Tegnap papiron osszegeztem, hogy melyik linux kiadassal milyen problemam akadt. Eddig itt nem emlitettem, de sehol sem sikerult tokeletes hibamentes mukodest elernem, es ami megdobbento szamomra, hogy ezek a problemak kiadastol fuggoen teljesen diszjunkt halmazok, tovabba kiadasrol kiadasra nem tuntek el. Szoval nekem nem a kiadok filozofiajaval, meg donteseivel van foleg gondom...
Ami a Fedora-val problemam, az problemem Fedora 15 ota. Ilyen peldaul, hogy sokszor suspend utan villogo feketeseg var, vagy hogy a google online account hasznalatakor kivag a rendszer, mintha logout-oltam volna. OpenSuSe-nel VLC videolejatszas kozben a kepernyokimelo beindul. Ubuntu alatt a Skype-t nem tudom hasznalni. Ez csak par pelda, van meg boven...
Osszegezve mindeggyik disztoban van valami, ami nem mukodik.
Azon kezdtem el gondolkodni, hogy talan a gepem szerencsetlen linux szempontjabol, talan tul "extra":
egy multimedias HP Pavilion DV6 1240-ez P8800 C2D, 4 GB DDR3, 4670 Radeon HD dedikalt VGA. Interfeszben van minden: ujjlenyomatolvaso, erintogombos allapotjelzok, infrared port, taviranyito.
Persze Windows-al a gep teljesen jol mukodik, csak ahhoz fel kell telepitenem 10-15 drivert. Windows 8 alatt ez a szam kicsit csokkent. Minderre meg ratesz egy lapattal, hogy az AMD legacy kategoriaba sorolta a VGA-mat, igy nincs hozza rendes driver (csak legacy 12.6, amivel a Chrome kapasbol hasznalhatatlan, de a DE-k is hibaznak vele gyakran).
Szobatarsamnak egy Acer Aspire laptopja van, Core i5, 4 GB DDR3 szinten, 5650 Radeon HD, es semmi multimedias extra. Az o gepen hibatlanul megy a Fedora, amit nem regen telepitettem neki. Egyik hibat sem tapasztalja, amit en.
Es mivel 5-s szerias AMD kartyaja van, siman felteheti az akmod-catalyst csomagot.
Szoval szerintetek erdemes lenne gepet cserlenem, vagy oljek meg idot keresgetesbe?
Apropo gepcsere, System 76 gepekkel van valakinek tapasztalata?
Szerk:
csendes:
OpenSuSe haskell tarolojaval gondok vannak, lasd. Ubuntu es Fedora alatt nem emlekszem komplikaciokra.