- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- DUNE médialejátszók topicja
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Xiaomi Pad 7 Pro - fél kiló, maradhat!
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Garmin Edge 1050 kerékpáros óra: mindenből a legtöbbet
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #105 üzenetére
Ha jól sejtem, ez egyik sem a 8.0-s...
(vagy igen? Nem néztem utána) -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #103 üzenetére
Tartok tőle, hogy azon max. linuxot tudsz elindítani, BSD-t nem... Mondjuk biztos nem vagyok benne, de mintha abból a prociból hiányozna egy-két apróság, ami a (mostani) unix kernelnek feltétlenül szükséges.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #100 üzenetére
Én sem értek hozzá, csak időnként mással foglalkozom
A tegnapi napom pl. ráment a sajtófotó pályázat figyelésére. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #99 üzenetére
Ha NAT van, akkor nem működik az aktív ftp.
Az ugyanis úgy műxik, hogy te nyitsz egy kapcsolatot a szerver felé a 21-es porton, amire a szerver válaszul nyit egy másikat feléd a 22-es(?) porton. Ha NAT-olsz, akkor a válasz kapcsolat nem hozzád fut be, hanem a kifelé látható IP címre. Ez esetedben valószínűleg nem is a VirtualBox host, hanem a routered, amin keresztül eléred a netet. -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #99 üzenetére
nos az /etc/services fájlban nyitott a 21-es port
akkor a vbox lehet csak a hibás, mivel a port nyitva van, rendszerszinten a passzív az alapértelmezett szóval ...
bár ez még mindig nem magyarázat arra h gnome alatt nem működik
ez talán vmi gnome-session hiba lehet, ami a gnome alatt aktív kapcsolatot erőltet
érdekesnem akarom elhinni h senki sem ért a freebsd-hez
mintha blogot írnék, mindenki read only-ban van -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #96 üzenetére
Miért? Nálam működik... legalábbis elindult.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #95 üzenetére
ebből a freebsd-ből sem lesz semmi szerintem
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #93 üzenetére
Nem, megy az grafikusan is (lásd eggyel alattad!
), csak a gdm képernyőről hiányzik ez-az... pl. a session váltás lehetősége.
De most nem volt türelmem még doksit is bogarászni. Talán majd csütörtökön, mert holnap nem lesz időm foglalkozni vele. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #68 üzenetére
Hát ez van... örexem. Kellett neki a dbus, hald páros. Már műxik valamennyire a grafikás felület.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #89 üzenetére
Najó, megyek mosogatni, aztán felhúzok egy BSD-t.
Folyt.köv. kb. egy óra múlva. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #87 üzenetére
Azt hittem, feltűnt: mindig az aktuális hangulatomnak megfelelő...
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #85 üzenetére
Aktuális még problémád? (potyára nem állnék neki FreeBSD-t telepítgetni)
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #82 üzenetére
Ugye most a 8.0-ról beszélünk?
Az egyik nyűgömmel már végeztem a VirtualBox alatt, este felrakok egy FreeBSD-t, megnézem, hogy mi a helyzet. -
wnix
senior tag
válasz
Speeedfire #78 üzenetére
"pl: pkg_add -r akarmi
azt írja h unable to fetch, gondoltam nincs net de van az alapértelmezett böngészővel simán bejön minden oldal"
A man-okat nem szabadna elfelejteni, mert szinte minden kapcsolóra, minden beállításra ad példát is.
PL ha a pkg_add-ot rá akarod venni, hogy interneten keresztül is tudjon "telepíteni", akkor nem árt megnézni a PKG_PATH változót, hogy az értéke mutatja-e, hogy honnan telepítsen, ha nem találja az aktuális mappában a "telepítőt".Ugyanígy a keymap beállításhoz is pontosan át kellene nézned, hogy egyeltalán milyen "felület" indul el a FreeBSD indulásakor. Nálam ugyan most NetBSD fut, de szinte biztos, hogy van egy alapvető - /dev/console -, és vannak virtuális - pl /dev/tty0v - konzolok is. Ezekre külön is meg lehet adni a billentyűkiosztást. Pl NetBSD esetén a kernel fordításakor a "/dev/console"-hoz fixen megadható - pl biztonsági okokból -.
Szóval kezdőként sokat segít a man-ok olvasása...pl:
- kbdcontrol
- sysconf
- pkg_add
stb... -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #78 üzenetére
pkg_add már működik neten is? Amikor utoljára játszadoztam vele, akkor csak lokálisan volt hajlandó működni.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #74 üzenetére
Juteszembe: nem virtuális gépen futtatod? Mert akkor borul az egész: olyankor nem árt, ha a host, illetve ha távolról csatlakozol a konzolra, akkor a kliens programod is tud róla...
(pl. nálam VirtualBox-on futnak, a konzol RDP-n érhető el, amit többnyire a Vista Remote Desktop programjával szoktam használni - ez eléggé meg tudja bolondítani a billentyűzet kezelését) -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #72 üzenetére
Fura...
A doksiból:
Ha szükséges állítsuk még be a megfelelő billentyű- és betűkiosztást is a sysinstall segítségével. Ahogy sikerült elindítanunk a sysinstallt, válasszuk a Configure (Beállítások) pontot, majd a Console (Konzol)-t! Vagy ehelyett beírhatjuk az alábbi sorokat a /etc/rc.conf állományba:
scrnmap=betűkiosztás_neve
keymap=billentyűkiosztás_neve
keychange="funkcióbillentyű_sorszáma szekvencia" -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #68 üzenetére
Sajnos időközben kiirtottam a felesleges virtuális gépeimet, köztük a BSD-t is, így csak az emlékeimre hagyatkozva: amikor root-ként belépsz, kapsz egy üzenetet, hogy ha módosítani akarod a konfigot, akkor indítsd el a ... programot. Valami sysinstall vagy sysconfig v. ehhez hasonló neve van. Az felhoz egy menüt, amiben át tudod írni a billentyűzet nyelvét.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #68 üzenetére
Első ránézésre arra tippelnék, hogy read only a file, azért nem engedi módosítani.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #64 üzenetére
Konzolon vagy X-ben?
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #63 üzenetére
Kicsit konkrétabban? Mit jelent az, hogy nem tudod szerkeszteni? Hibaüzenetet kapsz?
-
sztikac
őstag
válasz
Speeedfire #63 üzenetére
Pl. melyik fájlokat nem sikerül? Most nincs előttem FreeBSD, de pl. a sudoers fájlt a visudo paranccsal tudod szerkeszteni, a password fájlt a vipw paranccsal (nem tudom, hogy egyáltalán engedi-e máshogy).
#64 most így hirtelen nem emlékszem rá, de ha otthon leszek megnézem, felírtam valahova...
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #58 üzenetére
Hát ettől kezdve passzolom a problémádat... nekem felment az új (3.1.2r56127) verzióra is.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #58 üzenetére
A kedvedért lecserélem a linuxos változatot is, aztán majd mesélek.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #58 üzenetére
Nem tudom, az új verzió csak Vistán van meg, ott viszont kevés a memória...
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #56 üzenetére
FreeBSD-ből szerintem ugyanazt, amit te:
655591424 2010-01-03 20:18 8.0-RELEASE-i386-disc1.isoVirtualbox-ból pedig ez:
virtualbox-3.0 3.0.12-54655_Ubuntu_intrepid -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #54 üzenetére
Hümmmm...
(Jó)pár éve belerángattak egy solaris-os projektbe, elzavartak néhány tanfolyamra, ennek ellenére képtelen voltam megszokni. Solaris-on kívül sokáig nem volt dolgom unix-okkal, csak linuxon játszadoztam. Ennek ellenére a FreeBSD-vel olyan könnyedén boldogultam, hogy notebookra előbb tettem fel működőképes, wifi-n is használható FreeBSD-t, mint linuxot.
Szóval számomra a Solaris a rémálom, a FreeBSD meg egy jól dokumentált, kellemes (kissé fapados) környezet.szerk: juteszembe: nekem felment VBox alá a 8.0-s FreeBSD, egyedül a hálókártyával akadtak problémái...
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #52 üzenetére
Köszi.
Amíg nem láttál közelről Solarist, addig ne kezdj pánikolni!
))
-
sztikac
őstag
válasz
Speeedfire #49 üzenetére
Ok. Ha telepítés után lassú lesz, nézd meg hogy a sysctl kern.clockrate milyen értéket ad vissza. Ha ez 1000 lesz, a /boot/loader.conf-ba írd be a kern.hz=100 sort (ha még nem szerepel benne).
#52:
amúgy nem mindennapi a telepítése ennek a rendszernek, kiváncsi vagyok rá h milyen lesz maga a rendszer, egyelőre csak furán bámulom
Elég fura lesz (fájlok elhelyezkedés, rendszer logikája), de gyorsan megszokható. Ahogy fentebb is írták egy Solarishoz vagy openBSD-hez képest ez egy könnyen használható rendszer, főleg hogy rendes doksi is (magyar nyelvű is) van hozzá. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #49 üzenetére
Fura: a 7.2-ről nekem sikerült VirtualBox-ba telepíteni. Hmmm... de az is igaz, hogy én a DVD-t töltöttem le.
Mindenesetre érdekes.
A torrent infot meg köszi! Azt tudtam, hogy mindenféle legális szoftverek is vannak rajta, de az nem volt tiszta, hogy ezek biztonságosak is.Egyébként miért jó, ha torrenten szeded le ftp v. http helyett? Gyorsabb? Vagy az említett ellenőrzés automatikusan megtörténik? (lehet, hogy utána kéne néznem, mi is ez az egész...)
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #46 üzenetére
Hogy hivatalos tracker az azt jelenti, hogy bár a torrent használatával, de a freebsd saját oldaláról és csak onnan jöhet amit letöltesz?
Pontosan melyik ISO-t próbáltad? Van belőle pár variáció...
-
sztikac
őstag
válasz
Speeedfire #42 üzenetére
a virtualbox free, de ha nagyon nem megy akkor megpróbélom wmvare alól is
a vmware server is free. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #42 üzenetére
Ez nekem nem sokat mond, nem vagyok otthon a torrentes témákban (hogy finoman fogalmazzak
).
Bennem valahogy az van, hogy a torrenten bárhonnan jöhetnek a file-ok, bármely épp letöltést végző klienstől is. Ha ez igaz, akkor nem tudnék megbízni egy torrentről leszedett ISO image-ben.
De az is igaz, hogy pl. itt: ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/i386/ISO-IMAGES/8.0/ van hozzá checksum is (MD5, SHA256) első körben ezekkel ellenőrizhetnéd, hogy sértetlen-e a nálad lévő példány. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #39 üzenetére
Szerintem töltsd le újra a freebsd.org-ról... ami a torrentről jön, az (ismereteim szerint) minden, csak nem megbízható.
-
sztikac
őstag
válasz
Speeedfire #37 üzenetére
vmwarebe telepítsd, virtualbox-on elég sz@rul futnak a *bsd-k (már amennyiben elindulnak).
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #37 üzenetére
Sok ötletem nincs... nekem gond nélkül felment (bár abban nem vagyok biztos, hogy a 8-as v. az utolsó 7-es).
Illetve tényleg csak ötlet: nem kapcsoltad be véletlenül az install guest additions-t a VB menüjében?
Az egyébként biztos, hogy a média sértetlen? -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #36 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #35 üzenetére
közben sikerült megoldani
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- EA Sports WRC '23
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy ruhás topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Eredeti játékok OFF topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Formula-1
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest