- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Amazon Fire TV stick/box
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen notebookot vegyek?
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
Topikgazda
válasz kenwood #129891 üzenetére
A változás mértéke a lényeg. Egyetlen bithiba is gyilkos a hangra nézve, sőt, a hangszóródra nézve is, mint az ábra is mutatja. Ha előfordulna, azt azonnal hallanád.
lapalapa: Ez villamosmérnöki szempont, a hardver működését írja le. Túlmintavételezést és komparálást nem szoftveresen csinálunk, és az új tápfeszt sem onnan adjuk alá. Hardveres szinten olvashatod, hogy miért nem történhet a hanggal semmi még 3 dB-es SNR-en sem egy digitális kábelen.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
lapalapa
senior tag
válasz VoidXs #129901 üzenetére
"miért nem történhet a hanggal semmi"
Hát azzal biztos nem történik semmi, viszont az elektronokkal amik mennek a kábelen, na azokkal ezer dolog történik, azon kívül, hogy logikailag nullának és egynek értelmezzük őket tömegében a végén.
És az esetek "döntő" többségében ugyanezek az elektronok mennek át a dac-on, sőt még a lengő tekercsen is, a legtöbb hatással együtt amit menet közben összeszednek..[ Szerkesztve ]
Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
denesdr
addikt
válasz lapalapa #129902 üzenetére
Igen és tulajdonképpen belátható, hogy színtiszta logika csak logikai szinten létezik mert a megvalósulás a fizikai valósághoz van kötve, ami viszont gyakran zajos és torzít... Azaz egyszer mindenképp vissza kell alakítani a logikai adathalmazt, hogy hallható/füllel felfogható formába kerüljön, így viszont már hozzáadódhat sokféle zavar.
Viszont akkor kérnénk némi mérési eredményt, hogy egy jónak mondott digit kábel hatása miben nyilvánul meg egy állítólagosan gengébbhez (de a specnek megelelő) képest azon kívül, hogy "szerintem jobban szól".[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
És az esetek "döntő" többségében ugyanezek az elektronok mennek át a dac-on, sőt még a lengő tekercsen is, a legtöbb hatással együtt amit menet közben összeszednek..
nem, nem ugyanazok.kulonbozo komponensek vannak, szep is lenne, ha a szomszed utcaban a legkalapacs bezavarna a halozati betapon keresztul
levalasztasrol hallottal, ugye.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
VoidXs
Topikgazda
Nézd meg, hogy a komparátor kimenetére honnan áramlanak a töltések. Szépen visszavándorolnak a forrásba, ugye áram-kör, a DAC pedig szépen a saját tápjából, pontosabban az utána található szűrő tiszta jeléből táplálkozik. Ha úgy működne egy digitális hálózat, ahogy mondod, az internet nemhogy a szomszéd városba nem jutna el, de a lakásodból ki sem.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
bkercso
nagyúr
-
FJC
aktív tag
Egy kis olvasnivaló a témában:
[link]"A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
csakdzsó
tag
Sziasztok.
Nem értek hozzá,ezért valaki segítsen.
Szeretnék egy komoly alaplapot venni.A rajta lévő integrált hangchip mennyire fontos?
Úgy tudom csak az analóg kimenetekre küld jelet.
Ha valaki az optikai vagy HDMI kimeneteket használja,az digitális.Én ezeket akarom.
Vagyis a digitális részt nem érinti az integrált hang?köztudottan ugyebár a nácik árja atlantisziak, tehát valójában magyarok is nyilván és persze gyíkok is... Mé? Nem tuttad? :D
-
turho
addikt
Szoktatok valami módszerrel a láncon abszolút fázist mérni, nézni? Teszttrack vagy bármi?
(Tehát egymáshoz képest fázishelyes hangfalpár, de abszolút értékben meg ki tudja).
Ez most merült fel bennem, pont valamelyik Fosi tpa végfok tesztjét olvasva. Xlr bemenetről abszolútban is helyes, rca-ban viszont invertál.
Amúgy érdekes témakör, meghallani-e az abszolút fázist, illetve miért, mit okoz.Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, ebike
-
bkercso
nagyúr
válasz turho #129912 üzenetére
A fázis csak valamihez képest értelmezhető. Az "abszolút fázis" nem jelent semmit.
FJC:
Nem az a fontos, hogy mi történik a vezetékben, hanem hogy milyen folyamatok játszódnak le a vezeték körüli térben. Itt épül fel a mágneses és az elektromos tér, ami szabadon tud áramlani a térben
Ez maga a tévhit. Erre írtam a fentit, hogy a kettő elválaszthatatlan. Ha a vezetéket rosszul húzom a NYÁK-on vagy a kábelben, ugyan úgy megtörik a hullámimpedanciája, mintha a szigetelő anyaga változott volna meg. Vagyis a tér változásai és a töltésmozgás együttesen értelmezhetők csak, nem választható szét az ok és az okozat, mert nincs időbeli szeparáció köztük.
Másik példa: ha a vezetéknek ellenállása van, a Poynting-vektor kissé befelé mutat a vezetékbe. Az, hogy a vezeték a tölrésmozgás miatt melegszik-e, vagy azért, mert a térbeli energiaáramlás kissé belehatol, csak interpretáció kérdése: nem dönthető el, hogy az egyik helyesebb megfogalmazás-e, mint a másik.[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
turho
addikt
válasz bkercso #129913 üzenetére
Egy megfelelő impulzus hatására a hangszóró kifelé vagy befelé mozdul el - így értem. Sztereó rendszer, értelemszerűen az L és R egymáshoz képest fázishelyes. Abszolút értékben viszont 0 vagy 180 fok. És ezt megnézni, egyszerűen egy kis láncon. (Pl. Wiim Pro, végfok, hangfalak).
Tudom hogy elvileg az abszolút fázis "mindegy". de az sem biztos, hogy a hangszórók lineárisak mindkét irányban. A hangjel, zenei jel sem szimmetrikus.[ Szerkesztve ]
Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, ebike
-
bkercso
nagyúr
válasz turho #129914 üzenetére
De ki dönti el, merre kéne elmozdulnia?
Csoportfutást kell mérni, mert azt halljuk: vagyis az egyes frekvenciák futásideje különböző-e és mennyire. Ha különböző, az megváltoztatja a jelalakot is.Amúgy a fejedet 10cm-rel elmozdítva már más fázisban érnek hozzád a hangok, ráadásul mindegyik más fázistolást szenved. De a csoportfutás egyenletes marad.
Ezen kívül arra igazán érzékeny a hallás, hogy a fázismenet és a frekvenciamenet mennyire függnek össze. Ha ez az összefüggés felszakad, az hallható lehet (pl. keresztezési torzításkor, ami kis hangerőn hallható igazán: ekkor nyílt hurokba kerül az erősítő egy rövid időre).
az sem biztos, hogy a hangszórók lineárisak mindkét irányban.
Ha nem az, az 2. felharmonikus torzítást eredményez. A levegő pl. ilyen: nyomásra felkeményedik, húzásra felpuhul.
A hangjel, zenei jel sem szimmetrikus.
Az szerintem mindegy: a hifi feladata, hogy visszaadja a jelet, legyen az bármilyen is.[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
lapalapa
senior tag
válasz denesdr #129905 üzenetére
Kicsit fordítva ülünk a lovon szerintem.
Abból indulunk ki, hogy mit mérünk és nem abból hogy mit hallunk és ha mást mérünk mint amit hallunk, akkor megmagyarázzuk, hogy rosszul hallunk.
Egyáltalán tudjuk pontosan, hogy hogyan működik a hallásunk komplexen (tudatunkkal együtt)? Elméletek gondolom vannak (mint a gravitációra )..
Értem én, hogy ha nem tudjuk, legalább mérjünk valamit, de azt mondani, hogy amit mérünk az felülbírálja az észlelést, amiről nem tudjuk pontosan hogyan működik, az kicsit merész, meg a valóság végtelen leegyszerűsítése szerintem.Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
turho
addikt
válasz bkercso #129915 üzenetére
Ok, de én szeretném látni mondjuk, hogy kifelé mozdul az a membrán. Van erre tesztjel valami formában, ha nincs mikrofon? (Vagy marad a végfokra adott pár mV DC favágó módszer).
Egyesek szerint van különbség az abszolút fázis bekötések közt. A végfokgyártók nem mindig publikálják, ha invertál a vas. Remélem, nem kérdezem bonyolultan, a kérdés maga is hót eccerű, érteni is vélem. De most poénból ellenőrizni szerettem volna a komplett láncon. de hát kéne akkor egy impulzus teszt track...amit a Wiim ad ki.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz lapalapa #129898 üzenetére
Figy, nem hittéríteni akarlak-akarunk, hanem inkább arra rávilágítani, mivel ÉRDEMES foglalkozni az audio-ban és mivel NEM, mert vagy marginális, vagy - LAN esetén - 0.0 a javíthatóság mértéke.
Szabályok:
1. a digitális átvitel az adott példában tökéletesnek tekinthető, egészen durva, valami 80%-ig vagy meddig (ami említve volt). Még efölött is kicsit, mert csak egy pici linkkel tért ki a javító algoritmusokra, CRC-re. Lásd akadozó NET kapcsolat, tetűlassú mobil internet agyon zavartatott helyen, hegyekben 5G/4G levált a lassú 2G-s EDGE-re néha, mégis elolvasod 100% minőségben ezen írásokat itt a prohardverről. A LAN-t nem érdemes bántani, babrálni, tökmindegy, UTP vagy WiFi, vagy hogy jön.. ha jobblent a Windows/Linux azt jelzi, hogy van kapcsolat, kaptál IP címet, lapozz !!! ( = itt minden jó. 100%-osan. Nem a minősége csökken az átvitelnek szar kapcsolat esetén, hanem a sebessége).
Illetve attól függ, mit értelmezel minőségnek és itt van zavar szerintem sokak fejében. A fizikai szintnek csökken a minősége, igen, akár kábel, akár rádió.. , csakhogy a rátett adat kell Neked, a logikainak a tartalma. A sok 0 és 1 ! Azt viszont a szar fizikai réteg is átviszi, mert .. mert ilyen (lásd cikk) és amikor nemilyen (naaagyon-nagyon ritkán és akkor tényleg megaszar már minden rég fizikai szinten, még akkor is algoritmussal visszanyerjük 100%-os minőségűre, matekkal, egy további szintig, míg addig nem súlyosbodik a helyzet, hogy végleg szar hulladék minden és szétesik az egész).
Ezt Te is meg tudod tenni, mert az agyad is javít (sokkal nagyobb intelligenciával nyilván): leírom, hogy Arnold Schwarzenegger. Ha ezt úgy írom, hogy Anrold Schwarzenegger, akkor is tudod az "ellenőrzőid" által (amik inkább bilológiai, mint matek) alapúak , hogy az Anrold nem jó, és átjavítod Magadban Arnoldra. Voilá. Előállt a helyes adat. Na, hát nagyon butában ez megy logikai szinten is matekkal, a tömbökbe darabolt, beérkező 0-ákkal és 1-esekkel. A sokmillió tranzisztoron mikor keresztülmennek az állapotváltozások (mert ezek lényegében azok), ott sem számít a fizikai réteg hibázása, de az annyira mikroszint és annyira jól be van állítva a feszültsége-árama-zaja-mindene amit el tudsz képzelni, hogy gyakorlatilag hiba nulla, ha pedig mégis, akkor szétfagy az egész lejátszó mini- vagy nemmini hardver a fenébe. Bízhatsz benne magyarul.. hogy nem fog hibázni a processzor és az előtte-mögötte levő digitális feldolgozásért felelős elektronika.
2. AD-ben se nagyon van hiba, amikor egy kábelen létrejövő feszültségszintet feleltetünk meg 0-nak vagy 1-nek. Ennek van a cikkben említett tűrése, marha nagy.
3. Miután minden információ átment 0-ba és 1-be, annak ellenére, hogy fizikai réteg (elektronok) a hordozói ennek innentől, ezzel nem is kell foglalkoznunk. A non-ECC teljesen standard memória nem hibázik, ha nincs tuningolva és minden elem oké a konfigban (legalábbis nem annyit, ahogy gondolják sokan), legyen az PC, vagy Pi, vagy valami gyári ilyen-olyan chipset-re épülő streamer-e (ami szintén számítógép... ma már minden számítógép, de ez nem új). Csak a logikai réteg számít, amibe átkódoltuk az infót. Tranzisztorok milliói, regiszterek, pufferek, memóriaterületek, számok, számok, számok. Itt sincs hibázás, minden egyes nap mikor bekapcsolom a PC-m, ugyanaz a háttérkép jön be, bitperfekten, mikor beindult a Windows vagy a Linux. Ez nem mágia, ez villamosmérnöki tudás(ra épülő mikroelektronika) és informatika kéz-a-kézben.
4. A logikai rétegben a DAC bemenete megkapja a digitális adatfolyamot, a sok 1-essel és 0-ával rendelkező értéket és ezt saját tápfeszültségét felhasználva átalakítja analóg kimeneti jellé (amit még utána analóg módon szűrünk-formálunk, hogy közelítse az eredeti betáplált jelet. Ezt a visszaalakító képességet mérik több szempont mentén az agyonköpködött ASR-ék és ezért szeretjük őket nagyon).
Ha bolygó túloldaláról egy zajos Tidal szerverteremből eddig eljutott Hozzád az adat, SEMMIT nem lehet és nem is tudsz tenni a Számodra fontos információ, a "zene" javításának érdekében még.
Nem azért, mert gyengeképességű vagy, hanem mert nem kell. Minden bájtot megkapsz abból a távoli, hangosan zúgó vonyító nyikorgó szervermi rack szekrényből, az egyik merevlemezről (vagy SSD-ről), semmi ezüst, hanem teljesen standard SATA/SAS kábelekről és optikáról és és és ... sorolhatnám napestig.
Megtörtént a digitálból analógba visszalépés a DAC kimenetén.
Na itt indul a buli és van min javítani, kezdhetünk beszélni váltószűrésről, elektronokról, passzív alkatrészekről, magukról a hangszórókról (Thiele-Small, Large Signal, stb.), dobozokról, szobáról és a nap végén még a füledről is (kár, hogy fül-orr-gégész nem jár erre). Egyszóval, az analógról, mert ezt védeni kell, mint egy csecsemőt: atomról atomra romlik, ahogy haladunk a DAC fenekétől az erősítő irányába, és azon belül is, és azon kívül is, nonstop folyamatosan csak romlik. Ez nem digitál, nem tudod matekkal több ponton javítani és nonstop 100%-os eredeti minőségben tartani.EZZEL kell foglalkozni.
Persze, itt is vannak mértékek. A sulykot pedig el lehet vetni, sokan pedig el is vetetik, mert óriási üzletük származik belőle (kábel biznic). Az ilyenekre haragszunk, hiába nem a mi pénzünkkel szórakoznak, mert ha nem lenne vudu az audio iparban, a hugomtól kezdve nekem és minden földi halandónak, akinek otthon van hifije, lehetne a nappalijában DartZeel, Hypex, McIntosh, Devialet, Jadis éssatöbbi. Mert nem lenne miért fizetni a felárat, hacsak nem egy kis design-ért, de tuti nem a többmilkós ligát játszanánk.
Most sincs miért fizetni a felárat (1-2 csicsa design-on felül), csak mégis megtesszük. Ilyen az ember és a "luxuscikkek" viszonya
Tehát ha a mértékekre ügyelünk, hogy mi hoz X pénzért látható (bocsánat, hallható) javulást és mi hoz ugyanennyiért, vagy ennek többszöröséért vakteszten is elbukó változást, és csak a látványosakra ügyelünk, 100x annyi klassz hifi lenne az országban, mint ma, ahol rengetegen ülnek az analóg oldalon totál kompromisszumos megoldások közepette és lamentálnak azon, hogy a DAC tápja elől kivesz egy biztit, megpatkolja az erősítőjét, vagy urambocsá, benyeli a csúcsminőségű digikábel maszlagot.
Nem arról van szó, hogy nem jobb a vudus digi kábel, mint egy HAMA-s HDMI kábel.. , mert jobb.... (valszeg, bár van ellenpélda is). Hanem arról, hogy 0.0 hatása van az általa vitt adatra. Na itt csúszik el mindenki.
Analóg oldalon kell túrni és ott is azt rendbetenni, ami - sorrendben - a legnagyobb pozitív hatást hozza.
Ha pedig már nincs mit tenni, el kell szívni egy spanglit, ergo a pszichét kezeljük.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz proci985 #129921 üzenetére
Azt az ominózus unicum-os posztot vagy blogot még vagy 5-10 éve (?) láttam valamikor, én teljesen elhűltem, hogy most mi vaaaaaan ?
Full pszicho
A patkány már kevésbé !
A kicsik igen.
A nagyok ? Hááát, két embernyi 60 kilós patkány már hat a szoba módusokra
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
FJC
aktív tag
válasz bkercso #129913 üzenetére
Viszont én lapalapa számára írtam, hogy téves az az elgondolás, hogy egy elektron kóvályog egyik eszközből a másikba.
A többi ok."A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
denesdr
addikt
válasz lapalapa #129916 üzenetére
De nem az az érdekes, hogy hogyan formálja az agyunk a hangot, hanem, hogy pl egy digit kábel tud-e változtatni a hangfalakból távozó hangon, azaz levegő rezgésein.
Vagy úgy gondolod, hogy a levegő rezgéseire nincs (tehát a hangszóró által keltett hang megegyezik minden esetben), de mondjuk az agyunkra van valamilyen hatással, pl elektromágneses formában? -
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Dißnäëß #129922 üzenetére
mindketto legenda.
mint a sorba-kotott switch, vagy a tulabon allo router, vagy amikor a felhobe masolt es letoltott FLAC mashogy szolt.
A nagyok ? Hááát, két embernyi 60 kilós patkány már hat a szoba módusokra
viccen kivul, nalam a fotelben ulve fejmagassagban es 50 centivel felette mar merhetoen elter a freq-response graf, reszben a fejtamla es reszben a szoba karakterisztikaja miatt. szoval ha a fotelbe berakod a patkanyt es raulsz, az merhetoen (es egyebkent hallhatoan, pl 1500Hznel) hat a hangzasra. trust me bro, marmint umik1el en ezt kimertem par parna segitsegevel a rendszer optimizalasa kozbenegyebkent egy normal babzsak meretu szovetpatkany valszeg hangelnyelo szovetkent is funkcional, szoval adott szobaakusztika mellett egy megfeleloen nagy peldany lehet tenyleg pozitivan hat.
a [szoba hossza X projektor vaszna] szamszerusithetoen latszik harmonikusan nalam REWben, akusztikai paneleket meg lehet alcazni masnak is. szimulacioval tippre egyebkent ki lehetne hozni, hogy a 60 kilos patkany tenyleg nagyon hallhatoan jot tegyen adott szobaban, mint kezelesi technika.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz bkercso #129908 üzenetére
Éppen ezért szoktuk elcsatolni a befutó kábelek áramkörét, illetve hatalmas bemeneti ellenállásokat használni. Az interferenciát az áramerősség okozza, nem a feszültség, az pedig az ellenállás mértéke miatt lényegében 0. Egyedül táp oldalon okoz ez problémát, de arra igen komoly szűrőket is építenek be, szóval azon az oldalon sem jön be probléma. A tápkábeles baromságok amúgy is nagyon egyszerűen cáfolhatók: jobb vezetőt használsz, nagyobb amplitúdón hozza be a zajt, ellentmondás.
-
turho
addikt
válasz denesdr #129926 üzenetére
Az okosok szerint a mély induljon kifelé ha a szinusz/bármi felfut. Szerintük a freki növekedésével csökken a jelentősége.
Most engem az zavar a legjobban, hogy a 2 összetevős láncomon mit játsszak le, ami segít vizuálisan látni, hogy a membrán kifelé mozdul mondom, felcsesztem magam egy cikken, ahol a tpa3355 és tsai végfokoknál ment erről a diskurzus - kapcsolásilag van amelyik fázist fordít pl. RCA bemeneten.Amúgy elegánsabb ha egy pozitív szinuszfélnél a teljes láncban nézve kifelé indul a membrán, valami azt súgja. Állítólag az asszimmetrikusabb hangú szólóhangszereknél jobban meghallani (szaxofon, trombita - szintén neten olvastam).
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz turho #129929 üzenetére
Ennek semmi értelme, bármelyik irányba indulhat egy effekt, attól függően, hogy a többi csatornán mi szól. Simán mondhatja a hangmérnök, hogy egy adott effekt ellenfázisban szól jól együtt a többivel. Zárt ládákon van egy olyan probléma, hogy befelé nagyobb feszültség kell ugyanahhoz a felfutáshoz, mint kifelé, de erre a DSP-jük korrigál, neked nem kell foglalkoznod vele.
[ Szerkesztve ]
-
válasz turho #129929 üzenetére
Ez nononensz. Össze-vissza van minden egyes zenében az "abszolút fázis", hogy merre indul meg a membrán először. Ami tök mindegy, a fázis csak relatíve számít. Hagyd a fenébe, ezek a városi legendák dilettánsoktól származnak, akiknek fogalmuk sincs arról, mi az a fázis.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
-
turho
addikt
válasz lezso6 #129932 üzenetére
Nem kellene hogy foglalkoztasson, de nem egyértelmű. Persze egy 130 sávos keverék zenén valószínűleg nem hallható, és nem is számít. Na de egy 3 hangszeres akusztikus darabon? Elmélkedem csak én is. Lentebb írtam az okot.
-
turho
addikt
válasz lezso6 #129935 üzenetére
Ok, tudjuk hogy banán.
De szerintem egy dobütésnél elegánsabb ha először kifelé indul a membrán. Állítólag sok akusztikus hangszer és pl. az elektromos gitár is asszimmetrikus jellegű hullámforma, egyesek ezt hallják is.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz turho #129933 üzenetére
Igen, teljesen mindegy. Ha a füled működését alaposan ismered, neked is mindegy lesz, ugyanis az adott frekvenciának megfelelő hallócsont a rezgés amplitúdója alapján "tüzel" impulzudokat, tök mindegy, melyik irányba leng ki. Ami egyébként a füledben nem csak +/-, hanem körbe bármerre lehet. Ez csak olyan hifis körökben vita tárgya, ahol nem tanultak fizikát és biológiát, valódi szakmai körökben ez egy teljesen bejárt téma, párszáz éve mindent kikutattak nekünk belőle, amit lehetett.
A tesztjel a sweep, REW mér neked fázist. Kérdés, hogy mit szeretnél kihozni ebből?
#129938: Egyesek kábelt is hallani vélnek lol
[ Szerkesztve ]
-
-
denesdr
addikt
De a pisztolylövés elég széles spektrumot fog át, szóval a mély- és a magassugárzónak is szerepe van abban, amit hallasz. Most akkor melyik hangszóró induljon melyik irányba?
De ahogy a többiek is írják, elvileg nincs jelentősége, gyakorlatilag viszont lehet, pl hangszórókilengés nemlinearitásától, zárt doboz nemlinearitásától stb. -
turho
addikt
válasz VoidXs #129940 üzenetére
Csak egy kérdés maradt a fejemben, a hangfobozok valóban egyformán szólnak tökéletesen, 0 és 180 fok abszolút fázisban hajtva? Komplexebb hullámformával is, mint a szinusz? (Ebből jön,.hogy a hangszórók felfüggesztése, elve szerint is egyformán viselkednek fordított polaritással is? Vagy x hangerőig legalább?).
Semmi felkorbácsolási szándékom nincs, racionális vagyok, csak ezek elgondolkodtattak. Meg az is, hogy rca-n hajtom az A70-et.Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, ebike
-
turho
addikt
válasz denesdr #129942 üzenetére
Na pont ezen agyalnak a netes fórumokon is. Főleg akusztikus hangszerek, gitár, elektromos gitár, térélmények emlegetésével).
Te pl. most nem gondolkodtál el? befelé lök a mélyhangszóró vagy kifelé ha odavág a dob. És melyik a helyesebb, ha a hardver korlátait is nézzük....Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, ebike
-
Dißnäëß
nagyúr
Ez nem pisztoly !! Az csak 1 ciklusa lenne az akárminek, illetve hogy pontos legyek, fél. Utána szembe is kéne lőni Magad Majd újra előre, és újra szembe.... és így tovább.
A múltban a polaritáshelyes bekötése a hangszóróknak abból állt, hogy egy 1.5V-os ceruzaelemre tették a hangszórót (erősítő helyett), és ha kifele lendült a mély membrán, akkor az elem + pólusához érintett kábel lett a + ág, ha pedig befele moccant a membrán, akkor az elem + pólusához érintett kábel lett a - ág. Ez talán az egyetlen DC, aminek szabad valaha is megjelennie egy hangszórón
De ez ahogy előttem elmondták, pusztán a relatív egyezés miatt született (és könnyű volt megjegyezni), a zene AC, az abszolút bekötés mindegy, mindaddig, míg egyforma mindkét oldalon.
Ha a hangszóró szarabbul lendülne ki kifele, mint befele, ugyanazon ráengedett feszültség (ill. áram) hatására, vagy fordítva, akkor torzítana.
Ezt a viselkedést mérik egyébként Klippel teszttel -> egy példa egy nem igazán jó hangszóróra [link]
-
turho
addikt
válasz fererencz89 #129943 üzenetére
Bár tudnám, megfogalmazni se könnyű, de valahogy, megérzésre az a helyes, ha abszolút fázisban kifelé indul. Mondom, a tpa-k és valamelyik Fosi Audio volt a kiindulópont. XLR és RCA input. És kiderült hogy az RCA invertál. És megfordították ennek megfelelően a hangfalkábel polaritást és széttesztelték, és állítólag jobb.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz turho #129944 üzenetére
Igen, itt van elásva, hogy nem gyárt mindenki 100 dB/W hatásfokú hangszórót. Ugyanis az elektromágnes beáll a feszültségből fakadó távolságra, mínusz a közeg mechanikai ellenállása. Minél nagyobb teljesítményt pumpálsz a hangszóróba, annál inkább nullához közelít ennek a mechanikai ellenállásnak az aránya. Ezt a gyártók belövik neked úgy, hogy 30-40 dB (szobai zajszint) felett ne legyen vele semmi baj. Ezt is ki tudod mérni, mérsz fázisban és ellenfázisban, majd az egyik mérés válaszát megfordítod, ugyanazt fogod látni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest