Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rowon

veterán

válasz Joci10 #25 üzenetére

Nem mosom össze, hol írtam ilyet? :DDD Elolvasod egyáltalán, amit írok?

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

• Rowon

veterán

válasz Joci10 #21 üzenetére

Ok, akkor mégegyszer. A Gúnár szemüveg azt ígéri, hogy 100% UV fényvédelem mellett kék fényt is szűr.

Erre válaszaim:

Tanulmány 1.: [link]

The frequent human exposure to various types of indoor lamps, as well as other light sources (television monitors, tablets and computers), raises a question: are there risks for the population? In the present study the emission of UVA and UVB radiation by lamps and screens of electronic devices were measured in order to determine the safe distance between the emitting source and the individual. We concluded that the lamps and electronic devices do not emit ultraviolet radiation; so they pose no health risk for the population.

Tehát, mint írtam, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a monitorok UV sugárzás bocsátanak ki, így efelől kérdőjeles, hogy mi értelme úgy eladni egy beltérre szánt terméket, hogy a fogyasztó számára szükségtelen funkciót biztosít? Az UV sugárzástól kint kell félni a szabad ég alatt, főleg olyankor, amikor a met.hu mérései alapján magas az UV-A és UV-B sugárzás. Az valóban okozhat egyéb bőrrák típusok mellett akár a szemben is melanomát. [link]

Linkelt cikkből idézve:

A daganat kialakulásában az előrehaladott életkor mellett fontos rizikófaktor a családi halmozódás, a világos szem- és bőrszín, valamint a fokozott UV-sugárzás.

Utána az orvos hozzáteszi, hogy a nap káros sugarainak nincs annyira direkt roncsoló hatása a szemre, mint a bőrre, érdemes nyáron gondoskodni a szem megfelelő védelméről is (akkor egy monitornak hogy lehetne, ha a Napnak sincs?), de érdemes napszemüveget viselni, ami érthető is, hiszem a szemet is bőr veszi körül.

Tanulmány 2.: [link]

Azt vizsgálta, hogy a kékfény szűrős szemüvegek milyen hatással vannak a szem egészségére, illetve az alvási ciklusra. Eredmény:

We find a lack of high quality evidence to support using BB spectacle lenses for the general population to improve visual performance or sleep quality, alleviate eye fatigue or conserve macular health.

Magyarul nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármire is jó ez a szemüveg. A kékfényszűrős applikációkat is említettem, amik ugyan 100%-ban tényleg nem képesek kiszűrni a kékfényt, de képesek azt csökkenteni, raádásul azok is ingyen vannak.

Egy biztosan működő módszer van, mégpedig az, hogy nem ülsz annyit a számítógép előtt, pláne nem lefekvés előtt 1-2 órával.

Úgyhogy részemről ez a téma ennyi.

[ Szerkesztve ]

• Joci10

őstag

válasz Joci10 #20 üzenetére

Kiegészítés: megtaláltam az EN170 szabvány (ami már 2 éve nem él, hiszen leváltották 2022-ben) 100%-os UV védelmét: 210nm-től 365nm-ig tart. A fenti táblázat alapján pedig .....
    Persze, a hírbeli szemüvegről nem tudhatjuk, hogy amit ígér, azt tartja-e, de ...

[ Szerkesztve ]

• Rowon

veterán

válasz Joci10 #18 üzenetére

Már megválaszoltam a kérdéseidet, csak nem olvasod el őket. :DDD

• Rowon

veterán

válasz Joci10 #15 üzenetére

A hírben egy UV és kékfény szűrős szemüvegről van szó

Nézz utána, hogy a modern monitorok mennyi ilyet bocsátanak ki. [link] Kereken 0 az UV kibocsátásuk. Beépített kékfényszűrő van szoftveresen is, ami ráadásul ingyenes és minden ismertebb oprendszeren belül állítható.

boltokban, de azok szar műanyag keretűek, amik pár lencsecsere után törnek

4 éve használom az enyémet, nem tudom megszámolni már hányszor ejtettem le és ez se volt 1000 forint se. Ismétlem, munkavédelmi szemüveg és nem a Lidlben vettem.

Persze, nem tudom, hogy ez mennyire 'valós' adatokkal rendelkezik

Kit érdekel? Fizesd csak ki. :)) Ész érv itt nem számít úgyse.

de az, amit te csináltál, az úgy baromság, ahogy van

Ezt mindjárt gondoltam! Köszi a felhomályosítást, most már mindent is jobban értek, mint előtte! :))

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés