Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• bitfarkas

őstag

válasz lavina #22 üzenetére

Na erre is tettem kísérletet. Amíg befújó ventim volt, gondoltam, nem engedem ki a + energiával bevitt hideg levegőt az alsó lukakon, tessék csak felmenni a procihűtőig, és dolgozni. De semmi hatás.:(
    Aztán megcsináltam a Tildy által preferált kéményes megoldást karton oldallappal, ekkor került át a befújó venti felső, elszívó pozícióba, mert a prociventi is befele szívta a levegőt a házba, és a kiáramló levegőzaj már jól hallható volt.
    Végül azért mondtam le a kéményes megoldásról, mert a csövet a procihűtővel szemben kellene felszerelni, és az oldalfal kialakítása miatt az randa lenne.
    Az egyéb (papírból hajtogatott és kipróbált) kéménytípusok + légellenálása miatt a procihűtő felgyorsult. (nem kapott elég terhelést, azaz nem szállított elég levegőt), és nem is hozott számottevő javulást.
    Most zárt ház esetén 1 óra teljes terhelés proci - 55-56ˇ,
    levett oldallappal 50-51ˇ. A köztes állapotért meg nem tom érdemes-e küzdeni.
    Amit még meg fogok próbálni:
    bővíteni a lukakat az elszívó ventinél, és
    a jelenlegi 9 voltot 12-re emelni.
    Tán nem fog jobban sustorogni.

• bitfarkas

őstag

válasz lavina #21 üzenetére

Ezen már én is gondolkodtam, de előtte valami modellezést kellene végigfuttatni, hogy a behelyezett ventik által termelt hő mikor haladja meg a légáramlással elvihető hőt.:U

• bitfarkas

őstag

válasz lavina #19 üzenetére

Ellent kell, mondjak.
    Most már jó ideje tesztelgetem a gépet, mert sokszor használom teljes terheléssel, és megnéztem jó párszor üresben is.
    Feltettem a SpeedFan-t, és vagy tíz tizenöt alkalommal járt így a gép alsó és felső befújó és elszívó ventivel. Lehet, hogy a hőfok-különbség, amit regisztráltam, nem egzakt, de a trend tuti.

• bitfarkas

őstag

válasz lavina #1 üzenetére

Nekem más a tapasztalatom.
    Elől-alul és hátul-felül van ventihely, a hátlap alul is eléggé perforált, az oldallapok sajna éppen középen, és alig. (korábbi házamnál alul és fölül is szép kis rések voltak)
    2-2,5 fokos javulást jelent a procinál 2-3 órás működés után a hátsó, kifelé fújó venti a házba befújóval szemben.
    Talán az lehet az oka, hogy a befújó megoldás nem hagyja kialakulni a levegő ''rétegződését'' a házban (örvénylés), illetve az alsó részeken meg hideg levegő is távozik (hasznosítatlanul!), igy a bent levő levegő átlaghőfoka is magasabb lesz, ami a hűtés hatásfokát rontja.
    Míg az (felül) elszívó ventillátos megoldás a belső légáramlást nem zavarja annyira, a felül levő meleget viszi ki a házból, a benti levegő hőmérséklete alacsonyabb lesz. (bár a prociventi is eléggé kavarja a levegőt)
    Na szép az elméletem a tapasztalathoz?:C

Aktív témák