Hirdetés
- Apple asztali gépek
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- LG LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Apple notebookok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
válasz douggutaby #55669 üzenetére
Ez nem sok, hidd el én is hasonló körülmények között használok ssd-ket, egy Samsung QVO-n már 670 nap alatt 67TB írás van, cache-re használom már csak, de kapja rendesen és semmi probléma vele 73%-os a hdsentinel szerint.
Ami viszont számomra kérdés WD-hez van linux-os firmware frissítő valahol vagy boot live megoldás?
Van egy wd black-em és szeretnék felkészülni egy esetleges frissítésre.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
King Unique
titán
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
SSD-knél a kondíció esése normál esetben nem jelent hibát, csak az írásmennyiség növekedésével arányos "elhasználódást", de az is csak akkor vészes, ha eléri a TBW-t, 0 %hoz közelít. Vagy még akkor sem feltétlen, mert bőven láttunk már itt a topikban olyan SSD-ket, amik a névleges TBW értéket túllépve is gond nélkül működtek.
Nekem is van 500 GB-os MX500, ami kondíciója több mint 25 TB írás után 78% és mégis gond nélkül működik, meg fog is valószínűleg még évekig.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Az írás mennyiség lehet nem azt jelenti, hogy ténylegesen mennyi felhasználói adatot írtak rá, hanem az írt nand blokkok mérete szorozva az érintett blokkok számával.
Másképp fogalmazva, ha tíz bájtos log bejegyzést ír ki, akkor is 16KB a legkisebb egység, amit érint, mert a page size annyi. Ez az írás üresnek jelölt blokkba. De ha törölni kell, az meg egyben lehet és egy blokk lehet 2-4MB is.
De ezzel nem különösebben kell foglalkozni. Annyit lehet optimalizálni, hogy ha vannak folyamatosan pici adatot író folyamatok (általában loggolás), azoknak a beállításait vagy az oprendszer beállításait meg lehet nézni, hogy lehet-e ritkább időszakokban vagy inkább cachelve csinálni. De gondolom a mai oprendszerek már figyelembe veszik ezt ssd esetén.
Nekem is megvolt ez a meglepetés az első ssd-mnél. Napi 30GB adat írást jelzett a windowsos laptopomban és nem értettem, hogy az miből jön. Aztán a folyamatosan futó windows valamelyik statisztikájában visszakerestem, hogy bekapcsolás óta a webböngésző írta ki a legtöbb adatot. Az pedig azért írta, mert a weblapok többsége a háttérben kommunikál a szerverrel, hogy történt e változás, amit meg kell jeleníteni és minden egyes kéréskor a cookie-kat küldi-fogadja és a cookie tároló adatbázisba ír egy picit. És a sok pici egész nap annyi.
De aztán én is rájöttem, hogy kár ezen izgulni. És a gyakorlatban is csak egy eleve használtan vett régebbi ssd-m pusztult meg eddig sok közül. A lényeg, hogy a fontos adatokról legyen másolat valahol, mert meghibásodás vagy külső behatás miatti sérülés előfordulhat bármikor. 500GB-os ssd ma már eléggé olcsón kapható, ha nincs backup az adatok elvesztése lehet kellemetlenebb.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz douggutaby #55680 üzenetére
Szerintem hasznald ahogy eddig, nincs sok ertelme kinlodni vele mert meg igy is 7+ evig elmegy amig eleri a 0%-ot a counter es az is csak a counter, attol az SSD nem all meg.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
nagyúr
válasz douggutaby #55677 üzenetére
M3CR046 firmware-rel nincs szerencséd sajna, fene tudja szerverszerű működéskor mit eredményez amit itt írnak: CVE-2024-42642
Ha lesz új fw, akkor azt felrakod, de a HDS-t szedd le nyugodtan, ha az futkározik rendszeresen, akár fenti probléma miatt is lehet ez, akkor az generálhat írást is, viszont semmilyen plusz infót nem kapsz!Időnként ránézel a kapott smartctl parancs kimenetében a
202 Percent_Lifetime_Remain
értékére, ami jelenleg 11, szóval kb havonta növekszik 1%-kal, de ha eléri a 100-at, akkor sincs gond, növekszik tovább ez az érték.Használd nyugodtan és ne monitorozd! Hetente se, max pár havonta.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Raymond
félisten
válasz douggutaby #55677 üzenetére
Nem latni semmi furat ezekben. Erdekes mert 9.36TB iras utan 11% veszteseg 85TB vagy esetleg 90TB ha 1% mas miatt ment le vagy a threshold skip fura) ami gyakorlatiag pont a fele a gyari 180TB-nek.
Ilyen tempo mellett van meg benne olyan 7 ev, szerintem hasznald aztan mire elkopna a SMART szerint is addigra ugyse lesz igazan aktualis a dolog, mas gepeid lesznek jo eselyel mar akkor.
-
Raymond
félisten
válasz douggutaby #55675 üzenetére
Azt nem tudom, de a smartctl -a /dev/sda kiirja ami kell.
-
Raymond
félisten
Be tudnad rakni ide az osszes SMART erteket? Mert az alapjan amit itt latni kb. 85TB jon ki TBW-nek, de ez az SSD gyarilag 180 kene hogy legyen.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz douggutaby #55672 üzenetére
Ki kell deríteni mi ír akkor ennyit.
-
Graphics
Jómunkásember
Mit bánsz rajta?
[link]
Mi nem fogjuk tudni mennyit írsz rá valójában.Ha sokat, akkor ez egy természetes folyamat
-
Emperor_
addikt
válasz douggutaby #33036 üzenetére
Én köszönöm a visszajelzést!
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple asztali gépek
- Ukrajnai háború
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- DUNE médialejátszók topicja
- LG LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Western Digital 8TB RED PRO - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- AKCIÓ! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest