Hirdetés

Aktív témák

• erdoke

titán

Kezemben a friss újság, átfutottam délután az engem érdeklő részeket. Sajnos most nem volt sok alaplap/processzor témájú cikk, úgyhogy nem is találtam benne nagyon sok durva hibát.:D
    Néhány észrevétel:

- Új platformok c. cikk: A Prescott processzor egyelőre csekély mértékben sem múlja felül működési frekvenciában, lévén a Northwood 3,4 GHz-en tetőzött, a jelenlegi ''csúcs'' Prescott pedig 3,2 GHz-es.
    ''...nem hordoznak forradalmi újításokat, ...'' Nem tudom, mit várt a cikk szerzője egy új magtól, szerintem az általa is leírt változtatások mélyrehatóbbak, mint amire számítani lehetett.
    ''a konzervatívabb előrejelzések szerint is legalább 5 GHz-ig skálázható'' Szerintem ez mai szemmel nem nevezhető konzervatív jóslatnak, lévén a 3,2 GHz-es példányok max. fogyasztása 120 W körüli...;]
    A szerverprocesszoroknál suhannak az egyre nagyobb gyorsítótárak, de kimarad, hogy milyen szintűek. A 4 MB L1 egész húzós lehet, ugyanennyi L3 (az architektúra többi részétől és alkalmazástól függően) akár teljesen haszontalan is.:)

- Gigás(z)ok küzdelme II. cikk: Az egész cikken végigvonul a ''Centrino processzor'', amit én speciel nem ismerek. A szürke magyarázó szövegben még tájékoztatást is kapunk, hogy ''a Centrino kódnevű Intel processzor nagy súllyal szerepel''. Nos, Centrino néven én egy mobil platformot ismerek, amiben egy Banias kódnevű (később a 90 nm-en készült Dothan kódnévvel), egyébként hivatalosan a Pentium-M névvel illetett processzor dolgozik. Ezen kívül még a tesztelési szempontokat kifogásolnám, hiszen itt hordozható számítógépekről van szó, a teljesítmény a szükséglet függvénye. Nem egy kategória szerintem a LV Banias és a 3,0 GHz-es HT-s asztali P4 attól, hogy mindkettőt szerelik mobil számítógépbe. Érdemesebb lenne talán az asztalit helyettesítő erőműveket, és az átlagos mobil felhasználásra megfelelő laptopokat külön versenyeztetni. (Eszembe nem jutna megvenni egy 3 GHz-es HT-s notebookot, hacsak nem vmi grafikai v. hasonló munkával foglalkoznék, és az erő mellett az elfogadható hordozhatóság is fontos lenne. Mondjuk targonca...:D)

- Szinte kifogásmentes gratulációm megy viszont a Low-end VGA-s és a hangkártyás teszthez. ELőbbinél a konfig választásához fűzött magyarázat magyar viszonyok között kicsit sértő lehet a nagyközönségnek, hiszen az nForce2 + 2500+ Barton nem átlagos konfig, és az ilyenekben általában nem is FX5200 64 bit v. 9200SE adja a képet.

- Mp3 játszók tesztje: A táblázatban a Freecom Beatman Flash-128 tévesen szerepel a második helyen, valójában holtversenyben a hatodik...

- Ismerd meg a számítógéped c. iromány: Aki ilyen gépet rak össze, az ne mutogassa egy országos lapban, mert nagyon rossz példát mutat. Gondolok itt az 50+ e Ft-os alumínium XaserIII házra, amiben egy 300 W-os Codegen táp csücsül, stb.:(
    ''Egy korszerű gép esetén a CPU legalább 2 GHz-en működik, ...'' Ezek szerint egy Opteron 144 (=A64-FX47:P), vagy egy 2600+ Barton nem hajthat meg egy korszerű gépet.:U

- A ''BIOS-iskola 1. rész'' szerintem jobb, ha utolsó is lesz egyben, mert az a primitív mód, ahogy a hozzá nem értőt próbálja a cikk írója rávenni a különféle buszok frekvenciájának agyatlan emelésére, teljesen értelmetlen. Akár veszélyes is lehet, bár a szerző jó előre kijelenti, hogy csak Intel processzorral álljunk neki a mutatványnak.:F :( AGP és PCI sín ''sebességének'' módosítása, stb. Inkább hagyjuk, sajnaálom azt a hozzá nem értőt, aki ezek alapján áll neki tuningolni. A hozzáértőnek pedig úgyse mond semmit, csak a szemöldökét ráncoltatja...:DDD

Ennyit így első átfutás után egy lelkes laikustól. Szívesen segítek a későbbiekben is, ha gondoljátok.:))

Aktív témák