-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz turho #130500 üzenetére
Így van. Ezért nem default-olok a jövőben a hasáb alakú klasszik hangszóródobozra, hanem utanként külön doboz. Ami lehet tetszőleges forma.
A magasat így lehet úgy is bentebb tolni (csévéket nézve, mondjuk legyen dóm), hogy ugyan alatta ott egy közép, ami előrébb jön ki a dobozával, de sokat nem zavar be a magas nyalábjába:
- ha dóm, az alatta lévő "belógó" közép doboza korlátozza a padlóra menő hangokat, jó esetben csillapító anyaggal van bevonva és nem veri akkor másfele sem nagyon..
- ha tölcsér, annak a torkolata (hossztól függ nyilván) akár elé is jöhet a középnek, a közép doboza nem takarja ki egyáltalán. Ideális esetben ő sem a közepet
- ha mondjuk valami waveguide-os a magas, vagy kistölcsér, esetleg AMT/ribbon, amiknek a faceplate-je szokott valamilyen mértékben ilyesmi karakterisztikát adni neki, valszeg ezek bele sem szórnak az alattuk kicsit előrébb lévő közép dobozába, mert a vertikális iránykarakterisztikájuk erős, azaz a nyaláb vízszintesen szűkebb, mint egy dómé, függőlegesen viszont sokkal szűkebb (AMT, ribbon), mint egy dómé.
A középtől messze kerülés az előre néző tengelyen max hangnyomás szempontból kavar be, ha nagyon hátra van tolva, de ekkor már nem centikről beszélgetünk.
Az akusztikai középpontok a keresztezési tartomány (egy részében) λ/2-n belül tartása még ettől ajánlatos (nem kötelező), szóval lehet (és jó), ha a magas közepét a hallgató felől nézve továbbra is közel tartjuk a közép közepéhez - amennyiben megoldható. Ettől még lehet eltolva hátrébb-előrébb.
Én azt látom, mindenképp kell valamiben kompromisszumot kötni, törekedni kell a legkedvezőbbre, azaz él a "legkisebb rossz" elve.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz python1 #130504 üzenetére
Ha jól értelek, akkor: igen. Csak ott meg megint az ujjadba harapsz, mert a woofer rész modulálja a magasat -> megnövekedett IMD.
Mindig harapsz egy ujjat
Amúgy mély süllyesztése csak esztétika, de gyakran még a középé is. A magasé már nem csak. Persze minden frekifüggő. Ha nagyon felengedjük a közepet, mert megtehető vele, azt is érdemes süllyeszteni.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
FJC
aktív tag
válasz python1 #130502 üzenetére
Az időzítési hiba csak a kereszteződési frekin és a közelében számít.
A szokásos 2,5 kHz esetén ez 13,6 cm hullámhoszt jelent. Tehát ennyire kellene összehozni a membrán távolságokat optimális esetben, ha kevesebb / nagyobb akkor lesznek fázis különbségek. Az időzítésben ez kb. max. 0,3 ms különbség."A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
denesdr
addikt
Fázisváltozás már akkor is lesz, ha pl csak 1 centivel tolod el az egyik hangszóró akusztikai síkját, ami így már eredményezhet frekiátviteli elváltozásokat. Ha teljes fázisegyezés van a váltási pontban 2,5 kHz-en és 6,8 centivel tolod el az egyik hangszóró időzítését (vagy épp megfordítod a polaritását), akkor pl teljes kioltás keletkezik a váltási pontban a fázisviszonyok miatt.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
Ja oké, de ez nem azt jelenti, hogy 13,6 centire kell összehozni a membrántávolságokat, főleg ha DSP-s a váltás.
Meg pl egy 12dB/oktáv Linkwitz-Riley váltás elég érzékeny az időzítésre (mert lankás a váltási görbe és széles a spektrális átfedés, miközben a hangszóroknak minél inkább fázisban illik lenniük, nemcsak a váltási ponton és közvetlen környékén), így akár 1-2 centi (vagy ennek megfelelő időzítés) is erősen számíthat.[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz Dißnäëß #130499 üzenetére
Az akusztikai "sík" és a hangszóró fizikai "síkja" két külön dolog, egyébként nekem kicsit úgy tűnik, mintha néhányan gondolatban a nagy kónuszos membránokét a porvédő sapkájuk környékére pozicionálnák. No mindegy, talán én látok rosszul
Egy dinamikus mélyközép vagy középsugárzó akusztikus frekvencia-fázismenete önmagában véve is elkeserítően cikcakkos, és aki már látott ilyen mérést, képben lehet, mennyire frekvenciafüggő az akusztikai síkjuk. Olyannyira, hogy lineárfázisú többutasról beszélni nettó mókusvakítás. Optimalizálni is csak addig érdemes, amíg nem rontunk le vele más, fontosabb jellemzőket. Megjegyezném, hogy miután a keresztezési freki(k) környékén legalább kettő hangforrás szól, eredő fázisátvitel adódik, ami ráadásul irányfüggő is.
(A téma kapcsán szóba került a hangdobozok hátradöntése is, bár ott a hangkarakter alakulását elsősorban a visszavert hangok arányainak megváltozása és az iránykarakterisztika okozza.)
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz python1 #130516 üzenetére
Kèplèkeny mèg a dolog, mert annyira ramaty az akusztikám, hogy egyszerűen, semmi nem akar jól szólni.
Eddig a vászon mögötti falra tolva volt a legjobb a hang THX fal, aztán kikerültek a hangsugárzók ès 200ms- ot ugrott a lecsengèsi időm , 400ms- ről 600ms- re 400- 10kHz- ig bezárólag.
Úgyhogy, ki kell találnom a konstrukciót, hogy hogy fèrek bele az előtètfalba, trükkel kell èlnem, 35-40°- osra kell kèszítenem az előlapot, viszont erre van kèsz tervem.
így megúszo. A beforgatás miatt elveszett teret.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Nálam mindig is a lengőcséve volt a mérvadó, nem a membrán, sem a sapkája, sem a torkolata, vagy akármije. Értelemszerűen ahol nincs cséve, ott a motor.. a piezo elem, a planár tényleges hangkeltő része, a ribbon szalag stb.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz turho #130522 üzenetére
Meg kell mérni, hol a legkedvezőbb, de én így tanultam. Persze, a világ fejlődik mindig Néhol nagyot, néhol picit, vagy semmit sem (ergo, régi tételek állnak).
python1: áhh, én még mindig a lakást nyögöm, de közeleg 2025, ott lesz a beindulás végre. Viszont öröm a várakozás ürömében, hogy rengeteg jónak tartott megoldás közül választhatok, kicsit jobban tudom tanulmányozni őket ilyen-olyan fórumokon, mintsem beleugrani valamibe és vagy jó, vagy nem. Nyilván tökéletes megoldás nincs, de több időm van így csökkenteni - valamennyire... - a "nemleszjó" esélyét. Használom ezt az időszakot okosodásra, mindegyik scenario-ban őrült sok paraméter játszik egymással ill. egymás ellen, próbálom súlyozni őket, hogy végül eldőljek egy irányba.
Példa: aktív szatellitek. Ha elromlik egy D osztály, Isten se javítja (legalábbis én DIY-ban tuti nem). Gar, forgalmazó, satöbbi kérdése ilyenkor felmerül. Ha meg passzívkodok körbe végig, egy komolyabb hm vassal, jobban teszem, ha érzékeny motyót nézek, ne egye meg a tápját reggelire a teljes szett egy értelmes hangerőnél. És akkor ott a PC-s vonal még, külső 8ch DAC, stb. Mindnél van előny, hátrány, ezeket felteszed a térképre és egy őrült puzzle lesz
Morfondírozok rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
Simán kijelentem, hogy sok sztereó rendszert hallottam már, szerintem 40milla lehetett a csúcs, meg vagy 20 rendszert, de mind fárasztó volt számomra, viszont 3- olyan moziban jártam, ahol ki volt maxolva a mozi, de kivètel nèlkül, simán 3- órát úgy tudtam hallgatózni, hogy fáradságnak jelei nem mutatkoztak.
Zenei reprodukciójuk is kimagaslóan jók voltak, tehát az akusztikai kezelèsek, DSP, dinamika mind referencia volt a számomra.
Èn már a szokványos sztereó rendszerben nem is tudok gondolkodni, aki hall egy ilyen szobát, nehèz túllendülni felette. -
python1
veterán
válasz Dißnäëß #130526 üzenetére
Vagy inkább túl sokat
Komolyan írtam amit írtam.
Tudni kell, hogy ezekben a mozikban referencia èrtèkű volt az akusztikai kezelèsek, de maga a rendszer, hangsugárzók sem a szokványos hifis megoldások voltak.
Vittek tőlem el egy komoly erösítőt, a tulaja hallotta nálam a mozis cuccon a zenèt, meg is jegyezte, hogy eddig ő mit hallgatott?
Mostanában nem jártam máshol zenèt hallgatni, lehet már javultak a körülmènyek annyit, hogy talán már lenne olyan rendszer, ami tetszene is.
Egyszerűen, nagyon magasan van nálam a lèc.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz Dißnäëß #130530 üzenetére
At utóbbi 5- èvben számos helyen voltam hallgatózni, otthoni körülmènyek között, nagyjából kialakult bennem, hogy mi a jó irány.
Amiket eddig hallottam, vagyis van bejárásom, ill kèszítettem egy rakás ref dobozt, azok mind megvannak doksuban, csak meg kell èpíteni valamelyiket.
A technika meg adott már.[ Szerkesztve ]
-
Blackhole13
senior tag
Sziasztok!
Nem biztos, hogy szeretnénk fejest ugrani a hangfalas zenehallgatás világába, így egyelőre csak tapogatózom.
Van egy Edifier R1280DB hangfalam, amit minden téren kevésnek érzek. Arra jó, hogy valami dünnyögjön a háttérben.
Kérdés, tegyük fel 100e Ft-ig (használtan), kapható-e olyan alternatíva, ami értelmes előrelépést jelentene. Nincs erősítőm, bkercso féle kisdac-ot tudok a láncba rakni.
Sejtem a választ, így ki is egészíteném azzal, hogy mi a belépő küszöb, amennyi alá nem érdemes menni.
24 nm-es szoba, kb 4 m lenne a hangfalak és a kanapé között, neutrális hangzást preferálom. -
fehér_ember
addikt
válasz Blackhole13 #130532 üzenetére
-
Blackhole13
senior tag
válasz fehér_ember #130533 üzenetére
Köszi.
Gondoltam ajánlotok valami asztalra helyezhető aranyos kis ládát, ezekkel a monstrumokkal újra kell gondolnom a nappalit . -
vadkörte
addikt
-
Joe123
senior tag
válasz Blackhole13 #130534 üzenetére
Nem ismerem a DAC-od, ha van rajta szabályozható kimenet, akkor esetleg egy pár használt aktív stúdió monitor, 100-ba beleférhet egy pár JBL LSR mondjuk.
-
-
fehér_ember
addikt
válasz Blackhole13 #130534 üzenetére
Kis pénzzel 2 utas polcsugárzókkal kezdtem és néhány próbálkozás után úgy ítéltem meg hogy ezek nem fogják azt a mélytartományt hozni amire nekem szükségem lenne, hiába tettem eléjük akár combosabb erősítőket.
Ennek ellenére volt hogy később is be-be próbáltam még 2 utas polcsugárzót de véleményem továbbra sem változik. Amúgy olcsón pl. ilyen nem rossz választás az általános hangzását tekintve.
Visszatérve a kezdetekre, ami először jobbnak bizonyult számomra az olcsók közt az egy 3 utas Grundig Box 5700-as volt. Amit egy külföldön tevékenykedő magyar zenész ajánlott itt a fórumon részemre. Ő mondta ( [MFLEX SOUNDS ) hogy annyira kis keretből vadásszak egy Grundig Box 5500, 5600 vagy 5700-ast. És igaza lett.
Később már 2-nél több utas álló dobozokra váltottam. Sajnos ezek sem mindig garanciák a megfelelő mélytartományra (pl tannoy 636-om is nulla volt ilyen szempontból).
De azért itt már akadtak olyanok amiknek mélyeivel már elégedett voltam (pl. ~heco superior forte, dynaudio audience 72, ~proac response 1.5, t+a tmr 160 mk2).
Mivel a keretedbe már egy olyan álló doboz is belefért amit jónak gondolok az áráért, ezért ajánlottam neked 2 utas polcsugárzó szívások helyett.
Persze csak a saját utam alapján.
Lehet másnak más számít és boldogan elvan a 2 utas polcsugárzóival. Én magamról ezt nem nagyon tudtam soha elmondani.
Amúgy mindezek ellenére nekem is van 2 utas polcsugárzóm (proac tablette 50). Méretéhez képest elmegy, surround-nak tartom és mert könnyű hordozni + az is igaz, hogy egy ilyen persze kevésbé szomszéd vagy család zavaró.[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz fehér_ember #130539 üzenetére
Annyi kimaradt hogy persze nem ilyen egyszerű a történet, akusztika és szoba méret is számít, többek közt. Illetve arra is figyelnék ma már, hogy lehetőleg ne zárt doboz legyen.
Amit ~ vonallal jelöltem: Az álló kis Proac pl. kevés volt számomra 20m²-en de 11,5-en meg már döngött. A Heco meg zárt lévén gyors feszes mélyeket tudott és elegendő mennyiségben is, viszont semmi másmilyet. Szóval hosszan együttélve agyamra ment (egyébként számomra hasonló a d osztály erősítő mélye is ). A Hecom amúgy módosítva lett de a mélyekhez nem lett nyúlva.
U.I.: később már nem tudtam fotókat csatolni az előzőhöz, de itt van pár azok közül:
[kép1]; [kép2]; [kép3]; [kép4][ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz fehér_ember #130540 üzenetére
Jelenleg kis helyen, kis álló dobozok:
-
Blackhole13
senior tag
válasz fehér_ember #130539 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ és a többieknek is, így már el tudok indulni valamerre.
-
Blackhole13
senior tag
válasz Blackhole13 #130542 üzenetére
Időközben találtam a háztartásban egy épített erősítőt. STK4131 II IC van rajta.
Az r1280db-t elviszi, de gondolom kevés lenne bármi komolyabbhoz.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Blackhole13 #130543 üzenetére
Az R1280DB aktív hangfal (ráadásul digitális), nem kell hozzá erősítő.
-
smiti
veterán
Sziasztok!
1. Milyen készülékekkel rendelkezel, mit szeretnél hozzá, mit szeretnél lecserélni?
- Marantz CD 6000 OSE, Infinity SM 85
2. Milyen zenei műfajokat hallgatsz?
-Mindenevők vagyunk, én leginkább Jazz - soul, az aszony Rock, metal
3. Milyen eredményt vársz, milyen hangzást szeretsz?
-Valami dögös, falrengető ha kell de ne vesszenek el az én zenéimből sem a részletek.
4. Mekkora, milyen elrendezésű és berendezésű helyiségben használod?
- ~ 20nm, téglalap alakú és a hosszabbik oldalon van az állvány, kb. középen. Van benne bútorzat és egy nagy sarokülő és vastagszálú szőnyeg.
5. Mekkora a rendelkezésre álló pénzösszeg?
~ 100k
6. Újat szeretnél vagy lehet használt eszköz is?
-Használt
Amiket kiszemeltem:Cambridge Audio Azur 650A
Marantz PM 7200
Pioneer A-616
-
fererencz89
őstag
A szép időre való tekintettel: [link]
Nem szotkam hibázni.
-
wrathchild
tag
sziasztok! Szeretnék venni egy WIIM Ultrát, de a leírásában látom hogy nem Airplay2 kompatibilis. A családban viszont jelenleg az Apple Music népszerű . Az egyik megbízható magyar forgalmazó azt az infót adta, hogy az Apple csak jjanuártól engedélyezi ezt a WIIM számára, így jelenleg úgy jelent meg a készülék, hogy még nem Airplay2 kompatibilis, de elvileg január 1-től az lesz.
Kérdésem: minden elképzelhető szerintetek?
Tehát utólag szoftveresen csak egy frissítéssel lehet akár A2 kompatibilis az Ultra? Vagy ennek lenne hardveres feltétele is? amiről persze nem tudom hogy be van-e már építve.
illetve esetleg valakinek van emléke arról, hogy a korábbi termékeik a WIIM Pro és a Pro Plus esetleg már megjelenéskor Airplay2 kompatibilis volt, vagy ezek is utólag kapták meg egy frissítéssel?
Köszönöm előre is! Üdv! -
turho
addikt
válasz wrathchild #130549 üzenetére
A Wiim fórumon tag vagyok, olvasgatok. Mikor levették a ProPlus-okról a Airplayt, utána egyéni kérésekre küldtek ki a tulajoknak olyan firmware-t, ami "visszavarázsolta". Eredetileg tudták, csak pont valami jogvita miatt került ki.
Szóval nem lehetetlen, hogy a jövőben megoldja a cég.
De érdemes lehet olvasgatni a Wiim fórumon.Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, ebike
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- BONTATLAN SAMSUNG ZFlip6 világoskék 512GB/12GB, HIVATALOS 3 ÉV GAROS, ÜZLETBŐL,
- Dell Latitude 5289 2in1, 12,5"FHD Érintőkijelző, I5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10, Számla,
- Apple Watch S10 ESIM 46mm Jet Black ML
- ROG Zephyrus G14 GA401QM 14" QHD IPS Ryzen 9 5900HS RTX 3060 16GB 512GB magyar vbill gar
- SAPPHIRE NITRO+ RX 5700 XT 8G GDDR6
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest