Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fox107
csendes tag
Hali!
Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb kapcsolást ne is keressetek!!!
https://www.youtube.com/watch?v=zQ4KsTOj_No
u.i.: ilyen NYÁK-ot nem találtok itthon...Vivat Nocte
-
varbence112
újonc
Helló! Bocsi h csak közbe szólok. Én is épitenék egy olyan erőlködőt amit motor aksiról meglehetne hajtani, 2 utas 2db max 300 wattos hangfalpárt vigyen. Netán ha 100W-os az sem baj de 100w alatt ne legyen 300 w fölött meg már luxus
. Egy YB4L-B 12V 4AH RIDER MOTOR AKKUMULÁTOR lenne az áram forrás. (link róla: http://motor-akkumulator.hu/normal-motor-akkumulator/155-yb4l-b-12v-4ah-varta-motor-akkumulator.html ) és egy 30Cm es 2ohm os spl mélysugárzót (300W) és valami hasonló paraméretű magassal duruzsolna. a minőség a cél. Az erősitő max 4-8 ohm legyen ha van rá mód! Remélem tudtok segiteni. Egy kapcsolás rajz megtervezve hogy az alkatrészek tipusai is benne vannak úgy már tudok is dolgozni.
köszönöm előre is!
-
miskanaruska
csendes tag
-
fokidanika
csendes tag
sziasztok én a telefonomat szeretném fel erõsíteni(van hálózatis erõsítõm, de hordozható kéne) most láttam ezt a topicot és érdekelne h tudom megcsinálni
-
krila
tag
Hali!
Ha valakit érdekel, akkor vannak titkos tippjeim erősítő építés ügyben.Alapszintű elektronikai jártassággal kivitelezhető, és jó hangminőség érhető el velük.
-
villamos
őstag
Kérdés, hogy milyen telefonról van szó? Milyen módon lett rákötve az erősítő?
A gerjedés azért léphet fel, mert valahogy belekerült a mikrofon jele is az áramkörbe, ami megjelenik a kimeneten, de a kimeneten lévő hang ismét a mikrofonba kerül, így a már egyszer felerősített jel ismét felerősödik, és így tovább, és így tovább. Ez a gerjedés jelensége konyhanyelven megfogalmazva.
A megoldás az lenne, ha valahogyan ki lehetne venni az áramkörből a mikrofont. Így nem gerjedne, viszont mikrofon hiányában telefonálni sem igen tudsz.
Az egyetlen ésszerű megoldás egy gyárilag kihangosítható készülék vásárlása, beszerzése. Itt a mikrofon leválasztását elektronikusan, illetve okos elhelyezéssel oldják meg, hogy ne tudjon összegerjedni a mikrofon, és a hangszóró. -
zs_pisze
csendes tag
Sziasztok.
Új vagyok még itt,de hátha innen kapok segítséget.
A problémám alpja egy pc-s hangfalpár,amelybe be van építve az erősítő.
Nos én ebből a hangfalpárból szerettem volna telefon kihangosítót készíteni,de mikor tárcsázni kezdek,azonnal gerjed.Hogyan tudnám ezt megszüntetni,vagy kiküszöbölni. -
RoyalFlush
őstag
válasz
Kapor_Ur #190 üzenetére
Lehet a Genius 2.0 fadobozos hangrendszer topicban tudnak neked tanácsot adni, ha itt esetleg nem .. Talán ott is elfér a kérdés
-
Kapor_Ur
csendes tag
Sziasztok,
felhozom a topikot, egy, a témához távolról kapcsolódó kérdéssel:
van egy olcsóbb hangfalpárom, beépített erősítővel (Genius Sp-hf500) [link] alapvetően pc-s hangfal. Stereo jack spagival lehet rákötni a hangkártyára, mp3 lejátszóra, stb.
Láttam, hogy újabban a hasonló hangfalakra egy külön line-in bemenetet is raknak, pl. itt [link] az 1250X típuson.Nagy meló lenne egy ilyen vonalbemenetet bütykölni a hangfalamra, tudtok tanácsot adni, hogyan csináljam?
bocs ha kicsit off, de ez a kérdésemhez legközelebb álló topik. -
fenyo
csendes tag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek nekem!
Adott egy Nokia 6230 telefon, aminek van egy headset-je(kis fülhallgatós), amivel MP3-t hallgatok a telefonról.
Az a gond vele, hogy eléggé halk számomra, pedig max hangerőn van.
Ezért azt találtam ki, hogy valahogyan erősíteném a headset-ben a hangot.
A headset-nek van egy kis háromszög része, amiben van egy pici nyáklap, ott elfér még
néhány kisebb alkatrész.
A telefon felől van egy tápfeszültség, ami 2.6 Voltos.
Arra gondoltam, hogy egy erősítő IC-t beszerelnék a headset-be, és az megoldaná a hangerőt.
Mit javasolnátok, melyik IC-t vegyem?
Mivel nem a mikroelektronika a szakterületem, nem ismerem az erősítés mikéntjét, hogy milyen kondik, tranzisztorok meg egyebek kellenek hozzá, és miért, ezért is kéne IC.
Lehetőleg minél kisebb IC kéne, és elég, ha 50%-kal meg tudja emelni a hangerőt.
Ha szerzek majd egy ilyen IC-t, akkor csak simán rákötöm a lábait ahova kell, azt kész, vagy pedig az IC-elé meg mögé be kell még kötnöm valami kondit, vagy ellenállást, vagy egyebet? (az lenne jó, ha más nem kéne)
A válaszokat előre is köszönöm. -
street@
csendes tag
sziasztok tda1554
+két régi telefon aksi és tiéd a világ!!!
az ic sztereo hifi végfok és kb 4 kondi kell hozzá.
6 v tól már működik szépen
12 v on 2*20 w az meg már elég sztem jó az aksik miatt nem lenne érdemes hangosan halgatni de sztem ez jó megoldás lenne. -
j.bravo
addikt
A sima vonalkód is két dimenzióban jelenik meg, de információt csak egy dimenzióban hordoz (hiába olvasol a vonalakkal párhuzamosan
, az számit hogy a vonalakra merőlegesen hogy váltakozik a fehér/fekete. )
Keresek majd 2D barcode képet, vagy oldalt, és belinkelem, ha érdekel.
szerk: meg is van, nézd, mit talált a gugli:
Bővebben: link
Néhány ország útlevelében van már ilyen. Olyan adatot raksz bele, amit csak akarsz (sűrűségtől-mérettől függően jópár kB beleférhet), de mintha az ujjlenyomatokat vagy egyéb biometriai adatokat terveznének tárolni benne, legalábbis valamelyik ország útlevelében.)
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Köszi! Még nem tudtam megnézni (rohadt v@da gprs nem tölti le az egész file-t), de majd holnap a melóhelyről...
ßigya, az aláirásodról: hallottál már a 2D vonalkódról? Valóban létezik, és bár nem úgy pepita, mint a sakktábla, azért azt a benyomást (is) kelt(het)i elsőre, mintha pepita lenne
Bár tényleg van ilyen, én is poénnak szántam, nem kötözködésnek, úgyhogy meg ne sértődj! (bár lehet hogy a végén kiderül hogy van fém trabi is csak én nem tudok róla)
golyani: szerintem keress még, hátha találsz olyat nem 12V-os, vagy, ha tényleg nincs más, akkor csinálhatsz egyenfeszültség-átalakitót is amivel előállitod a 12V-ot. De lehet hogy ha úgyis veszel adaptert, legegyszerűbb olyat venni ami tud 12V-ot is, és meg van oldva a dolog.
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
na akkor senki nem tud semmit h hogy tom megoldani ezt az adapterről töltős dolgot?????
-
Bigya
őstag
Én személyszerint veszem a dobozokat készen, aztán azt csinálhatom meg (kivágások, felirat ,stb)....
De csináltam pl tápegységnek dobozt azt acél/alu távtartókkal merevítettem, és keményebb 1-1,5 alu lapból hajtottam a lapokat. Előlapot szintén aluból, de felpolíroztam, letraszettel feliratoztam aztán lakkoztam. -
rii
nagyúr
aki épített már erősítőt:
A ''ház'' hogy készül? -
golyani
őstag
senki?
-
golyani
őstag
hogy tudom azt megcsinálni h az adapteről(4,5v,500mAh) feltuggyak tölteni 4 db 1,2V-os 900mAh-s aksit, mer ilyenre akarom megcsinálni a cuccot.ha van egy aksija amit ha adapterrre dugok akkot tok tölteni.
kerestem rajzokat de olyan vancsak ami 12V-ról megy és nem jó nekem.
PLS help. -
golyani
őstag
azt hogy tudom megcsinálni h menjen a cucc 4db 1,2V-os 900mAh-s akkuról úgy hogyha rádugom az adapter akkor az töltse az elemeket?????
még kompaktabbá teszem mer az a cél.
vagy lehet h kerítek bele direkt ilyen összerakottakkut. informatikai(vagy mijen) alkatrész boltban (ahol kondi, IC+ezek vannak) lehet venni ilyet nem????olyan mintha x elemössze lenne rakva 1 fóliában.mi péz egy ijen???
a töltéshez kell különáramkör???mer akkor zet hozzá építem a cucc hátuljához amibe csak az akku+az áramkör lesz.
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
na akkor maj ha vki tud vmi okosat akkor szójjon!
-
kisninja
őstag
Akkor jól szól az erösítö ha megfelelő méretű hangszóró van rákötve de ha ugyanezt az erősítöt egy nagyobbra rakod már nem lesz olyan hangos és rondábban is fog szólni, mert a kis eröködönek nagyobb felületet kell megmozgatnia (ergo nagyobb felület erösebb erösitö)
-
Bigya
őstag
Figy így nehéz lemérni sőt...
terhelés bármilyen ellenállás lehet 4-8 ohm-os és annál kicsit nagyobb teljesítményű mint amit a kapcsolás tud max.
Szerinted olyan 4W körül adhat maximum, az is tud ám szólni. De lehet, hogy még annyit sem. (csak úgy mondom: 2szeres hangosságérzet eléréséhez 10szeres teljesítmény nönelést kell elérni)
Nagyon nehéz így hallás alapján hasonlítani.
Igazából katalógusból lehet kinézni, mit tud nyújtani ekkora feszkóval.
De azért csodálkozok, mert az eredeti gyártó katalógusában ilyen kicsi tápfeszültséggel nem mértek teljesítményt.
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
ha de akkor kb mennyi lehet a kimenője ha ennyit vesz fel?
gondolom ez függ a bemeneti jeltől is?
mer füldugó kimentre van dugva mer csak ijen van a dikszmenen.
de nagyon tuti
kb mint a hifim 1,5/5-öd gázon az 80 wattos.
király na.
csak érdekel mennyit adhat le.
ilyen terhelő ellenállást mijen kell?
van vmi audiós biszbasz a gépen az tud generálni is.
mütsürnek jó ez a szar metro-s 1200 forintos is mer csak kb-ra kell az adat. -
Bigya
őstag
Analóg műszerrel érdemes áramot mérni erősítőknél. Azzal többet is mérsz szerintem. Leadott teljesítményt terhelő ellenállással tudsz mérni. P=UxI
Célszerűen 1kHz-cel meghajtva akkor aamplitudóval hogy éppen ne torzítson az erősítő.
Idagából csak fülre tudod belőni, mérni csak akkor tudod, ha van egy frekvencia generátorod, egy oszcilloszkópod, terhelő ellenállásod, meg jó kis analóg műszered. (meg papír meg számológép)
-
golyani
őstag
na számolgattam és csutkán hajtva Republiccal:
az adapterről(4,5V, 500mA):
felvesz 6,5V-ot(fura holott 4,5-ad le.) és 0,07A- átlagban.(a volt lehet h télleg 4,5 mer vmit tekergettem a mütyürben mer ellenállást nem mér jól,0,3ohmmal többet mér és lehet elállítottam vmit, mingyá mérek mégeggyet.
még ki se hajtja a z adaptert. mer ha télleg 6,5-öt vesz fel(megnéztem a konektorba 233V van ez jó?) akkor csak 0,4875W-it vesz fel.
de hangra simán van 10W. ezt magyarázza meg nekem vki!!!
ilyen zenei vagy mijne teljesítményt hogy lehet számolni??? -
Bigya
őstag
Midenbizonnyal kevés, de csoda, hogy olyan kis feszültséggel megy.
Én úgy csináltam anno, mikor még életem első erősítője volt, hogy vettem piacon egy univerzális dugasztápot, de találtam 1A-est. (az se sok, de legalább...)
Arra akasztottam a az erősítőt. Tatyóból kivillantottam a két hangszórót, csak úgy, összekötöttem, és májerkodás volt a ált.isk. táborokban.
És ez csak TBA810 es volt. sokkal gyengébb, meg kisebb telj.ű.
Egy kidobott ős ''tekerős'' autórádiót kibeleztem, és abban lakott. -
golyani
őstag
na megint én.
van nekem ugye 1 db adapterem egy sony cd walkmané4,5 Vad le 0,5A-ral.
erre építettem a 6W-os hangszóróval a cuccot és nem tom ki számolta nekem ki h valami 2,5 wattot ad le enyinél hát mlost kipróbáltam és az egész udvaron lehet hallani tehát nem 2,5 vagy mennyit ad le. zeneileg szerintem van 10 is.
na tehát erre az adapterre vagy max 12V-osra(mer ha igen akor veszek 1-et) tudtok-e nekem 1 olyan rajzot mutatni ami sztereo 12V-ról megy max és max 2*6W-ot ad le, mer szeretnék 1 szetreot is építeni.
vagy az is megoldás ha csinálok 1 ugyanilyet??? csak akkor az adapter elbírná a kettőt???? -
Bigya
őstag
Te vagy az egyetlen aki ezt közölt velem, még az ''azonnali kérdések''ben sem tudták mondani. THX Kezdtem megőrülni.
[Szerkesztve] -
Bigya
őstag
Majd linkelek én is egyet. Szerintem egyszerűbb.
[Szerkesztve] -
kisninja
őstag
Elméletileg ágankén kell megépíteni (buliba igy csak a roszat fogja kilöni meg hát igy tudja az ember hogy melyik a rosz)
De igen az elöző erösitömben csak egy védelem volt és 4 végfok
Az R1-es ellenállás helyére még 1-et kell bekötni párhuzamossan (az értéke marad ugyan az) és máris müködik!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
kisninja
őstag
Na hali megtaláltam azt amit én építettem meg
véd mindentöl és nagyon jó, én átalakitottam 12vosra
Bővebben: link -
Bigya
őstag
Nemtom milyen védelemmel próbálkoztok, de a jónak minden tranziens jelenséget ki kel oltania. Bekapcsolásnál nem csak késleltet, hanem folyamatosa figyeli a kimeneti jelet. Bekapcsolásko mindig vannak egyenfesz lökések a kimeneten, mert a kondik net töltenek fel pillanatok alatt. Ez főleg szimpla tápos kapcsolásoknál igaz nagyon. Tehát ha a kimanat megnyugodott akkor kapcsolja a hangfalakra.
Kikapcsolásnál ugyan ez csak fordítva. Amikor kikapcsolod, kis idő kell míg kiürül az erősítő. ez a hangfal ellenállása miatt lassab folyamat, nem pillantásnyi. Tehát simán le kell kapcsolnia a hangfalakat, és csak utána sül ki teljesen.
Üzem közben is folyamatosan kell figyelni a kimenet dc szintjét, ha van akkor le kell kapcsolni a hangfalakat. Esetekben túlvezérlésnél is lekapcsol, hiszen az nem lesz más mint dc a kimeneten.
szerk: És ezeket persze a tápfesz megjelenése kelti életre, semmi kapcsoló nincs bennük.
[Szerkesztve] -
dévid
csendes tag
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
ilyen recsegős nyavalya nekem is van ennél a kicsinélamikor be/ki kapcsolom.
mit tok tenni ez ellen olcsón??? -
kisninja
őstag
Mondjuk nem mai a cucc (mármint a relé) de megbirja 8A
a kapcsosló meg ilyen ha kikapcsolom pukkan (nagyon érzékeny lehet a hangszin szabályzóm is) milyen kondit? pikost ,nanost , esetleg mikors?
szerk : na épp ezaz nekem rajz kellen me ez a fázisforditás ...
[Szerkesztve] -
kisninja
őstag
Sajna még nem készült el a híd kapcsolás (azaz belinkelhetnél egyet nekem nagyon megköszönném, én is csináltam egyet de én nem vagyok müszerész ez csak hobby, mejd belinkelem és ránézhetne valaki ) Hangszóró védelem van söt volt haszna is
egy orion mélysugárzót már sikerült elküldenem anno még az elején (de ujratekercselnem)
bekepcsoláskor jól jön de kikapcsoláskor maga a kapcsoló csinálja a bibit ivet huz.
Az erösitö: Darlingtonnal -
pojakcs
senior tag
válasz
kisninja #118 üzenetére
Ehhez nem ártana ismerni az erősítő kapcsolását, mert lehet hogy valami ofset eltérés okozza a kikapcsoláskor a puffanást. Gondolom hídba lettek kötve ,így lett duplázva a teljesítmény. Mivel ilyenkor ellenfázisú vezérlést kapnak, egy dc csatolt erősítőnél komoly dc feszültségugrás jöhet létre ki-bekapcsolásnál.
A másik megoldás valami hangszóróvédelem. Ennek annyi a dolga, hogy a hangfalaidat csak az erősítő ''beállása'' után kapcsolja a végfokra, és a 220 megszűnte pillanatában már le is válaszja. Ezek mellett ajánlatos a kimenet dc szintjének figyelése is. Amennyiben ne adj isten elszáll a végfok, ne kelljen másik mélysúgó garnitúra is.Ekkora kimenőteljesítménynél erősen ajánlott!
-
kisninja
őstag
Ezt a kérdést már felvetettem más topic ban is de nem jött érdemleges válasz.
Én is építetem egy erösitöt (4x125w, most át alakítás alatt-->2x250w-ra)
Ha kikapcsoltam mindig nagyot pukant (letekert potival) mivel tudnám én ezt kiküszöbölni? -
Lui76
őstag
Vakit nem érdekel esetleg akár két darab kétcsatornás autóerősítő.
Mindkettő ''0-km-es'' az egyiket próbáltam a számítógéphez egy standard 12v-os trafóval
és elég meggyőző volt . eladnám akár mindkettőt -mert az asztali DVD 5.1 hangosítását másképp oldottam meg. subládát meg nem építek (van rajta állítható vágás kb 400hz.ig)
mert elég nagyok a hangfalaim...
Esetleg ha vkit érdekel. -
golyani
őstag
javítottam
mingyá jön több is képenkét mer másképp nem megy
tessék -
golyani
őstag
itt vannak képek+ alkatrész oldali rajz.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
hello én csináltam TDA2030-as csippel és sony 4,5V-os adapterről megy.
6W hangszóró van hozzá de az IC 12V-on kb 10W körül adhat le mindegy ez kb úgy szól mint egy rádió maxra tekerve.
ha kell a rajz akkor adok linket
én csináltam a nyákrazotaz alkatrész oldal felől.
nekem sony dikszmenhez van
de volt előtte gy ugyanilyen dikszmen abből szettem ki az adapterfoglalatot.de szerintem lehet hozzá venni
ja 10 centis a hangszóró és mono (egyenlőre, maj később lehet csinálok neki párt is) -
pojakcs
senior tag
Szép munka ez is! Jómagam is tervezgettem egy csöves erősítő építését. A kimenő még most is ott pihen a polcon, a csövek meg a fiókban. Csak az az átkozott lustaság és időhiány ne lenne.
Végül is leragadtam egy régi jó B&O rádióerősítőnél. Amennyi zenét hallgatok mostanában, tökéletesen megfelel.
-
DDL
őstag
Az igazság az, hogy ez volt az első erősítőm. Ez a doboz egy Dénes Péter félének a koppintása. A mostaniak már saját tervezésű fa dobozzal készülnek.
Előfok:
Üdv: DDL
[Szerkesztve] -
Szalma
őstag
(Nagyon rámozdultál erre az audió dologra!
Dícséretes. Szerintem csinálj egy blogot itt a PH!-n, amiben összegyűjtöd az eredményeid. Talán más is hasznát veszi. (Jó kövér linkeket se sajnálj belőle! Én biztosan örülni fogok neki. Mindig öröm nézni, ha valakit elkap a ''minőségi'' zenehallgatás ördöge és bírja is a lépést tartani...))
Szeretettel:
Szalma -
DDL
őstag
-
pojakcs
senior tag
Én anno többet is csináltam, de képpel nem tudok szolgálni. Egy még talán megvan valahol a többi meg valakinél valahol.
A legnagyobb problémát számomra mindig a doboz okozta. Házi módszerekkel elég nehéz esztétikus külsőt adni egy készüléknek. Az első erősítőm pl. egy kartonpapír dobozban lakott ,afféle minimalista irányzatként. Egy poti, és egy bekapcs, szólt mint állat és ennyi. Kollégiumba pont jó volt, úgy 25 éve.
A helyedben valami előregyártott dobozban gondolkodnék, bár még arra is rá kell aplikálni a kezelőszerveket. Avagy valami profi fémmegmunkálásban jártas ismerős. -
rii
nagyúr
A jelenlevők közül csinált már valaki erősítőt?
Van róla képe?
Kérem szépen, linkelje be, kiváncsi vagyok, mit lehet kihozni házilag.
Elsősorban a külső érdekel. -
Szalma
őstag
(Kerek: mindig a pücök jelöli az emmittert. Azután körbe: EBC, de egy diódavizsgálóval kimérhető... Lapos oldalúban nem vagyok biztos: a közepe a bázis, ha szemből van a lapos fele, akkor EBC. De ismét csak a diódavizsgálóra tudok utalni: 3 pillanat a kivezetések megállapítása. Nem kiszajú analóg alkalmazásban EC felcserélés esetén is tök jól működnek...)
Szeretettel:
Szalma -
tomcs
őstag
segitseg.. itt van elottem 2 kulonbozo tokozasu tranzisztor, az 1ik kis muanyag tokozasu, 3 lab, kb igy nez ki: (felem nez a ''lapitott'' oldala), a labak 1 sikban vannak
[ ]
/|\
a masik kerek fem tokozasu, egy kis nyelv mutat az egyik lab iranyaba, a labak felulrol nezve 3szogben helyezkednek el, ugy nezem hogy a kozepso van hatrebb
[ ]_
/|\
kerdes: melyik lab melyik -
PeliScan
addikt
Jajjaj, bocs h itt értetlenkedek, de ettől még ugyanúgy fog ''szólni'' a rádió is! Az lenne az egyik lényeg, h ''elvágni'' az erősítő és a rádió közötti összeköttetést, tehát a bemenő .... aháá! megvilágosodtam, Te most sazt írtad le, h hogy próbálhatom ki, h hol kell megszakítani, ugyebár? mert ahol hozzáérintem, és jön az erősített jel, valszegott megy ''be'' a rádiójel is...
Nem vagyok ám teljesen reménytelen! -
Szalma
őstag
(Közös pontnak a kisrádió táplálásának a negatív pontja jó is lesz. 100Ohm kicsit kevésnek tűnik, bajt nem okoz, csak nagyon el tudja húzni az elektronika beállításait. 1kOhm barátságosabb. Mivel nem kell rajta teljesítménynek folyni, minél nagyobb, annál jobb. Persze pár MOhm már túl sok zavart venne fel... Gyerünk, gyerünk!
)
Szeretettel:
Szalma -
PeliScan
addikt
Őőhh.. nem értelek pontosan.
Tehát, addig megvan, h a jelforrás meleg erére ráforrasztok egy ellenállást. Az 1kOhm az ezret jelent? Csaknem, gondolom elég lesz a százsas is, hm? Úgyis csak biztonságból kell, ha jól vettem ki.
A jelforrás groundját viszont nem látom, h hová kéne kötnöm... hol van ezen a gnd?Meg tudod ''mutatni'' vmelyik képen? Thx!
-
Szalma
őstag
(Van, de nem érdemes forrasztgatni. Kontaktol az rendesen kézi tartással is. GND-re rápöttyinted a jelforrás referencia pontját (GND), a jelforrás meleg erére ráforrasztasz egy 1-10kOhm-os ellenállást és az ellenállat másik lábával tapogatsz... Menni fog!)
Szeretettel:
Szalma -
PeliScan
addikt
Ha senki többet 3x, akkor asszem elkezdek próbálkozni... bár nem tudom, h van-e értelme szét és összeforrasztgatni soxor, majdnem találomra.
-
DDL
őstag
Peliscan: Ha tudsz még várni akkor holnapra átnézem, mert most alig látok már kia a fejemből.
Üdv: DDL -
Szalma
őstag
(Hmmm... A jelforrás közös pontját a kis bigyó tápjának negatív felére kösd. Feltétlen. Biztosan nem szimmetrikus a jel és akkor is kellene egy közös referencia (3 vezeték). Hajrá! Torzítás meg akkor (100Ohm nagyon kevés!!!), ha: 1. discman nem szereti a terheletlen kimenetet, 2. túlvezérled a bigyó erősítőjét. (2. a sanszosabb.) De ez mindenképp borzasztóan torzítani fog...)
Szeretettel:
Szalma -
PeliScan
addikt
A 10uF gondolom vmi pufferkondi lehet, ugye? Viszont nem hinném, h lenne ilyen spejzban... vegyek vhol?
Némi eredmény; ha így érintem hozzá őket...
... akkor elég jó a hangerő, de sajnos vanalapzaj, bár sokkal kevésbé zavaró, mint az előbb.
Valszeg a rádióadás zavar be, nem? hogy leehtne kiiktatni? -
PeliScan
addikt
Ha pedig az 1es és 2es lábbal manipulálok, akkor nagyon hangos, és szinte felismerhetetlenül torz hangot ad, de azt, amit beadtam neki, tehát nem a rádiót, de szinte felismerhetetlen.
-
PeliScan
addikt
Nah, az helyzet, h próbálgattam az IC minden lábát, de sehol sem volt túl jó az eredmény.
Néhány lábnál, tehát pl ha a 2es lábhoz érintettem a földet, a 3ashoz pedig a jelforrást, akkot elhallgat a rádió (teljesen) és nagyon (nagyon) haékan szól az, amit ''bevittem''... de tényleg nagyonnagyon halkan, és ez független az ellenállástól (100Ohm) mert anélkül is ilyen halk.
-
Szalma
őstag
(Nos, valójában nem nagyon kell izgulni a dolog miatt: fogod a jelforrást, a madzag végére forrasztasz egy 1kOhm-os ellenállást (ez fogja védeni a jelforrást és a hekkelt elektronikát) és az ellenállás másik lábát érintgeted az IC lábaira, esetleg tekergeted közben a hengerőt, hogy nem a jelforrásod hajtja-e a hangszórót. Tehát: ha a jeledet a GND-hez vagy a Vss-hez érinted, akkor az 1kOhm mint munkaellenállás fog megjelenni, elég nagy ahhoz, hogy ne füstöljön el semmi. Ha kimenethez érinted, akkor is munkaellenállás: egy primitív keverő lett belőle, csak nem tudod a hangerejét változtatni. Ha bemenetre érinted, akkor tudod a hangerejét változtatni (primitív keverő ott is). Ennyi.
Nem félni! Nem ráz!)
Szeretettel:
Szalma -
-
PeliScan
addikt
Szalma:
Köszi a linket... tehát, ha télleg kompatibilis, akkor az ábra szerint...
... a 3as láb ami nekem kell, ide küldjem az jelet... és az 5ös láb a kijövő, már erősített jel..?És ha megpróbálom, akkor kössek a bemenő jelre egy 100Ohm-os ellenállatot?
elttiL:
Írtam a toipcba, köszi az IC tippet, de a 2*22W kicsit sok lesz nekem... mondjuk 1*2W már szimpatikusabb. -
elttiL
senior tag
Helló belló!
Nékem van egy-két elég egyszerű kapcsolásom, ha gondolod... (1 db ic, 2x22W, rövidzár, túlfesz, minden egy tokban, +asszem 4 db kondenzátor és kész is, minden bótban (elektro, a cba-ban vszínű nincs) lehet kapni tda1554Q típus.
viszont lenne néhány kérdésem BABETTE ügyben, ha a nap folyamán visszanéznél a topicra, akkor nem kellene e-mailt irogatnom, kösz... -
Szalma
őstag
(2 perc nézelődés után (tehát 100% rossz megállapítás következik): először is http://www.national.com/ds/LM/LM386.pdf, mert szerintem ezzell kompatibilis... Ez alapján a NYÁK hosszú fele felé eső oldalán az IC-nek (kis 8lábú) a középső 2 lába közül talán az egyik nyerő lehet. Egy 1kOhm-os elleállással vezess rá jelet, oszt meglátod mi lesz. Strapabíró cuccok, ha nem adsz nekik fordított tápot, szinte elpusztíthatatlanok. (Pl. kibírták az igényes távolkeleti összerakást is...) Okosabbak javítsanak, sajnos most mennem kell... Este benézek. (Így jobban belegondolva ~150Ft egy LM386...))
Szeretettel:
Szalma -
PeliScan
addikt
Mégsem bírtam ki, h ne foglalkozzak vele.
Kipróbálgattam a hagszórókat, végül -bár a legnagyobb szól a legszebben- a 2. legnagyobb lesz, mert szűkösek a méretbeli/súlybéli megkötések.
-
PeliScan
addikt
Nah, kicseréltem a kábeleket és megigazítottam a forrasztásokat, hátha meghálálja...
de jajj, hisz így ugrott a garancia!!
nahmind1.
-
PeliScan
addikt
Még pár kép, just in case of emergency.
(A linkek 1600*1280, 700kb.)
http://peliscan.fpn.hu/Amp/Detail1.JPG
http://peliscan.fpn.hu/Amp/Detail2.JPG
http://peliscan.fpn.hu/Amp/Detail3.JPG
http://peliscan.fpn.hu/Amp/Detail4.JPG -
PeliScan
addikt
Csináltam két képet a kért területről, de mindjárt csinálok a többi részről is, hátha segít vmiben.
Ezek csak indexképek, a teljes méretű képek a linkeken érhetők el.
http://peliscan.fpn.hu/Amp/Front_detail.JPG
http://peliscan.fpn.hu/Amp/Back_detail.JPG -
PeliScan
addikt
Most értem haza, nagyon köszi a sok segítő szándékot
képek 10 percen belül!
-
pojakcs
senior tag
Nem olyan bonyolult dolog ez.
A poti egyik lábát kell megszakítani, és az lesz a bemenet meg az elem negítív pontja. A poti két széle itt a tápot kapcsolja, ezeket ne bántsd. A közepe a poti közepe, ez megy fizikailag a végfok
felé, ezt se piszkáld. Marad két láb, a poti két végének kivezetései. Ebből az egyik valószínüleg az elemek negatív felével ,a rádiód testpontjával van összeköttetésben, ez szintén marad. Ami maradt ,arra kell kötni a jelet. Ezt kell megszakítani, ekkor el kell hallgatni a rádiónak, és ráadni a jelet, máris szól a zene.
-
PeliScan
addikt
anaqer: Isten ments, nem szeretném én szétválasztani, mindössze annyi szeretnék, h találjak két olyan eret, amihez hozzáforrasztva a bemenő analóg audió jelet, felerősíti azt. Hát igen, csak akkor szólna ''közben'' egye a rádió is, tehát meg is kéne szakítani a rádió-jelet... elég gáz megoldás, de ha más nincs, akkor az antenna megszakítása is reedményre vezethet.
Pé: Nem, nem ragaszkodom az alaktrészekből való összeállításhoz, ám;
~~ez így most 800ft összköltségű lenne, nem tom mennyi egy ''komplett'' erősítő-IC. Párezernél többet nem szeretnék rászánni.
~~Ennek elég 3V is, és sajnos van olyan sejtésem, h általában a ''minőségibb'' cuccoknak 9-12V kell.
De ha ezek a problémák leközdhetők, én benne vagyok.
Köszi az eddigi, és az ezután következő () válaszokat is!
-
Pé
senior tag
Mindenképpen alkatrészekből ( ugyértem tranzisztor, kondenzátor, st ) akarod összerakni a cuccot ? Megmondom miért.Én anno raktam össze egy párat, de ahhoz hogy elfogadható hangja legyen elég sokat kell mojolni. ( tranzisztor munkapontbeállítás, visszacsatolás beállítása, zajszűrés megoldása, stb ). Játéknak nem rossz, de ne várj tőle igazán nagy eredményt. Én a helyedben vennék valami komplett erősítő ic-t, én phillipset használtam ( számot nem tudok ) amiben benne van minden, stereo /mono , előerősítő, végfok, kimenetek, stb. Bemeneti impedanciája baromi nagy, ( lévén mosfet techn ) jel-zaj viszonya 90db körüli, 1khz-en a harmonikus torzítása 0.001 körüli. Kell bele kb két ellenállás, oszt puszi.
( ha fentebb erről van szó akkor bocs.. lusta vagyok olvasni)
-
PeliScan
addikt
Nah, meg is lenne a rádió... jóféle, kinaipiaci beszerzés, sokat válogattam, és ez tűnt a legalaklmasabbnak. 1600ról indult a licit (egyezé' ha'szá'
) végül 800ért vittem el, szóval minőség egy cucc!
De lássuk!
Szép szürke házban volt, ki is vettem belőle izibe. Adatok, funkciók; rádió, független kvarcelemes óra, ami nekünk fontosabb; 2xAA, 6Ohm-os 5Wos hagszóró, hangerő-szabályzó és bekapcsoló potméter.
Az áramkör felülről nézve...
...és alulról.
Részletesebben...
...mindkét oldal.
Az óra, és a már üres ház.
Első, és legfontosabb kérdés; hogy találjam meg, h hová kell bekötnöm a bemenő analóg audió-jelet, h azt szépen felerősítse? Úgy gondoltam, h a rádió-részt is benne lehetne hagyni, és egy kapcsolóval lehetne váltani a funkciók között... megold6ó?
Rátok vagyok utalva, mert magamtól valszeg nagyon sokáig tartana, amíg (próba-szerencse alapon) megtalálnám a helyes bekötést, ha egyáltalán...
Köszönöm előre is!
(természetesen részletesebb, nagyobb, pontosabb képeket bármikor tud feltenni, just ask!) -
PeliScan
addikt
Kicsit kényszerpályára állt a project, mert nem találtam megfelelő rádiót, de holnapra ígért egyet a local kínai.
Számítok a további segítségetekre!
-
eziskamu
addikt
Szerintem valamelyik hobbi elektronika üzletben biztos tartanak ilyet. Amikor én akartam építeni erősítőt, nekem is voltak kétségeim hogy honnan szerzek tda1554q-t de az első üzletben találtam. Viszont a másik ic-t, amit ajánlottam én is egy aktiv hangszóróból forrasztottam ki.
-
eziskamu
addikt
Lehet monóként használni hídkapcsolással, és úgy 1-2 watt max.(tápfesz függő, ha jól láttam).
-
eziskamu
addikt
TDA2822M: ''SUPPLY VOLTAGE DOWN TO 1.8V'' Egyes aktív hangszórók és walkmanok (na nem a Sony) tartalmaznak ilyet, plussz egyszerü és stereó!
-
PeliScan
addikt
Pontosan.
Mono mindenképp, mert számít a hely, és két tárcs már semmiképp nem fér bele. Meg minek is sztereo, ha úgyis 2cm lenne a két tárcsa között..?
A 3V pedig úgy értendő, h minnél kevesebb. Ha meg lehet oldani 1.5ről, akkor azt.
És igen, lenne kedvem megépíteni, ha nem túl nagy feladat ez egy semmi ezirányú szakképzettséggel nem rendelkező, ám érdeklődő laikus számára.Forrasztópákám van.
-
DcsabaS
senior tag
Jól értem, hogy itt egy 3 V-ról működő, minél jobb hatásfokú, kis teljesítményű, egyéni szerelésű, lehetőleg diszkrét félvezetőkből megépíthető, és nem túl bonyolult monó végerősítő a cél (:-)?
-
PeliScan
addikt
Nah, úgyis szépen süt a nap
kimászok a kinaipiacra, megnézem milyen jóféle rádiók vannak, és mennyiért.
-
PeliScan
addikt
A trafó mindenképp a dobozon kívül lenne, de akkor már 1xűbb vmi adaptert venni ~500ért a kínaipiacon.
Ez az akkutöltő mint adapter egy nagyon jó ötlet ismétcsak, nagyon köszi!Bár kicsit bonyolúlt lesz megtaláni, hogy a sok ér közül melyik melyik, és szerkeszteni hozzá egy csatlakozót... de megold6ó talán, és nagyon praktikus lenne ez így!!
-
Tisztázzunk valamit... az elején még 230V-ról meg trafókról volt szó, a végére meg két ceruzaelemről... most akkor mik a specifikációk?
1 Ötlet! Ha telefonhoz kell, érdemes lehet úgy méretezni az erősítőt, hogy tápfeszültség és áramfelvétel illeszkedjen a telefon akkutöltőjéhez. Két legyet egy csapásra! Persze ez nem jelentene túl nagy teljesítményt, de szerintem azért elég lenne ( erősen függ a töltő adataitól, ezek micsodák is? ). -
PeliScan
addikt
-
VIPowER
őstag
Még 1 javaslat az LM 386-os ez 4-12voltról lehet üzemeltetni. Lehet 3-mmal is elmegy. 0.5W-os 4ohm-on. {azért szól:-) } de 3voltról nem is lehet többet várni max feszültségkonverterrel.
-
PeliScan
addikt
Köszönöm; dehogy tettem le teljesen, a hozzáértőbbek tanácsát megfogadva viszont ez látszik/látszott helyesnek, bár... ez pl érdekes lehet, bár én sajnos alig értem.
http://users.otenet.gr/~athsam/headphone_amplifier_class_a.htm
Bíztató a 6V-24V... lehet h megeléxik 3al is.És szerintem biztos van rajta pár fölös cucc.
Bár ha ezt egyedül kellen megépíteni, akkor is marad a rádióberhelés...
-
ch.peter
aktív tag
Szia,
ha esetleg még nem tettél le teljesen a saját építés tervéről akkor nézd meg ezt: http://users.otenet.gr/~athsam/#Headphone
Ch -
pojakcs
senior tag
Ha mindenáron ragaszkodsz a szóljon valami valahogy és pici legyen, én egy zsebrádiót belenék ki. Kb. 1 ezresért kapsz valamit, ezek 2 ceruzáról mennek, és egészen jól bírja némelyik.
-
PeliScan
addikt
Látom már, itt télleg az energiaellátás lesz a legfőbb probléma.
Akkor először ezt kéne kitalálni. 3V sehogysenem? 4.5..? Az nem baj, ha hamar megeszi az elemeket, van akksim, majd használomarról, meg nem is használnám nagyon gyakran... -
pojakcs
senior tag
Nem lenne a TDA 2003 rossz választás, de oda is kellene power rendesen, ha meg van, akkor lehetne ''rendes'' erősítőt is faragni.
-
VIPowER
őstag
3volt helyett meg használj 9-et mert ilyen elem is létezik. 3voltról ez meg se mukkan
-
PeliScan
addikt
Hajj-jaj, akkor 4.5 lapsoelem..?
Alkudozzunk.
Nem kell sztereo csatorna, úgyis csak 1 hangszóró lesz benne, 2 már túl nagy lenne. Én egy pici dobozra gondoltam, benne az elektronika, és hely az elemnek, meg egy adapter-bemenet... -
VIPowER
őstag
Ha már annyira unatkozol és annyira nem értessz hozzá akkor ajánlom figyelmedbe a TDA 2003-as végfok IC-t. Ettől egyszerűbb bekötésű IC-t még nem láttam és a minősége is jó. 2 db kell belőle hogy két csatornád legyen. 10W 2 Ohm-on 6W 4 Ohm-on. Hídba 20W 4 Ohm-on. 12 V elég neki de jobb ha kicsit több.
-
PeliScan
addikt
Értem, gondolhattam volna, h nem adják ''ingyen'' a feszültséget.
Kár.
Viszont fontos szempont, h kicsi, és könnyű legyen... 2*cerkaelem tudna biztosítani mondjuk 40%os hangerőt? (Magyarul maxon tudná azt leadni, amit ''rendesen'' 40%nál?) -
pojakcs
senior tag
Nem fele, kb. negyede lesz a kimenőteljesítmény, bár az sem egyenesen arányos a hangerővel, sőt. Ha szerencséd van, akkor 4 elemről, 6V-ról elketyeg. Kissebb lesz a max. teljesítményed, és valószínúleg nagyobb lesz a torzítási tényező.
Szerintem ebből az összegből, amiért a boltban megveheted eme távolkelet csodáját, nem lehet otthon sem kihozni semmit. -
PeliScan
addikt
Igen, ez egy kérdés volt, föl is tettem volna, csak még egyelőre az építési technikát kéne eldönteni.
Mármint h az alapoktól én építem, vagy csak átépítem.
Tehát, ami én néztem, annak a trafója 9Vot adott le. Ugye naivitás azt gondolni, hogyha mondjuk csak 4.5Vt kap, akkor feleolyanhangosan fog szól, és ennyi? -
pojakcs
senior tag
Nos, én építettem már pár erősítőt régebben, bár mostanában egy múzeális gyári B&O-t használok. Ha egy ''igényes'' sztereó erősítőben gondolkodsz, akkor értelmes alternatíva az építés, pláne ha adott némi szakértelem.
Ahogy kiveszem soraidból, az aktív hagfalpár a mecélzott igény. Ebben az esetben egyszerűbb mevenni 2k-ért a boltban, esetleg átalakítani elemes üzemre. Mondjuk a 2 ceruzaelem karcsú lesz, láttam ilyet , de 4db góliáttal.
-
TitiRii
senior tag
Annak idején én 5.1 erölködöt akartam építeni, van is topic valahol, és jött is a segítség egy nagyon hozzá értő ph user kolegától akiről sajnos egy ideje semmit nem hallotam
pedig ö nem is 1 db erősítőt(monos stereo házimozi) épitett már
aztán az 5.1 erősítő építésem azért hiusult meg mert tudtam venni egy gyári 5.1 es(ami erősebb is mint amit én terveztem építeni, szebb is és van benne rds rádio meg távirány) alacsonyabb áron mint az épitetnek az alapanyag költsége
ha szétnézel tuti rálelsz a topicra kb 1 éve volt
és talán a Kolega is elő kerül ha jol emlékszek Kira? Klira? vagy valami ilyesmi volt a nickje
ha esetleg olvassa még a pht várjuk a jelentkezését -
PeliScan
addikt
Szia!
Nah, ezt az, nem nagyon akarom egységcsomagban megvenni, emrt akkor tényleg egyszerűbb venni egy aktív hangszórópárt, és azt berhelni. Trafóm nekem is van, egy szabályozható feszültségű adapterből, szóval jó lenne vhogy összehozni. De ha túl nagy munka, vagy nincs rá jeletkező, akkor télleg marad az 1. opció.
Kb ilyennek képzelném:
-egy bekapcsológomb (esetleg hangerőpoti formájában)
-egy 230V bemenet, egy kapcsoló, ami átvált 2xceruzaelem-üzemre
-egy jack bementet
A hangminőség nem túl lényeges, mármint elég egy rádióminőség biztosítása is, mivel úgyis 112Kbs mp3ak vannak fent, meg amúgy is.
Kivitelezhető ez? És mennyire bonyolúlt? -
hát, lehet venni egységcsomagban. tehát az alkatrészek és a nyák be van zacskozva, neked csak össze kell forrasztani, a mellékelt beültetési rajz alapján.
és van hozzá kapcs.rajz is, ha nagyon kiváncsi vagy a részletekre is.
vehetsz hozzá trafot is. amugy a gyári pc hangszórókban is egy pici trafo van, azt nem tudom, hogy ? wattos, de az biztos, hogy alegkisebb teljesitményü. de ugye ehhez kell még egy grätz+pufferkondi.
én régen a walkmanomhoz csináltam. a trafot egy vetitőből bányásztam.
a kapcsolásban egy TDA7262/?/ 2x20 wattos ic volt a föszereplő.
szinte fillérekből megusztam. annak ellenére, hogy stereo volt, én csak 1 hangszóróval használtam. egy szürke videoton auto hangszóróval. /sok öregfaternak van a zsigájába/. mindez kb 5 éve volt. akkor még koleszos voltam.
és olyan ütősen szólt, hogy jöttek fel a 2.-ra a földszintről, hogy vegyem halkabbra
kb 1 ezres volt az össz kiadásom -
PeliScan
addikt
Sziasztok!
Bocs mindenkitől a megtévesztő topiccímért; nem, én nem fogom tudni elmondani hogy hogy kell.Viszont szeretném legalább sejteni a lehetőségeimet...
Tehát, van egy SL45ös telefonom, amiben van beépített MP3 lejátszó. Szeretném, ha lenne hozzá egy picike aktív hangfalam, amin lehetne hallgatni. Kéne hozzá egy erősítő és egy hagszóró. Hangszóróból van sok, és sokféle, ez nem is probléma, de az erősítő..?
Eleinte az volt az ötletem, h megveszem 1300.- ért a leggagyibb aktív PCs hagfalpárt, szétkapom, csinálok neki egy apró fadobozt, és legyen.
Viszont, mivel érdekelt az elektronika, és a hangtechinka is, szivesen megépíteném magamnak is, márha nem sokkal drágább (3e alatt jó lenne megúszni) mint az előző megoldás, és ha meg tudom csinálni. Érdeklődés, lelkesedés és többé-kevésbé idő is van, tapasztalat és hozzáértés kevésbé. Szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lexus, Toyota topik
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen routert?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- További aktív témák...
- Új Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 2024 - SpaceBlack (3év garancia)
- Macbook Air M2 15,3 512GB SSD Ezüst
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- NZXT Riser Cable PCIe 4.0 x16 20cm fekete (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Álomsebesség elérhető áron - Fedezd fel a jövőt!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest