Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyzoltan82
újonc
Sziasztok,
én is ősidők óta S5500 tulaj vagyok. De adódott egy kis gondom, egyszer egy hideg napon kint hagytam a fényképezőt a -5 fokon és azóta túlexponálja a képeket, ez főleg beltéren vakuval jelentkezik. Túl világos lesz a kép, manuális módban sem úgy viselkedik ahogy kéne.
Szerintetek mitől lehet? Firmware frissítés/újratöltés megoldja?
Kihez lehetne vinni szervizbe? -
Bobby
csendes tag
válasz
safar.janos
üzenetére
Szia!
Nekem a mai napig megvan és szoktam is használni.
Volt amikor kb 5000 Ft-ért lehetett hozzájutni használtan.
Hát nem tudom, hogy most 10-et adnák e érte.
20 eFt köröl már kapható új 10x optikai zoomos 10MP feletti gép ami azért valószínű, hogy jobb képeket csinál mint az 5500.
(mondjuk ennek legalább fényképezőgép formálya van ellenben zsebben nem fér el
Győző -
safar.janos
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, ha még él a fórum, hogy manapság érdemes-e még egy ilyen gépet megvenni (jelenleg 10000 Ft-ért kaphatnám meg egy ismerősömtől). A készítendő képek tájképek lennének, elsősorban a Tisza-tó gátjáról a partközelben (nem tudom, hogy ez bárkinek mond-e valamit, de a lényeg, hogy a 10x zoom általában elég lenne, sokszor csak 50-100 m-en belül álldogálnak előttem a madarak), illetve városban, főleg éjszakai képeket készítenék.
Előre is köszi a választ

-
törölt tag
Én most vettem egyet használtan, csak otthoni használatra, és lám, még manualt is találok hozzá

nagy respect Ndruu-nak
-
Bobby
csendes tag
Hú de régen volt

Mai napig is jól működik. -
Hydra SR
addikt
válasz
cybergsm
üzenetére
A színeket a Chrome mód bekapcsolásával élénkítheted, de csodát az sem művel de azért sokszor segíthet. Én használtam skylight szűrőt egy ilyen gépen és nekem tetszett az eredmény. A fakó téli, kora tavaszi napsütésből szép telített színeket csinált. Utómunkával is meg lehet csinálni de a szűrő olyan jól működött, hogy szerintem megérte megvenni.
Te milyen szűrőt kaptál hozzá? (gondolom UV vagy polár) -
CyDoN
senior tag
Szétkaptam,,,,szárad otthon,,,ki lesz egy kicsit mosva alkohollal, picit párolog majd még --- utána összeszerelés,,,és próba hátha, magához tér!
-
CyDoN
senior tag
Szombaton megúsztattam egy kicsit a S5500 a dunába,,,,van valami esély arra, hogy működni fog?

-
cybergsm
csendes tag
Sziasztok! Nemrég vettem egy ilyen masinát használtan, fényszűrővel, 256Mb-os kártyával 8db akksival, táskával, dobozzal, minden gyári tartozékával, karcmentesen 3X10.000.- ért.(értsd 3 hó alatt fizettem ki.) Nagyon átvágtak, vagy elfogadható áron volt? Ami zavar, hogy természetes fénynél szerintem matt képeket csinál. Nem elég "harsányak" a színek. Van erre valami okosság, amit nem árt figyelembe vennem?
Jelzem, absolute beginner... -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Lehet most tudok majd venni,egy S5500öst. Megéri ilyen masinát venni???
-
rigo88
aktív tag
nem mintha bárkit is érdekelne
de megkérdeztem szervízben a nagy fényű kép javítását, (lsd feljebb) és azt mondták rá, hogy 18ezer a javítása, na mondom ennyiért én is megcsinálom, és EGY azaz EGY zsinór volt benne elszakadva. úgyhogy most vadászok egy olyan embert, aki egy 500asért ráforrasztana egy drótot egy nyáklapra, mert ilyen forrasztáshoz nincs eszközöm. -
lumiukko
tag
Köszi mindkettőtöknek!
Igazából nemtudom, hogy mit bénáztam... De most végigpróbáltam, és egyedül a videó funkcióban nem engedte a RAW állítását, lehet, hogy pont abban akartam volna
Szóval probléma megoldva, köszi! -
lumiukko
tag
Sziasztok!
Menüben hiába nyomom a jobbra-balrát a RAW beállításánál, mindig offon marad. Pedig már egyszer sikerült onra raknom valahogy, de msot megint nem. Várom a tanácsaitokat
Köszi -
CyDoN
senior tag
CCD-re van örökgar!
pixelhiba volt kicserélték és az alkatrészt nem kellett fizetni. -
Hydra SR
addikt
Szerintem néhány embernél simán döntő szempont lehet. Főleg azoknál, akiknek a technikai paraméterek nem mondanak sokat, ezt meg legalább értik (vagy legalábbis azt hiszik). A Fujinak nem kell sokat vállalnia, 5 éves "örökgart" vállal valamire, amiről tudja, hogy elenyészően kevés fog belőle tönkremenni 1 és 5 év között, ezzel megfog pár vevőt akiken többet keres, mint amennyibe kerül neki, hogy betartsa az ígéretét. Olyat kell ígérni a potenciális vevőknek, amit értenek. Az S5500 vevőköre meg nem feltétlenül érti, mi az a shutter lag vagy B záridő és egyáltalán mi hasznát venné. Ígérnek inkább nekik örökgart valamire. Még ha sosem lesz rá szüksége, akkor is bizalmat gerjeszt az a gyártó, aki ilyet be mer vállalni. Az azt jelenti, hogy nagyon bízik a saját maga által gyártott minőségben.
És úgy nem mellesleg: tényleg rohadt kevés S5500 ment tönkre, pedig rengeteget adtak el belőle. -
Hydra SR
addikt
Örökös garanciának az az értelme, hogy kelendőbb a termék. Különben valahol hallottam, hogy az örökös garancia egy olyan elnevezés, amit nem szó szerint kell érteni. 5 évet jelent, ha jól emlékszem. Ezt például tudtad?
Nekem is volt S5500-am
Nem tudok róla, hogy lett volna ilyen gari rá, de ettől még lehet. Léteznek dolgok azon kívül is, amikről tudok 
-
CyDoN
senior tag
Nekem is ilyen kis gépem van,,,,az 1Gb-s M-es Xd kezeli a 2Gb-s nem tudom olyan még nem volt benne! A fuji-nál vmelyik alkatrészre örökgar van, csak most nem emléxem, hogy melyikre

-
rigo88
aktív tag
üdv!
nekem tönkrement a fuji s5500 valamelyik része.. óriásit villan, és fehér az egész kép. valahol 18ezret mondtak javításra, az sztem nagyon sok... ha valakinek lenne egy mittomén törött lcd-s vagy bármi más hibájú s5500asa, attól szívesen megszabadítanám. a kettőből csak összehozok egy jót. -
dlacix
csendes tag
-
Geryson
addikt
Hahó Hölgyek/Urak!
A régi gyári gépkönyvben 512-es a legnagyobb kártya, amivel példákat hoznak fel a képszámok tekintetében. Véleményetek szerint 1 vagy akár 2 gigás XD-t is tud kezelni ez a gép? Sajnos kibontani nem fogják, hogy próbáljam ki, pedig nagyon jó ára van ezeknek a kártyáknak és a 256 bizony már kevés nekem...
Fuji szervízt nem találtam, hogy megkérdezzem...
-
lapsi
csendes tag
hello!
ha valakinek vannak s5500-zal készült tájképei, legyen szíves küldjön néhányat a következő címre: lapsanyi@gmail.com
előre is kössz! -
szala
tag
Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni elhagytam a 100 oldalas kezelési füzetet valahol ,szeretném pótolni tudnátok valahogyan segiteni?Ha valakinek volna éppen elfekvőben véletlenül vagy valahonnét letölteni nem lehetne-e?
Előre is köszönöm a segitségeteket. -
Hydra SR
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Nem. Sima elektronikus. Nincs is korlátozva a vakuszinkron.
-
Hydra SR
addikt
válasz
politika
üzenetére
Ha újra szoktad indítani a számlálót letöltés után akkor nem nagyon, max szervizben tudják megmondani, ha egyáltalán. De kompakt gépeknél ennek nem sok jelentősége van, kevesen hajtják annyira rongyosra, hogy attól menjen tönkre. Hamarabb fognak a gombjai tönkremenni, mint a blendéje. Redőnye nincs, tükre nincs tehát azok meg nem kopnak.
-
politika
csendes tag
sziasztok.
szintén s5500-as tulaj vagyok...még egy jó ideig....és azt szeretném megkérdezni, hogy tudja e valaki, hogy ki lehet e valamilyen módon derízeni azt hogy eddig hány felvételt készítettem a géppel??!!!
tud valaki erre megoldást??
köszi előre is -
dr_karcsika
tag
sziasztok!
Tudna nekem segíteni valaki egy S5500-as magyarnyelvű leírásával?
A forumban belinkelt sajnos nem működik nekem!
Előre is köszönöm! -
süti5
őstag
válasz
Hydra SR
üzenetére
Nos, mondanám, hogy auto módban készült, de kedvesem amennyit nyomkorászta, nem mernék megesküdni rá. Nekem eddig egyébként full bevált auto módban, mármint télleg tűéles képeket készített, ki fogom próbálni, most, hogy a keresőt visszaállítottam ahogyan mondtad, hogy milyen képeket készít.
Aztán beszámolok róla
Köszi a segítséget. -
Hydra SR
addikt
A gép automata módban nem túl okos, ez tisztán látszik a képen. Növelte a záridőt, hogy ''rendesen ki legyen exponálva'', ezáltal be is mozdult és még túlexponált is lett. Félrefókuszálást nem látok, inkább csak a totál nyitott blende miatt kicsi lett a mélységélesség ezért a háttér egy picit homályos. Egyébként nekem ennyire nem tűnt butának az automatikája, ez a kép full automata módban készült? Mert az az érzésem, hogy ezen el van tolva az expozíció korrekció a plusz felé, viszont ezt auto módban nem lehet megtenni. Automata módban az én ízlésemnek túl világos képeket csinál, én lejjebb szoktam venni egy picivel, így még a bemozdulás esélye is csökken. Az expo gomb és a programtárcsa között van egy gomb amin egy +/- jel látható. Ha azt nyomva tartod, akkor néhány módban tudod állítani az expo korrekciót a nyilakkal. Automata módban nem engedi.
Ez a gép amúgy nem arra lett kitalálva, hogy alapvető fotóstudás nélküli turisták fotózgassanak vele, inkább amatőr tanulógépnek kiváló. Az automatikája butább az alacsonyabb kategóriájú ultrakompaktokénál, cserébe megenged minden hülyeséget a fotósnak, nem akarja felülbírálni mindenáron a döntését. Ez azoknak kedvez akik meg akarnak tanulni fotózni (én például 100%-osan elégedett vagyok vele ezért a pénzért csak én szinte mindig manuális módban fotózom és nem foglalkozom azzal, hogy a gép mennyire okos, megelégszem azzal is ha tudomásul veszi a döntésemet). Utazási élmények megörökítésére nem ezt a gépet javasolnám. Vagy akkor minimum egy állvány kellene mellé mert 100 fölötti ISO értéken már erősen zajosodik (a te képed ISO 200-on készült), képstabilizátora meg nincs, így bizony könnyen bemozdulnak a képek beltérben vagy szürkület után. A képedet egyébként én vakuval csináltam volna, már csak a derítés miatt is mert nagyon árnyékos a témának az a fele ami éppen szembe néz, hátulról meg ellenfény jön. A vaku nem csak sötétben jó
-
Hydra SR
addikt
Közben kipróbáltam, S-AF módban is van egy kis zigezése ahogy forgatom a gépet, de C-AF módban hangosabb.
-
Hydra SR
addikt
Erre látatlanban nem sokat tudok mondani. Esetleg próbáld ki, hogy nagyon jó fényviszonyokat teremtesz (pl közelről becélzod a lámpaizzót), vagy nappal fotózol odakint. Vagy tedd sport módba és nyisd ki a vakut és akkor automatikusan lenyomja a záridőt és elvileg nem szabad ott lennie a kéznek. Nekem sport módban most így este a nem túl világos szobában nyitott vakunál nem engedi 1/60 fölé a záridőt és ha nem zoomolok bele akkor nem jelenik meg a kéz. A zoomot hagyd abban az állásban ahogy bekapcsoláskor van, és ha mindezek ellenére is ott marad a kéz meg a felkiáltójel akkor szerintem irány a szerviz mert akkor bizony valami baja van a gépednek.
Ha tudsz, linkelj már egy képet ami már azután készült, hogy elállítódótt a gép.
(sosem láttam még hibás S5500-ast és nem is hallottam róla, ezért nem sok esélyt látok rá, hogy a gépnek legyen baja de ha mégis akkor ennyivel is okosabbak lettünk)
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
Ja, egyébként a C-AF módnak semmilyen kárát nem szenveded, egy picit hamarabb talál fókuszt az S-AF-nél és egy picit gyorsabban merül az akksi. Nem jelentős az eltérés egyikben sem. Akár úgy is hagyhatod, csak kattogni fog ahogy változik a kép amit az objektív lát. (jobban belegondolva lehet, hogy egyébként is kattog egy picit mert a fényerőt is állítja)
A képek meg természetesen azért homályosak mert nem csak bemozdulásveszély van hanem ténylegesen be is mozdulnak. Vagy záridő-előválasztás (S), vagy teljes manuális (M), vagy program automatika (P) vagy éjszakai (hold+csillag piktogram) módban van. Esetleg tájkép módban is produkálhat ilyet félhomályban mert akkor meg leszűkíti a rekeszt amennyire tudja és inkább a záridőt növeli. Bármi másra állítod, lejjebb veszi a záridőt de leginkább az AUTO módot ajánlom (vigyázat, az A mód az nem az automata, hanem az apertúra vagyis blende előválasztás! )
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
A tenyér és a felkiáltójel annyit jelent, hogy a gép (viszonylag) hosszú expozíciós módban és/vagy nagy zoom állásban van így könnyen bemozdulhat a kép. A jelzés a berázás/bemozdulásveszélyt jelenti.
A kattogás meg abból adódik, hogy S-AF (Single Autofocus=egyszeri autófókusz) helyett C-AF (Continous Autofocus=követő autófókusz) módban van így nem csak exponáláskor keresi a fókuszpontot hanem folyamatosan, ezért hallod a kattogást.
Egyik sem jelenti azt, hogy bármi baja lenne a gépnek csak el lett állítva.
A záridőt sokféleképpen vissza lehet venni, legegyszerűbb ha visszatekered AUTO módba a tárcsát és akkor igyekszik úgy beállítani a záridőt, hogy ne legyen ilyen gond. Rossz fényviszonyoknál vagy nagy zoomnál még így is megjelenhet, bizony van az úgy, hogy csak stabil helyről (pl állvány) lehet fotózni.
A kattogást meg úgy tudod kikapcsolni, hogy a keresőtől balra a gép tetején van egy kis gomb ami körül van egy kis karika egy pöcökkel, amit ha a nyitott lakat (azt hiszem az van rajta) irányába eltekersz akkor le tudod nyomni a gombot és tudod állítani a fókuszálás módját. 3 mód van: C-AF (valószínűleg ebben van most), S-AF (ez fog neked kelleni) és MF (ez a manuális fókusz, nem javaslom).
Ha ezektől sem szűnnének meg a jelenségek akkor viszont tényleg valami baja van a gépednek. -
süti5
őstag
Valaki segítsen plz.
Párizsban voltunk kedvesemmel és átadtam Neki az s5500-at, mire visszakaptam Tőle, láttam egy jelet a kijelzőn, egy tenyér és egy felkiáltójel.
Nem törődtem vele, de nagyon életlenek lettek a képek, mintha nem fókuszálna. Ma reggel ki is próbáltam, és az a gond, hogy ha mozgatod ugye a fényképezőt, akkor normál esetben eddig kicsit kattogott, hallani lehetett, ahogy követi a változást, a fúkusz vagy mittomén, most meg meg sem nyekken.
Valaki tud megoldást erre? Előre is köszi. -
_calogero
tag
Tehát eladó egy maximálisan megkímélt s5500-as (tartozékaival, dobozában)
45 000 Ft-ért, és egy 1GB-os Olympus XD kártya 12 000 Ft-ért.
A kettő együtt 55 000 Ft-ért elvihető!
Részletek a hirdetésben: [link]
[Szerkesztve] -
Jeannie
senior tag
Valakinek esetleg még ilyen gép? Mindenki lecserélte már?

-
Jeannie
senior tag
Helló, van itt valaki?

-
biggamer
veterán
!!! Megnyitottam '' PH-s fotóstalálkozó Esztergomban '' topicját !!! 
Elérhető innen : [link] -
sati65
csendes tag
Sziasztok.
A fényképezőmhöz vettem egy töltőt.A 4,5 helyett,6v-on maradt az áram erőssége és meghalt.Szerintetek meg lehet ezt javittatni valahol. -
süti5
őstag
Valaki használja a gépet videók készítésére?
Ha jól tudom 640x480-ba vesz fel, de milyen tömörítéssel? Mekkora mondjuk egy 60 perces videófájl?
Jah, meg mekkora a legnagyobb xD kártya, ami belemegy? 1 Gb-ost láttam boltban, de azt kezeli? -
qga
csendes tag
Hello!
Már egy jó ideje boldog tulajdonosa vagyok egy s5500asnak. Egészen tegnapig, ugyan is történt egy kis baleset a gépel. Szegénykét eltalálta egy labda aminek hatására repült vagy 2 métert és landolt az aszfalton. Szegény kis gép darabokra hullott. Gyorsan összeraktam és kipróbáltam és ment , de aztán ma észre vettem hogy csak nem úszta meg a gép teljesen a kalandot. Ugyan is az elemtartónak a fedele három darab kis fülecskével kapaszkodik a gépházhoz és a három darab fülecske közül kettő letört aminek következtében nem valami stabilan tartja az elemeket. Az lenne a kérdésem hogy lehet ezzel kezdeni valamit? Egyébként nagyon zsivány kis gép, mindent tud ami nekem kell. -
Luser2000
addikt
S5000 Zsonglőrők figyelem!
Kérlek segítsetek nekem!
Egy közeli ismerősöm fordult hozzám a problémával (csak telefonon beszéltünk, a gépet nem láttam). A következő a probléma:
- vannak a fényképezőgépen (memóriakártyán) olyan felvételek, amelyeket az LCD-n vissza lehet nézni, de számítógépre (XP) nem lehet átmásolni.
- ezeket a képeket (a memóriakártya kivételével) nem lehet ''előhívó autómatával'' sem kinyomtatni.
- a kártyán vannak egyéb képek, azzal semmi gond.
Mivel nekem is ilyen gépem van, gondoltam otthon megpróbálom produkálni a hibát. Beleolvastam a leírásba, hátha abból kiderül valami erről a rejtélyes dologról (esetleg gyári szolgáltatásról).
Először arra gyanakodtam, hogy ''védetté'' van téve az említett néhány kép. kipróbáltam. nem okoz másolási gondot.
Másodjára azt gondoltam, hogy talán RAW (6mP-es) felbontás van bekapcsolva és akkor egy mezei böngésző, lehet nem tudja megnyitni (''másolni''). ezzel sincs baj.
Teljesen tanácstalan vagyok. Mi lehet ez? Hogy lehetne az adott képeket letölteni?
Köszönettel:
Balázs -
nemtommi
senior tag
Bocs, hogy ideírok, de S3500-hoz nem találtam topicot, ehhez meg fölösleges lenne egy új topic.
Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ehhez Fujifilm xD kártyát venni, vagy megteszi egy SanDisk is? (Olympus-omnál pl. csak Olympus kártyával működött a panoráma mód)
Előre is köszi!
Üdv:
nemtommi -
j.bravo
addikt
válasz
Azazello-
üzenetére
Nyilván számít az objektív minősége (élesség), az érzékelő (dinamika, zaj)...
A fények csillogása talán a blende lamelláinak számától függ
(a lámpákból lett ''csillagocskák'' az s5500-nál hatágúak, az A1-nél tizennégy, de ez talán a legkevésbé számít a kép végeredményének szempontjából)
Hogy mennyire lehet leszűkíteni a blendét, illetve megnövelni a záridőt, az szintén számíthat.
De ha raw-ba fotózik valaki, és úgy keni-vágja az utómunkát, ahogy én sajnos nem, akkor van esélye gyönyörű éjjeli képet csinálnia s5500-zal is. Lehet hogy egy dslr-rel még szebb lenne, lehet. De ezzel is lehet gyönyörű.
[Szerkesztve] -
Azazello-
senior tag
ezek szerint azt allitjatok, hogy egy ejszakai tajkepet epp ugyan ugy meg lehet csinalni csodalatosan szepre egy S5500-assal, mint egy eos350d-vel?
pl egy gellerthegyrol fotozott ejszakai budapest...
ne mondjatok nekem, hogy nem szab korlatot a gep, es nem csillognak szebben a fenyek, nem lesz elesebb a kep, stb... -
j.bravo
addikt
válasz
Charlie Gordon
üzenetére
Gyorsan töltsd le, mert a zindeksz s5500 topikjában azt írta a srác, hogy addig marad amíg nem kell másra a tárhely
:
[link] -
Charlie Gordon
aktív tag
Sziasztok !
Magyar nyelvű manual pdf-ben letölthető valahol ? Vagy ha esetleg valakinek megvan elküldené nekem ? Kösz. -
Latissimus Dorsi
senior tag
j.bravo, moddingfan:
Itt most nem 30s-os éjszakai felvételre gondoltam, hanem határesetekre, amikor egy iso400-al esetleg be tudsz állítani egy 1/200 alatti rekeszt, mert ahoz is elég a fény. Iso100-nál meg nem tudnál, csak mondjuk 1/60-at és az már lehet hogy bemozdul.
Erre irtam, hogy ha az S5600-on van iso1600, akkor valószínü, hogy elfogadható zajosságú képet csinál iso400-al, nem úgy mint az S5500. Persze ez nem következik belőle egyenesen, de ez úgye egy teljesen más felépításű CCD. (Az S5600 megkapta a Fuji 5. generációs SuperCCD-jét, uh. ezért is változhatott ennyit az iso érzékenység.) -
Moddingfan
senior tag
Rossz fényviszonyok mellett ahhoz, hogy normális képet készítsünk az esetek nagy részében alap, hogy álvánnyal dolgozzunk, ha az nincs, tök mindegy, hogy milyen a fényérzékenység, mert úgy is be fog mozdulni a gép és lőttek a képnek.
-
pitman
őstag
Jól vetted észre, a zaj mindig a kép sötétebb részein jön elő drasztikusabban, ráadásul amikor magas érzékenységet kell használni, akkor többnyire már rosszak a fényviszonyok (főleg beltérben). Kültéren, ha csak azért kell magas érzékenység, mert egészen rövid záridők szükségesek még magas érzékenység mellett is lehet zajmentes képeket kapni.
-
j.bravo
addikt
válasz
Latissimus Dorsi
üzenetére
Hát ezt nemtom (most épp szerencsére nem annyira érint), de elvileg h kevésbé legyen zajos, elég durván szűri a zajt magas ISO-n az s5600, azaz elmossa a részleteket.
De mondom, nem jártam utána annyira, nézegessetek sok tesztképet a dpreview-n, imagingresource-on, steves-digicam-sen, ilyen helyeken

Még OFF-abb:
Azt mondjuk észrevettem a mostani gépemen (ami szintén nem a zajmentességéről híres), hogy a zaj főleg akkor jön elő, ha nincs fény. Iso800-on, ha vakuzok, kevésbé zajos a kép, mint vaku nélkül iso200-on.
[Szerkesztve] -
Azazello-
senior tag
vagy pont ettol nem lesz zajos?

-
Azazello-
senior tag
válasz
Latissimus Dorsi
üzenetére
lehet, hogy hulyeseget beszelek, de magasabb ISO-nal akarhogyan is, de zajos lesz a kep ebben a kategoriaban, nem?
ha igy van, akkor mi ertelme a nagyobb erzekenysegnek?
-
Latissimus Dorsi
senior tag
-
Wajk
addikt
válasz
Latissimus Dorsi
üzenetére
hát nagy érzékenység meg több manuális beállítás sem kell, szóval... ;)
inkább amolyan otthoni felhasználó vagyok, csak hosszabb távra vennék egy jobb gépet és az sem baj ha jól néz ki. hosszú tesztolvasgatások után az S5600 maradt fennt a rostán, aztán olvastam még az S5500-ről.
adatlapokat nézve talán még az a látványosabb különbség, hogy 1,8''-os a kis LCD nem 1,5''.
jah még a videó része is érdekel láttam pár sample videót, de nincs véletlenül nektek ilyen? azaz tesztvideók az S5500-al vagy az S5600al?
jah, amúgy nem ragaszkodok újhoz, szóval ha van jó állapotú gépetek és ajánlatotok akkor privátba vagy mailen megtaláltok.
[Szerkesztve] -
Azazello-
senior tag
jo aron nekem is volna egy elado S5500-am makulatlan allapot, keves expo miegymas...
-
Latissimus Dorsi
senior tag
válasz
Latissimus Dorsi
üzenetére
Amúgy ha kell a nagyobb érzékenység( iso 1600) és nem hiényzik a vaku néhány manuális állítási lehetősége akkor érdemesebb megvenni az s5600-at.
-
Wajk
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
jó, az adatlapokat ismerem személyesebb észrevételekre gondoltam ;)
amúgy 1 év különbség és az adatlap szerint minimális eltérés.
Csakmert nekem elég lenne 4MP ha inkább csak ennyi a különbség bár olvastam az S5600 antiblur opciójáról, ami jó (ál)képstabilizátornak ami mondjuk nemrossz dolog.
[Szerkesztve] -
Wajk
addikt
hali sakcok, valaki össze tudná nekem foglalni, hogy milyen lényeges különbség van az S5500 és az S5600 között?
mert én laikusként inkább csak annyit látok, hogy az egyik 4 a másik 5MP-es.
Van egyéb lényeges(ebb) különbség? előre is köszi
olvasgattam a fórumot és ha jól értem az S5600-ot nem ajánljátok? -
j.bravo
addikt
válasz
Azazello-
üzenetére
A lényeg, hogy neked/környezetednek tetsszen.
Ha neked PS nélkül jön be, akkor ne piszkáld, ha jobban tetszik kis meló után, akkor piszkáld
Pályázatokkal, fotóskritizálós oldalakkal kapcs. a fórumtársak jól összefoglalták fent.
(Zárójelben csak annyit, hogy végülis a filmes korszakban is volt utómunka, csak más módon. A végtermék a papírkép volt (illetve a diapozitív), azaz a papírképnek kellett tökéletesnek lennie, a negatívnak még nem feltétlenül. Nem csak az expozíción múlt, milyen lesz a kép, hanem a hívás és nagyítás közben is rengeteg lehetőség volt a módosításra, a kép saját szájízed szerinti alakítására (beadós minilabor persze kivétel). Ma, a digitális fotómasináknál ez a PS illetve a hasonszőrűek... meg lehet egyébként ideologizálni úgy is, hogy mondjuk RAW-ba fotózol, ami pedig nagyjából a ''digitális negatív'' - és az utómunka nagy része a raw konverter progival elvégezhető (szín, kontraszt, vágás, expozíciókorrekció (!!!), meg még ez-az), ami ezen gondolatmenet szerint megfelelhet a hívásnak ill. nagyításnak...) -
Latissimus Dorsi
senior tag
válasz
Azazello-
üzenetére
Inkább az a kérdés hogy másoknak alkotsz vagy magadnak
A hobbi fotózás nem verseny, ha meg valami netes pályázaton veszel részt eleve elfogadod hogy van aki 300k-s géppel és 200 k-s obival fotóz, mert neki az a hobbifelszerelése. Ugyanígy elfogadod, hogy van aki szarrá PS-ezi a képét, van aki nem. Ha ki akarják zárni a ps-t az egyszerűen megtehetik. Persze ez csak akkor érdekes ha pályázatról van szó. Amíg a magad kedvtelésére csinálsz fotókat addig nem értem miért probléma ha más, (szintén a maga kedvtelésére) szanaszét Ps-ezi. -
pitman
őstag
válasz
Azazello-
üzenetére
A manipuláció nagy része már a gépben végbemegy, főleg, ha jpg-be fotózol. Dslr esetén a gép kevésbé nyúl bele, de azt is lehet úgy paraméterezni, hogy ''kész'' képet kapj.
Ha a kép készítésekor már eleve megtervezel és beállítasz mindent, akkor gyakorlatilag utómunka nélkül is meg lehet úszni. -
polonius
csendes tag
válasz
Azazello-
üzenetére
Sziasztok!
Azért itt álljunk meg egy pillanatra: én fenn vagyok a fotozzhun, nem is rossz átlaggal, így érdekelt vagyok a témában. Való igaz, hogy kell ps utómunka; az első képem, amit feltettem pont azért lett 3.5, mert a vágáson kívül semmi mást nam használtam. Ugyanakkor ez az utómunka 2 pillanat alatt elvégezhető, a jó fotósok nem szeretnek mahinálni a képükkel. Én a kontrasztot szoktam állítani a szintekben, vágni, meg rácstalanítani azt kész. Esetleg makrónál a szegélyélesítés elkelhet. A Fuji-ban pedig pont az a jó, hogy a színvilágot nem kell buzerálni, színekben nagyon jó gép ez (bár nekem 5600-os van).
Ha esetleg elkeserednél, nézd meg sillein1 képeit az 5500-ös kategóriában. Ő az oldal legprofibb fotósa, elképesztő mit tud, gyönyörű képeket készít.
Szerintem ha még nem vagy olyan szinten ne add el a géped.
Egy nagyon jó fotós mondta nekem egyszer, hogy sok kép csak azért jó, mert a gép drága és profi. De érdekes megnézni, hogy mit kezdenek ezek a mukik, ha a fantáziájukra kell hagyatkozniuk?
Hallunk képstabiról meg minden ilyen vacakról, amit egy analóg korszakban jártas fótós csak kiröhög. Nézd meg a fotózzhut: tele van macskás meg verebes-madaras képpel, mert a csávó rázúmolt és le tudta kapni. Ennyi. Mi ebben a nagy szám? Szvsz semmi. De a sillein-hez hasonló szakiknak van ötletük, szemük és tudásuk és ez félelmetesen jó dolgokat eredményez. a gép innentől kezdve másodlagos... -
j.bravo
addikt
Ez maximálisan rendben van - a nem annyira triviális, hogy sajnos nemcsak a fényképező-, hanem a számítógépet is használni kell, fejleszteni az utómunka-tudást is... Sokkal több múlik az utómunkán, mint gondolnánk/szeretném... persze ha kenném/vágnám, biztos jobban élvezném azt is, illetve gyorsabban is menne.
-
pitman
őstag
Igazad van, meg kell tanulni a gépet használni, gyakorolni kell. A jó képet nem a fényképező készíti, ez csak eszköz. Az igaz, hogy egy komoly gép a folyamatot megkönnyítheti, technikailag jobb képeket lehet vele készíteni, de amíg az ember eljut odáig, hogy a gép lesz a korlátozó tényező és muszály cserélni, addigra valószínűleg megtanul fotózni is.
-
j.bravo
addikt
válasz
Azazello-
üzenetére
Megerősítem, a váltás nem egyszerű dolog... ha nincs sok-sok pénz (dslr-re de még csúcs-bridge-re is, mint pl. az s9500 váltás elérhetőségéhez), akkor valamilyen kompromisszum biztos lesz a dologban...
Kis szerencse mondjuk kell (nekem épp volt, pedig amúgy ritkán szokott...), hogy ne bukj sokat a cserén (értékéhez viszonyítva picit olcsóbban tudd megvenni az újat mint eladni az s5500-at).
Én egyelőre nem bántam meg a Minolta A1-re váltást, bár azért elégedetlenkedek... igaz, hogy ugyanezen dolgok miatt az s5500-zal is elégedetlenkednék (nem elég gyors az autofókusz, nagy a késleltetés a gomb lenyomása és az expozíció között, stb).
A zoom nagytele része (ez csak ekv. 200mm-ig megy, míg az s5500 ekv. 370mm-ig) valahogy kevésbé, ritkábban hiányzott, mint vártam, de ez lehet hogy csak véletlen.
A képminőséggel kapcsolatban pedig egyre inkább meggyőződök róla, hogy inkább az utómunkába illetve a Photoshop vagy hasonszőrű hozzáértő megtanulásába kellene előbb befektetni (időt-pénzt-akármit), mert a mieinkkel egyenrangú vagy még elvileg gyengébb gépekkel is olyan pöpec képeket tolnak a hozzáértők, hogy az állam keresem...
[Szerkesztve] -
Azazello-
senior tag
válasz
Latissimus Dorsi
üzenetére
en egyre kevesbe hiszek az 5500-ban, csak most meg az a szitu, hogy nem tudok jol kiszallni belole, es a valtas pedig kulon elmeny, hogy milyet valasszon az ember.
-
Latissimus Dorsi
senior tag
válasz
Azazello-
üzenetére
Nyugi vagyunk még páran elkárhozott lelkek a földön. Nekem momentán semmi időm fotózni
De ha lövök pár képet akkor biztos felrakom.
A minap a miskolci Egyetemi Napokon lőttem pár koncertképet, persze beleütköztem a gép korlátaiba. Egyszerűen kevés az iso400, (vagy stroboszkóp méretű vaku kellene) ha mégis elég akkor meg zajos a kép.
Képet inkább nem is rakok fel. -
Azazello-
senior tag
kicsit olyan erzesem van, hogy en vagyok az egyetlen ember a foldon, akinek meg S5500-as Fujija van

-
Azazello-
senior tag
nincs valaki, akinel esetleg kiprobalhatnek egy nagylatoszogu elotetet mielott vennek egyet? hogy megnezzem megis milyen az, mennyit er meg nekem, stb...
[Szerkesztve] -
Azazello-
senior tag
hol lehetne eladni a ''legjobb'' aron egy s5500-ast? es hogy eri meg jobban, ha eladom vagy ha rafizetessel cserelem? bar ketlem, hogy valaki is szeretne egy jobb gepet alacsonyabb kategoriasra cserelni...

-
föld
csendes tag
+ ha valakinek van eladó bármiféle kiegészítője az s5500-hoz, akkor légyszi keressen meg, vevő vagyok mindenre, ha jó..
-
föld
csendes tag
sziasztok
valaki rakja már pls az s5500-as hoz kapott szoftvert! fontos lenne!
köszi -
j.bravo
addikt
válasz
Azazello-
üzenetére
Igen, tekergetős!
Sokkal jobb mint a motoros, szerintem. Egyrészt mert nem zabálja még ez is az akkut, másrészt mert fokozatmentes (a motorosok nem teljesen; bár jó esetben jó sok fokozat van ahova be tud állni), harmadrészt - ha kell - gyorsabb is kézzel áttekerni az egyik végéről a másikra, mint megvárni amíg a motor átzoomolja
-
somodisoma
senior tag
Érdekes hiba jött elő az s5500-ösömön, mégpedig az, hogy tönkre ment a keresőfény rajta.
mivel asszem LED-es, ezért nem igazán értem, de pénteken visszaviszem, aztán majd mondanak rá valamit. mindjuk kellemetlen időben ment tönkra, nyarláskor(tavaszoláskor), úgyhogy lett egy pár életlen kép...
Volt/van valakinek ilyen gondja? -
Latissimus Dorsi
senior tag
válasz
Azazello-
üzenetére
Nekem nem az élességével van bajom, hanem a zajjal. Amúgy senki nem tudott még vele éles képet csinálni elsőre akinek a kezébe adtam. Aki meg tudna az nem akar vele fényképezni

Manuális kókusz: Végülis van az S5500-on is, csak macerás használni. Gyűrüvel sokkal egyszerűbb.
j.bravo : gratula hozzá!
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
Latissimus Dorsi
üzenetére
Minolta Dimage A1. Ott a ''konfig'' helyén az adatlapomon

Zajban ez se egy istencsászár, talán egy kicsit jobb. De főleg mióta RAW-ban használom. Sajna ez csak iso100-ról indul, néha jól jött volna az iso64 (napos időben jó az nagyon).
Amúgy szvsz az én s5500-am majdnem ugyanannyira volt zajos iso64-en mint iso100-on...
Ami hiányzik a Minolta A1-ből az s5500-hoz képest:
- a zoom tele tartománya (380mm helyett ez csak 200mm)
- iso 64
Aminek örülök hogy van, mert s5500-ban nem volt:
- nagylátószög (28mm a 38 helyett)
- manuális zoom, gyűrűvel, a keresőben akár 8x-os nagyítással
- használható manuális fókusz (gyűrűvel, bár ez elektronikus - de jól működik)
- vakupapucs!!!
- kihajtható EVF és LCD
- szinte mindenre van gomb, alig kell a menübe menni
- van AE lock gomb
Apróságok azért vannak, amiknek nem örülök. Pl. hogy nem tubus tartja az előtétlencséket, hanem az obi, ami elég szűkre van szabva, és ha nem akarok vignettálást, akkor nem tehetek rá túl sok szűrőt egyszerre, vagy ha igen, akkor a nagylátószögben feketék a sarkok, zoomolni kell picit...
Főként a manuális zoom és a vakupapucs miatt cseréltem, a többi miatt nem tettem volna egyelőre
[Szerkesztve] -
Azazello-
senior tag
válasz
Latissimus Dorsi
üzenetére
az elejen azthittem a foldhoz vagom, hogy egy kurva eles kepet sem lehet csinalni ezzel a szarral... aztan megtanultam kezelni, es azota nem sikerult meg eletlen kepet keszitenem vele

-
Latissimus Dorsi
senior tag
-
j.bravo
addikt
válasz
Azazello-
üzenetére
Minolta A1 lenne - azaz mégis kompakt, még ha egy legendás darab is... (dslr még nekem sajnos túl drága, ellenben kéne egy normális külső vaku csatlakoztatásának lehetősége, meg akkor már nem hátrány ha van gyűrűs zoom és élességállítás, és egyéb hasznos fícsörök... Pana FZ30 ill. Fuji s9500 szintén túl drága lenne, és a megapixelhegyekre sincs szükségem)
Na de s5500 még mindig eladó!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamera objektív szűrők - UV, Polár, ND - 49, 55, 67, 72, 77, 82 mm
- Canon EF 50mm f/1.8 II objektív eladó
- Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm f4.5-5.6G VR (makulátlan állapot!)
- Canon EF 300mm f/2.8L IS USM teleobjektív - Újszerű -
- 14000 expo - Sony A6100 megkímélt állapotban, gyári dobozában és összes tartozékával OLVASS LEÍRÁST!
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- Samsung Galaxy A21s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Szóval probléma megoldva, köszi!
Mivel te sem tudsz mindent, ezért nem jelent semmit, ha valamit nem tudsz. Szegény érdeklődő még azt hiszi, hogy jelenhet valamit számára amit mondtál 

!!! Megnyitottam '' PH-s fotóstalálkozó Esztergomban '' topicját !!! 

Szerintem ha még nem vagy olyan szinten ne add el a géped.