- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Notebook hibák
- Gaming notebook topik
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- DUNE médialejátszók topicja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joe123
senior tag
válasz Johnny198612 #129598 üzenetére
Egyébként mi lenne a forrás? Csak PC vagy toltok mondjuk TV-ről streaminget is?
-
johnywalker
őstag
válasz Johnny198612 #129598 üzenetére
Egy ilyen Denon Dra-800H
amit ajánlanék. Dac sem feltétlenűl kell hozzá.Kötözgetsz rá TV-t, Bluray lejátszót, Playstation-t, Bluetooth-t is tud...stb. Bár én filmezek is, és Pc-t használok forrásnak (Topping E30 van közbeiktatva).Hangfalakból a maradék összegből nagyon jókat lehet találni. -
Johnny198612
tag
Értem, köszönöm utánaolvasok ezeknek a lehetőségeknek.
Viszont összességében akkor az egyik irány az valami aktív rendszer. A másik meg a vissza a házimozihoz, csak két hangfallal?
Jelenleg egy alapszintű, kb. 10 éves Denon X520BT AVR-em van, erre vannak Wharfedale Diamond polcsugárzók kötve. centerrel. Így adja ki az 5.1-et egy Polk sub-bal, ami sajnos nemrég meghalt.
Amiatt gondoltam a sztereó irány felé a váltást, mert amikor ezt a fenti szettet vettem, házimozi fórumon folyamatosan hangoztatva volt, h egy jó sztereó rendszer simán lepipál minőségben egy hasonló árú belépő HM rendszert, mert ugye az erősítő csak két csatornát lát el, emiatt ugyanazon az áron azt jobb minőségben teszi.
Plussz ugye csak két frontról beszélünk, nem 5 hangfalról, tehát ugyanakkora keretből még jobb erősítő jöhet ki, és mégjobb hangfalak.
És bevallom őszintén tényleg egyáltalán nem hiányzik nekem ez a sorround dolog.
Vagy akkor ez egy rossz gondolatmenet?
Kisebb olvasgatás után nekem olyasmi állt össze, hogy adott ugye a 3 digitális forrás:
TV, PS5, Bluray player.
Moduláris felépítés esetén:
1. ezeket bedugdosom HDMI-vel vagy optikával, ha van ennyi bemenetes DAC, akkor abba. Ha nincs, akkor gondolom előbb egy HUB-ba vagy a tévén átvezetve. Bár gondolom a digitális jel is tud romlani :/
2. Ezeket bekötöm egy előerősítőbe ?! Bár ennek még nem értem a szerepét
2. Onnan továbbviszem a jelet egy minőségi sztereo erősítőbe, ami ki tudja hajtani a választott hangfalpárt.
3. Végül a hangfalpár, akár azokból, amit javasoltatok, bár nekem ezek a márkák nagyrészt újdonságnak hangzanak, uh utána kell olvasnom.
Alapból én a Focal felé hajlanék, de ez nagyrészt csak egy tisztelet lenne egyelőre a márka felé a kedvenc fülesem miatt.
Tehát így összesítve egy ilyen moduláris szett, amennyiben életképes lehet? ..
pl. 1.5 - 2M keretből nem adna nekem jobb minőségű hangot ugyanazért az árért?
Vagy itt annyi az átkötés, így a hibalehetőség, ezáltal a jobb eszközök összára, hogy ez már árban nagyon elszáll?
---
Aktív irányban gondolkodtam amúgy: Eredetileg ez a KEF LS60 [link] fogott meg.
Viszont review-k között olvasni, hogy vannak csatlakozási inkompatibilitásai pl. bizonyos TV-kel. És belegondoltam, h ha ilyen van, vagy bármi más hiba lép fel, az egészet dobhatom a kukába egyben, ami nem túl szimpatikus. -
Johnny198612
tag
válasz johnywalker #129602 üzenetére
Köszi, ez izgalmas.
-
vadkörte
addikt
válasz Johnny198612 #129603 üzenetére
Mi a problémád a Diamond-okkal, hogy azokat is cserélnéd?
Üdv. V. Körte
-
all6atos
tag
válasz Johnny198612 #129607 üzenetére
Tehát, egy kisebb (lehet akkusztikailag is rosszabb) szobában, alsóbb polcos rendszeren tapasztaltak alapján gondolod úgy, jogy az 5.1 nem éri meg neked, nem ad(na) igazán többet.
Ezt azért az új helyen lehet máshogy élnéd már meg, főleg egy pöpec, beállított és kailbrált rendszeren, megfelelő elrendezés mellett. A légköbméter eléggé számít, kiváltképp kezeletlen helyen.Nem tudom milyenek a mai mixek mondjuk egy THX-es Lucas filmhez képest, 2.1-en vagyok én is, Atmos-ból is érdekelne, mi ami valós, érdemi anyag, igazi előrelépés egy 5.1-hez képest, és nem csak címke.
Szóval szerintem jogos felvetés, hogy mennyire lennél kintebb 2.1-en, de nagy filmeknél, PS5 játéknál, a két hátsó azért kellene, hogy plusz atmoszférát, dimenziót adjon.Egy jó 5.1, lakásban, 40 m^2-en, az igazából egy jó 2.1, a két hátsó már elenyésző rész az anyagi részt nézve.
Kérdés, hogy nyersz ki a forrásból 2.1-et (dekódol,mixel), ha csak 2.0, akkor hogy illeszted a sub-ot, milyen hatása lesz a 2.0-ra az LFE (plusz másik 3) csatornának (hangerő, dinamika), korrekciót mi oldja meg és az érvényes lesz-e az összes bemenetedre, stb.
Most milyen TV-d van? HDMI ARC/eARC, optika gondolom van rajta. 3 hdmi bement csak van rajta, az meg lefedné az eszközeid. Kérdés, hogy dekódolni, lekeverni milyen formátumot tud.
Ha nem lenne a világon szobakorrekció, akkor egyszerűbb lenne a történet. Itt pl. miniDSP-vel nem tudom ki meddig jutott, de ha tuti megoldás lenne, akkor biztos jobban terjedne.
Jó lenne, ha a kínaiak a sztereó DAC-ok után a HDMI-s, DSP-s, tőbb csatornás vonalra is ráfeküdnének már .
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Johnny198612 #129603 üzenetére
házimozi fórumon folyamatosan hangoztatva volt, h egy jó sztereó rendszer simán lepipál minőségben egy hasonló árú belépő HM rendszert
egy jo hibrid hazimozis rendszer jo lesz stereokent is. topikban van par setup, ami eredetileg stereo volt, illetve akent is van hasznalva, az enyem is, pedig egy 9.2es setuprol van szo.rendesen kikorrigalva a szobara rendben lesz. emlitett whaferdalek azert gondolom eleg belepok.
digitalis jel HDMIn nem romlik. HDMI switchet akarsz.
eloerosito kizarolag LPre kell, reszben EQzni, reszben jel erositeni. egyebkent DAC kell es vegfok, de integralt hazimozi erositok ezek 2in1 megoldasok. plusz, eleg be es kimenet.
pl. 1.5 - 2M keretből nem adna nekem jobb minőségű hangot ugyanazért az árért?
annyibol kijon egy normal 5.1 azert. mai aron kb 2000 eurobol kijon egy rendes erosito +kb:
[link] denon x3800h esetleg az x4800h (1000-1500 eur). dirac licensz kotelezo.
[link] klipsch RP160M 380 eur / par. floor standingbol kb 800 eurobol megall az RP280F (lehet talalsz olcsobban), ha 30nm2nel nagyobb a szoba, en azt vennem mar. konnyen hajthatoak, erzekenyek, konnyu oket EQzni es jol szolnak. itt forumon is van sok, barati korben is a hifisek fele ezt hasznal. meretre nezz ra. kulon elony a Klipschnel, hogy nagyon jol lefedik a hifis es hazimozis igenyeket, szoval konnyu azonos szerian belul 2.0 - 15.4 rendszer kozott barmit osszerakni (bar otthonra 9.4 fole ritkan szokas menni).
[link] klipsch rp504c II epp 550 euro centernek, ha elfer, mert baromi nagy. [link] RP500C 300 euro, ennyiert szinten jo vetel
sub: [link] Arendal 1961 1V (van fekete is), [link] XTZ Edge 12.17 (van feher is). szoba meretetol fuggoen utobbibol lehet kell ketto. mindketto boven eleg 20Hzig. 700-1500 eur+nemi rezkabel meg HDMI, ez legyen mondjuk 300 euro.
foleg amazon.derol nezve, de mashol is kb ennyiert lehet talalni. Klipschek akciosak, az RP160M utodja az RP600 II kb 800 euro a par, RP8000F (a 280 utodja) szinten ilyen 1500 euro korul mozog a par.
ez kb 3500-5500 euro postaval, tehat budgetnel olcsobban is ki lehet hozni, de a dragabb megoldassal is benne vagy a budgetbe.
namost egy X4800h + RP280F + RP504C + RP160M + 2*XTZ Edge 12.17 az egy nagyon szep mindenes rendszer, ami felkalibralva kb linearisan fogja tudni a 20-20k Hzt. es ha esetleg meg a maradek budgetet is el akarod egetni, akkor lehet tovabb menni pl 5.2.4 iranyba es dolby atmossa kiegesziteni.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
vadkörte
addikt
válasz Dißnäëß #129610 üzenetére
Igen grúzok. A klip "minősége" alapján DikhTV-s román előindiai vándornépekre asszociáltam először, de rájuk keresve már "kissé" más lett a kép. Az államat egy ideig keresgéltem a padlón.
Látványban lenyűgözőek, nyilán muzikaitásban nem biztos, hogy audiofil szinten kifinomultak a kozák kardtáncok.
#129613 Dißnäëß
Igen grúzok -> Trio Mandili[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz vadkörte #129614 üzenetére
Ja, dettó, én akkor fogtam padlót, amikor a jobbhátsó éneklő csajszi csak úgy lazán hátrafordult és megfogta a szamarat, hogy gyere mááár.. mintha mi sem történt volna és a világ legtermészetesebb dolga egy klipp forgatás közben, hogy egy szamarat húzok magam után.
Kész.
Annyi műanyagot kapott az ember a rendszerváltás óta (ez szerintem kimondható), hogy egy ilyen performancia nekem már-már a szűrreál kategóriát súrolja.
K* jó.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
senior tag
válasz nLali #129593 üzenetére
Köszi, tényleg nagyon jók. Sokféle népzenét feldolgoznak, van magyar is: Trio Mandili - Tavaszi szél
Tavasszal voltak Budapesten is, sajnos nem tudtam elmenni. Nem utolsó sorban a társadalmi szerepvállalást is komolyan veszik (Mandili Cares). -
Johnny198612
tag
válasz proci985 #129609 üzenetére
Köszönöm szépen Neked is, és mindenki másnak is, hogy ilyen hosszan válaszoltatok.
Összegezve a véleményeteket, ileltve a neten máshol is olvasottakat.. Megfogadom a tanácsot, és maradok akkor a házimozi erősítős vonalon, csak kevesebb hangfallal.
A Dirac meglétét mindenképp figyelembe veszem majd a vásárlásnál.El tudom képzelni, hogy így viszont egy centerrel kiegészítve 3.1, vagy ahogy írtad, nagyon indokolt esetben talán 3.2-vel fogok menni, a 2.1 helyett.
A centernek talán van értelme a halkabb dialógok miatt, hogy kevesebbet kelljen a hangerőt állítgatni film köben. A hátsókat 99%, hogy el fogom hagyni, inkább megyek följebb a frontokkal egy kategóriát.A konkrét tippeket is köszönöm. Lehet, h pár elképzelt összeállításomat még megjáratom itt, ha megengeditek.
Egy kérdésem maradt még:
Az erősítő-hangfal párosításnál milyen paraméterekre kell figyelni?+ Az ohm-ot szerintem értem: kell szerepeljen a hangfal ellenállása az erősítőn specifikációjában valamekkora teljesítménnyel
+ Ez az érzékenység dolog erősen homály nekem.
+ Illetve a teljesítményél mire kell figyelni?
Az általad promótált RP280F (8 ohm) pl. ezt írja:
Névleges terhelhetőség: 150 Watt
Zenei terhelhetőség: 600 WattAz ehhez általad ajánlott X4800H ezt tudja:
Teljesítmény (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.05% 2cs. hajtva) 125W
Teljesítmény (6 ohm, 1 kHz, 0.7% 2cs.hajtva) 165W
Teljesítmény (6 ohm, 1 kHz, 10% 1cs. hajtva) 200WEz alapján gondolom az első sort kell nézni: 8 ohm 125W, ami akkor nem fogja felrobbantani a hangfalat viszont 2 csatornánál írja.. ha center is van, akkor az már 3 csatorna, emiatt kevesebb lesz? Az esetben nem kevés viszont? Hogyan kell ezt nézni?
Elnézést, ha hülye a kérdés
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Johnny198612 #129619 üzenetére
ha 3.1, akkor nezz ra mennyiert linkeltem az RP160M parjat. siman a budgeted melle belefer ket akkora hatso, es az emlitett hangfalak konkretan stereora elegek lennenek kb 20-25nm2re. nem azon a 350 euron mulik a frontoknal ekkora budgetnel, cserebe a hatsok tenyleg adnak.
x4800hnal a 125W csatornankent az eleg. a hangfal tobbet bir, de az jo, mert nem fogod tudni elfustolni oket.
azt is vedd figyelembe, hogy ha filmnel nagyon 90dbA fole nem szabad menni, mert az hallaskarosodas kategoria 2 ora alatt is (ha kozben mondjuk 120dbAs tuskek vannak). szoval a gyakorlatban ennek a toredeke fog kelleni.
ohm szinte mindegy, Klipsch tenyleg konnyen hajthato. mondom ezt ugy, hogy nalam 2xR260F+4xRP160M+2xR14S+R52C log az egyetlen Marantz SR6012on. az erosito persze terhelve meleg, de birja. es ott meg semmit nem torzit, ahol konkretan mar uvolteni kell a fel meterre tolem allotol, hogy halljam, szoval ennyi eleg.
-
all6atos
tag
Szerintem teljesen racionális,ha 2.1-el indítasz. Bőviteni bármikor tudsz, igényeid szerint.
Használt piacon most a vevők vannak előnyben, érdemes az AVX-et (is) bújni.
-
vadkörte
addikt
A kérdést laikus oldalról közelíteném meg. Egy jól megválasztott sokcsatornás - értsd nem 2.0 - erősítő + 2.(1)0-val indítva az igények és a lehetőségek alakulása szerint a rendszer jól felfejleszthető 5.1-9.2-csillagoségig.
"Az általad promótált RP280F (8 ohm) pl. ezt írja:
Névleges terhelhetőség: 150 Watt
Zenei terhelhetőség: 600 Watt
Az ehhez általad ajánlott X4800H ezt tudja:
Teljesítmény (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.05% 2cs. hajtva) 125W..."
A névlegest bírnia kell "tartósan", a zeneit jó eséllyel néhány ms-ig mielőtt a tekercsek hővé és füstté nem disszipálnak. A hangerő és a Watt-szám csalóka dolog. Előbb-utóbb beleesik a csapdájába mindenki, csak van aki ki tud mászni van aki nem. Egyik ismerősömnek ha jól azonosítottam az emlékeimbe égett frontpanel alapján, Audio Note OTO SE-je van két álló Audio Note-tal. Az erősítő kemény 2x10W-ot tud... 2x10W! Ez egy Watthívő szemében a lepkefingot se éri el. Ámbár amikor 1/4(!) hangerőig tekerte és odab***tak az üstdobnak majdnem hanyattugrottam a kanapén. És az csak egy szaros klasszikus zene volt.
Az RP280F névleges teljesítménye 150W, az X4800H maximális teljesítménye 125W/ch. Nagy általánosságban jó ha 15-30W-tal fogod hajtani, ha tartósan maximális teljesítménnyel hajtod, előbb utóbb tartós halláskárosodásod lesz. Higgy proci-nak, nem akar ő neked rosszat.Üdv. V. Körte
-
proci985
MODERÁTOR
válasz all6atos #129622 üzenetére
4800 review [link]
3800 review [link]a reviewnel vedd figyelembe, hogy az MSRP aruk ahol teszteltek sokkal magasabb volt es reszben ez volt a baj.
4800 csatornankent erosebb es picit alacsonyabb a torzitasa, de a gyakorlati kulonbseg hasznalatnal kerdeses (meg egyszer, nem akarsz hallaskarosodast). ASRnel nagyon nezik a torzitast, de a gyakorlatban a 85os ertek is teljesen jo.
igen, a Dirac licenszet sajnos ra kell szamolni. talan az olcsobb is eleg, de akkor a subnak kell onkalibralonak lennie, az SVS PB2000 pro meg nagyon megdragult.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Szept 18 Selah Sue Müpa
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
all6atos
tag
válasz proci985 #129625 üzenetére
Az olcsóbb alatt a Dirac-ra gondolsz, vagy az AVR-re? Gondolom a Dirac-ra.
Azért kérdeztem rá az árkülönbözetre, mert én tegnap nem igen találtam különbséget: a két technikai adat amit említettél, plusz állítólag( konkrétumig nem jutottam) jobb építés és Japánból jön.
Sub kimenet, dirac, dlbc szempontból nem volna azonos a kettő, mert ha igen, akkor a kisebb +teljes licensz jobban hangzik.
[link] itt is, ha jól látom azonos lapon említik.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz all6atos #129627 üzenetére
igen, X3800h es melle meheta jobb Dirac licenszet a kulonbsegbol. egyebkent meg lehet oldani az Audyssey XT32vel is, de ott meg mindig overrideolni kell az erosito sajat bemereseit.
gyakorlatilag ezek hazimozira mindent tudnak ami kell. 11 channel (+sub) processing (kimenetekkel), 9 erositett kimenet, 6/7 HDMI bemenet, 3 HDMI kimenet, 4 kimenet a subra, HDMI2.1.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz vadkörte #129624 üzenetére
Soha senki a büdös életbe nem fogja leírni ugyanazon a közös nevezőn, hogy ha valami mondjuk RMS 8 Ohm 20-20k 0.05% 2ch mellett hajtva 125W-t tud, akkor hány Ohm mellett, milyen sávszélességgel, milyen THD mellett, hány csatornán mennyit is tud.
Az Audio Note 10W-ja annyi is. Ott nincs kis táp, A osztály, masszív minden, amiből eszik az erősítő oldal. Ha ugyanezt (nem az osztályt, hanem a tápolást és a hűtést) AB osztályoknál is tisztességesre méreteznék, nem kéne sumákolni, hanem ki lehetne tenni, hogy 9.4 és a speckók mellé ilyenek:
- 125W, 8Ohm, 20-20kHz, 0.05% RMS all channel driven
- 180W, 6 Ohm, 20-20kHz, 0.05% RMS all channel driven
- 250W, 4 Ohm, 20-20kHz, 0.05% RMS all channel drivenés nem lenne kérdés, adnám a fél vesém, tessék, vigyétek.
Ja, hogy nem tudnám felemelni sem97dB-s szettel könnyű Valahogy egyik teszt sem a 88dB-s ligából rakja ki a mozit egy ilyen vassal, pedig szent meggyőződésem, hogy Purifi-AMT kombóval is lehetne jókat lazulni egy Star Wars-ra, hát még a sztereó.
Zárójel bezárva, no offense, csak kb. az iparág továbbra is bevált sumákságán ellamentáltam. Van sok kreténség, amit az EU előír, egy ilyet előírhatna, hogy "all channels driven"-t is meg kelljen adni continuous/RMS-ben, uh lenne szégyen.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Dißnäëß #129629 üzenetére
Van sok kreténség, amit az EU előír, egy ilyet előírhatna, hogy "all channels driven"-t is meg kelljen adni continuous/RMS-ben, uh lenne szégyen.
a specifikacioban a tapnal bent a max aramfelvetel a konnektorbola sajat Marantz SR6012mnel ez 680W. szoval a 110W / channel surround modban max zeneileg jon ki.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz proci985 #129625 üzenetére
Őszintén, ha én ebbe belenézek, látok jobblent 9db 125W-ra speckózott AB osztály végfokot, oké, 2.0, de játsszunk el a gondolattal, hogy ezt 9ch tudja.
Gyors matek, legyen gyenge 1.1kilowatt igény - csak kimenő teljesítmény, hő disszipáció minden egyéb nélkül - akkor az össz teljesítmény igény úgy 2 körül minimum, ha nem 2.3-2.4 kW, segédáramkörök, digi rész + pici headroom.
Elnézek balra, hogy ez miből jönne össze és felkacagok.
Kivéve, ha nem egy disznó SMPS tápot látok, mert SMPS-nél egy ekkora trafó jó szerintem vagy 5-10 kilowatt-ra, akkor elhinném, hogy nagyot gurítottak.
Így ?
Öröm, ha 2ch tudja a 2x125-öt folyamatosban.A nagy áramúság azt jelenti, hogy "erősítő oldalon nem csalunk annyit, mint tápban", ergo egy kis trafó után lineár tápnál ha kellő mennyiségű nagyonnagy pufferkondit teszünk, akkor arra a pár tíz milliszekundumra, amiről a konkurrencia azt mondja, hogy 125 helyett 300 Watt, mi mondhatjuk, hogy 600 és a pufferkondi olcsóbb, mint a nagy trafó. Csak tolmácsoltam a mérnökből lett termékmenedzser gondolatait.
Persze, a felhasználást is kell nézni, mondhatná bárki, a két fronthoz képest a többi hangszóró az életbe nem ad le ekkora teljesítményt, nem kell nekik - elméletileg.
Na de akkor meg miért nem azt látjuk, hogy
- fronts: 125W 8 Ohm, 2ch
- all others: 40W 8 Ohm, 7ch
És elhinném hogy mind elmegy egy ilyen táppal és béke.
Ahelyett, hogy 9ch és mind identikus, mert... (mert nincs ok rá, de annak mondjuk és azok is, ja, nem tudja egyik sem a 9-ből a speckót, ha mind szól).
Magyarul a gyártó megcsinál 9 egyező csatornát, melyek ha mind szólnak, nincsenek specifikálva, ha csak 2, akkor 125W8R és a maradék lötyögést a képletben tudjuk be annak, hogy a szatellitekre úgysem megy ki akkora teljesítmény.
Igazuk van, mert jól szól a cumó a review-kban, főleg érzékeny szetten, tehát a szatellitek kisebb teljesítményigénye mellett még egy előny az erősítő javára.
Csak ettől még hazudnak. Azaz nem, nem hazudnak, csak nem mondják ki az igazat.
Ezt meg úgy hívják, hogy sumák.A kör bezárult.
Tegyük hozzá, hogy ha ezek AB osztály végfokok, akkor nyugalmi állapotban is fűtenek.
Mind a kilencen. Hacsak terheletlenül le nem kapcsolja őket egy relével..
Öröm az ürömben első ránézésre, hogy egy ilyen a kimeneteivel (sajnos csak RCA) elmegy procinak is, hogy valami normálissal hajts hangfalakat. De ezt is beárnyékolja az a tény, hogy kifizetted 9 végfok árát is, miközben ha őket kivesszük, mennyibe is lenne egy proci rész amúgy, ha csak azt kapnád ? (Elképzeljük, mekkora lehet a dedikált procikon az árrés, ahol nincsenek végfokok és másfélszer ennyinél indulnak)..Hááát most sem sikerült megszeretni ezeket az öszvéreket. Nyilván muszájból veszi az ember, aztán .. majd lesz valami, a laikus így van vele kb. Vagy elég lesz X négyzetméterhez Y hangfalrendszerhez, vagy nem.
A legnagyobb bibi az, hogy több zsetonért nem integráltból kapsz tisztességes építést, hanem integrált van mégjobban felpimpelve, 11+ csatorna. Holott Neked csak egy kurva 7.1-es alapszett + 4 magassági Atmos-t kellene megoldani, de azt normálisan, kellő tartalékkal.-> proci és dedikált végfokok. Ott talán nem megy a népmegvezetés.
Prociknál legalábbis - ezért nincsenek is olcsón szerintem. Nincs mivel sumákolni, amit tud, azt tudja és csinálnia kell. Végfokoknál talán, de szerintem nem mernék, mert ott szintén elkérik az árat és ott a gyártó is odateszi magát.
Integrált hm vasak marketing relytélyei című előadásunkat hallották.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz proci985 #129630 üzenetére
Nincsenek lehetetlen elvárásaim, ismétlem, nehogy megsértődjön akinek ilyenje van, MINDEN integrált hm vas ilyen, az ipar ezt tudta régen is és ma is, csak így elfilóztam, hogy aki PROFI mozit akar, annak nem marad más, csak a processzor, vagy egy ilyen modellt használ annak és aggat rá speckót tudó végfokokat.
Szerk.: vagy Klipsch-ezik. Az rengeteget segít, mert nekünk a nap végén hangnyomás kell, nem teljesítmény. Utóbbi csak az ára az SPL-nek..
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Dißnäëß #129631 üzenetére
van dragabban jobb processzor, az a Marantz 7706. kb 2500 euro, es az kizarolag processzor, van XLR, viszont tovabbra is csak 11 csatornas.
2.4W -> ahhoz 16As dedikalt fazis kene a konnektor (es biztositoszekreny) felol, EUban ha jol tudom max 10A ami engedelyezett emiatt (PCs tapoknal ez visszatero problema volt 10 eve, foleg USA 110V mellett).
igen, AB fut, Marantz SR6012 is meleg uresben is. relet hasznal egyebkent. nagy, nehez es meleg, szoval nem ertem, miert nem class D.
---
nezd, integraltkent ez van. ha kell atmos/dts:x, akkor jelenleg nagyon nincs is mas megoldas, mert PCs DACcal nem megoldhato. pontosabban van, de ahhoz max par eves processzor kene (HDMI2.1 hasznaltan nem nagyon lesz mert retegtermek es onnan nincs hova feljebb lepni), amik viszont 2500 euronal kezdodnek, es akkor vagy aktiv hangfalak kellenek, vagy mondjuk csatornankent meg 120 euro lesz az erosites (marmint a legolcsobban).
azt en is tudom, hogy a sajat SR6012m kb a belepo megoldas a celra. a Klipschekkel tud eleg hangerot, eleg pontosan es megoldhato a kieqzasa a szobara egy meromikrofonnal.
7 csatornaig sokkal egyszerubb a helyzet, foleg, ha a TV van HDMI MUXra befogva es a DAC kizarolag audioprocesszorkent mukodik, egyetlen HDMI bemenettel es 6-8 csatorna kimenettel.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz proci985 #129633 üzenetére
Eegen. Ez van.
Rokon kis Denonja D-s.. fel se melegszik + a szél elfújja Pár éve lôtte áruházban, 5.1 de amúgy nem rossz eskü, csak korrekciók 0.
NAD M28, pillants rá.
16A nem gond, mehet közösen a fôzôlappal, addig anyu nem fôz
[ Szerkesztve ]
-
Joe123
senior tag
válasz Dißnäëß #129632 üzenetére
Mostanában nem nézegettem ezeket, de régebben én is elcsodálkoztam, hogy a procik mennyivel drágábbak az integráltakhoz képest, azzal együtt, hogy "kevesebb" dolog van bennük. Biztos, hogy van ebben szándékos üzletpolitika, de az is benne lehet, hogy tippem szerint integráltból 2 nagyságrenddel többet adnak el. A tömeggyártás plusz a nagyobb verseny pedig vásárlói oldalról igen jó hatással szokott lenni az árra.
Hofi után szabadon, nem a proci drága, hanem az integrált olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
all6atos
tag
válasz Dißnäëß #129632 üzenetére
Jól körberajzoltad az állapotokat, problémákat. Most én is ezzel "küzdök".
Szerintem manapság a marék végfok csak sallang, a dekóderek és licenszek a lényeg, azzal kötnek oda, azon vámolnak meg.
Amíg nem lesz stabil, filléres, lehetőleg nem külsőstől jövő D-osztály, amit vaskos haszonnal lehet belerakni, addig marad ez a kényszer állapot, hogy jó megoldás, értelmes áron nem lesz. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz Joe123 #129635 üzenetére
Így-így, sztem is az integrált olcsó. Lásd spórolás itt-ott, ami fôleg nagyobb teljesítmény kivételekor megbosszulja magát.
Látva ezeket a Klipsch-eket és érzékenységüket, nem is mernék tisztes mozihoz mást választani: 3dB érzékenység-csökkenés = 2x akkora teljesítmény igény, ugyanakkora hangnyomáshoz (minden más szintén azonos, fôleg impedancia és hallgatói távolság). -6dB érzékenység = 4x akkora teljesítmény igény. Kimenô teljesítmény, ergo táp oldalon nem 2x vagy 4x -et nôsz igényben, hanem majdnem dupláját: nagyobb teljesítményû tranyók AB osztálynál többet is fûtenek. Azt is a tápból veszi ki.
Pikkpakk megszaladnak a számok, ha átlagos vagy kifejezetten érzéketlen rendszerbe teszünk ilyen vasakat, tolod neki kicsit egy élvezetes, még bôven THX spec (105dB mains/115 sub) szint alatt és jön fel a torzítás, elfogy a szufla. A Klipsch szettel ennek töredékébôl megoldja ugyanezt a hangnyomást, csak ez eléggé belimitál sokmindent: ha tetszik a Klipsch, bingo. Ha valami miatt nem és korrigálva sem, nos, nem szór a mainstream hifi- és mozis dobozok zöme ilyen érzékenység irányába, inkább.. fene se tudja.. 90-91 (nem láttam még statisztikát, csak hasra). Ami tök jó amúgy, csak nagy mozihoz hajtani kell.
[ Szerkesztve ]
-
all6atos
tag
válasz proci985 #129633 üzenetére
7 csatornaig sokkal egyszerubb a helyzet, foleg, ha a TV van HDMI MUXra befogva es a DAC kizarolag audioprocesszorkent mukodik, egyetlen HDMI bemenettel es 6-8 csatorna kimenettel.
Ez az lenne, hogy a TV dekódolja N csat. pcm-re, kiküldi hdmi-n, be a dsp-s dac-ba?
Vagy, forrás->erősítő (pcm?)->tv->dac?
Nekem egyelőre elég lenne dts-hd ma meg dolby thd. Videón is sdr-en vagyok még. Csak kérdés ki dekódolja és hogy jut el egy dsp-s dac-ba, vagy bármibe, amivel érdemi korrekciót is lehet csinálni.
HDMIs DAC-ra ezt találtam eddig, de ez sem két fillér, és kérdés mennyire jó, vagy lényegesen jobb-e (dac, analóg megvalósítás) mint egy proci.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz all6atos #129636 üzenetére
Egyetértek. DIY-osok annyiban tudnak segíteni magukon, hogy össze lehet szépen rakni egy dobozba is akár egy marék mono TPA3255-öt. Akár modulonként saját kapcs.üzemûvel, akár párban.. ezekkel garantálva egy jó THD is (nem NCore, de azért nagyon jó) és 150W sima, tudják az utolsó cseppig. Sokféle design van, nem drágák a minôségi tekercses/kondis verziók sem, ezekkel amúgy lehet segíteni a problémán. Meg kísérletnek is jó egynek Proci helyett pedig egy kisebb hm integrált, aminek kimeneteit használjuk kb. , tudja amit kell digiben, korrekció, stb. és végül tisztességes erôsítô modulok végzik a nehéz munkát.
Említett NAD M28 nagyon a skála teteje, csodás cucc, de ultra overkill sztem.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz proci985 #129641 üzenetére
A tv az összes csatornát elküldi LPCM-ben a FlexHT esetén ? És ha kevesebb fizikai hangszóróm van (pl. 5.1), azt a FlexHT oldja meg, vagy még a tv-nek kell ? Nem is jártam még ilyen menüben TV esetén, hogy channel mapping hogy nézne ki..
A 3D formátumokat dekódolja a TV, az tiszta sor. De sztem ennyi, ha a forrásban több, mint 7.1 van, tolja tovább mindet és ôutána kell kevesebb fizikai hangfalra (csatornára) szétlökni, nem ?
-
all6atos
tag
válasz proci985 #129641 üzenetére
Csoda, ha ezt így tudná, engednék. Pass through ok, de pcm (fizetik a licenszet)? Én örülnék szó se róla.
Szóval elvileg egy új, modern, felső kategóriás TV (esetleg lejátszó) a saját lejátszóját használva ki tudja küldeni a többcsatornás dekódolt hangot pcm-ként HDMI-n?
A minidsp úgy látom nem tudja a dlbc-t ...
-
all6atos
tag
válasz Dißnäëß #129640 üzenetére
DIYaudio-n tegnap láttam, hogy valaki már csinálja a moduláris vegfokot TPA-ra (pffb-vel) építve, egyedi PCB, hőcsöves hűtés asszem, minimum alkatrészek, redundás elemek redukálva, stb. De most nem találom. Egy kártya 2 csatorna, de pbtl képes. 4+1 kártyával indít, nyolcs csatorna. Meglátjuk mi sül ki belőle.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Dißnäëß #129642 üzenetére
passz, ennyire nem neztem utana, de eARCon elvileg vissza kene tudnia kuldeni a hangot.
all6atos: PCMnek ha jol tudom nincs licensze. dekodolast nem tudom mennyire oldja meg es milyen formatumokat tamogat.
szoval lehet egyebkent marad a hazimozi processzor.
-
all6atos
tag
válasz proci985 #129645 üzenetére
Úgy értettem, hogy a dts/dolby -> pcm dekódoláshoz kell a licensz, nem a pcm kiküldéshez. Valamennyit tudnia kell, hogy szóljon a TV magában is, de nem fednek le általában mindent, csak a mimimumot.
PC jó kérdés, lehet ott többnyire visszafejtett megoldások vannak, abból ami licensz köteles.
Arc/eARC az szerintem dedikált csatorna (majd meg kell néznem a spec-et), és ott még tömörítve megy ki/vissza a hang.
-
senior tag
válasz Dißnäëß #129640 üzenetére
Kb. ezt tudja a nubert wireless rendszer, amit linkeltem. Aktív hangsugárzók (aktív váltással, mint a studio monitorok), nincs kábel, minden végpontot digitálisan hajt meg. Mivel minden végpont autonóm, a tápok nem egy helyre vannak bezsúfolva, mozgatni is könnyebb, illetve nem egy 220V aljzatot terhel. Van app, sub illesztés, PEQ, kalibráció (saját, nem Dirac). Természetesen lehet vegyíteni meglévő (passzív) analóg rendszerekkel is, akár csak hangsugárzókkal, vagy amp + hangfal rendszerekkel.
LeírásMultichannelhez (2.1 fölött) kell dekóder is, ami tipikusan a nuXinema PreAV (esetleg a flagship "soundbar" nuPro XS-8500).
Az is szimpi benne, hogy lépésenként is ki lehet építeni, először 2.0, majd 2.1, utána különféle multichannel / multiroom setupok.
-
turho
addikt
Megjelent a Wiim Home-ban a 2x10 sávos L+R PEQ lehetőség. Milyen elven méri azt ki jól az ember, kis szobában, közeli hallgatásnál? Mert az androidos beépítettRC szerintem még enélkül sem volt stabil, a mobil mikrofonjával 2x nem adott hasonló eredményt. Tudtommal a saját mérési procedúrája nem lett módosítva külön L és R mérésekre. (Csak a PEQ).
Umik-1 alternatívátok van olcsóbban ami jó, vagy kajtassak egy használtat, mert azalatt nem megbízható a kalibráció?
Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, ebike
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest