- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Zeneszerkesztő és DJ topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
betyarr
veterán
hopp az első linket elrontottam.ezt akartam: 920-as coolink
-
betyarr
veterán
sziasztok!
két darab 920-as coolinket, ilyet szeretnék szabályozni egy y kábel segítségével [link] és egy ilyennel
azt szeretném megkérdezni egy szakértő fórumtárstól,hogy lehetséges-e az elgondolásom egészséges körülmények között?magyarán működne-e a dolog minden gond nélkül?vagy ezt a fanmate-et csak 1 venti irányítására találták ki?
köszönöm előre is a választ!
-
didyman
őstag
Ez csak durva becslés, nem lehet rá hagyatkozni, a teljesítményen túl a szellőzésen múlik a legtöbb. tehát semmire sem alkalmas. Hőfokszabályzott szellőztetésű tápban ökölszabály: Nem nyúlunk a hűtéshez, maximum egy 20%-al kevesebb légszállítású, kialakítása miatt csendesebb légkavaró jöhet szóba.
-
fap333
aktív tag
A tápventi is csak egy venti, ugyan úgy kell leszbályozni, mint bármely más ventit (ellenállás a piros madzagjába). De azért ezzel nagyon kell vigyázni!!! Ha nagyon leszabályzod a ventit, akkor nyilván túlmelegednek az alkatrészek, és könnyen hazavághatja a gépedet is. Bár személyes tapaszealatom nincs, én azt mondanám, hogy egy közepes teljesítményű gépnél kb 550W-os táp kéne, hogy le lehessen szabályozni a ventijét, mivel ennél lényegesen kevesebbet kakaót vesz fel a gép, ergo nem is melegszik annyira. De ismétlem személyes tapasztalatom nincs, ez csk dúrva becslés!
-
NerV
tag
tápventit hogyan lehet leszabályozni? ettől lehet baja a tápnak, pl. leéghet? cserén is gondolkozom, de előőb ki akarom próbálni a leszabályzást.
-
Agyas
aktív tag
Senki erre?
-
Agyas
aktív tag
Szevasztok
Lenne egy kérdésem! Van két ventillátorom az egyik max 1800rmp a másik 2200rmp pörög. Csak egy potim van és mi lenne akkor ha a két vantit egy ''közösítő'' kábellel bekötném a potiba? Lenne valami baja a ventiknek? Lehet ilyet csinálni?
Elméletileg működni kéne nem? -
Szereintem a hőmérő szenzort úgy lenne e legcélszerűbb elhelyezni, hogy ha elég vastag a hűtőborda alja, akkor belefúrsz, nyomsz a lukba egy kis szilikont és ebbe belenyomod a szenzort. Amúgy annak a 0,1-0,2V hiánynak nincs jelentőssége, szeritem max 10-20 fordulatot jelenthet.
[Szerkesztve] -
fap333
aktív tag
Köszi a tippet, de itt a nyár, úgyhogy valamit magam szeretnék barkácsolni a fordulatszámszabályozásra, de az érdekelne, hogy mondjuk a procira, vagy az északi hídra hogyan tudodo rárakni a szenzort, ugyan is valami hőmérőszerűség is napiranden van, de azt lehet, hogy inkább egy másik topikban. Szóval az LM317 ([link]) mellett döntöttem, és szerintem majd közbeiktatok egy 2 állású kapcsolót, hogy az 0,1-0,2V se vesszen el. De lehet, hogy 3 állású lesz, hogy ki is lehessen kapcsolni.
-
didyman
őstag
Jaja. PWM-nél ugye kondit párhuzamosan kötni a ventivel nem szerencsés, mert pont a PWM szabályozás lényege fog elveszni vele, de egy párszáz nF-os kondit ki lehet próbálni. A maradékfesz meg annyiból nem gond, hogy ha az ember úgyis leszabályozva hajtja a ventit, a maximumra adott esetben már nem lesz szüksége-mondjuk a ventit ehhez megfelelően túlméretezi. Lehet még trükközni FET-tel és kicsit eltérő kapcsolástechnikával 0,1-0,2V-ig, de szvsz felesleges.
-
nemtommi
senior tag
Ha még nem döntöttél volna, ajánlom ezt a terméket figyelmedbe:
[link]
Én T-Balancer XL-t használok (SL4 ugyanez, csak elfoglal egy PCI slotot), előnye, hogy egyszer kell csak beállítanod, utánna független lesz az oprendszertől, akár egy másik gépbe is átteheted. Egyetlen hátránya, hogy elég sok kábellel jár, mivel a hőmérők külön vezetékeket kaptak a ventillátoroktól. -
And
veterán
PWM-es szabályozás előnye: alig van melegedés, a kapcsolóeszköz (tranzisztor) épp a kapcsolóüzem miatt csak minimális hőt disszipál. Előny még az is, hogy a soros stabilizátoros (LM317 és társai) v. áteresztőtranzisztoros megoldásokkal szemben szinte a teljes tápfeszültséget a ventilátorra tudja juttatni maximális kivezérlésnél. Hátránya: a kapcsolófrekvencia miatt a ventilátor halk, furcsa zajt prohukálhat, ill. a fordulatszám visszajelzését az alaplap felé a venti állandó ki/bekapcsolása megbolondíthatja. Ez az (általában) áramkörileg legösszetettebb vezérlőtípus.
Soros potméter előnye: ez a legegyszerűbb módszer, és szintén a teljes tápfeszültséget képes a ventire juttatni, ha nullára letekerjük a potit. Hátránya, hogy nagyobb ventihez böszme nagy teljesítményű (és jól megválasztott értékű) potméter kell, hogy ne terhelődjön túl. Ventitől függően (leszabályozott ventinél) a poti eléggé képes melegedni.
Soros stabilizátoros / soros tranzisztoros megoldás: elvileg az előző módszerrel egyenértékű, csak itt a fölösleges teljesítményt nem egy potméter, hanem a vezérlő elem (stab. IC, tranzisztor) fűti el. Előnyük, hogy nem kell több W-os terhelhetőségű potméter hozzájuk. Hátrányuk, hogy áramköri okokból valamennyi feszültség (kb. néhány tizedvolt...2V) mindig marad rajtuk, így a ventire sosem kerülhet a névleges 12V, csak ennyivel kevesebb. Ezen felül a vezérlőelem - a PWM-től ellentétben - e módszernél jókora hőt disszipálhat, bár azt könnyebb elvezetni egy fémtokos alkatrészről, mint pl. egy huzalpotméterről. -
fap333
aktív tag
-
didyman
őstag
-Az LM317 egy 1,2V referenciafeszültségű, fix pozitív soros stabilizátor. Ez, egy kis trükközéssel alakítható változtatható kimenetűvé (ahogy a 7805, 7808 is-ezek rendre 5 és 8V minimumot adnak, az LM317-tel is a minimum fesz 1,2V és nem 0V)
-Az LM317L alacsony áramú változat, egy venti meghajtásához is kevés lehet, nem ajánlott alkalmazni, hűteni sem lehet kielégítően.
-10W-ot disszipáló potméter csak kb. negyed kilós méretben létezik, a kapható, szerelhető változatok 1-2W tartós elfőzésére alkalmasak, de nem a végállás közelében, kis felületen. Alkalmazásuk ezek miatt nem annyira ajánlott, bár a nagyon kis áramú ventiket elviszik megbízhatóan.
-LM317 helyett használható egy NPN tranzisztor is: A bázis és a föld közé kerül a fix ellenállás, ami a poti értékének fele-egésze, 1-2kOhm és az így szintén 1-2k-s potméter a bázis és a 12V közé. A megoldás egyenértékű lesz (táp-0,6V a felső határ, kismértékben terhelésfüggő lesz a kimenet, de ez kb. 0,2V-ot jelent mindössze), az LM317 stabilizátor képességeire ugyanis nincsen szükség, ha eleve fix 12V-ból állítok elő ilyen egyszerű, ún.. bázisosztóval, földelt kollektoros alapkapcsolással feszt. Az alkalmazott NPN tranzisztor lehet mondjuk a BD241 (de bármi, ami mondjuk 2A áramot tud és el lehet disszipálni a tokjáról 5W-ot), ennek kollektora (középső láb) a 12V-ra kerül, felirat felől nézve bal oldali lába a bázis, amire a poti és az ellenállás megy, jobb oldali lába a kimenet, az emitter. A megoldás hátránya, hogy az áramkorlát a tranzisztor paramétereiből fog fakadni, vagyis nem rövidzárvédett a kimenete.
-Hűtőkengyeleket TILOS közvetlenül a házhoz csavarni mindkét megoldásnál!! El kell szigetelni!
-Kimenetre kondi ajánlott, sok esetben a ventinél fellépő brummogást elnyomandó. -
fap333
aktív tag
Üdvözlet mindenkinek!
Én is szeretnék egy fordulatszámszabályozást, de nem tudom, hogy melyik is lenne a legmegfelelőbb számomra. Van itt jó néhány megoldási javaslat, de nem tudom, hogy egy bonyolultabb mivel jobb, mint csak a piros vezetékre beforrasztott poti.
Ezeket a megoldásokat találtam:
- [link]
- [link]
- [link]
Légysz írjatok valamit, hogy az egyik mivel jobb mint másik.
Ja, és egy 92mm-es ADDA ventit szeretnék szabájozni, ami 0,5A-es
Előre is kössz! -
And
veterán
Nicsak, hogy miket lehet találni: [link]
. Abban nem volt teljesen igaza a szakinak, hogy egy poti mindenképp el fog égni (mondjuk a 4,7kΩ-s trimmer az tényleg..). Egy nem teljesen brutál ventihez bőven elegendő a 2W-os közvetlen potméteres vezérlés, igaz, jóval kisebb ellenállásértékű potméter szükséges hozzá (ventifüggő, de néhányszor 10, max. 100Ω-os nagyságrend). Az eredeti kérdésekhez:
1.) A pontos fesz.-végértékek kiszámolhatók (lásd: előbbi topik), és nem függenek a ventilátortól, mivel az LM317 feszültség-stabilizátor.
2.) Általában ajánlott a kondenzátor a stabilizátor működéséhez, de egy ventilátor táplálása azért nem az a kifejezetten precíziós technológia. Ez egyben a 3.-ra is válasz.
-
trassher
addikt
Értem a lényeget csakhogy én semmi ellenállást meg semmi mást nem raktam bele hanem a 4pines csati 5V-so és 12V-os ágára kötöttem a kaccsolót és semmi veszélye nincs. Ki is van mérve és tényleg annyi áram folyik benne mint amennyi kell. Mondjuk amikor először rossz helyre dugtam a kábel akkor majdnem szétégett a táp de már biztonságosan üzemel.
-
rhymes
csendes tag
így ha a venti egyszer beáll mint gerely nem száll vele a táp is ?
gondoltam ilyen kapcsolós megoldásra, hogy egyik állásban egy ellenállásos áramkör aktív a 47ohmos ellenálláss(okk)al, másik állásban kapja a szintiszta 12voltot, de most már nincs mit tenni a kocka el van vetve, az lm317-nek be kell épülnie az áramkörbe nincs kecc-mecc, csak nyugtázásra várok vmi hozzáértő személytől -
trassher
addikt
Azt nem tom mi fog belőle kisülni de van a ventiszabályzásnak egy egyszerűbb módja is: a kétállásó kapcsoló. Ezt 4pin molexre kell forrasztani és máris kész a remekmű. A végeredmény pedig: alsó allás 12V, felső állás 5V. A zaj szinte 0db felső állásban. Én is ezt használom 2 hete és b*szot halk lett a gép. Ha méd dizájnosabbat akarsz akkor akár 2színű LED-et is köthetsz az áramkörbe és az állások változtatásával a LAD színe is változni fog. Ja majd elfelejtem a kapcsolónak kétállásúnak kell. lennie.
-
rhymes
csendes tag
sziasztok, kellene egy kis segítség, sajna csak utólag találtam rá a topikra, miután megvettem a divájszokat, bementen elektronikabótba, mondtam poti kellene ventiszabályzáshoz, csokesz ráförmedt (még a bajusza is zizegett esküszöm, nagyon mókás egy figura):
- mindenki ezzel jön, hát nem értitek meg, hogy szétég a poti
- gyjóvan - mondom - és mi nem ég szét,
na a csóka lekapott nekem vmi Schaltbeispiel kapcsolási rajzot hót németül, szt asszondja:
- ez kő neked, drága fiam
végül kiderült, hogy a rajzon egy ilyen lm317t ic aka tirisztor van, meg egy poti meg egy fix ellenállás, meg 2 kondi de csokesz azt mondta, hát az nem fontos,
-hát ha nem fontos... -mondtam én
azé biztos ami biztos vettem 10db 2w-os 47ohmos ellenállás, ha nem jön be a schaltbeispiel játék, itthon kiméregettem ezek vannak:
*1db lm317
*1db 240ohmos ellenállás
*4k ohm (de inkáb 4120ohm) potméter hátán cikornyás 4K7A jelzéssel
fog ebből valami jó kisülni nekem, vagy pont jól ki fog valami sülni ?
1. kérdés: milyen feszültségtartományban fogja ez az áramkör járatni a ventit a potméter legaljától a fullig feltekerve, avagy ez a ventitől is függ?
2. kérdés: kondi nélkül mit érek ééééén?, ahogy a dal is mondja
3. kérdés: ha az lm317 tutorialt megvalósítom a kondik nélkül örö i bódottá lesz a vége vagy véres bosszú az őrült bajszos mágus ellen?
a válasz(oka)t előre is köszönöm
[Szerkesztve] -
CSorBA
őstag
Hangos
És lejebb szeretném szedni a fordulatot...
-
-
LukE
veterán
-
CSorBA
őstag
Asszem valami ilyesmi kellene nekem:
[link] -
CSorBA
őstag
Sziasztok!
Előre is elnézést kérek ha valamit rosszul mondok, de remélem értehtő lesz mit szeretnék
Van a géház oldalában egy szépkéken világito venti, csak h. a csatija molexes. Az lenen a kérdésem, h. csinalhatnék belőle normais csatit, amit rádughatok az alaplapra. Elég csak elvágni, és a megfelelőeket összekötnöm?
A válaszokat köszönöm -
LineLord
tag
Hát nekem msot egy 200 ohmos poti van berakva a venti +12 vezetékéBE
És müxik, cska nagyobb teljesítményü ventinél melegszik ilyen kor egy pl 7808-at köss sorba a potival és a ventivel nekem most ígyvan a 7808-ra egy bordát rakj rá, vagy csavard a házhoz.
Amúgy cpu & vga hűtőn kívül nem ajánlott még további ventikkel terhelni a lapot, ezértmiden plusz hűtést a tápra nyomjál.De működne
-
LineLord
tag
Én spec fogtam eyg 200ohm-os potit, es beraktam a 12V vezeték közé, ennyi
-
Geree
senior tag
Üdv mindenki!
Rövidke keresés után sem találtam választ a kérdésemre:
Lehet-e alaplapi venti. csatlakozóhoz közvetlenül egy potmétert bekötni?
Ha igen hogyn? és kérdés, hogy elbírja-e még a tápom?
(A poti asszem 120ohmos de ez nem 100%. A táp egy noname 400W-os.ami 13A-t ad le 12Von és van a gépben még 2 (néha 3) vinyó, 1 DVD olvasó egy DVD író +2 venti, amiből 1-t szeretnék szabályozni...)
Jó lenne, ha valaki kiszámolná ezt nekem, mert én lusta vagyok, és nem is annyira értek a témához...)
-
kiskubai
tag
Bővebben: link
itt találsz 2000 creditért 2 venti szabályzós panelt, és ezt homemade átalakítod molexes változatra -
hummerdikk
őstag
Mert szeretunk MODolni
-
dr.kiky
tag
mit hülyéskettek vele???
mihez kell????
heveromék vettek,2ezer akárhányszázért ilyen renszerhűtőt...
miért nem csináljátok azt ti is??????? -
hummerdikk
őstag
Figyuzzatok!!
Szeretnek csinalni egy ventiszabalyzot.
Hogy es mit??
Azt az angol cikket meg meg nem tom teljesen megerteni 14 evesen meg nem.
Valaki segitene??? -
LukE
veterán
kondi-> gondolom 12V van a gepedbe, szoval 16V-os, vagy nagyobb jo.
ellenallat ertek: szedd le az adatlapjat, vagy olvasd el a linken levo izet, van ra keplet, hogy mekkora a leadott fesz. Mukodni fog mas ertekekkel is, csak nem 100%, hogy a maximalis ~10.5V-ig fel tudod tekerni, vagy lehet, hogy mar felallasnal 10.5-ot ad le. -
Router
őstag
jo csak most nincs kedvem boltbamenni! na és a kondinak hány voltosnak kell lennie? van itthon 1u 100v meg 1db 100nanost találtam hirtelen ellenállás sztem van itthon 1kilósba ja és potinak muszáj 10k-nak lennie?
van itthon egy rakat 4,7-es!
ha mélyre túrok az ''egyszer valamire úgy is jó lesz dobozomban'' akkor lehet hogy lesz de nembiztos van 10k-s -
LukE
veterán
-
Router
őstag
Az LM317 hány ventit visz el max?
-
Tuvok
csendes tag
ÉN is itthon csináltam egy FAN kontrollt
4 db 1,5V -os led, 4 db 100Ohm -os ellenállás,, 4 db 2 állású kapcsoló, 4 db csavarhúzóval állítható 1kiloohmos poti ( 30Ft/db) ez összesen 1000 Ft ami sokba volt az a kapcsoló, asszem 150 volt / db de nem biztos mert tételesen nem néztem.
a ventiket 0.14A -osnak számoltam 12V -al. Tökéletesen működik majd rakok be kapcsolási rajzot meg fényképeket a műről ha van érdeklődés. De ha csak egy ventit akarsz leszabályozni simán rákötsz egy ilyen 30 Ft -os potit a kábelére és kész. -
Skót
aktív tag
Én is csináltam 1 előlapi szabályzót ami úgy néz ki hogy van két led ami azt mutatja hogy éppen ''aktív-e'' a poti (tehát vele lehet szabályozni a szélkelepet), vagy hogy ki van kapcsolva a venti.
1 kétállású kapcsoló, egy 150ohm-os poti, két 1kohm-os ellenállás, két 3 voltos led, és egypár unalmas irci/angol óra kellet hozzá.
Utóbbiak csak azért hogy meg tudjam tervezni a kapcsolási rajzát
Ventinként 500 ft
ha 4 et akarunk szabályozni akkor 2000 ft ami nem olyan egetverően magas ár!
Ha ügyes valaki akkor esetleg 1 kis dizájnt is vihet bele -
reg1
tag
Sziasztok!!
Van-e káros hatása a számítógép tápra, ha 2 8cm-es ventillátort úgy kötök a tápcsatira hogy közbeiktatok egy 7808-as teljesítmény IC-t????
Hozzáértő véleményeket várok......
THX
bYE -
Pici
tag
Nah, ma megcsináltam az LM317-re épülő áramkört. Most már ultrasilent a gépem
Nagyon jól megy. Volt egy elszállt 230W-os tápom, abból kiszedtem a hűtőbordát, azzal hűtöm az LM317-et.
Amúgy Kemény 1800 Ft volt az összes cucc. Sajna csak 5W-os potit kaptam (1400 Ft-ért) de a leírás alapján elég a 0.25W-os poti is. (Remélem jól fordítottam)
Az előlapon égettem egy lyukat. Oda erősítettem be a potit. Már csak egy fehér gomb kell. Érdemes megpróbálni. -
wittman
aktív tag
Na itt a megoldás:http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtut/tutorial-full.html
Ez LM317 Fesz. szabályzóra épített áramkör, aminek a kimenetét rákötöd a ventillátor tápjára! -
bizi990
senior tag
Én arra gondoltam, hogy ott egy sinus jel jelenik meg, aminek van vagy egyenáramú összetevőja vagy nincs. Ha van, akkor úgy is leszedi.
De gondolom az lehet a megoldás nem veszi le, csak a nullhoz képesti változást érzékeli, ami nálam jóval feljebb van.
De lehet, hogy nagy hülyeséet mondok
Feszültség nem egyenlő potenciál! Feszültség az a nullától való eltérést mondja meg, potenciál az meg két pont közti fesz különbséget.
Tehát ha egy áramkörben egy ellenálláson pl 6V-ot mérsz a feszmérővel, akkor helyesen azt kell mondanod, hogy
a. 6V (feszültség?) esik rajta
b. 6V a potenciál különbség a két pont között
Na valami ilyesmi, még anno szakközépbe ezt az egyik tanár nagyon a fejünkbe verte, de nekem már csak a részletek vannak meg
Na mind1 fáradt vagyok és csak ezért írtam, meg hogy legalább egyszer használhassam a megtanultakat
Sz'al kössem át a pirosra?
Kösz!
bizi -
LukE
veterán
hát ha figyelembe vesszük azt, hogy átlag áramkörök 5Vos táp(meg jel)feszültséggel működnek
5V áramköröknek, 12V motoroknak(meg P4eknek) akkor nem teljesen mind1, hogy mit adsz ráMeg ha minden igaz, akkor fesz. változást érzéklei, szerintem valahol 2-3V körül.
potenciál==feszültség -
bizi990
senior tag
Arra is rájöttem, hogy ez egy teljesen felesleges dolog volt. Mivel a procihűtő volt a leghangosabb, ezért halkabb lett, de nem eléggé. Ez a zaj megszünése után rájöttem, hogy a régi 850MB@650MB
vinyó is iszonyat hangos. Ezt kivettem (plusz még egy kis filc is bekerült) és most tényleg nagyon halk lett... kb 1-2 óráig, mert most a tápventi és a 'fő' vinyó 'hangos'.
Ördögi kör! Ebből soha nem lehet kiszállni
mod: már régóta tervezem, de tegnap előtt nagyon ideges voltam vmiért, ezért nekiláttamNekem ebben az egészben az tetszik, hogy tutira elkefélek vmit az én hibámból, de a végére egy csomó tapasztalattal és új káromkodásokkal a hátam mögött csak beindul minden. És ez jó! Mégha drágább is mint a bolti.
bizi -
bizi990
senior tag
Akkor csak jól tudtam!
De miért nem jó a feketébe a poti? Nem mindegy hogy potenciál vagy feszültség esik rajta? (most megpróbáltam nagyon szakmai lenni)
Szóval nem mindegy hogy pl: 0 és 6 V közötti fesz esik rajta vagy 6 és 12? Ezt tényleg nem értem.
Most akkor cseréljem meg?
Próbálgattam több helyzetben hosszabb ideig, de nem melegedett a poti, persze csak a hátsó fémtokhoz fértem hozzá. Ma már több mint 12 órája megy és szobahőmérsékleten van.
bizi -
LukE
veterán
bizi990: piros a +12, fekete a 0, sárga meg az RPM jel. Szóval pirosat elnyesed, bele a potit, szigetel, és tekerget
De arra figyelj, hogy nehogy megsüljön a poti, néhány ventillátoron elég nagy áramok mennek keresztül!
Nedudgi: dont be that f**ing negative! kb3-400 az anyagköltsége még ha feszstab icvel is csinálod, arra meg mehet jó sok ventillátor, csinálsz szép kivezetést, vagy elrejted ha neked úgy jobban tetszik. Meg 1ébként is, mod!te csináltad, meg hasonló jó érzések
-
bizi990
senior tag
Én eddig csak ezer Ft felett láttam, ez 400Ft volt. A géphez TC-s ventit rendeltem de a baromarcúak (mással is szivattak) simát hoztak.
Inkább attól féltem, hogy az lenne a fix, mert ugye ezeknél nem lehet(?) beállítani milyen értéktől kezdjen el pörögni és a felfutását se tudom változtatni, szemben a potival, melynél mindig én vagyok az úrHa sikerül belőni egy jó freki értéket, akkor azzal elvan örökre.
Meg azért legyen már valami a gépen ami az én kezem nyomát viseli magán
bizi -
bizi990
senior tag
Uuuuuhhhhhhhh!
Akkor elcs@sztem.
Köszi!
Ha jól emlékszem piros, sárga és fekete van.
Piros az ugye a +, valahol meg azt olvastam, hogy a sárga megy szenzorhoz.
A negatívhoz akartam, hogy esetleges rövidzárnál ne legyen gond, de ezek szerint nem jött összeElőtte direkt kipróbáltam és szépen lehetett vele szabályozni. Ez nem csak egy jelet viszi?
Szenzor még jó, ha felcsavarom, akkor kiírja mennyivel pörög.
bizi
a tájékozott -
Nedudgi
aktív tag
Bármelyik kiegészítős boltban kapsz 600 forintért egy fordulatszámszabályzót. Ha magad csinálod: anyagár, nem megy b***kodás, megint nem megy, most túl gyors...
-
bizi990
senior tag
Nem nagyon volt időm tesztelni és a frekimérő leállása kicsit el is vette a kedvem az egésztől.
Szvsz kb 1000 és 2000 között pöröghet, hangja nincs illetve nem hallatszik ki és a proci hőmérséklet 2C-t emelkedett.
A gép tuning nélküli ECSK7S6A, XP1700+, 512MB, Titan D5TB4
Poti: mezei lineáris 1kOhm-os. Kisebb jobb lett volna, most elég agresszívan reagál a 0-20% tartományban, kb 75% táján már leáll a venti.
Frekimérés helyileg hol van? Alaplapban vagy ventiben? Tud vki segíteni?
bizi -
Pici
tag
Nah erre én is kíváncsi vagyok.
Nyárra szeretném betenni a 12 cm-es Coolink hűtőmet
De egyenlőre úgy fúj mint egy turbina. Az alapból 4500-on pörgő BigRock-omat felpörgeti 6000-6500 rpm-re
Aztán ha nem jön össze akkor magamat hűsítem vele -
bizi990
senior tag
Hi!
Nem győztem kivárni a cikket, ezért megcsináltam magamnak!
Most fejeztem be, csak két problémám van:
1. Eredetileg 3000-en pörgött, de most ha lemegy 2900 alá, akkor fordulatszámra 0-t ír. Esetleg ötlet?
2. Most hogy lecsökkent a hangereje egy csomó más zúg a házban
Na, majd ha sikerült belőni, akkor leírom én hogyan oldottam meg.
bizi -
törölt tag
A coolness-en úgy olvastam, hogy az ottani stáb beleolvadt a PH-be.
Ez így van?
Mert ha igen, akkor egy cikket eresszetek meg plzz!! -
sirály12
őstag
Ez a potis szabályozás nekem is bejönne. A cikket alig várom. Hajrá...
-
Tiggr
tag
válasz
danteshell #13 üzenetére
Beszéltem a sráccal, valószínűleg lesz!
Jövő hét végén összedobjuk, lefényképezzük, utána már csak időt kell találnom, hogy megírjam a cikket.
-
danteshell
senior tag
legyen..
-
Tiggr
tag
De, ez a lényege! Csak ez magyar lenne, és őszintén szólva az enyém sokkal szebb és kisebb!
Pl. a kondikat el lehet hanyagolni, s akkor már NYÁK-ra sincs szükség... Tényleg párszáz Ft-ból kijön! Ha a haveromat rá tudom beszélni, akkor írunk belőle egy lépésről - lépésre cikket, hogy aki forrasztani mer, az meg tudja magától csinálni. Pár 7 múlva elválik, lesz-e belőle valami!
-
LukE
veterán
Mc Elec: mert potit kérdezett. Egyébként én mezei 0.9Wos potit használtam 1db/8 centis venillator. És semmi baj nem volt vele, kezemnél kicsivel volt melegebb.
Ja, 5 és 12 kötésnél ha valami gáz van (ugyan ventillátor rövidzár esélye minimális, de emberek szerelik össze, véletlenül kimarad valaminek a szigetelése, ha csak rövidzár, akkor táp lekapcsol és valószínüleg nincs gond. De ha mondjuk 5Vos ág feszültsége feljebb megy egy rövid időre, mielőtt a táp lezár? csúnya füst az elektronikából.) akkor nagy gáz van.
Tiggr: nem hasonlít erre:http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtut
Lunatic: USBs vezérlés kissé gázos lenne, szerintem bármi, ami komunikálni tud az USBvel 1:drága, de nagyon. 2: programozni kell, de nagyon
böszme nagy poti tényleg drága, 5Wos asszem valami 700 pénz volt. LM317-tel fesz szabályzót meg 2-300Ftért lehet létrehozni per csenel.
egyébként mint mondottam http://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=8817 -
Lunatic
aktív tag
Engem is érdekelne ez a téma komolyabban,
jön a nyár, meg kéne csinálni a gépnek az aktív házhűtést.
Viszont, akkor már legyen szabályozható a fordulat,
legalább kapcsolókkal.
Gondolkoztam, usb portról vezérelt ventiszabályozásra,
de nincs ennyi időm doksikat olvasgatni...
Ha van vkinek vmi bevált tapasztalata, ne röstellje leírni. -
TitiRii
senior tag
nem tom, nem érdeklődtem még utána, peugomba az uj nem törött fényerő szabályzó(ami egy elég nagy poti
) bontóban 1500 local credit volt tekergető és takaró müanyaggal 1 ütt
és tényleg!! sehol nem kapni 3 állásútén is csak 1-0-2 állásút kaptam
de igy is ok a venti kapcsolás:
12 off 5
bár mots hogy asus lapom lesz elvileg nem is kell, hiszen van valami csoda q fan
majd meglátyuk ez mit ér... -
PeliScan
addikt
Csak rohadt drága egy nagy teljesítményű poti, nem? Mert én körbeérdeklődtem 1-2 bótot, és ott az.
Mc Elec: hol vettél/veszel 3 állású kapcsolót? Égen földön nem találtam olyat, aminek nem úgy lenen hogy 1,2,0 tehát a harmadik állás minig nulla.Nem lehet sehol lapni ''rendes''
3 állásút... Tud vki helyet?
-
TitiRii
senior tag
1*, nagy böszöm potit kell rárakni nem mini vackot és akkor nem fog melegedni egy 5 w ventitül sem(én a peug 309 esemből szedtem ki a töröt lámpa fényerő álítót,amit jol hasznosítottam ilyen célokra, de sztem bármely boltban lehet kapni rendes nagy(pl erősítükhöz hangerő szabályzót, az is megteszi)
-
Tiggr
tag
A haverommal összeraktunk egy olyat, ami az egyszerű poti/háromállású kapcsolónál igényesebb, mégsem megy el az említett gif szintjéig! Szuperül megy, nem melegszik agyon! A baj az, hogy a haverom az elektronikai guru, szóval meg kéne szerznek tőle a rajzot! Lehet, cikket kéne belőle írni?
-
Mc Elec
csendes tag
Szia Luke!
Miért pont 300 ohm?
És hány wattosat tegyen bele? Mit tegyen, ha majdnem rövidzár állapodban füstöl?
Akkor egyszerűbb egy három állású kapcsoló.
Egyk állás: 0 és 12 v.
Következő: 5 és 12 v.
Uccsó: 0 és 5 v.
1.: gyors.
2.: lassabb.
3.: egész lassú, szar venti elsem indul.
Tudom nem korrekt az 5 és 12 közé kötni, de ha gagyi a táp akkor mindegy, ha nem gagyi akkor kibírja.
Csaó. -
LukE
veterán
de gonosz itt valaki
Elnyesed a piros vezetéket, egyik drótra a poti középső lábát, másik drótra poti egyik szélső lábát. A harmadik lábat meg szigeteld le. Persze nem biztos hogy olyan nagyon vidám lessz, ha valami nagy böhöm ventillátort kötsz ráeléggé felmelegszik. Mindenképp taperold meg pár perc után, hogy nem túl meleg-e a poti. Ellenállása valahol mondjuk 300Ω körül legyen.
Mewg nézd meg ezthttp://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=8817, jó sok csúnya dolgot írkáltunkha van kérdésed, akkor persze nyugodtan. -
Mc Elec
csendes tag
Elvileg igen, gyakorlatilag: http://www.solorb.com/elect/pwm/pwm.gif
Tetszik? -
Crazyn
csendes tag
Le tudná valaki írni, hogy hogyan kell megcsinálni egy potméteres fordulatszám-szabályzót pl egy molex csatlakozós ventihez!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- gerner1
- Android szakmai topik
- Gyúrósok ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- EAFC 25
- Ukrajnai háború
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest