Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gino20

őstag

válasz VoidXs #135613 üzenetére

El sem tudom képzelni, hogy neked, hogyan jött ez össze.
    Én ChatGTP használtam magyarul, ahol kis ikonok gyors pörögnek, hogy hol keres. Az Audioholics jelét többször is felismertem. Tegnap meg a Geminit nyúztam.
    A hangok integrációjáról kérdeztem, hogy mekkora távolság kell, hogy a hangok összeálljanak. Kérdezte milyen hangfalam van, majd írta, hogy legalább 250cm-t ajánlanak hozzá, majd közöltem vele, hogy a legtávolabbi sugárzók közti távolság 70cm. Hullámegyenletek alapján nem ezt a számot kell felszorozni hárommal? (ezt ugye még veled beszéltem)
    Igen, igazad van, általános ökölszabály, hogy 3-al felszorozzuk..........Eszerint a 210 cm-es távolság logikusnak tűnik......................, de ez nyílt téren igaz......... A hangszórók sugárzási karakterisztikája, a keresztváltó kialakítása és a visszaverődések a szobában mind befolyásolják, hogy a hangok mikor állnak össze ideálisan......
    Hogyan és miért ront:
    1:
    2:
    és így jött az akusztika, panelok, SBIR, amire nem írt ilyen Small Business Innovation Research marhaságot.

Ha nem jó az eredmény, vagyis a hangok nem állnak össze, akkor az mérhető valahogy? például a REW-el?

Sajnálom, de a REW (Room EQ Wizard) szoftver önmagában nem képes közvetlenül mérni azt, hogy a hangok mennyire álltak össze egységes hangképpé a hallgatási pozícióban. A REW elsősorban a frekvenciaátvitel, az impulzusválasz, a fázisviszonyok és a szobaakusztikai jellemzők mérésére szolgál.
    Azonban a REW által nyert adatok közvetetten segíthetnek következtetni arra, hogy a hangok megfelelően integrálódnak-e. Íme néhány mérési terület és azok lehetséges összefüggései a hangkép koherenciájával:...............................
    Fázis (Phase): A hangszórók fázisviszonya kritikus a megfelelő hangkép kialakulásához. Jelentős fáziskülönbségek a frekvencia függvényében "szétesett" hangképet okozhatnak. A REW képes a fázismenet mérésére, bár ennek értelmezése összetett lehet. A két csatorna fázismenete közötti nagy eltérések problémát jelezhetnek.
    ...........

SPL és Fázis (SPL & Phase) Grafikon:
    Mit kell nézni (fázis görbe):
    Fázis görbe alakja: Az ideális esetben a fázis görbének viszonylag simának kell lennie, nagyobb hirtelen ugrások nélkül. Két csatorna összehasonlítása: A bal és jobb csatorna fázisgörbéjének hasonlóan kell alakulnia. Nagy eltérések fáziskülönbségekre utalhatnak bizonyos frekvenciákon. Fázis kibontása (Unwrap Phase): Ennek bekapcsolása segíthet a nagyobb fázisváltozások áttekintésében, amelyek időbeli késéseket jelezhetnek a frekvencia függvényében.

És ez csak egy kis részlet, mert egy halom infót megadott. Nyilván nem tévedhetetlen, de nekem pozitív volt a tapasztalat na, de ezzel nem OFF-olnám a topikot. Csak a belső képek miatt írtam, hogy azt milyen gyorsan megtalálta.

• avl

senior tag

válasz VoidXs #135613 üzenetére

"AI" egyetértek

véleményed érdekel az eredeti kérdésre, köszönöm

Új hozzászólás Aktív témák