- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- Hamarabb hozza az AMD az Instinct MI350-es sorozatot
- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Hobby elektronika
- Milyen egeret válasszak?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Androidos tablet topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS Zenbook A14: Ez így szinte tökéletes
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
blp85
senior tag
Szia!
Szerintem azt a kérdést itt tedd fel (töltsd ki a rögzített hozzászólásban található kérdéssort is): [Milyen CPU léghűtést vegyek?]
Amit esetleg érdemes a jelenlegi hűtővel megpróbálni, az az újra pasztázás, esetleg ventilátor csere (illetve emlékeim szerint ehhez a hűtőhöz régen egy ventilátor volt, de a dobozában volt rögzítő keret is a hátsó ventilátorhoz is, hogy hátra is szerelhető legyen ventilátor).Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz bandi0000 #44640 üzenetére
Szia!
Ezek a ventilátorok sorba köthetőek (daisy chain), de az alaplapodon 3 ilyen csatlakozó is van ADD Gen 2_1 felül és ADD Gen 2_2 és 2_3 alul, így mondjuk az elől lévőt rákötöd az ADD Gen 2_2-re (alul vezeted el a kábelt, a hátsót és ha van felül, akkor azt összekötöd és rácsatlakoztatod az ADD Gen 2_1-re, vagy a hátsót és alsót az ADD Gen 2_3-ra. Az alaplap csatlakozója 3A ig terhelhető, maximum 500 ledig, ezekben a ventilátorokban, amit linkeltél azt hiszem 12 darab Led van, illetve darabonként 0,4 A.
Ha nagyon szeretnéd, akkor vannak HUB-ok, amik Satáról kapják az áramot, és PWM és A-RGB is van rajtuk, de szerintem esetedben ez fölösleges lenne.
Ha pedig vársz esetleg egy A-RGB-s AIO-ra, akkor a ADD Gen 2_1-et szabadon hagyod.SATA-s PWM és A-RGB hub pl.:
[ID-Cooling A-RGB elosztó - HA-08 (8 db PWM, 8 db A-RGB, SATA)]
[DEEPCOOL SC790 2 az 1-ben PWM és RGB vezérlő elosztó hub][ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz Cs1csó #44625 üzenetére
Volt pár Arctic ventilátorom, de F szériásat nem vennék mégegyszer. A P széria az teljesen jó (nekem az van a házban mindenhol), azzal soha semmi bajom nem volt (meg a Bionix szériával sem).
[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz bandi0000 #44611 üzenetére
Nekem 4 db Arctic P14 PWM PST A-RGB szolgál rendszerhűtőnek (átlag 35-40% RPM talán) és 3 darab 12 cm-es PWM PST A-RGB van az LF III 360-on, ezek mind kellőképpen csendben mennek, én nem hallom a hangjukat, illetve a táp is félpassziv módban megy, így a gép teljesen csendes.
Ha az alaplapod bírja, akkor fölösleges szerintem ventilátor vezérlő, mivel az Arctic ventilátorok sorba köthetőek (3 vagy 4 darabot az alaplap aljzat is elbír).Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz mefistofeles #44587 üzenetére
Nincs valamilyen ventilátor szabályzó program telepítve, lehet az nem tetszik neki (ha bootolásnál meg indul). Illetve próbáld ki nem elosztóra kötve.
-
blp85
senior tag
Gondolom bizonyos házaknál jobban néz ki annál, mintha a ventilátor hátsó részét néznéd (például az "akvárium házak oldalsó ventijeit).
Itt az első ventilátorok helyére ilyenek, amik a ferde résznél vannak:
Esetleg, ha alulra is szerelhető ventilátor, akkor ezek is befelé fújnak, és nem látod azt a motor tartó rácsot, hanem csak a lapátokat (szerintem amúgy jobban néz ki ezzel)
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz Pista0001 #44535 üzenetére
Elvileg a Reverse Blade a gyűjtőneve.
Ilyenre gondolsz?
[Montech RX120 PWM ARGB ventilátor - 120mm, fehér (RX120 PWM W)]
[LIAN LI UNI Fan SL-Inf Reverse Blade 120mm fekete UF-RSLIN120-1B]
[Jonsbo ZK-120BR 3in1 ventilátor - A-RGB, fekete Reverse (ZK-120BR 3IN1)]
[Thermaltake SWAFAN 12 (3-Fan Pack)]
[ASUS TUF Gaming TR120 ARGB reverse blade 3in1][ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz Czimby #44523 üzenetére
A Xilence régen jó volt. Az Arcticnál az F-es sorozatot kerülöm, mivel az F12-vel régen rossz tapasztalatom volt, helyette inkább az Arctic P- sorozatát használom, az szerintem jobb. A Noiseblockert nem ismerem.
Ennek 3,4V az indítási feszültsége:
[P8 PWM PST]Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz Valkűr #44521 üzenetére
Ahogy olvastam a processzor hűtő ventilátornál nem igazán a légszállítás számít, hanem a statikus nyomás, hogy a levegőt át tudja jól nyomni a lamellákon.
Amit linkeltél ez alapján (és véleményem szerint) jó lehet processzor hűtőre.Illetve, ha ennek a processzor hűtőnek az adatait megnézed, kb. azt tudja a ventilátor, mint amit te is néztél.
[SE-224-XT Basic]Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz Bacusuz #44479 üzenetére
Nylon harisnya
Esetleg sűrűbb szövésű szúnyogháló (szerintem lehet méretre vágatni is, nem kell egy egész, illetve lehet üvegszálas is). [link][ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz dvid61 #44406 üzenetére
Bocsánat a konkrét boltért, de szerintem ilyen vagy ehhez hasonló megoldás lenne jó neked:
[LED Vezérlő Kolink Inspire L1 A-RGB (3-Pin 5VDG L1-ACTRL-S]
Illetve figyelj arra, hogy az A-RGB 3 tüskés és 5 V-os, az RGB pedig 4 tüskés és 12V-os.
-
blp85
senior tag
válasz Toncos #44258 üzenetére
Megkérdezhetem a táp ventilátor csere topikban, de a nagyobb 12 cm-es ventilátornál is az Arctic P12 szokták ajánlani, mivel annak alacsony az indító feszültsége (illetve a 3 pines verziót, mivel a sárga szálat nem kell bekötni/használni).
-
blp85
senior tag
válasz titanium_100 #44255 üzenetére
Nincs valamilyen programmal leszabályozva és nem kap akkora indító feszültséget, hogy el is induljon?
Milyen gépházról van szó?
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz pinnacle #44247 üzenetére
Van a német [geizhals.de] oldal, ott az indító feszültséget is meg tudod adni. Az persze egy más kérdés, hogy itt kapható e az adott ventilátor, de kiindulásnak jó alap.
Például [link] ezek 80*80 as ventik, amik 14-15 mm-es vastagsággal rendelkeznek és elvileg 5V-tól már indulnak.
Ezek itthon is kaphatóak:
[NOISEBLOCKER NB-BlackSilent Pro PC-P]
[ARCTIC P8 Slim PWM PST (ACFAN00295A)][ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz heavygrip #44171 üzenetére
Mondjuk tényleg fura, ha a HUB a lappal kábellel össze van kötve, akkor mi okozza a problémát (hacsak pl.: a gyári összekötő kábele nincs megtörve). Más lapban a kérdéses ventilátorokkal mit csinál?
Ha egy másik HUB-nál is ugyanezt csinálta, akkor nem lehet, hogy tényleg valami az alaplappal van, esetleg a BIOS-ban a ventilátor szabályzás nem PWM-en van?
Erre gondolok:
Fan Control Mode
- Auto Lets the BIOS automatically detect the type of fan installed and sets the optimal control
mode. (Default)
- Voltage Voltage mode is recommended for a 3-pin fan.
- PWM PWM mode is recommended for a 4-pin fan.[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz heavygrip #44169 üzenetére
Nekem kicsit fura, hogy ezt produkálja. Régen szintén Deepcool FH10-es HUB volt a gépben, de annál simán lehetett szabályozni (a tápot SATA-n keresztül kapta, az alaplappal pedig egy kábellel volt összekötve). Bár annál nem PWM-CPU volt.
Mondjuk kíváncsi lennék, ha a CPU csatlakozóra van kötve, akkor hogy szabályoz (a lapod user manualja szerint tudja a FAN aljzat is a PWM-et)?
A BIOS-ban milyen szabályzási mód van beállítva?
Illetve nekem most ASUS alaplapom van, de nem használom a gyári szoftvert ventilátor szabályzásra, mivel a FanControll program nekem jobban bejön, és ott van beállítva egy nekem tetsző görbe szerint a szabályzás.[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz heavygrip #44167 üzenetére
Az első ventit biztos, hogy jó helyre csatlakoztattad, mivel csak az első ventilátor fordulatát fogod látni, a többit is annak alapján szabályozza (PWM-CPU feliratú, ahogy látom)?
-
blp85
senior tag
válasz abridabri #44140 üzenetére
Köszi!
Pont ezért cseréltem le a 10-es HUB-ot (mivel ott tényleg csak SATA-ra kötve van értelme) 2 db 4-es HUB-ra, mivel a be- és kifújó ventilátorokat nem azonos fordulaton mennek (több a be, mint a ki).
A PWM vs. DC pedig tényleg az NZXT 3 pines ventik miatt jött.Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz heavygrip #44137 üzenetére
Mivel külön kapja a tápot SATA-ról gondolom lemaradt a 12 V-os ág, mert minek.
Lehet a baj, hogy jelenleg az alaplap PWM alapon akar szabályozni, nem pedig DC-n, azt BIOS-ban tudod állítani (de aki jobban tudja, majd megírja, én csak a saját tapasztalataimat tudom (az NZXT H7 front ventijei is 3 pinesek, azokat is DC alapon lehet szabályozni, legalábbis nekem úgy sikerült elcsendesítenem ). A ventik szabályozására pedig a FanControl programot használom, jobb, mint az Asus sajátja.
Ha csak az az egy 3 pines ventid van, akkor, ha teheted cseréld le.Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz heavygrip #44134 üzenetére
Szia!
Amennyiben a házhoz kapott ventire érted, az emlékeim szerint csak 3 tűs (amíg Deepcool házam volt az első volt, hogy kiszereltem /tetszik az ipari design, de a 3 tű annyira nem/ ), úgyhogy azt nem fogod pwm alapon szabályozni. Ezek a HUB-ok SATA-n kapják az áramot, és a képen is létszik, hogy a másik oldalon van a PWM és A-RGB csatlakozó, ami az alaplapra megy. A rajzon szerintem a PWM- CPU lehet az első, ami alapján majd a többi ventilátort is szabályozni fogja (azt nem tudom, hogy a CPU hűtő alapján mennyire szerencsés a többi ventilátort vezérelni).
Személy szerint a CPU ventijeit soha nem kötném rá HUB-ra (én 2 HUB-ot használok, mivel a be-, és kifúvó ventilátorok más értékre vannak állítva), az maradjon meg szépen a saját alaplapi csatlakozójánál, a HUB kábelét pedig a SYS2 vagy Fan2-es csatlakozóra kötném.[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
A másik topikban már válaszoltam rá.
-
blp85
senior tag
-
blp85
senior tag
válasz Pacee87 #44078 üzenetére
A WD40-el az a probléma, hogy petróleum alapú, így csak rövid ideig fog hatni, illetve vigyázni kell, hogy a ventilátor tengelye ne fröcskölje szét. Az igazi a teflon vagy szilikon alapú zsír, az még tartós is.
Cserélni sem nehéz a táp ventilátort, csak egy kis forrasztás és zsugorcső is kellhet.Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
-
blp85
senior tag
válasz Pacee87 #44047 üzenetére
Szia!
Az [Arctic P12] -t szokták ajánlani a [Táp ventilátor csere] topikban, ez ugyan 3 pines (a sárga vezetéket nem kötöd be), és egy kis forrasztást igényelhet, de tapasztalat szerint ez jó a tápba.
-
blp85
senior tag
válasz FireFox1996 #44034 üzenetére
Van egy 12 cm-es Coolink ventim, igaz eltéve a fiókba, sajnos már évek óta nem lehet kapni, pedig nagyon jó konstrukció volt.
-
blp85
senior tag
Az Arctic Bionix ventilátor, ami eredetileg a Freezeren van, de annak kellene bírnia az alacsonyabb fordulatot is, ami emlékeim szerint 200 RPM. Ha elől és hátul is van rajta az már az eSport duo változat. Nekem is volt olyan hűtőm, ami dupla ventis volt, de az Ryzen 3500X esetében alapjáraton, szép lassan és csendesen ment.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
Még decemberben rendeltem ilyen ventilátorokat Thermalright TL-C12C-S X3, a 6 darab (2 doboz) szállítással együtt volt 42 euró , a légszállítása és minősége is rendben van, az ára meg főleg.
Amúgy a processzor hűtőkön is ez a ventilátor van (ami nekem van Phantom Spirit eredetileg fekete volt rajta, de inkább ilyet raktam rá (csak az A-RGB miatt).Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz Domestos #43816 üzenetére
Szia!
Ha minden igaz, azon a hűtőn ez van [Thermalright TL-9015]
A Redditen elvileg összehasonlító tesztnek vetették alá, ahol egész jól szerepelt [link].
Ha lehet hinni a tesztnek a Noctua sem sokkal halkabb ennél, úgyhogy szerintem ne kukázd rögtön.
-
blp85
senior tag
válasz s.csanyi #43797 üzenetére
A CPU a CPU_Fan 1-re megy, fölső és a bal csatlakozó, a ház ventiket bármelyik CHA FAN csatlakozóra kötheted. Ha összeköthető a venti, akkor nem, ha nem köthető össze, akkor egy fan hub kell.
-
blp85
senior tag
válasz konci79 #43787 üzenetére
Nekem a TR Phantom Spiriten tetszettek meg ezek a ventilátorok, igaz, hogy azok feketék voltak, de több, mint fél év használat után is csendben maradtak. Mivel az előző házamnak garanciális problémái voltak (amit a mai napig nem értek, hogy a festék alatt hogyan indulhat meg a rozsdásodás egy fél éves háznál...), így cserélve lett egy NZXT H7 RGB Flow-ra, aminek az első 3 ventilátora A-RGB, így eladtam az Arctic RGB ventiket és rendeltem ezeket, a minőségére sincs panaszom, illetve a színek is nagyon szépek, amit az A-RGB ad (különbséget nem veszek észre az NZXT és a TR ventilátor színei között, illetve 600-850 RPM közötti tartományban járnak a Fancontroll szerint (a CPU-hoz igazítva).
-
blp85
senior tag
válasz konci79 #43783 üzenetére
Köszi!
Én még decemberben rendeltem Thermalright TL-C12C-S X3, ebből is 3*2 darabot, és nekem is az a benyomásom, hogy árához képest egy nagyon jó ventilátor, illetve hozza azt a szintet, mint a korábbi Arctic P12 RGB PWM PST és P14 RGB PWM PST.
-
blp85
senior tag
válasz F.Bence #43740 üzenetére
A H7-es egy nagyon jó ház, nekem is az van. A gyári ventilátorok mellett a hűtést ugyanolyan Thermalright ventilátorok szolgálják, mint amik a Phantom Spiriten is vannak, és így is eléggé csendes és hatékony a hűtés. Stressz teszt alatt az Ryzen 5700X 50 fok alatt marad és a Pulse Radeon 6700XT sem megy 60 fok fölé, mondjuk a teszt alatt megjön a hangja mindennek, de játékok alatt a Fan Controll program a CPU hotspothoz állítva egyáltalán nem hangos.
-
blp85
senior tag
válasz geckowize #43550 üzenetére
A 10 ventis HUB a tápról kapja az áramot, de az alaplapra megy egy 2 szálas vezeték, így tudod szabályozni.
Az Arctic és a Deepcool is ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz Grave_444 #43524 üzenetére
Én személy szerint, terheléstől függetlenül maximum 4 ventilátort kötnék rá a lapra, a 6 db-ot inkább külön SATA tápos ventilátor HUB-ra kötném (ott is az egyik aljzatba kötött ventilátor alapján tudod szabályozni).
Asrock B660M-HDV gondolom erre az alaplapra kötnéd, a csatlakozóinak ezek az adatai:
• 1 x CPU Fan Connector (4-pin) * The CPU Fan Connector supports the CPU fan of maximum 1A (12W) fan power.
• 1 x CPU/Water Pump Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control) * The CPU/Water Pump Fan supports the water cooler fan of maximum 2A (24W) fan power.
• 2 x Chassis/Water Pump Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control) * The Chassis/Water Pump Fan supports the water cooler fan of maximum 2A (24W) fan power. * CPU_FAN2/WP and CHA_FAN1~2/WP can auto detect if 3-pin or 4-pin fan is in use.A ventilátor BL047:
Áramfogyasztás (A)0.3
Biztonsági áram (A)0.3
Bemeneti teljesítmény (W)3.6Én inkább HUB-ra kötném (1A, 12V-ra semmiképpen sem), mivel a maximumból indulnék ki, mert bevallom nem tudom, hogy bekapcsoláskor felpörgeti e őket a rendszer maximum közelébe.
-
blp85
senior tag
Overkillből még nem volt gond, meg kb, a TR PS annyiba kerül újjonan, mint az eSport duo, és annál sokkal jobb (persze ez csak a saját tapasztalatom és véleményem).
-
blp85
senior tag
válasz janos666 #43442 üzenetére
Igazad van, hogy 200 RPM-ről indulnak, de mihez van a Fancontrol belőve (ha abban van valami állítva, akkor annak megfelelően lesz vezérelve, és nem az alaplap, hanem a program vezérli)?
Nálam pl. a GPU Hotspothoz van beállítva, és annak megfelelően vezérli.
-
blp85
senior tag
válasz membrandj #43413 üzenetére
A Zalmanba rakott ventik szerintem soha nem voltak a hűtés csúcsai, beletették, hogy legyen benne, de kb. ennyi.
Véleményem szerint a Zalman a kinézetre megy, nem a praktikusságra.Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz abdulka1 #43344 üzenetére
Készletben szokott lenni, több méret egyben. Az Aldiban is szokott lenni. Én csapszelepbe való betétet használok, azt bármilyen szerelvény boltban vehetsz, nem egy drága tétel.
Anno az Aldiban olyat vettem, ami gumi, műanyag vegyesen van.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz FoLey-v #43190 üzenetére
Ha van egy erős venti, ezt meg kiegészítéseként szeretnéd, akkor szerintem gond nem lehet, de a hatékonysága kérdőjeles. Nekem 8 cm-es Akasa volt, az max maximum fordulaton volt hatékony...
-
blp85
senior tag
válasz FoLey-v #43185 üzenetére
Annyira nem értek az AIO-hoz, ha magamnak kísérleteznék, akkor amit írtam Arctic lenne a slim verzió, de a nagyobb nyomású Phanteks lenne a push, az Arctic a pull. Persze csak akkor, ha ragaszkodsz a felső elrendezéshez.
-
blp85
senior tag
Közben néztem, hogy USB-s A-RGB HUB az Arcticnál kifutott termék, viszont láttam az alaplapos topicban, hogy cserélni akarod ezt a régit, úgyhogy szerintem várj, és majd az újba vegyél HUB-ot legfeljebb.
-
blp85
senior tag
Ahogy látom azon az alaplapon sem RGB, sem A-RGB csatlakozó nincs.
Az Arctic esetében a tápot SATA-n keresztül kapja, az alaplapra pedig USB 2.0-s csatlakozóval csatlakoztatható. Azt kell eldöntened, hogy a későbbiekben RGB vagy A-RGB-t használsz, mert az egyik 4, a másik 3 tűs, és nem kompatibilisek egymással.
Link a használati útmutatójához:
A ventik alapján neked az A-RGB- vezérlő kell.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
Szia!
4-es elosztónak általában nincs külön tápja, azt simán az alaplapra kötöd, és a 4 ventinek 1 fordulata van. A 10-es elosztónak már külön tápja van, illetve egy 2 szálas vezeték megy az alaplapra, ami a PWM-et szabályozza (a jelölt slotba lévő venti jelét látod, és a többi is aszerint szabályozódik).
Az RGB (4 tűs és 12V), az A-RGB (3 tűs és 5V)-os, létezik átalakító is, de van olyan RGB HUB, ami USB-ről kapja a tápot és külön saját szoftvere van (ennek akkor van értelme, ha nincs külön (A-)RGB csatlakozó az alaplapon.
Pl.: [A-RGB Controller]
[RGB Controller]
[Vegas RGB Controller Card XL]Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz FoLey-v #43171 üzenetére
Bocsi, hogy értetlenkedek, de akkor valami push- pull rendszert szeretnél létrehozni?
Ennek elvileg majdnem duplája a légszállítása az általad linkelthez képest, de szerintem ez sem AIO-ra való.
-
blp85
senior tag
válasz spleenszuru #43132 üzenetére
Szia!
Ugyan nem Max, hanem PWM PST RGB, de az is Arctic, és igen, amik a HUB-on vagy elosztón vannak, azok bekapcsolás után rögtön felpörögnek egy ideig, és csak a BOOT folyamat után csillapodnak le, azok, amik a PST rendszerben vannak kötve, azok nem is rögtön indulnak, hanem a rendszer BOOT után csak.
Röviden, igen reálisnak hangzik.
-
blp85
senior tag
válasz oreg0503 #43128 üzenetére
Szia!
A 3 pin (piros, fekete, sárga vezeték), itt a 2 pines csatlakozóhoz a pirosra és a feketére van szükséged, a harmadik a sebesség szabályozásért felelős.
Mondjuk nem lenne jobb olyan ventilátort beszerelni, amit kimondottan párás helyre terveztek?
-
blp85
senior tag
válasz Stormrider #42884 üzenetére
Vízhűtésre a slim venti szerintem nem igazán ajánlott. Nem fér el egy normál vastagságú ventilátor?
-
blp85
senior tag
A venti alatt nem látszanak ezek a gumik, így nem ront az esztétikán sem, illetve szerintem ez a legolcsóbb és egyben rezgéselnyelő megoldás. Az Arctic ilyen ventilátorait nekem nem sikerült gumitüskékkel lefogatnom (AKASA volt otthon, de az nem fogta úgy meg, ahogy szerintem kellene neki).
-
blp85
senior tag
válasz Speedy007 #42744 üzenetére
Hasonló problémám nekem is volt az Arctic RGB- s ventilátorral, én a csapbetét tömítéssel emeltem meg. Ehhez hasonlóval [link] , igaz az valamelyik áruházból származott készletben, így filléres dolog volt, de a problémát megoldotta.
-
blp85
senior tag
válasz Speedy007 #42715 üzenetére
Elvileg 1 vagy 2 A-ig terhelhető az alaplap ventilátor csatija, így a 4 ventit elvileg elviszi. A PST-s ventik sorba köthetők, ha a befúvó és kifújó ventiket külön fordulaton szeretnéd járatni, úgy lehet HUB-ra sem lesz szükséged, mert ezekből 4-et simán sorba köthetsz úgy, hogy nem terheled vele túl az alaplapot.
A gyári Arctic vizes hűtőn sima P12 van, aminél az RGB/A-RGB-s verziójú ventik nagyobb légszállítással bírnak, nem Maxot tesznek rá.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz Speedy007 #42711 üzenetére
A lényege az, hogy az 1. csatlakozóba dugott ventilátor fordulatszámát látod a BIOS/programban és a többi ventilátort is azon a fordulaton fogja járatni (azonos típusú és méretű ventilátorokat kell csatlakoztatni).
-
blp85
senior tag
válasz Speedy007 #42706 üzenetére
Nekem Deepcool CH510-ben van 4 db 12cm és 3 db Arctic P12 PWM PST RGB, azt a házat is simán átszellőzteti, illetve egyik sem megy 100%-on, mert fölösleges, illetve akkor már hangja is van.
-
blp85
senior tag
válasz Tiszaaa #42645 üzenetére
Én a helyedben ventilátort cserélnék benne (persze, ha ragaszkodsz ehhez a táphoz), mielőtt "lesz nagy badabumm".
Vagy nézel gyárilag benne lévőt, azt hiszem Yateloon vagy mi, vagy Arctic P12 sima 3 tűs, nem PWM és slim kivitelűt teszel bele.
Itt a topikja:
[link][ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
Meg az ÁK.-n ott van a megbízható bolt plecsni is. Én is rendeltem olyan webáruházból, amit nem ismertem, és át is tudtam venni a terméket akkor, amikorra ígérték (akkor az az Arctic 3 darabos ventipack kb. 2 vagy 3 ezerrel volt olcsóbb, mint máshol).
Ha nem bízik benne, akkor kérje utánvéttel, ami lehet drágább, de akkor nem fut a pénze után.Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz abridabri #42432 üzenetére
Hát az RGB-s verziónak is lesz hangja bizonyos fordulatszám fölött, de 800 RPM-ig nem zavaró, utána is szélzaj szerűség (teljes fordulaton meg egy hangos szélgépek). Nekem alul- felül 2-2 db 12cm-es elől 2 db, hátul 1 db 14 cm-es van. Az első ventik régi csapokhoz használt gumigyűrűkön vannak (budget rezgéscsillapítás ), hogy véletlenül se találkozzanak a ház peremével . Ami nekem zavaró (bár amikor az Arctic ventiket vettem nem is nagyon ismertem a Deepcool márkát), hogy némelyik Deepcool venti, ami RGB-s és elég jó légszállítása van gyárilag daisy chain megoldással kb. ugyanannyiba kerül.
[Deepcool FC120-3 IN 1]Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz wyzard #42298 üzenetére
Szia!
Az Arcticnak az a PWM PST-s ventilátora, amire gondolsz.
[ARCTIC P12 PWM PST 120mm Value Pack (ACFAN00137A)]
Az alaplapnak a használati utasításában le van írva, hogy egy adott ventilátor csatlakozó mennyire terhelhető, de két ventilátort szerintem simán rá lehet kötni. Amennyiben egyre szeretnéd rákötni az összeset, az is megoldható egy fan hubbal [Arctic Case Fan HubACFAN00175A] mivel ez egy külön SATA ágról kapja az áramot és a PWM szál csatlakozik az alaplapra (általában 4 ventilátorig nem kell külön HUB egy szálra, de ez nem szentírás).
P12 adatai: Current | Voltage: 0.1 A | 12 V DC
Az alaplapnak csatlakozónként 1 A-ig terhelhető, úgyhogy nyugodtan összeköthetsz akár 4 ventilátort is egy csatlakóra.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
senior tag
válasz Hyper84 #42237 üzenetére
Ház cserénél jó szórakozás a ventilátorok megfelelő beállítása, gondolok itt a befúvó és kiszívó ventilátorok arányára. Amikor házat váltottam én is napokig szórakoztam vele, hogy milyen legyen a be-, és kifúvó ventilátorok fordulatszáma, hogy pozitív nyomást érjek el ( főleg, hogy be 4 12cm-es venti, ki pedig 3 14 cm-es venti van).
-
blp85
senior tag
Vagy a BioniX P120-al, annak tényleg nagyobb a légszállítása, de mindegy.
Ez is egy olyan vita, mint régen a barna és zöld üveges sör e a jobb, holott mindkettő ugyanolyan.
-
blp85
senior tag
A repülőgép az még oké (hallottam én is ezt), de nem hiszem, hogy egy pár grammos ventilátor esetében érezhető légszállításbeli különbség lenne, amit az ember észrevenne.
-
blp85
senior tag
válasz barry26 #42133 üzenetére
Az Arcticnál erről nem tudnak a honlap szerint (kíváncsiságból megnéztem ). Meg szerintem, ha ugyanolyan a lapát kialakítása, akkor nem mozgat az sem többet, csak a színe más. Mérni gondolom labor körülmények között kellene, ami validált adatot ad.
-
blp85
senior tag
válasz Mustármag #42118 üzenetére
Ha később bővítenéd a venti parkot, illetve fontos a külön tápellátás, akkor jó az Arctic. Nekem Deepcool van, annak is az FH-10-es változata. A külön táp miatt jók ezek a nagyobb HUB-ok, de én szívem szerint inkább két 4-es elosztót használnék
(pl.: ezt [FH-04] , ha az alaplap bírja a 4 ventilátort (elvileg bírja, de az user manual okosabb ebben ).Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz Mustármag #42115 üzenetére
Az első ventilátorhelyben lévő ventilátort látja a rendszer, a többi ventilátor is ezen a fordulaton megy. Be tudod állítani a fordulatszám értéket, de csak az első hely az, ami meghatározó. Az alaplaphoz a 4 pinhez 2 vezeték megy, a HUB pedig SATA csatlakozón keresztül kapja az áramot (a lényeg, hogy 10 ventit tudsz árammal ellátni, de csak 1 fordulatszámot tudsz beállítani). Nem ezzel, hanem egy másik márkával az a tapasztalatom, hogy ugyanolyan ventiket kell rákötni (a méret is számít, ha például az első csatlakozóba 14-es venti van, és rákötsz utána egy 12 cm-es ventit, akkor annak már van hangja ).
-
blp85
senior tag
válasz barry26 #42112 üzenetére
Tehát a P12 Maxot nem átlag halandó felhasználónak szánták, viszont ahol nem zavar a zaj, oda akkor tökéletes.
Bár a válasz azt is feltételezi, hogy elég sok visszajelzést kaphatott a cég, és így oldotta meg a panaszáradatot.
A P12 PWM PST tényleg jó, bár az azt hiszem folyadékcsapágyas, illetve nagyon közelről annak is van hangja (3 db 14cm-es és 4 db 12cm-es üzemel nálam is, illetve RGB-s, annak a színei nagyon szépek /na ez tényleg nagyon lényeges egy hűtőnél /).
Korábban volt F12 vagy F14-es ventilátorom (nem a silent), nekem azok nem nagyon jöttek be.
-
blp85
senior tag
Igen, MZ/X küldhetné akkor, csak az ablakot ne felejtsd el kinyitni, illetve jó lenne a teleportálást is feltalálni, hátha...
" atomvillanásbiztos csomagolásban "- erre a legjobb a hűtőszekrény (Indiana Jones után szabadon), de akkor meg a szállítás lenne drága.
-
blp85
senior tag
válasz spleenszuru #42046 üzenetére
Az RGB és A- RGB-s típusokon láttam először. Mondjuk a front ventik alá én tettem "gumibakot", mert ott a lapátok szerintem súrolták volna a házat. A vízszereléshez használatos kerek, középen lyukas gumi kreatív felhasználása, de pont jó a célnak.
-
blp85
senior tag
válasz barry26 #42048 üzenetére
A zöld (nálunk takony manó) manós bolt a csomagolást nem viszi túlzásba egy darab rendelt árú esetén (alaplapot, memóriát, processzort és proc. hűtőt szépen karton dobozban küldték, extra felár nélkül), de eddig amit rendeltem, az mind egészben érkezett meg. Mondjuk fóliát tehetnének legalább a motyóra, mivel a dobozra ragasztott címke nekem a halálom, idegesít és kész .
Új hozzászólás Aktív témák
- Ingatlanos topic!
- Diablo IV
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen légkondit a lakásba?
- PlayStation 3
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Eladó Noctua NF-A12x15 PWM Chromax
- Lian Li UNI FAN AL120 ventilátor szett, újszerű állapotban! UTOLSÓ DARAB!
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- Gamdias RGB új beépíthető ventillátor 6hó jótállással!
- Lian Li SL-INF 120mm aRGB ventilátor hármas csomagban
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest