- Milyen TV-t vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- Raspberry Pi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
T1B3R1U5
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis laptop fejlesztés előtt állok (több, mint 3 éves a gép), első körben SSD beépítésről és rendszer újratelepítésről lenne szó...
Részletek:
Adott egy Acer Aspire V3-772GProcesszor típusa Intel Core i7
Processzor modell 4702MQ
Processzor órajel 2.2 GHz
Cache mérete 6 MBMemória mérete 8 GB
Memória típusa DDR3
Memória maximális sebessége 1600 MHz
Memória foglalatok száma 2
Memória maximális mérete 16 GBKijelző mérete 17.3"
Kijelző felbontása 1920 x 1080
Videokártya típusa Dedikált
Videokártya modell Nvidia GeForce GTX 760M
Grafikus memória mérete 2 GBHáttértár típusa HDD
Merevlemez kapacitása 1000 GB
Merevlemez fordulatszáma 5400 rpmExtrák
720p HD webkamera,
sztereó hangszórók Dolby támogatással,
mSATA foglalat,
2,5" HDD foglalatEhhez kerülne első körben egy Samsung 860EVO (Sata 6Gb/s) (aztán még egy 8GB-os memória, de az most nem lényeg)
Tehát az új rendszer a szűz SSD-re kerülne és a HDD is formázva lesz a Windows telepítővel - gondolom az működik, hogy a boot pendriveval először formázom a HDD-t, esetleg készítek 2 partíciót azon is és utána az SSD-re indítom a telepítést
(személyes adatok mentése megy egy külső HDD-re előtte)
Boot pendrive Rufussal készül el majd és most jönnek a kérdések...
(Rengeteg cikket elolvastam már SSD-re való telepítésről, de 90%-a elavult... a HDD is fejlődött és a Windows 10 is jobban kezeli már, így nem jutottam dűlőre)
A projektben egyébként annyi trükk van, hogy dual-boot rendszert szeretnék felállítani, mert a Windows10 mellé még a LinuxMint is felkerülne az SSD-re, tehát az SSD-n lenne a 2 rendszer és esetleg 1-2 játék vagy nagyobb program pl. PS vagy egy komolyabb videó vágó szoftver. Minden más adat menne az 1TB-os HDD-re.
Szóval a kérdések:
Abszolút nem tudom, hogy milyen telepítést válasszak?
Ebben az esetben mindegy, hogy MBR vagy GPT?
Mintha azt olvastam volna, hogy a Windows rendszere UEFI-s telepítéssel gyorsabb lesz, de lehet, hogy félreértettem valamit, igazából ennyire nem értem a témát.
3 éve telepítettem erre a szóban forgó laptopra a Windows, semmi gondot nem okozott, bár valószínűleg azt sem tudtam, hogy vannak ilyen opciók.
Nem tudom, hogy az alaplap/processzor egyáltalán engedi-e az UEFI-s telepítést (BIOS-ban ezeket még nem nézegettem)
Olvastam már Legacy BIOS-ról is, de ezek a rövidítések és opciók nekem még nagy kavart okoznak, pedig szívesen olvasnék róla egy modern/friss cikket!King Unique, úgy látom, Te vagy itt a szakértő! Kérlek, ha tudsz, pár szóval segíts nekem!
Olvastam mások problémáját és hogy szinte mindenkinek tudtál segíteni, most az én konkrét kérdésemre keresem a választ és viszonylag értelmes srác vagyok, ha egyszerűen pár lépésben leírod/leírjátok, hogy a fent említett feltételek mellett (már ami a hardvert illeti) milyen beállítások mellett tudom optimálissá tenni a gépemet az újratelepítéssel, azt megköszönném!
Szóval érdekelne a Rufus beállítása, hogy milyen boot pendriveot készítsek és hogy a BIOS-ban kell-e állítanom valamit, hogy sikeres legyen a Windows 10 telepítése.
Aztán a Linux telepítése hab a tortán, első körben legyen meg a WindowsElőre is köszönöm a segítségeteket!
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotók, videók mobillal
- Milyen TV-t vegyek?
- Fűnyíró topik
- Ford topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Politika
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest