- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
Aktív témák
-
Grafiqs
őstag
Itt folytassátok: [link]
-
lordring
aktív tag
Sziasztok!
Egy makróban milyen utasítással lehet beszúrni egy szöveget egy cella tartalma elé?
Pl. tartalom:82090020 → VTSZ82090020 -
qestion
aktív tag
válasz
matekmatika #395 üzenetére
bogarászni lehet persze, csak lehet, hogy konkrét példákon gyorsabb és hatékonyabb lenne..
-
matekmatika
tag
Hát nem tudom... Napokon belül nem hinném, hogy megtanulható. Én sem kenem se nem vágom, pedig már jó féléve tanulgatom. Én ajánlanám a makrórögzítést. Csinálj alapvető műveleteket makrórögzítéssel, aztán nézd meg, hogyan fest ez makróra lefordítva. Aztán olvasgasd mondjuk ezt a fórumot, meg a hasonlóakat (van néhány). Legvégül ott van a jó öreg gugli is. Pl. beírod: ''vba help'' máris egy csomó jó oldalt bead.
-
qestion
aktív tag
válasz
matekmatika #392 üzenetére
Nem tudok semmit, csak azt, hogy napokon belül kennem-vágnom kellene a makro készítést.
Tudnátok segíteni, hogy kezdjek neki? -
matekmatika
tag
Nagy a pangás, vagy mindenki nyaral, vagy mindenki tud mindent.
-
Player
csendes tag
Sziasztok!
Béna vagyok az Excelben. Tudnátok segíteni? Kellene nekem egy nagyon egyszerű excel tábla, amely kiszámítja a gk. üzemanyag fogyasztását a beírt km óra állás, ill. a tankolt üzemanyag mennyiség alapján.
Üdv. Player -
matekmatika
tag
válasz
matekmatika #382 üzenetére
Visszavonom, ha tudtam volna, hogy ilyen sokáig tart összedobni, akkor fel sem vetem az ötletet.
-
PhilBrick
őstag
Jé, benne volt a helpjében! password:=
Hogy néztem el... -
PhilBrick
őstag
Eszembe jutott egy érdekes kérdés, ami hasznos lenne most számomra:
Megnyitás vagy módosítás ellen jelszóval védett filet, meg tudok-e nyitni makróból? Esetemben egy másik file makrójával szeretném módosítani a tartalmát. -
lapa
veterán
szerintem ez vba-ban nem fog menni, mert ahogy az excel elveszíti a fókuszt, nem fog tudni tovább ügyködni. emlékszem anno, hogy csináltam ilyet vbs-ben. ott tudsz sendkeys paranccsal gombokat nyomogatni és így alt+tab kombót is. pl:
option explicit
dim sh
Set sh = WScript.CreateObject(''WScript.Shell'')
sh.AppActivate ''UltraPlayer''
sh.SendKeys ''{ENTER}''
sh.SendKeys ''{RIGHT}''
sh.AppActivate ''myHTPC''
End If
meg nem mondom már hogyan volt, de varázsoltam valamit egérhez is talán. az nem volt egyszerű és lehetséges, hogy vmi wörkarounddal az ablakot raktam a megfelelő pozícióba regedittel, hogy ne a kurzort kelljen tologatni... -
Renegate
csendes tag
válasz
matekmatika #382 üzenetére
ok, akkor összerakok egy táblázatot s vhogy közzéteszem
-
matekmatika
tag
válasz
Renegate #377 üzenetére
sub valami()
Set masik = Worksheets(''masodik munkalap neve'')
i = 3
do while cells(i, 3)<> empty
masik.Cells(1,1)
' Itt beírod sorba az első munkalap A oszlopának elemeit a 3. sortól addig amíg adatok szerepelnek a cellákban ( nem te hanem a makro)
....
na akkor itt csinálj vele amit akarsz, ha már nem árulod el mit kell vele tenni
....
adat=....
'az adat változót írjuk viszza az első munkalap B oszlopába
....
cells(i,2) = adat
i = i + 1
loop
end sub
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
válasz
Renegate #379 üzenetére
tehát a 2. lapon van valami adatsor, 1200 bejegyzéssel, amiből az 1. lap A3, A4 stb cellája alapján kell kiválasztani valamit? ez hogyan néz ki? mit kell az 1200 sorból kiszedni? most kiszedi valami és megjeleníti a 2. tábla valamelyik cellájában?
szerintem kezdem érteni. az 1200 sor egyik oszlopában megvan valahol az A3, A4 stb. (tehát a 179 meg ilyenek). ha igen, akkor fkeres fv. a barátod. vagy segíthet az én barátom is, pl.:
1. lap B3 cellája: =index(<1200-as adatsor azon oszlopa, amiből a megfelelő helyen lévőt ki szeretnéd szedni>;hol.van(A3;<1200-as adatsor azon oszlopa, ahol a 179-et megtalálod>;0))
a kacsacsőrök közé csak helyettesíts be oszlopneveket és menni fog.
[Szerkesztve] -
Renegate
csendes tag
'' - nem tudod belinkelni a táblát? '' ----> a táblát sajna nem tom belinkelni, mivel oian adatokat tartalmaz, ami személyes jellegűek / nem az én adataim, hanem 3. személy adatai./
- '' gondolom van vmi furmány képlet a 2. munkalapon, amit aztán vissza kéne írogatni. mi akadályoz meg abban, hogy ezt a képletet 1. munkalap B3 cellájába írd be'' -----> a kérdéses adatok egy 1200 személyt tartalmazó adathalmazbol kerülnek ki..
igy ezt beirogatni kicsit huzos lenne.
asszem mindkét kérdésre válaszoltam -
Renegate
csendes tag
válasz
matekmatika #375 üzenetére
sorra a válaszok:
- a táblát sajna nem tom belinkelni, mivel oian adatokat tartalmaz, ami személyes jellegűek / nem az én adataim, hanem 3. személy adatai./
- én a dolgot alapvetően egy ciklusbvan tudom elképzelni.
mégpedig oi modon, hogy a 1. munkalap A3 /majd A4-A5/ értéké/ei/t sorra beolvassa a 2. munkalap A1ébe, majd ha ez megtörtént,akkor a 2. munkalaprol lekéri azt a bizonyos adatot/adatsort amit majd az 1. munkalap mondjuk B3 / majd B4-B5 / cellájába ir be.
miután a dolog megtörtént jöhet az A4es stb.
- a 2. munkalap A1 cellája határozza meg h mit kell visszairni az 1. munkalaphoz
- a kérdéses adatok egy 1200 személyt tartalmazó adathalmazbol kerülnek ki..
igy ezt beirogatni kicsit huzos lenne.
egyenlőre ennyi
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
válasz
matekmatika #374 üzenetére
szerintem csak arról van szó, hogy egy más lapra hivatkozó függvény kell, a mostani pedig nem ilyen a táblájában. nem az A3-at akarja feltölteni szerintem, hanem B3-at.
de lehet, hogy megint egy hetet várunk az igazságra.
[Szerkesztve] -
matekmatika
tag
válasz
matekmatika #374 üzenetére
Vagyishogy, miért ne lehetne, de buta vagyok. Ez itt a makro topic és nem az excel. Vagyis az excel beépített függvényeivel ilyet nem lehet csinálni de makróval igen. Hiszen abban nem egyszerre hajtódnak végre a függvények, vagyis az utasítások, hanem egymás után.
Viszont jó lenne tudni az 1. munkalap A3-as cellájának értéke milyen módon határozza meg konkrétan azt az értéket amit aztán vissza kell írni.
[Szerkesztve] -
matekmatika
tag
válasz
Renegate #370 üzenetére
Vagy rosszul értelmezem még mindig amit írsz, vagy Lapa-nak igaza, mármint abban, hogy az excel nem tud ilyet. Ezt nevezik körkörös hivatkozásnak.
Azt mondod ugye, hogy a 2. munkalap A1-es cellájának egyenlőnek kell lennie az 1. munkalap A3 cellájával. Mellesleg annek az A1-es cellának az értéke valamilyen formában befolyásol ugyanezen a munkalapon lévő másik értéket (pl A1*valami, vagy A1+valami, de végülis teljesen mindegy). A lényeg, hogy ez a ''valami'', ami valamilyen szoros összefüggésben áll az A1-es cella értékével, nos ennek az értéknek kellene visszakerülni az 1. munkalap A3-as cellájába.
Ha erről van szó, akkor ilyet tényleg nem lehet az excellel, ha nem erről van szó, akkor még mindíg fogalmam sincs miről van szó.
[Szerkesztve] -
Renegate
csendes tag
Elnézéseteket kérem, de kicsit elszállt a gépem.
Köszönöm, h probáltok segíteni, s most megprobálom még egyszer elmondani, remélem most jobban fogok fogalmazni
A probléma a következő:
Adott a két munkalap /1. és 2./
1. munkalap
szersz. elmaradás
173/A3 cella/ ............. <---- ide kerül majd egy adat *
179 ............. <---- ide kerül majd egy adat **
185 .............
186 .............
187 .............
189 .............
stb...
2. munkalap
Itt az A1 cella értéke az 1. munkalap on látható 173 /A3-as cella értéke/
Ez az A1 es érték meghatároz egy értéket ugyanezen a munkalapon
Ennek az értéknek kellene az 1. munkalapon emlitett * helyére
Ha ezt az adatot beirta a megfelelő helyre, akkor jöhet az 1. munkalap 179 /A4es cellának értéke/ a 2. munkalap A1es cellájába, ami egy másik értéket ad majd meg s az a ** helyére kerül.
S. í. t.
ennyi lenne a probláma.
s ehhez kereek vmi segítéget
köszi még egyszer a türelmeteket
r
[Szerkesztve] -
MartinIsti
csendes tag
válasz
matekmatika #365 üzenetére
Nem vagy egyedül, én sem.
Pedig megpróbáltam! 3-4-szer is végigolvastam, de mikor a második munkalap elsőre való visszahatásáról van szó, onnantól tök sötét. -
Renegate
csendes tag
Üdv Mkinek!
a következő problémára keresek megoldást:
adott egy excel fájl, melyben két munkalap van./1. és 2. munkalap /
Az 1.es A oszlopában szereplő számok/sorra egymás után / a 2. munkalap A1 es celláját adják.
a 2. munkalap A1 es cellája - illetve annak értéke - adja meg a munkalap azon celláinak értékét, melyet az 1. munkalapon kellene adott cellába beírnia.
Ha ez a dolgo megtörtént, akkor jöhet az ujabb A oszlopbeli szám.
Segítséget, s 5letet előre is köszönöm!
R.
MSN, emilcim - mindenféle infoátadás érdekel -
matekmatika
tag
válasz
matekmatika #359 üzenetére
Közben magtaláltam: Replace(''valamiben'', ''valamit'', ''valamire'')
-
gergod
tag
válasz
matekmatika #358 üzenetére
Nem kell, hogy tudja melyik sor kell, az X es Y koordinatak alpjan, pontosan meg kellene tudni mondani neki, hogy hol all a kurzor.
Nem teljes sort akarok kijelolni, hanem csak mondjuk 15 egymas utani betut, de nem lehet belekattintani, hogy shift+nyilakkal lehessen kijelolni. nem tudom erted-e. Olyasmit szeretnek, mint pl itt a forumon a nevedet az avatarod alatt kimasolja a makro egy munkafuzetbe. Azzal a kulonbseggel, hogy az a bizonyos 15 karakter mindig pontosan ugyanott van a weblapon, es a scrollozas nem szol bele a dologba.
Sot most latom csak, az is eleg lenne nekem, ha azt tudna a makro, hogy egy bizonyos ponton duplaclick-et csinaljon. -
matekmatika
tag
Excel VB-ben egy sztringben lévő karakterláncot melyik utasítással is tudom lecserélni egy másikra?
-
matekmatika
tag
Én értem is meg nem is. Nézd a makro szemszögéből a dolgot. Átvált az explorer ablakára, ahány weboldal, annyi féle szerkezetű felépításű, nem olyan mint egy másik munkafüzet vagy dokumentum, ahol megmondhatom konkrétan, hogy hol, mettől meddig jelöljön ki valamit. Szóval szerinted honnan tudná a makro, hogy majd egy valamilyen szerkezetű weboldalon egy adott sor hová fog esni? Merthogy sort szeretnél kijelölni, nem pedig területet, ha jól értettem. Mellesleg miért kellene kijelöléshez az egeret mozgatni?
-
gergod
tag
up
-
gergod
tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.
Azt szeretném megoldani, hogy az excel makró irányítsa az egér kurzorját.
A SendKeys parancs mintájára lenne jó megoldani.
Tehát, az lenne a konkrét feladat, hogy elindítom a makrót. Az átváltja az ablakot mondjuk internet explorerre - eddig meg tudom csinálni, majd ezután kijelöljön nekem egy területet. Magyarán mintha lenyomott egérgombbal végighúznám egy soron az egeret.
Nem tudom, mennyire voltam érthető...
Előre is köszönöm -
matekmatika
tag
Makroból lehet egy másik munkafüzet makróját szerkeszteni? (pl: az egyik mf makrójában meg van adva, hogy hová hozzon létre másolatot az aktív munkalapról, ezt tudom én szerkeszteni egy másik makroból, úgy, hogy átírja a mentési útvonalat?)
-
shev7
veterán
válasz
matekmatika #352 üzenetére
Mily meglepo
ActiveCell.Row illetve ActiveCell.Column -
matekmatika
tag
Hogyan tudom makróban az aktív cella paramétereit (sor, oszlop) változóba lekérdezni?
-
matekmatika
tag
válasz
MartinIsti #350 üzenetére
Próbálom felfogni amit írtál, de nem egészen sikerül
Szóval azokat a sorokat törölnéd ahol mindhárom oszlopban ugyanaz az érték van? Mert ha igen akkor:
For i = 1 to x {x:ahány sorod van}
If Cells(i,1)=Cells(i,2) And Cells(i,1)=Cells(i,3) Then {feltételezve, hogy az 1.,2.,3. oszlop}
Rows(i,i).Select
Selection.Delete Shift:=xlUp
End If
Next i
Ha nem erre gondoltál fejtsd ki mégegyszer
A másik:
Cells.Find(What:=''keresett karaktersor'', After:=ActiveCell, LookIn:=xlFormulas, LookAt:= _
xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, MatchCase:=False _
, SearchFormat:=False).Activate
A ''keresett karaktersor'' helyére beírt (változó is lehet, tehát mondjuk egy másik cella tartalma, amihez hasonlítani szeretnéd)karaktersorozat a keresési érték, és ha talál a munkalapon ilyen sorozatot akkor ebben az esetben kijelöli. De tehetsz vele mást is, mondjuk törölheted
[Szerkesztve] -
MartinIsti
csendes tag
Köszi a segítséget, bár nem teljesen tudtam még alkalmazni:
2. Tapasztalataim szerint az FKERES fv. csak akkor működik, ha a keresett cella és a keresési tartomány valamelyik cellája megegyezik. Ha a keresési tartomány cellája tartalmazza ugyan a keresett cella tartalmát, de nem teljes az egyezés (pl a 135-öt nem találja meg a 142; 135-ben), akkor nem veszi figyelembe. A HAMIS kritériumot ismerem amúgy, de itt sajna nem segített.
3. Valamiért ez sem működött hibátlanul. Egyrészt 3 vizsgálandó oszlopom van, és azokat a sorokat kell kitörölni, ahol mindhárom érték egyszerre ismétlődik. Arra gondoltam, hogy berakom ezen cellák értékeit egy 3 dimenziós tömbbe, és ott végzek egy összehasonlítást, hogy a tömb azon sorait, amelyek ismétlődnek, valamiképpen törlöm, de ez nekem még magas.
Most még agyalok tovább, talán menni fog. -
tothbe
addikt
válasz
MartinIsti #348 üzenetére
a 2.-re:
Ha az fkeres utolsó paraméterének hmis-at vagy 0-t adsz akkor csak teljes egyezöségnél lesz találat részlegesnél nem.
a 3.-ra:
Én itt is az fkeres-t szoktam segitségül hivni,mégpedig úgy, hogy az ismétlödö cellák oszlopa mellé beszúrok eg üres oszlopot a következö függvénnnyel:
fkeres (a1,a2:a100,1,0) ez van pl az elsö sorban ha az ismétlödö oszlop az A, 100 sor van és a második sor igy néz ki: fkeres (a2,a3:a100,1,0)
Az utolsó sorba pedig már nem kerül a képlet, hiszen azt nincs hol keresni.
És ahol ez a képlet eredményt ad vissza, azokat a sorokat törlöm, a végére minden 1x marad meg, utána törlöm az fkeres-es oszlopomat. -
MartinIsti
csendes tag
Újabb elakadás részemről:
Egy táblázat első oszlopának megfelelő értékeket kell kikeresnem egy másik táblázat első oszlopának adatai közül, majd azt a sort, amiben ez megtalálható, átrakni egy másik munkalapra.
Ez idáig egyszerűnek tűnik, csak van vele néhány bibi:
1. az első táblázat első oszlopának kikeresendő értékei közül a legtöbb ismétlődik=>emiatt a kikeresett értékek ismétlődnek. De ezt még talán meg tudom oldani (írás közben jutnak eszembe lehetséges megoldások;o))
2. Nem elég, ha az FKERES függvény módszerét alkalmazom, mert már akkor is meg kell találnia, ha nem önmagában szerepel a string az adott cellában. Pl. ha a 6306-ot keresem, akkor az olyan cellákat is találja meg, mint pl. a 6301; 6306.
De ez még úgy ahogy sikerült is, de pl. amikor a Gv-t kerestettem, akkor ugye kiírta a Gv II-t is.
3. Azt hogy lehet egyszerűen megcsinálni, hogy egy táblázatból kiszűröm az ismétlődő sorokat?
Ha tud valaki segíteni nekem legfőképp a 2.-ban, írjon!
Köszi! -
MartinIsti
csendes tag
válasz
MartinIsti #346 üzenetére
Jól elbeszélgetek magammal, de találtam is megoldást a gondomra
If InStr(Cells(x, 1), ''2103'') > 0 Then
Pont ilyesmit kerestem. Hátha másnak is segít, aki hozzám hasonlóan kezdő, és nem ismerte ezt a módszert. -
MartinIsti
csendes tag
Szokás szerint egy egyszerűnek (tűnő) dolgon akadtam el:
Egy olyan függvényre lenne szükségem, ami egy cella tartalmát vizsgálva megmondja, hogy egy előre megadott string szerepel-e benne.
Konkrétabban: egy ciklussal végig akarom vizsgáltatni egy táblázat első oszlopát, hogy mely cellákban szerepel egy előző lépés során bekért string.
2103
2105
2105
2106
2103,2108
2110; 2103
Ilyesmi az első oszlop, és azokat kellene kiválasztatnom vele, amikben szerepel a ''2103''.
Nincs valami IsContain függvény -
matekmatika
tag
uborkaszezon
-
warmaster
aktív tag
Szasztok Skacok!
lenne még egy problémám:
Adott egy mező, amiben ''2006/05/24'' érték van. Ebből kellene nekem egy ''0605'' szöveget csinálni, azonban ugye a dátumot az excel 38861-ként tárolja.
Opcionális megoldásként az is elég lenne nekem, hogy melyik függvénnyel tudok integert text-e konvertálni, mert akkor már a datepart függvénnyel ki tudom venni a számokat.
Előre is köszi a segítséget.
Üdv
[Szerkesztve] -
mahatma
aktív tag
válasz
MartinIsti #337 üzenetére
köszi, elboldogulok az angollal, megnézem ezt az oldalt, köszi mégegyszer
-
tom42
csendes tag
Hello!
Dupla nulla vagyok makrobol, de azt szeretnem megkérdezni, hogyan lehet megoldani hogy egy táblázatbol ahol müveletek vannak , azok eltünjenek és csak az eredmény maradjon. Tehát ha átmásolom egy másk táblázatba akkor csak az eremények maradjanak.
Köszi! -
mahatma
aktív tag
sziasztok, tudna valaki ajánlani egy olyan excel könyvet, ahol gyakorlatiasan le vannak írva a különböző függvények és makrók, úgy egyáltalán egy használható excel könyv....szeretném jobban beleásni magam, de nem sok mindent találtam...néha a sugó számomra teljesen kínai, pedig azért használom az excelt nap mint nap
-
warmaster
aktív tag
válasz
matekmatika #326 üzenetére
Szia!
A keres függvény nem volt jó, mert azt a VB nem ismerte fel, de az InStr tökéletesnek bizonyult.
Köszi a segítséget.
Azért leírnám miért is kellett nekem.
A teljes sor úgy néz ki :
Mid(megjegyzes, InStr(1, megjegyzes, ''109''), 10) -
lapa
veterán
válasz
matekmatika #330 üzenetére
activate
-
matekmatika
tag
válasz
matekmatika #329 üzenetére
khm.
-
matekmatika
tag
Hogyan is tudok egy másik munkafüzet aktívvá tenni?
Mert vagy elrontom a
Workbooks(''másik munkafüzet.xls'').Select
-et. Vagy nem is így kell. -
L3zl13
nagyúr
válasz
matekmatika #326 üzenetére
Tulajdonképpen milyen idióta volt az aki kitalálta, hogy a függvényeket úgy fordítsuk le más nyelvre, hogy utánna az angol változat már ne működjön?
-
warmaster
aktív tag
Sziasztok!
Nekem is kellene egy segítség.
Kelllene nekem valami amivel egy szövegben keresek egy másik szoveget, és annak is első karakterének a helyét adja meg meg a szövegben.
Pl ha van egy szövegem ''Malma'' és ebben keresem az ''alma'' karaktersort, akkor 2-t ad vissza.
Elvileg SEARCH(109;D3) ezzel megoldható lenne, de sajnos a Search-öt a VB nem ismeri fel. -
matekmatika
tag
''ha nem select-eled a fület hanem csak sheets(''összegzés'').cells(i,1) =''mittomén''-ként írod be nem telik el több idő.''
No igen, ha az a sheet ugyanabban a munkafüzetben lenne, mint amelyikben az adatok vannak akkor nem is töprengtem volna ennyit rajta. De az egy másik munkafüzetben van, és az ugrálást e két munkafüzet között értettem.
Végül is sikerült imigyen:
Private Sub CommandButton6_Click()
Dim munkalap(1 To 31) As Integer
Dim de(1 To 31) As Integer
Dim du(1 To 31) As Integer
a = 0
For Each Worksheet In ActiveWorkbook.Worksheets
Set nev = Worksheets(Worksheet.Name)
If IsNumeric(Worksheet.Name) Then
a = a + 1
munkalap(a) = Worksheet.Name
....
de(a) = nev.Cells(b - 1, 1)
....
du(a) = nev.Cells(b - 1, 1)
End If
Next
End Sub
Köszi a segítséget.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
válasz
matekmatika #322 üzenetére
bár nem értem mit is értesz ''ugráltatás'' alatt (mármint mitől lenne ez ugráltatás), de itt van vmi, ami segíthet:
[link]
ha jól sejtem variánsos tömb vagy numerikus tömb kéne neked. persze én inkább beírnám egyenként a célfülbe a dolgokat mikor loopol. ha nem select-eled a fület hanem csak sheets(''összegzés'').cells(i,1)=''mittomén''-ként írod be nem telik el több idő.
btw: tömbre van egy gyakorlati példa is, itt: [link] (szuper)
[Szerkesztve] -
matekmatika
tag
válasz
matekmatika #321 üzenetére
Persze megcsinálhattam volna úgy is, hogy megnéz egy munkalapot, majd beírja az új munkafüzetbe, visszajövök a következő munkalapra, kiolvasom, vissza az újra...stb, csak nem akarom annyit ugráltatni. Inkább először begyüjteni az adatokat, majd a végén egyszerre kiírni a másik munkafüzetbe.
-
matekmatika
tag
Pontosan: Elöször végigmegyek sorba minden munkalapon közben egy változóban sorra eltárolom:
1. A munkalap nevét
2. A munkalapon található még két adatot egy-egy változóban
[munkalap(i), adat1(i),adat2(i)]
Majd mikor végigment a ciklus minden munkalapon, és begyüjtöttew mindegyikről az adatokat, akkor nyit egy új munkafüzetet és az adatokat oda beírja, majd készít róluk egy grafikont. -
lapa
veterán
válasz
matekmatika #319 üzenetére
mit szeretnél pontosan?
-
matekmatika
tag
Újabb problémák, szinte szégyen ,de nem jövök rá hogyan dekraláljam a munkalap változót, hogy megegye.
Sub x()
i= 0
i= i + 1
munkalap(i) = Worksheet.Name
End If
Next
End Sub
vagy tipemiccsmaccsol vagy runtimeerrorozik.
Próbálkoztam már ilyenekkel, bár úgy tudtam itt nem kötelező deklarálni:
Dim munkalap as integertől a variantig minden
mégis annak hiányára vagy helytelenül megadására nyavajog.
Ja próbáltam így is:
munkalap(i) = cdec(Worksheet.Name)
de ugyanaz.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
válasz
matekmatika #316 üzenetére
látod ez lehetséges. a cdec azért volt benne, hogy ha 01 szerepel. azt meg se néztem mit csinál ha szöveges munkalapnév is van. arra figyelj, hogy megeszi-e az isnumeric, ha 01 a lapnév. ha nem, akkor cdec is meg isnumeric is kelleni fog.
meg a változókkal se akartam hekkelni azért maradt a select. várható volt, hogy kiokosítod
nemtom én sem pontosan mi a különbség, én mindig sub-ot használok, a function-t csak kisebb, ismétlődő rutinokra. meg azt tudod munkafüzetben, képletként használni. többet én se tudok, majd csak megvilágosít vki minket... -
matekmatika
tag
És egy nagyon lúzer kérdés, mentségemre legyen mondva ezeket én sosem tanultam suliban. Mi különbség van ha egy modulba sub x()- ként illesztem a kódot, vagy ha function x()?
-
matekmatika
tag
válasz
matekmatika #315 üzenetére
Bár most hogy jobban megnézem az
If cdec(Worksheet.Name) < 31 And cdec(Worksheet.Name) > 0
sorral lehet ezt szeretted volna szűrni, de nem jó így mert ha olyan munkalapot szúrok be, amelyik nem hozható numerikus formátumra akkor ennél a sornál kiakad.
Ezért egy picit alakítottam rajta:
Sub x()
nev.Cells(1, 1) = Worksheet.Name
End If
Next
End Sub -
lapa
veterán
válasz
matekmatika #312 üzenetére
kicsit máshogy is lehet...
Sub x()
If cdec(Worksheet.Name) < 31 And cdec(Worksheet.Name) > 0 Then
Worksheet.Select
Cells(1, 1) = Worksheet.Name
End If
Next
End Sub
[Szerkesztve] -
matekmatika
tag
válasz
MartinIsti #311 üzenetére
Vagy én vagyok nagyon türelmetlen, vagy neked van igazad.
-
matekmatika
tag
válasz
MartinIsti #311 üzenetére
Szia. Nosza akkor egy neked való feladat
Adott egy munkafüzet, kb. 20-22 munkalappal. A munkalapok nevei az éppen aktuális napi dátum, napjai szerint lett elnevezve. Tehát elvileg 01, 02, ...30 vagy 31 esetleg 28
vagy 29, a hónap napjainak számától függően. A munkafüzet meg vagyon nyitva. Szépen sorba vagy aktívvá kell tennem a munkalapokat, mert szöszmötölni szeretnék makróval rajtuk, de ez nem nagyon tetszik, jobb lenne a jó bevált set megnyit=worksheets(''munkalapneve'') variáció. És akkor a bökkenők: a munkalap neve helyén használhatok-e változót, ha igen hogyan?, mert csak jobb lenne ezt egy ciklusban. (máshogy neki sem kezdenék) Igen ám de a munkalap nevei gykorlatilag nem számértékek, hanem szöveg. A másik probléma, hogy nem minden nap szerepel a munkafüzetben. A vasárnapok egyátalán és sokszor a szombat sem stb. Ha olyan munkalapot nyitnék meg, amely nincs, akkor hibaüzenettel le fog állni. Összességében tehát jobb lenne valami olyasmi, amely megnézi, hogy egyátalán milyen munkalapok vannak a munkafüzetben, és ezeket egy változóban kezelni tudja, vagyis majd én utána
Szóval?
Előre is köszi.
(persze másoktól is szívesen veszem) -
MartinIsti
csendes tag
Csak az a baj, hogy nagyon pang ez a fórum mostanság.
Pedig én szívesen segítenék makrós kérdésekben, még ha nem is vagyok nagy ász a dolgokban, szeretek elfilózni ilyen feladatokon.
[Szerkesztve] -
MartinIsti
csendes tag
Köszi a segítséget Lapa, viszont azóta sikerült nekem is kitalálni egy lehetséges megoldást. Igaz, kicsit barkácsolós, de íme:
Ugye volt egy ilyenem:
''=volan!R2C3:R57C3''
És lett egy ilyen:
''=volan!R2C'' & intOszlopszam & '':R57C'' & intOszlopszam
Ez az & karakter igen hasznos stringek összefűzésére, még képletekben is!
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
válasz
MartinIsti #308 üzenetére
én még nem próbáltam ilyesmit, de kósza ötlet:
vb editor súgójában AddressLocal Property. ahogy nézem ő szövegként kéri be a tartományt, ezzel lehet tudsz neki olyat gyártani amit szeretne. -
MartinIsti
csendes tag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem.
Nem csináltam még VBA-val Diagramot, és a makrórögzítés sem ad mindenre választ.
Ugye az Excel szereti a hivatkozásokat még véletlenül sem úgy intézni, ahogy az nekem jó lenne. Pl. amikor a forrásadatokat próbálom beállítani, akkor a hivatkozást nem tudom változókkal helyettesíteni. Ha ez így nem érhető magyarázat (ami könnyen elképzelhető, mert nekem is elég kaotikus;o)), akkor itt a példa:
Így csinálja a makrórögzítő:
ActiveChart.SeriesCollection(1).Values = ''=vasut!R2C357C3''
Így próbáltam meg én:
ActiveChart.SeriesCollection(2).Values = Sheets(''vasut'').Range(Cells(2, intOszlopszam), Cells(57, intOszlopszam))
Mert ugye nekem annak az oszlopnak az adatai kellenek a diagramba, amit előtte InputBox-szal bekérek, amit pedig az intOszlopszam változóban tárolok.
Ötlet? Én nagyon elakadtam.
Köszi! -
tom42
csendes tag
válasz
MartinIsti #304 üzenetére
Legy szives kuld el ha tudod a tom42king@yahoo.com vagy a tomtaylor@clicknet.ro cimre. Sajnos a konyvet nem tudom kikolcsonozni sem mert nem tartozkodom momentan az orszagban.
Koszi! -
Dreg
csendes tag
Sziasztok
Nem tudtok adni egy linket amiben a Kovalcsik Géza által írt, ''Az Excel programozása'' c. könyv található?: -
deepim
csendes tag
Sziasztok!
Eléggé kezdő vagyok és elkelne egy kis segítség!
Egy táblázat sorait szeretném ''1'' oszlopba bepasszítani.A makrofelvevővel az első sort megcsináltam(kijelölés copy irányított beillesztés transzponálás)
De hogy lehet ezt az összes sorra megcsinálni,hogy egymás után rakja őket az oszloppba?
Köszi -
MartinIsti
csendes tag
Elektronikusan a www.ebookz.hu-t tudom ajánlani, de van egy Kovalcsik Géza által írt, ''Az Excel programozása'' c. könyv, ami szeritnem nagyon jó kezdőknek. Igaz, kicsit borsos az ára (4.800 Ft), de pl. a Szabó Ervin könyvtárból kikölcsönözhető. Van melléklet CD-je is, de azt ne kölcsönözd ki, mert összesen 6 megányi adat van rajta (ha kell, azt emailben el tudom küldeni, de maga a könyv sokkal jobb).
-
tom42
csendes tag
Sziasztok!
Honnan tudnek valami magyar nyelvu segitseget letolteni a makrok keszitesehez!
alapfogalmak stb. Nagyon kezdo vagyok!
Aktív témák
Hirdetés
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- AZTA! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop Ultrabook 14" -60% i7-1185G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- Sony PlayStation 5 (PS5) Játékkonzol - Lemezes verzió, dobozában!
- Zalman R1 White - Ha valami egyedire vágysz 2.0!
- Riverside 500
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest