Hirdetés
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- Fujifilm X
- Melyik tápegységet vegyem?
Aktív témák
-
vtechun
veterán
ingyenes programmal csináld - AUDACITY - a célnak megfelel, van benne zajszűrés is és profi, megéri kipróbálni... letölteni az audacity.sourceforge.net ről lehet
-
alázógyík
addikt
válasz
Alvin_ti4200 #40 üzenetére
Még 1 szavazat a Sound Forge-ra!:)
-
somé
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #40 üzenetére
Biztos hogy van jobb,hiszen sok progi tud külső forrásból digizni...:P
Csak amit írtam,az egyszerű és könnyű kezelni,szóval felhasználóbarát:P -
PeliScan
addikt
Nah, én holnap ugrok neki a digitalizálásnak, egyelőre 8 kazettát kell... fater szeretné a VillámAngol-t cdről hallgatni, így be köll digizni. (Nincs meg vkinek mp3ban?)
Úgy gondoltam, h gyorsabban menjen, egyszerre két magnóról táplálnám be a jelet, mivel úgysem számít h sztereo vagy mono, tehát ez egyik kazi lesz a left a másik a right.
Viszont mivel fogom tudni szétbontani a meglévő sztereo .wav-ot két mono wav-á?
Thx! :) -
sulfur
csendes tag
Bocs, úgy néz ki, hogy nem hangsúlyoztam eléggé az mp3-ak működésének számomra, és a hifisták számára is fájó paramétereit. Nem tartom igazán hifistának magam, sem a készülékeim ( Vidi erősítő, orion dobozok, Tesla/Lenco lemezjátszó, Akai/Audio Technica /Pioneer pick-up, Vidi kétkazis magnó, Philips cd), de azért ezeken a ketyeréken is sikerült klassz hangzást elérni. Sajnos ehhez hely kell és nyugalom ( a család részéről/nem szülőkre, hanem már a kiskölkökre gondolok). Annak idején, úgy 15-16 éve eleinte furcsa szemmel olvasgattam a HiFi magazint. Lehet hogy sok mindent összeírtak, lehet, hogy engem is megfertőztek az antidigitalizmusukkal. De ez nem azt jelenti, hogy ne hallgatnék cd-t. nem azt jelenti, hogy ne tartanám jónak a cd-t és vele a digitális hangot. Csak annyit jelent, hogy nem tartom IGAZÁN jónak. Nyílván a cd-nek megvannak a maga előnyei ( kis méret, könnyű kezelhetőség, a hangját nézve zajatalan mint a sír-ilyet kazival, bakelit lemezzel nem produkáll senki ) , de a hátrányai is. 2-3 éve hallottam rádióban, a Philips és a Sony mérnökeivel készített beszélgetést, ahol elismerték, hogy a cd technika paramétereinek meghatározásánál kicsit alulbecsülték az emberek fülét. Na, mindegy, ez már történelem.
-
toeri
aktív tag
Egyrészt az analóg másolók között ugyanígy megvolt a két tábor, ez nem ana-digi specifikus.
1, Ami rossz, azt már nincs értelme túl jó minőségben másolni.
2, Ami rossz, azon már a lehető legkevesebbet szabad csak rontani, mert már túl közel van az élvezhetetlenhez.
-Ez nyilván igényességi szempont és nem értékítélet. (Azt is nehezen hiszem el, hogy aki a rossz felvételekről igényes másolatot készít -ismétlem mindegy, milyen eszközzel- az majd pont az igényes felvételeken spórol...) :DD
Másrészt az mp3-akról sokféle vélemény kering, de az a bizonyos kitétel, hogy mit hall meg az emberiség nagy része és mit nem, mindig is szálka volt a HiFisek szemében. Mert az emberiség nagy része nem HiFista és az is tény, hogy ők (bár fiziológiailag azonos a fülük felépítése) mégis egészen más dolgokat képesek meghallani. (Egyszerűen gyakorlás által.) A földön él 6 milliárt ember. Ebből mennyinek van otthon HiFi-je és abból mennyi az igényes összeállítás? t:
Ezért ez a fajta érvelés elég rossz, ha a minőség a kérdés. Mindenki halgassa meg a saját fülével, (nem nagy kunszt ugyanarról a felvételről különböző bitrátás felvételeket készíteni) és döntse el ő, mit tart zavarónak és mit nem. Eggyel azonban vigyázzunk! Mert a kor előrehaladtával a fülünk fizikai képességei ugyan romlanak, viszont -a gyakorlottabb agyunk miatt- az igényeink egy bizonyos életkorig mégis nőni fognak. Tehát érdemes ''fölé lőni'' a mai igényeinknek, árban minimális a különbség, viszont ami információ egyszer elveszett, azt jelen tudásunk szerint már sosem hozzuk vissza egy zeneszámba... :( -
sulfur
csendes tag
Hali!
Én is digiztem már be pár 10-20 éves kazit. Sajnos a felvételek már eleve nem voltak valami szuperek. Némely felvételem Sherwood nevezetű ikerdeckkel készült, Akai GX 4000-es orsós magnóról. A Sherwoodról inkább nem írok, az Akairól meg tudni kell, hogy gyárilag nagy a zaja, és a csatornák ( szalagon) közötti áthallás. Szóval az ilyen felvételek miatt 22 kHz-es mintavételezést használtam, az ehhez tartozó mp3 a 80 kbs. Így aztán elég kis helyen elfér a zene. Egyébként látom, hogy néhányan a magas mintavételezés mellett kardoskodnak, a minőség megóvása miatt. Én úgy gondolom, ha már egy analóg zenét bedigitalizálsz, annak már úgyis mindegy... Ehhez csak meg kell hallgatni egy bakelit lemezt. ( lehetőleg ne Qualiton, Start, Mjuzika stb préselést és ne kristály vagy kerámia hangszedővel)
Zajcsökkentést a Cool Edit és a Nero hangszerkesztője is hasonlóan kezeli: mintát kell venni a zajból ( pl számok közötti szünet) és ezzel az analizált spektrummal tud zajot csökkenteni. A bakelit ( jobb érzésűeknek VINIL) lemezek hibáit recsegéseit A Cool kibírja szedni ( legalábbis valamennyire, de nem tökéletesen), de ezen a téren a wave lab a jobb. Egy gombnyomásra lejátszáskor a kiszűrt hangokat teszi hallhatóvá, így lehet igazán beállatani a szűrést.
Az mp3-akról csak egy-két dolgot. A tömörítés szubjektíven objektív (vagy objektíven szubjektív?) igazodik a fül hallási görbéjéhez. Kihagyja, amit úgysem hallasz meg ( vagyis amire a tudósok aszonták, hogy az emberiség nagy része nem hall meg.) Ezenkívül figyelembe veszi a fül elfedési tulajdonságát, vagyis azt a megfigyelésen alapuló dolgot, hogyha van két közel azonos frekveciájú jeled de az egyik kisebb amplitudójú, akkor azt nem fogod hallani. Úgyhogy azt is ki lehet törölni. Így aztán alig marad rögzíteni való.
A hangminőség nyilván romlik: analóg felvétel esetén a bakelit lemez, kazetta 1 cm-e is végtelen sok információt tartalmaz a zenéről, a cd pedig 650 v 700 MB-t képes rögzíteni -
toeri
aktív tag
Jó.
Egy dolog van, azzal sem vitatkozom csak magyarázom, mert ezek szerint félreérthető volt(am).
A sofware-es zajcsökkentés működik. Nem is nagyon rosszul. Nem EZ a gond vele, hanem az ami általában a zajcsökkentésekkel. Jelesül: MI vész el még a zajon kívül? (Tompuló magasak, csökkenő dinamika, stb.) Ezért én azt javaslom, hogy szerezzünk egy minél jobb decket a lejátszáshoz és az analóg lejátszás minőségét javítsuk fel az elérhető maximumig (ha kell fejállás kalibrációval, demagnetizáló kazettával) és egy jó kompromisszumos kimeneti jelszinttel (se túl torz ne legyen, se túl zajos) játsszuk át a zenét a gépbe. Aztán már ne nagyon csináljunk vele semmit (csak ha nagyon muszáj) írjuk ki egy CD-re és kész.
Ui. Csodák nincsenek JOBB úgysem lesz, mint amit a kaziról le tudunk játszani.
(Lehet, hogy úgy halljuk, de ez puszta önáltatás. Dögösebb lehet, loudnessesebb lehet, jobb aligha. Én ebből indulok ki.) -
Protoss
senior tag
Hali!
SB Live!-val felvétel pl.: az adott progijával vagy ami még egyszerű Goldwave (terminalról letölthető a sharware verzió). Szerintem a Goldwave elég sokat tud és wavban digizik. (Lehetőleg 44,1 Khz és 16 bit értéken digiz.)
Ez egy fontos pont, hogy inkább előbb wavba digizd le, aztán finomítások elvégzése és utánna tömörítés mp3-ba. Aztán jöhet a Soundfroge, mert goldwave után gyerekjáték a használata!
Fontos, hogy pl.: egy zongoraverseny minimális tömörítési értéke 192 kbps, de napjaink zenéihez 128 kbps is elég (pl.: autóban hallgatni vagy utcán sétálva). Ha vájt fülü vagy akkor 192 feletti értéket használsz (de 320kbps esetén kérdéses, hogy minek is akarsz tömöríteni?). Beszédre elég kevesebb is, de több helyet takarítasz meg, ha monoba tömöríted le. pl.: 128 kbps mono.
Ami zajt okozhat:
- olcsóbb hifiknél a tunner áthallása. Ilyenkor keres egy néma adót. Pl.: Paks környékén 96,00Mhz.
- sb live-ot ne a What u heart bemenettel használd, hanem válaszd ki a mic vagy line in bemenetet
- ha erős a bejövő jel torzíthat, ha gyenge akkor jelentkezik a sistergés
No akkor ennyit -
ToBeY
nagyúr
Én a Sound Forge cimű programot ajánlanám erre a célra nem tudom most milyen verzónál tart nekem 6.0 van és tökéletes,ment MP3,Wav meg sok mindenben! Van valami kiegészítő pluginje (noise reduction) vagy ilyesmi amivel a bedigizet hangfile-t meg lehet tisztitani az esetleges recsgéstől!Nagyon jó kis progi én csak ajánlani tudom!
-
And
veterán
Üdv!
Nagyrészt én is egyetértek, de:
2) _ez esetben_ nincs igazán jelentősége, régi műsoros (főleg vasoxidos)
kazikhoz azért bőven elég, ráadásul CD-kompatibilis.
3) A szoftveres zajcsökkentés hatásosságáról, értelméről lehet vitatkozni,
de szerintem a CoolEdit jól csinálja, szépen paraméterezhető, sokat is
tököl vele a jobb beállításoknál, a statikus szalagzaj csökkenthető vele.
Persze csak mértékkel szabad használni, és csodát nem szabad várni.
Tényleg egy jófajta (kis zajú, esetleg régebbi) hangkártya a legjobb.
Ebből a szempontból az integrált cuccok hátrányosabbak.
5) Ezt szvsz. leginkább a végső felhasználás módja határozza meg.
Hordozható cuccba, autóba elmegy, mondjuk 192kbps-től. -
neduddki
nagyúr
HI!
En mx300-az csinaltam relativ eleg rossz minosegu kazettakbol /vhogy meg kelett orizni a regi cuccokat/ a vortex gyari progijaval csinaltam semmi utofeldolgozas es egybol mp3-ba! Egy besztos szarabb nem lett!:-))) live hejjet erdemes volna egy kevesbe alapzajos kartyat keresni!
udv
neduddki -
valuka
csendes tag
Hi!
Mi ilyenekkel foglalkozunk, és szerintem kaziról gépre vájtfülűeknek érdemes használni a nagyobb tömörítést.
Cool Edit-be 1:1-be bejátszam 44kHz-en stereoba wav-ba elmenteni kis szűrés ( ha szerencséd van jól eltalálod a mintavételezést) oszt CD-re kiírni. Nem kell hozzá sem erőgép, sem valami extra drága hangkari. -
toeri
aktív tag
Huhh. Olvasgattam...
Azért van amivel egyet értek. (CoolEdit2000/Pro használata pl.)
De azért pár pontban:
1, Ha eleve rosszabb a minőség az nem ok arra, hogy tovább akarjuk rontani egy rossz mintavétellel.
2, A CD 44kHz-e nagyon kevés, hiába látszik jóval többnek a jobb deck-ek 20kHz-es felső határánál. (Nem fejteném ki, aki akar utánaolvashat a miérteknek.)
3, Zajcsökkentésre nem alkalmaznék (nem is teszem) szoftveres megoldást. Azért mert kipróbáltam. Siralmasak. Kell egy nagyon jó deck, arról kell bejátszani a gépbe, egy minőségi hangkártya* segítségével. Ennyi a ''titok'' innen már cssak rontani lehet a dolgon. (Nagyon nagy és zavaró pattanást -ha muszáj- kézzel veszem ki grafikus interface-en. Sercegés marad, megvan annak is a maga bája! :) )
(* SB-LIVE elmegy, de nem az igazi, inkább egy régi karesz, de jó analóg felépítéssel - pl. TurtleBeach-ek.)
4, Ha 44kHz-es mintavételt akarunk egyáltalán nem tuti, hogy jobb a magasabb mintavételű IC által vett jelből ''visszabutított'' jelfolyam. Megintcsak lehet, hogy jobb az ''öreg'' de minőségi hangkártya. (Akinek több gépe van otthon, az meg tudja oldani, a többieknek nincs erre okos tanácsom.) :D -
ligu
csendes tag
Én is hasonló cipőben járok, a 10-20 ével régi felvételeimet szeretném archiválni.
Kérdésem az, hogy milyen mintavételezési frekvenciával célszerű felvenni a hangot, illetve mekkora mp3 sávszélességre célszerű tömöríteni.
Mivel nem CD minőségű a hangforrás, gondolom kisebb értékek is megfelelőek. Van valakinek tapasztalata ebben? -
eper-fa
aktív tag
nekem pont az ellentettje a kerdesem. hogy másoljam át egy cd tartalmát kazettára? :F :F vmi cdét át kéne vegyek, h kocsiban is lehessen hallgatni, de hogy. monnyuk a felhasználható eszközök: gép+hifi (nevezhetjük inkább egy átlagos cd-s-kazettás-rádiónak is...)
-
Perzsa
tag
Na megcsináltam az elő kazit!!!!
A minőség semmit se romlott! Egy pici sistergés van a szüneteknél, de a hifin meghalgatva is van :-)
A Nero Wave Editorban Noise Reductionm tudja vki hogy kell használni? Mert nekem nem csinált semmit!Automatába sztem volna, de nem ment!
Ja amugy max hangerő a LINE-In, RCA kábelel csináltam. -
tomcs
őstag
en annak idejen asszem cool edit-el szurogettem a muholdrol vivarol felvett zeneket (mp3 meg sehol se volt max mint technologiai ujdonsag, a mpeg l2 akkoriban kezdett hasznalodni, p2p meg sehol, net se nagyon :) ahoz kepest hogy milyen zajos volt a muhold (feher zaj a kepen + sisterges jol) egesz jo lett, csak a zajszureshez fel kellett venni 1 kis zajmintat is vivan meg tudjuk mennyit van csend :)
-
PeliScan
addikt
Ez amúgy engem is érdekel. Egy sima felvevő progival elég szép eredményt sikerült elérnem, de vmi ''sercegés''-szűrő progit azért én is kipróbálnék.
Ötletek? -
Agyasima
őstag
Én már próbáltam ilyesmit, igaz csak SB128-al, de az eredmény siralmas lett.
Komoly hangkütyü kell az ilyenhez, bárminemű szoftvert próbáltam implementálni a feladatra a végeredmény sokkal rosszabb lett az eredetinél.
Hogy milyen progikat próbáltam nem igazán emléxem, de az alltheweb keresője sok segítséget nyújthat....
Mindenesetre ha neked sikerül vmi jót összehozni írd meg hogyan csináltad. -
tomcs
őstag
elso kerdes miert :)
elvielg eleg hozza a kartyad is meg akar a ms integralt hangrogzitoje is de van 1 rakat progi meg ami alkalmas hangszerkesztgetesre, na ami igen az biztosan tud felvenni is.
ha viszont zenek es mp3at akarsz belole csinalni - tudom, nem szep dolog - de inkabb valami p2p cuccot ajanlanek :) -
Perzsa
tag
Hi!!!
Van vkinek tapaszatalata ebben???
Egy Sound Blaster LIVE!ra kötnék rá egy decket és úgy próbálnám.
Milyen programmal lehet WAVban elmenteni a LINE IN-t?
Elég az egy szerű hangrögzitö, vagy Wave editor?
ThanX
Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest