyszögletes jelet produkál. Tehát a pumpa szempontjából hasonlóak.
Az előbb meg elírtam, APC SU helyesen. SU = Smart-UPS.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Jim Tonic #43678 üzenetére
Hú, van pár fura kérdésem, nekem kicsit bonyolult a dolog.
Akkor viszont a régi szünetmentes is ugyanúgy jó a mostani aktív vagy passzív PFC-s tápokhoz? Mert ha ez a fekete lényegében ugyanolyan, mint a régi fehér, és a feketével működik az asztali gépem, akkor - gondolom én - a fehérrel is oké lenne.
Plusz a mostanin már nem az a számítógéptáp-dugó van, hanem egy standard konnektor van a hátulján, abba dugtam bele egy elosztót, és arról megy 2 monitor, a gép, és a modem + router kombó - lehet, hogy ez így nem szabályos, de én így használóm már régóta, időszakos áramszünetre tökéletes.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
nagyúr
válasz csabyka666 #43679 üzenetére
Passzív PFC-s tápokkal nem szokott gondot okozni, de A-PFC esetén a tápod túlterhelheti a szünetmentest, ami emiatt vagy lekapcsol, vagy elszáll. Mondjuk, ha a géped áramfelvétele töredéke a szünetmentes képességeinek, akkor nincs ilyen gond. Ennek ellenére inkább ne.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
-
nagyúr
válasz csabyka666 #43681 üzenetére
Nem. Pont fordítva. Ha A-PFC-s tápod van, és mellé kvázi-szinuszos szünetmentesed, akkor a szünetmentesből sokkal nagyobbat kell venni. 4-5x-ös szorzókat olvastam valahol.
A teljesítményükből adódóan, a te szünetmenteseid maximum PFC nélküli, esetleg passzív PFC-s tápokhoz jók. Máshoz nem.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #43683 üzenetére
Így van, írtam is múltkor: [link]
Csak ezen a fórumon van ez a hülye szokás / elvárás a moderáció részéről, hogy 5 percen belül egybe kell szerkeszteni a hozzászólást (hogy kíméljük a fórummotort, majd pont ezen fog múlni...), ezért inkább egybeírtam.
-
csabyka666
veterán
-
sörösló
aktív tag
válasz Kernel #43684 üzenetére
Ezért szoktam Én, ha néha beleugatok, megírni előre Wordpadon, aztán csak beszúrom. Ha fotó is kell, akkor az is megnyit tálcára tesz és beszúr. Tényleg bosszantó amikor megszülsz egy igényes hozzászólást, aztán a vége felé eltűnik az egész. Ilyenkor szoktam legyinteni egyet és hagyom a csudába az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz csabyka666 #43685 üzenetére
Oké, félreértettem a nehézsúlyút. Azt hittem, a teljesítményre vonatkozik. Igen, a passzív PFC gyakorlatilag egy méretes tekercs.
-
Kernel
nagyúr
válasz sörösló #43686 üzenetére
Az ellen vágólapra szoktam tenni, főleg az Index fórumon tud ez veszélyes lenni. Hogy kényelmesebb legyen, kiképeztem három billentyűt, AutoHotKey script segítségével: [Select All] [Copy] [Paste] (utóbbi lehet az Insert is). Így nem kell kombókat nyomogatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Újra van használható multiméterem, ez pedig a még problémás tápegység:
Az eredeti áteresztő tranyó egy 2SD712 volt, ami 4A-es, 55+ bétával. [link] Helyette MJE340 van most bent ami fél amperes, 30 .. 240-es bétával.
Arra tippelek, hogy az MJE-nek nagyobb áram igénye van mint az eredeti tranyónak, amit nem tud kiszolgálni az áramgenerátornak kötött fet. Viszont akkor sem volt változás, mikor korábban a fetet áthidaltam egy 2K-s ellenállással. Ez talán nem is baj, mert a Tina szerint úgy túl nagy áram folyt volna ami végül túl nagy kimenő feszültséget jelentene. 20k körül mutatja jónak az áthidaló tranyó értékét a Tina.
Ötletek? A fet: 2sk34
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
ffodi
veterán
válasz csabyka666 #43675 üzenetére
Vehetsz olcsón akksi nélkül, de akksi mindenképp kell bele, tehát nagy valószínűséggel előbb-utóbb azt is kell venni, és mivel a Smartokban tipikusan 2 akkumulátor van, így érdemes meggondolni a "használtan új akkuval" történetet.
Külön nem szokás megjelölni, hogy valódi szinuszos vagy nem, de lehetnek árulkodó jelek pl.: rákeresel gugliban és drága, nagy és nehéz, rack kivitelű
Van itthon ilyen hasonló Powercom UPS-em valahol a sufniban, ez tuti kvázi-szinuszos. A jel az akku piktogramban pedig egységes és azt jelöli, hogy akkuüzemben működik az eszköz. ("akkuról szolgáltatja a váltakozó feszültséget"). Most gondolj bele -már csak a mérete miatt is- milyen kretén lenne ez a piktogram ha egy kvázi-szinusz jel lenne belerajzolva.
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #43690 üzenetére
Arra tippelek, hogy az MJE-nek nagyobb áram igénye van mint az eredeti tranyónak, amit nem tud kiszolgálni az áramgenerátornak kötött fet.
Hm!
A FET árama a hibaerősítő BC kollektor- és a soros tranzisztor bázisárama között oszlik meg. Olyan, hogy áramigény nem létezik. Ez nem tamagocsi, amit naponta etetni kell. Annyi bázisáram kell neki, amennyit a IB=(ie-1)/hfe képlet meghatároz.
... a Tina szerint úgy túl nagy áram folyt volna ami végül túl nagy kimenő feszültséget jelentene.
Nem látom a kérdéses áram és kimeneti feszültség közötti összegüggést.
-
Lompos48
nagyúr
...összefüggést! Bocs!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #43692 üzenetére
Na jó, a Tinát hagyjuk. Nem tudom mire emlékeztem, de nem különösebben érdekli a kimenetet a kérdéses ellenállás.
Viszont, ha átkötöm a fetet 1.4k-val, akkor csak annyi történik, hogy a bázis feszültség megnő 6.8V-ről 7.1V-re. Ha kisebb ellenállást rakok be, akkor is ez lesz. Viszont ha csökkentettem az átkötést a felére, akkor a 730ohm 1/4 wattos ellenállás enyhe füsttel jelezte, hogy ne kínozzam tovább.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #43694 üzenetére
Viszont, ha átkötöm a fetet 1.4k-val, akkor csak annyi történik, hogy a bázis feszültség megnő 6.8V-ről 7.1V-re.
És megint az áramkörnek van igaza. Nézd meg, a 2SK34 Idss paramétere max. 12 mA. Számold ki mekkora áramod van akkor, ha az említett ellenállásértékekkel helyettesíted annál a feszültségkülönbségnél. Ez igaz a füstre is.
Az pedig, hogy a bázisfeszültség értéke 6.8 vagy akár 7.1V, arra uta, hogy szerencsétlen hibaerősítőtranzisztor telítésben van, Tehát nincs rendben. A bázisfeszültségnövekedés pedig egyszerűen a Zener kínzásának tudható be. Nagyobb áramnál nő a feszültsége, meg aztán melegszik is.
Meg kell keresnem a régebbi rajzot, ahol a FET nem "foglalkozik" a soros tranzisztor bázisáramával (mert nem az ő dolga), hanem csak a Zenert eteti, mert az - ugye - referencia.
Valami ilyen:
Az R4 helyére jön a FETes áramgenerártor (tehát egy elleállás is).
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #43695 üzenetére
Igen, 4.8k fölé kell menni, hogy 12mA alá kerüljek. Amúgy kibújt a szög a zsákból, nem az a tranyó van a hibaerősítőben, ami a rajzon van. Hanem valahogy egy bc640-et raktam fel, ami pnp. Holnap csere...
-
törölt tag
Ha egy műanyagház belsejét kikenem "grafitfestékkel" árnyékolás végett, akkor azt a táp kimeneti puffer közös pontjához kössem közvetlenül?
Földeletlen, 230VAC megy a dobozba, a benne lévő táp pedig kb +/-15VDC kimenettel bír és egy class-A füleserősítőt hajt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest