- Samsung LCD és LED TV-k
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Notebook hibák
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
turho
addikt
válasz vadkörte #129849 üzenetére
Én pl. ezt nézegettem a múltkoriban, de állítólag elég zajos (mondjuk ez relatív). Mivel még nem hallottam, így nem is mondok véleményt.
[link]
Amúgy az építési minősége jobb az elektronikáiknak, mint a full noném Alis cuccoknak...Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, ebike
-
FJC
aktív tag
Eddig még nem ajánlottam zenét....
Egy nagyon kellemes és jó minőségű album:
[link]"A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
benfolds
őstag
sziasztok, egy amatőr kérdés: vettem egy kocsit, amiben elég jó a hifi. a mélyládát ki kellett vennem a csomagtartóból, különben nem fértem hozzá az alatta lévő szerszámokhoz. ki kellett csavarozni a kábeleket, akkor láttam, hogy csúnyán össze van gyűrve a sodrott kábel, nem fogta a csavar túl nagy felületen. szabad forrasztást tennem a végére? nem befolyásol semmit? vagy más megoldás jobb lenne?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz benfolds #129855 üzenetére
Autóban sosem forrasztunk semmit. Túl gyakran terem kábelek körül olyan hőmérséklet, hogy leolvad. Sodord újra simán, ha meg hiányoznak szálak végei vagy hasonló, blankolj kicsit többet.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz adzam #129858 üzenetére
150 fokon már olvadnak a rosszabb ónkeverékek, a motortérben rendszeresen felmerül ez a hőmérséklet, a réz pedig nagyon jó vezető. Aztán ott van az is, hogy a 40 amper autóhifiben simán repülhet, nem is túl nagy szám. Ezért használunk XLPE kábeleket autók hangjához. És ez csak a hő maga, a rezgésekről, különböző anyagok különböző hőtágulásáról nem beszéltünk.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
adzam
lelkes újonc
válasz VoidXs #129859 üzenetére
Mielőtt egy tisztességesen elkészített forrasztás leolvadna, előtte a kábel szigetelése már rég leolvadt, még a teflon is. Számtalan elektronika van a motortérben, sokszor magára a motorra szerelve, de a kipufogódobtól néhány centiméterre lévő sem szokott elolvadni. (Mielőtt rákérdeznél: Hőmérők, NOx szenzorok, NH3 szenzorok elektronikája sokszor van akár a dobra felszerelve.)
-
fererencz89
őstag
Hogyan kell ezt az IMD dolgot nézni?
Valami alapértelmezett dolgot futtattam. Közlekedés zaja is benne van, már bulizósabb hangerőállás, kb 0,5m-ről ezt kapom:
Nem szotkam hibázni.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz adzam #129860 üzenetére
Ez a kommented nem volt túl SAE J1128 vagy ISO 6722 compliant. Ismételten nem csak a hő tesz kárt a forrasztásnak, de az is ki tudja nyírni. Az autók évekig rázódnak és hőciklusoznak, PCB-n kívül szigorúan semmire nem forrasztunk, azokat is jól disszipáló fémházban tartjuk, az anyagválaszték limitált. Szerencsés esetben egy ilyen dolog 5 perc alatt kiderül, szerencsétlen esetben 10 év múlva nem tudja a tűzoltó sem, mi volt a baj.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
-
kenwood
veterán
Hangfalkabelek hogyan mukodnek ? Tul vannak biztositva?
Vagy mi az oka annak, hogyha par szal ugrik blankolas kozben , akkor is ugyanugy szol ?Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #129861 üzenetére
Most nem tudok mérni, de mintha nálam nem így nézett volna ki az IMD grafikon (ha volt egyáltalán) vagy nem jól emlékszek.
Egyébként érdemes olyan frekvenciákat választani, amit egy hangszóró sugároz le, mert pl a méréseden a 60Hz+7kHz -hez egy szélessávú hangszóróra vagy fejhallgatóra lenne szükség. Teszem azt egy tipikus 2 utas hangsugárzó mélyközepének a tartománya mondjuk 50Hz-2kHz között van, akkor ebből a tartományból érdemes a tesztfrekvenciákat megválasztani. Feltéve persze ha a mélyközép produkciójára vagyunk kíváncsiak.
Ha olyan frekvenciákat választunk, amiket több hangszóró sugároz le, akkor nyilván kevesebb lesz az IMD, pl mert a mélyközép kilengése nem modulálja a magassugárzó tartományába eső hangokat, illetve ott a mélyközép maga már alig szól. De ha a magasabb hangokat is a mélyközépnek kellene lesugároznia, akkor nyilván sokkal nagyobb mértékű lenne a moduláció.Habár én sem csináltam még sok IMD mérést eddig, de amikor csináltam, akkor egyértelmű volt a helyzet, a szubjektíven kellemetlenebbnek ható hangszóró produkálta a magasabb IMD érékeket (igazából azért mértem IMD-t, mert a harmónikus torzítás nem akarta igazolni a szubjektív megítélést). A harmónikus torzításuk viszont elég hasonló volt, legalábbis a THD, mert külön-külön ha az egyes harmónikusokat nézve a magasabb IMD-t produkáló hangszóró magasabb rendű harmónikusai is magasabbak voltak, illetve kaotikusabban oszlottak el a spektrumban. De ugye ha csak a THD-t nézzük (különböző rendú harmónikusokra való lebontás nélkül), akkor általában a második vagy a harmadik harmónikus adja a görbét, ezek a legártalmatlanabbak a harmónikusok közül is (mert közel vannak az alaphangoz), hiába a legmagasabb a szintjük általában.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz benfolds #129855 üzenetére
Hangfalkábelt amúgy sem jó forrasztani, mert rezeg és így a forrasztás fölött törik a réz pár év után.
A keresztmetszetét nem az üzembiztonságra méretezzük, hanem a nagyobbal jobb a damping-faktor, mert kisebb a kábelellenállás a hangszóró ellenállásához képest.
Ha tiszta csatlakozóval leszorítod (összesodorva, hogy ne törjenek a szálak), esetleg pár nap múlva ráhúzod a csavarokat, annak jónak kell lennie hosszú távon is
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
proci985
MODERÁTOR
-
VoidXs
Topikgazda
válasz kenwood #129866 üzenetére
A hangfalkábel úgy működik, hogy van egy jó vastag közege, ahol az elektronok valamilyen mennyiségben átférnek, ez a vezetőképesség (ellenállás reciproka). Na ha ennek a századát veszed el, akkor az ellenállás is kb a századával nő, ami eleve közel nulla a hangszóróhoz képest, ahol a legtöbb töltés elakad, így a kábelkalkulátor szerint ha az egész kábelből kihúznál egy szálat végig, akkor nem lenne század decibelben mérhető változás sem.
-
kenwood
veterán
válasz VoidXs #129877 üzenetére
Koszi. Elegge mashogy mukodik,mint az utp.Azt valamennyire ertem. Ennek alaposabban utana kell neznem. Igazabol az se tiszta, mi az ellenallas ebben a kontextusban
[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
VoidXs
Topikgazda
válasz kenwood #129878 üzenetére
Az UTP még egyszerűbb, mert ott csak egy szint alatt vagy felett kell lennie a feszültségnek, a kábel összes többi tulajdonságát el lehet felejteni. Arról itt olvashatsz.
Az elektromosság alapjairól, ha az ellenállás és társai érdekelnek, az Engineering Mindset csatornán találsz jó videókat, igaz, angol nyelven.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz VoidXs #129879 üzenetére
Ez amúgy zseniálisan jó szvsz, át kéne tolni angolra is és mehetne Wikipedia-ra. Pláne ez a minden frissítésnél máshova esô 5% hibázás Háh, mekkora kreatív. Klassz és hiánypótló írás.
Belinkelném összefoglalóba is ide.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #129873 üzenetére
Custom frekvenciákat választottam, hogy az adott hangszóró tervezett sávjába beférjen. Talán 40Hz és 300Hz volt ha jól emlékszem, mást nem próbáltam.
Egyébként arra voltam kíváncsi, hogy a szubjektíven eléggé különböző produkciók közül melyik áll közelebb a forráshoz, magyarán melyik az objektíven hifibb. Szerintem ez ki is derült.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz denesdr #129881 üzenetére
Azt èn kizárólag hallás útján szoktam ellenőrizni, mèrèsből a hangszóró mechanikai tulajdonságait ha dobozzal együtt, akkor meg a doboz tulajdonságait.
Èpítettem több 100 dobozt, az elejèn születtek èrdekes konstrukciók, volt olyan, hogy egy kilazult csavar miatt, szívtam vagy 2- napot mire rájöttem hol a bibi, de olyan is volt, hogy maga a hangszóró kosara vitt bele èrdekessègeket.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz python1 #129882 üzenetére
Kizárólag hallás alapján ítélni azért lehet félrevezető, mert a saját ízlésünk, prekoncepciónk eléggé bele tud szólni az eredménybe. Persze ha ez utóbbiak kiszolgálására keresünk hifi-t vagy valakinek elég nagy tapasztalata van a mért és halott dolgok közti összefüggésekben, akkor elég lehet a meghallgatás.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz denesdr #129883 üzenetére
Igen, erre gondoltam.
Kicsit visszatèrve a PA világhoz, való igaz, hogy vannak pocsèk PA dobozok, gyenge driverekkel, de jobb hangszórókkal èpítkezve, jól megèpített doboz, gondolok itt arra, hogy nem szegelve, csavarozgatva, normális merevítès tehát igènyes doboz kivitelezèsek, könnyen megugorható bármilyen hifi doboz, hangja.
Volt felkèrèsem 2 mozihoz, hogy át kellene èpíteni a meglèvő dobozokból a hangszórókat, valami normálisabb dobozokba, hátha, a visszajelzèsek teljesen jól voltak, nagyon sokat javult a hangjuk.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz python1 #129884 üzenetére
Egy jó nevű PA hangszórógyártó 300 Euro-s árcédulájú mélyközép hangszóróját elég jónak gondolnád? Én elég jónak gondoltam/képzeltem mindaddig, amíg meg nem hallgattam és mértem. Sőt, még a meghallgatás sem hozott egyértelmű eredményt, mert bizonyos prekoncepciónak/zenéknek megfelelt volna, aztán másfajta felvételeknél jöttek a furcsaságok.
Ne felejtsük el, itt most nem házimoziról van szó, hanem 2 csatornás hifi zenehallgatásról, amire a topik címe is utal.
Aztán persze sokmindenkiek tetszhet is ez a hangszóró, ahogy olvasni is lehet róla, lehet épp amiatt, ahogy torzít.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #129885 üzenetére
Annyira nyilvánvaló volt a különbség és a tendencia, hogy nem láttam értelmét tovább boncolni a dolgot. Amíg nem mértem IMD-t az zavart a hangszórók összehasonlításában, hogy a durva szubjektív különbség ellenére nem tudtam egyértelmű különbségeket mérni.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az IMD a kizárólagos, mindenek felett álló torzítási fajta, de mai tipikus hangszóróknál valószínűleg elég nagy szerepet játszik. -
-
kenwood
veterán
Koszi, ez eleg jo leiras. Mondjuk ha mar halozathoz hasonlitjuk, akkor a hang UDP, mig a weblap TCP, igy azt a peldat nem tartottam annyira szerencsesnek.
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
python1
veterán
válasz denesdr #129890 üzenetére
Ezek a dobozok, azóta már le lettek vèdve, studiókba is alkalmazzák, igen borsos áron.
Nekem meggyőző volt minden hangszóró mèrve, gondolom a Genelec márka mond valamit, azokat a drivereket kapták meg, speckó 3D nyomtatással kèszült wavegude tölcsèrekkel.
Ok nyílván ez nem a szokványos PA, de èn sem a szokványos PA- t èpítgetem otthonra, persze azikra a driverekre èpítkezve.
Amióta hallottam ezeket, etalon lettek a számomra.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz python1 #129892 üzenetére
Valószínűleg tényleg jó (értsd: az adott célra megfelelő) driverek lettek hozzá használva (nem tudom, csak tippelek), én belenyúltam a (számomra) gyengébbekbe többször is, habár az árcédulájuk ezt nem feltétlenül indokolta volna.
A 'probléma' az általad említett hangsugárzóval, hogy a hozzá használt hangszórók típusai titkosítottak.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz python1 #129896 üzenetére
Onnan (meg máshonnan sem) sajnos nem lehet megtudni többet a hangszóróiról. Annyi látszik, hogy a mély- és a középhangszóró PHL gyártmány, a tölcsér Limmerhorns 630, a meghajtás pedig 3 utas Hypex Fusionamp (a váltást beállítani szinte gyerekjáték). A kompressziós magasból viszont nem látszik semmi, szóval se gyártmányt, se típust nem tudunk.
Na jó, nem boncolgatni akarom, aki ilyet akar, annak meg kell vennie a készítőtől a licenszet hozzá.[ Szerkesztve ]
-
lapalapa
senior tag
Minden ilyen írás kizárólag informatikai szempontból bizonygatja hogy nincs probléma a da konverzióval.
Ja, úgy tényleg nincs.
Arról, hogy mitől lesz jó a hang, viszont nincs szó.
Lehet hogy a da konverzió nem informatikai probléma?Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
python1
veterán
válasz denesdr #129897 üzenetére
ANnyit már tudok, hogy selyem dóm drivert kell szereznem, már több ilyen jellegű dobozt kèszítettem, a titán meg műanyagot hanyagolták.
Már azon is gondolkodtam, hogy vannak speckó hifi magasra szerelhető tölcsèrek, azt kellene meglèpnem már vègre, arra van is tippem, de lehet te is említetted már.
1 biztos, az, hogy semmi sem biztos![ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz lapalapa #129898 üzenetére
Először is tisztázni kell, hogy ki, mit ért jó hang alatt. Igen, a DA (vagy AD) konverzió egyik fele talán kevésbé informatikai dolog.
A nem informatikai rész ellenőrzésére (bár ez nyilván az informatikai részt is magában foglalja) viszont léteznek akusztikai mérések. A hang szempontjából valójában csak az akusztikai eredmény fontos.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest