Hirdetés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
Hi
Home Assistant, torrent es Jellyfin server futtatasara gondolkozom egy server osszepakolasban, amibe bekerulnenek a vinyok is a pc-bol
igazabol minel kisebb meret, minel olcsobban lenne a cel, nem szeretnek kulon NASt es Home assistant boxot uzemeltetnicsak ez a 2-3 dolog futna rajta, 2(max 3db) 3.5 hddvel, esetleg egy 2.5 ssdvel
ssd, 16g memo elfekvoben adott, mibol lehetne meret / koltseghatekonyan megoldani ugy hogy azert egy sima NAS nal, rpi nel combosabb legyen?brand gepeket neztem, nemelyik pofas de a hdd helyekkel hadilabon allnak
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Nemreg botlottam bele az Aoostar WTR Pro masinaba
[link]amire nekem kellene, tokeletesen tudja. 3-4 hdd bovitohely,, mehet ra windows / linux vagy egyeb OS, es egy hasonlo synology vagy egyeb NAS hoz kepest normalis ar
Jellyfin servert es Home Assistant servert futtatnek rajta (utobbit HA OS kent VM alol, eselyesen)szerintetek vallalhato?
masik alternativa egy HP Elitedesk 800 lenne, abba 2db 3.5 hdd fer, ami kicsit karcsu lehet hosszutavon es a merete sem a legkompaktabb -
Kobe
veterán
Nem tudom, vannak azert nyitott kerdesek a markaval kapcsolatban
egyreszt redditen felroppent tobbszor is a pletyka hogy valoszinuleg engineering sample CPU-kkal dolgozik, es azert ilyen joaras
Masok a stabil haz ellenere azt irjak, nem jo a hutese mert a nagy venti csak a hdd bracketeket huti es a cpu maga elegge megszalad, 90 fok fole is terhelestol fuggoen
a tapegysege 120w aminel vinyo tipustol fuggoen panaszkodtak hogy be sem kapcsol, mert a 4 vinyo onmagaban felvenne indulaskor 25-30w ot, plusz a cpu stb es sovany a 120wkezdetnek lehet egy 2-3 bracketes brand gep jobb lenne tesztelgetesre
-
Kobe
veterán
válasz daninet #8970 üzenetére
Ezen en is agyalok mar egy ideje hogy melyik kiadas keruljon a gepre
2 db HDD, 1db SSD megy bele, Home assistant, Jellyfin menne rajta + torrent, akar gepre letoltve es utolag vegleges halozati mappaba mozgatva vagy direkt oda toltve (igazabol a mappak halozati megosztasa, semmi extra)En Mint Linuxot neztem + jellyfin / HA dockerből futtatva, bar ha mar ott van jo lenne az 1tbos ssdt cachekent kihasznalni peldaul
viszont az unraid is tetszene az utolagos vinyo cserebere miatt, meg hogy nem kell ugyanolyan vinyokkal szivni, illetve egy backup sem lenne rossz ha valamelyik megmurdel, viszont nem igazan latom meg at unraid alatt pl kontenerkezeles mikent mukodik -
Kobe
veterán
Proxmox alatt miben más a HA mint docker alól ? én úgy láttam hogy csak és kizárólag az addonok telepítése az ami a HAOS-hez képest korlátozottabb, de a HA supervised verzióval működik az is simán containerből
Más kérdés hogy pl van e valahogy korlátozva hogy USB dongles zigbee gatewayt csak VM vagy container alól tud kezelni, a sajátján kívül -
Kobe
veterán
na a végére értem én is a server építésnek
egy régebbi HP Elitedesk Gen 4 SFF-t használtam alapnak (i3-8100, 16G memó + 512 GB nvme SSD adott volt)került bele 2 db 20TB-os Toshiba MG10 + régi SSD átkerült a nagygépből (1TB Samsung QVO)
így lett egy 40 TB-os array + 1.5 TB SSD cache pool
Unraid fut rajta + containerből a szokásosak (torrent, jellyfin, watchtower) + linux VM alól egy HomeAssistantOSa kövi projekt hogy átköltöztetem egy eldugottabb szekrénybe a lakáson belül és a céleszközök (tv-k) csak etherneten keresztül lesznek rádrótozva a routerre amin a server is fut
-
Kobe
veterán
válasz Fecogame #9120 üzenetére
hát, szerintem nekem egyelőre elegendő. Max nagyobb, 3-4 rackes gépházba tudnék költözni, de mivel egyelőre 20TB-nél nem igzaán van nagyobb bizonyítottan megbízható vinyó, ezért azért sem kell rohanni.
Különben is, a 40tb is bőven több mint elég hogy az ember fitymafék-szakadást kapjon -
Kobe
veterán
korai volt az öröm, a rohadt unraidben nem vettem észre hogy a cache pool raid1-be vágja a lemezeket automatikusna és a legkisebb lemez méretével azonos cache-t hoz létre, így a másfél terra helyett 512-t használt csak
sajna az átállítás viszont ledarálta az összes containert és VM-et
arra nincs opció unraidben a cachnél mint a sima array lemezeknél, hogy balanszolva vagy ha betelik, automatikusan a másikra ugorva kezdje használni ?
ahogy néztem sharenként lehet állítani, de ennyi -
Kobe
veterán
Server finetuning kapcsan lerdesek:
- Backup unraid alol: olyasmi ajanlast keresnek, amivel konnyen lehetne utemezetten backupolni az alkalmazasokat. Semmi extra, csak jellyfin, qbit es home assistant (utobbi VM alol fut igy lehet a “belso” backupjat szerencsesebb hasznalni?)
a letoltott egyeb mediafileokrll nem kell, csak hogy ne 0rol kelljen konfigolni- bekoltoztetem majd egy kb 120x50x30-as szekrenybe a cuccokat (szolgaltatoi router, sajat AP kent funcionalo router, server). Gondoltam a szellozes vegett a szekreny aljara szellozoracsot rakatok + szukseg eseten a belso oldalara pl 3-4 db 12-es ventit befele fujni.
Valaki csinalt mar hasonlo megoldast? Foleg a venti tapellatas erdekelne, hogy ne kelljen pl gepre kotni, hanem csak dugorol kapja a kraftot es porogjon folyamatosan, esetleg fizikailag szabalyozhato fordulatszammal (nem kell nonstop fullon jarjon, csak legyen kicsit szellosebb a szekrenyben)
valami olyasmire gondolok mint a noctua NV-SPH1 csak aliexpresses vagy olcsobb kivotelben[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
unraid alatt ki mit ahsznál backup megoldásra ?
igazábóll nem kell semmi fancy, csak hogy a containerekről és a VM / HA beállításokról az array-re csináljon egy periodikus backupot, a letöltött media fileokra nem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP DL385 szerverekhez tápegység 1200W
- Eaton 5P 650iR rack szünetmentes
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Mélyen ár alatt LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest