-
PROHARDVER!
Milyen projektort és kiegészítőket javasoltok házimozi vetítés kialakításához?
Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
Mindenképp szeretném felhívni a figyelmed, hogy ez a topik kifejezetten vászonra való vetítést támogatja, így annak megléte feltétel! Továbbá fontos kihangsúlyoznom, hogy a szoba/terem megfelelően sötétíthető legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulaipal
tag
> Ha olyat mond a schott , akkor is vedd meg! Ilyesmire akad pénz nálam is, csak haladjunk valamerre.Lehetőleg új vizekre...
Hej, van logika abban, amit mondaszt, értem is a dolgot, köszönöm is a pozitív hozzáállást ... de én mindig próbálok "4 dimenzióban" gondolkodni. Magyarul: tegyük fel, hogy a Schott valami nagyon "őrült" összeget kér egy ilyen kis 2x2 centis rézlapért, aminek a közepére "kentek" egy kis foszfort (kerámia hordozóban). Felőlem nyugodtan dönthetünk úgy, hogy megvesszük ... csak előtte nézzük meg a többi lehetőséget is ... és értsük meg, hogy MIÉRT van nekünk egyáltalán szükségünk erre a statikus konverterre!
- A statikus konverter egyetlen igazi előnye (egyelőre) az, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Ez nekem nagyon tetszik ... de azért NEM annyira, hogy csupán emiatt több használt Casio árát fizessem ki egy ilyen kis "rézlapért".
- Ebay-en 6eFt-ért lehet venni jó állapotú Casio foszforkereket ... és "házimozis fényerővel" ezzel is simán el lehet mozizni vagy 10-20e órát (ha kisebb a felületen a lézer intenzitása, ezért hidegebb a foszfor, sokszoros az élettartam).
A statikus megoldással nem kell semmit odaragasztani a színkerék közepére, tehát az átalakítás KOCKÁZATÁT csökkentjük vele. Na de egy (új) színkerék 40-50eFt Ebay-ről, tehát ennek fényében kell értékelni, hogy mennyit ér nekünk a kockázat csökkentése!
Ha elég egyetlen lézer-foszfor fényforrás fényereje, akkor a nagygép második színkerekének a helyére mehet a kis foszforkerék, így már nincs kockázat sem.
Persze ha valamilyen (számunkra még ismeretlen, de jelentős) műszaki előnye van a Schott statikus konverternek, akkor kérdés sincs, hogy meg kell venni (pl. ha az élettartama sokszoros vagy sokkal jobb hatásfokkal konvertálja a fényt, esetleg nagyobb színtérben lehet vele vetíteni, stb). Ebben az esetben (és ha az előny valós, hasznos, mérhető, bizonyítható) simán lehet értelme akár durván horror pénzt is kifizetni érte (kb. bármennyit is kérnek érte, az elhanyagolható egy lézeres Barco új árához képest). Nincs nekem azzal bajom, ha valami sokba kerül, csak legyenek az árral (legalább nagyjából) arányos előnyei a terméknek!
A kisgépek esetén valamivel nagyobb a statikus konverter előnye, mert ott nincs második színkerék ... és a színkerék is valamivel kisebb, tehát ott lehet gond a méretekkel. Erre is van azonban másik megoldás, szóval szóval NEM vagyunk mi "élet-halál jelleggel" a Schott megoldására utalva itt sem.
Remélem a Schott gyorsan küld műszaki dokumentációt (ezt külön kértem megint) és akkor ismertek lesznek a fontos adatok (pl. a foszfor által konvertált fény spektrális eloszlása, amiből könnyű lesz megmondani, hogy lesz-e DCI-P3 színterünk anélkül, hogy a fényerő jelentős részét be kelljen "áldozni"). Ismert lesz a felületi terhelés függvényében a várható élettartam (gondolom a katalógusban megadott, maximálisan 50W/mm2 lézer-intenzitás mellett ennek sem lesz hosszú a várható élettartama, de nekünk ennek a töredéke is elég). Lássuk "mit tud" a Schott terméke és hogy mennyibe kerül, azután majd döntünk az adatok "fényében". :-)
Ja, rossz hír, hogy a Schott szabadalmaztatta a megoldást 2015-ben. Innen letölthető a szabadalmi leírás (pdf):
Ezzel szemben az Osram építette meg a hasonló megoldást használó távolsági fényszórót a BMW I8-nak, szóval a fene sem tudja, hogy van-e esélye annak, hogy (ha a Schott valami őrült összeget mond árnak) akkor esetleg más gyártónál találjunk hasonló terméket ... de hát majd ez is kiderül...
Meglátjuk, hogy mit mondanak ... csak most ne egy hét után válaszoljanak!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung UE55KS8000 4K SUHD - Quantum dot display
- B W PS PX8 jó áron eladó
- Harman Kardon Citation szett (Bar, Sub S, Surround) - akár hátterek nélkül is
- APPLE Airpods PRO 2 , Airpods 4 Airpods Iphone 13 14 15 16 Bontatlan Új DEÁK TÉRNÉL AZONNAL Átvehető
- Microsoft Surface Headphones 2 Fekete Bluetooth USB-C 3.5 mm Jack (over-ear)
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest