Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- IFA 2024: Erős, bár drága NAS-ok a Ugreentől
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
válasz
tomazin #3284 üzenetére
"So nem értem neked hogy nincs odaírva semmi"
Az első ZH-k elejétől nem jártam be órákra, akkor kattant ki anyám háta, és itthon kellett maradnom. (Aztán elhatároztam, hogy mégis filmrendező leszek, így végleg kiiratkozok, míg nem pazaroltam túl sok állami támogatást.) Szóval nem igazán volt mit beírniuk, vagy mit értékelniük.
Ráadásul csak első félév.
-
Crystalheart
őstag
válasz
tomazin #3274 üzenetére
Na ja, ETR jól mondja: KÉP
Minden csak "nem teljesítettre" van jelezve, ahogy kell, csak akkor nem értem, mi a fenét kell ezen aláiratni? Na mindegy - most elaludtam reggel -, majd héfőn megkérdezem.
Egyébként meg adja az ég, hogy sikerüljön 2010-ben a felvételi a Színművészetire, és akkor megúszok mindenféle, az órarendek, kurzusfelvételek meg társai miatti idegeskedést...
-
sghc_toma
senior tag
válasz
tomazin #3265 üzenetére
kösz.. amúgy mondta Martina, asszem.. kicsit álmos voltam, mikor hívott..
azért ez az uccsó hétre minden vizsga móka nem lesz a hobbim, úgy érzem
elég kemény hét volt.. meg hát ugye progtech-re be sem mentem; anal miatt bele sem néztem, úgy meg nem volt pofám vizsgázni...
neked hogy sikerült ez a vizsgaidőszak?
-
peterszky
őstag
válasz
tomazin #3202 üzenetére
Nem hiszem, hogy keményebb lett
Nálunk vicces volt. Ugye Kozsik mondta, hogy +/-. Hajni alapból megnegálta a dolgot
Utána egyszer jött Márk, mondta, hogy arra az egy alkalomra kihagyhatjuk (persze lapult mindenki, hogy amúgy se szoktunk írni
). Aztán jött Kozsik, óra felénél leesett neki a tantusz, hogy írni kellett volna, kérdezi is: "Hajninál szoktatok írni +/- -t?", erre valaki benyögte, hogy "Na, lebuktunk"
De nagyon nincs kedvem holnap anal2, fordprog kombóra
Vajon rá lehet beszélni anal mestereket, hogy gyorsabban javítsák az én cuccomat, mert előbb kezdődik fordprog vizsga, minthogy kiadják az eredményeket (tapasztalat alapján), aztán lehet, hogy oda kéne az index.szerk:
Egy barátom is kísértett a programtervező matematikus (N) szakról, ő még akkor kezdett, amikor ETR sem volt, csak a CsA-a féle jelentkezésAztán most vágták ki, mert 6x vette fel a Logika előadást
(tehát elkezdték visszafelé nézni az indexeket).
-
sghc_toma
senior tag
válasz
tomazin #3187 üzenetére
ezt most nem teljesen értem, mit mutat be, miért? magától szeretne SQL-t tanulni, nem beadandót akar írni.. legalábbis nekem így jött le...
hogy végeztem-e? pff.. ugyanmár.. nekem még csak most kezdődik a vizsgaidőszak
jövő hetem:
hétfő: fonya
kedd: számításelmélet
szerda: numanal (uv)
csütörtök: anal2+progtechés persze most is kódolok tanulás helyett.. este álmodtam egy tök jó ötletet, muszáj leprogramoznom..
-
peterszky
őstag
"Tisztelt felhasználók!
Az adatbázis labor szerverszobájának erősáramú szerelése miatt ma este 10-től a munkálatok befejezéséig nem lesz használható az adatbázis labor és a hozzá tartozó szerverek.
Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet!
Üdvözlettel
Informatikai Csoport"Kérdezd meg CsA-t, hogy használhatod-e a fi-t, úgyis vége a progkör beadásoknak
Ma voltunk FoNy vizsgán, khm, érdekes volt. Remélem sikerülni fog, mennyi idő alatt javítja ki Hunyadváry?
-
bbazsy
őstag
nem kell külön elmenni, tichler papa jegyzetén úgyis elalszok lassan..
anal zhn megnéztem a megoldást, ha lett volna +2 percem befejezni a deriválást, akkor 5. így nem valsz... (bár odaírtam csörgő bácsinak, h nem volt időm, azért nincs befejezve.. valszeg egy "hatalmas(csörgős)" röhögés után ráír egy 0t, h még a lapot is átszakítja
)
mod: elolvasva a hsz-em, tényleg aludnom kéne
-
bbazsy
őstag
tényleg nem azzal vana bajom, h a rászorulók kapnak többet, hanem h vannak akik semmit nem csinálnak, és úgy kapnak sokat. tutira kredithez kötném, ha nem is annyihoz, mint a tanulmányit..
havi 15től esek így el, laktám. úgy érzem, akármilyen itthon is a viszony, azokat, akiket koliba nem vesznek fel, ez jár. de akkor legyen 10, legyen 7, de valamennyi jár.
peeersze, azért lett összevonva, h jobban átlássuk a rendszert. azért...
-
bbazsy
őstag
módosult..
oprendszerek és architektúrákat nem kell megcsinálnom, mivel megvan az archom, és ha jövő félévben megcsinálom az oprendszereket, akkor beszámítják egybe..
meg win server haladót berakták péntek 15-17, v 5-7, nem emlékszem már, de akkor ugye azt is skippelem.
így 35
amúgy normális vagyok, végre nem 3.2es kreditindexem lesz a 4.0s kredites átlaghoz...
mod: várom a 4 órát, remélem nem kerülök egybe bizonyos személyekkel, ha már én átjelentkeztem
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
Ezzel kezdte az illető:
''azért elárulhatná vki, hogy mi az, hogy ''függvényabszrakció'' meg ''adatabszrakció''. a jegyzet tárgymutatójában egyik sem szerepel. ezexerint nem lehetnek annyira fontos fogalmak... ''
''köszi. közben már én is megtaláltam.
hogy ebben a könyben bármi fontos lehet, azt majd akkor hiszem el, ha vki mutat nekem egy ipari alkalmazását ennek az izének... tényleg, mi ennek a neve? nem a tárgynak, magának a tudományágnak.. ''
''eddig mindenki megmondta, hogy a bevprog fontos, de senki nem tudott konkrét problémát mutatni amit nélküle ne lehetne megoldani. állítom, többet érne, ha bevezetés címén az embert leültetnék egy gép elé, és azt mondanák neki, hogy ''édes fiam, a ciklus úgy működik, hogy...''. aztán pedig akármilyen nyelven lekódoltatnák vele a felmaxkert. menne. ami egyébként a ''programozási tételeket'' illeti, azok nem tételek, hanem trivialitások. egy nemtriviális feladat nemtriviális megoldását meg senki nem fogja levezetni, mert nincs annyi papír a világon.
amúgy meg állítom, van olyan rekord, aminek a szelektorfüggvényei nem függvények. a valóságban ilyen nincs.
na, egy szó mint száz: vki mondjon nekem olyan problémát, amit csak ezzel az elmélettel lehet megoldani.''
''ha jól értem az eddigi érvek bevprog mellett:
- abszolút kezdőknek jó szemléletet ad
- nyelvfüggetlen
- helyességet lehet vele bizonyítani
no, nézzük, hogy ezek az érvek miért nem állják meg a helyüket:
szemlélet:
mint az előző hozzászólásomban említettem, legalább ugyanilyen jó szemléletet ad, ha az ember egyszerűen leültetnik egy gép elé, és ha nem jön rá magától, akkor elmagyarázzák neki, hogy miért működik a pl. lineráris keresés, és hogyan. és akkor nem csak a progtétellel, de cikornyás levezetésekkel és definíciókkal _sem_ kell szenvednie. szóljon, aki szerint tévedek.
egyébként: aki úgy jön erre a szakra, hogy még soha egy sor programot nem írt, az szinte biztos, hogy nem fogja elvégezni. elvégezni azok tudják, akikből akkor is kiváló programozó válna, ha nem járnak egyetemre - sőt, talán 5 év alatt messzebbre is jutnának, ha nem kellene azzal foglalkozniuk, hogy papírjuk legyen róla.. egyszerűen azért, mert nem egy tárgyból többen követelnek, mint amennyit megtanítanak. ha megvan az elhivatottság és az érdeklődés, hogy szorgalomból/tehetségből kipótold, akkor menni fog. máshogy nem.
nyelvfüggetlen:
minden imperatív nyelvben (amiben a programok 99.9%-át írják) van elágazás, ciklus szekvencia. a legtöbb nyelv teljesen egy kaptafára megy, gyakran még a szintaxis is hasonló, pláne a szemlélet. aki egyszer egy nyelvet normálisan megtanult, annak semelyik másikkal nem lesz gondja. ha meg mégis lesz, az az egyes nyelvek egyedi sajátosságiaiból adódik (mittomén, pl. más a válozók hatóköre, máshogy oldja fel a túlterheléseket, etc, etc) ebben a bevprog éppen nyelvfüggetlensége miatt semmit nem segít. az tud nyelvfüggetlenül gondolkodni, aki jó sok nyelvet ismer.
bizonyított helyesség:
bahh! tessék belelapozni a cormen-leiserson-rivest-stein féle 'új algoritmusok' könyvbe! nehézség nélkül beszél ciklusinvariánsról, és bizonyít helyességet, noha a szerzők (komoly nemzetközi szaktekintélyek) valószínűleg nem is hallottak a bevprogról. no meg, ha az algoritmus helyességét még csak be is bizonyítod, hogy az az alapján elkészült gépi kódú program jól műkdöik-e, arról a bevprog nem tud mondani semmit. (gépi kódban pl. van ugró utasítás..) elég egy elgépelés, és máris egészen mást csinál a program, és egy 5 soros formális specifikációt legalább olyan könnyű elrontani mint magát a kódot elgépelni.
én még nem hallottam róla, hogy a nasa vagy a pentagon ezt az elméletet alkalmazná. és a kritikus alkalmazásokban pedig, levezetés ide vagy oda, az elkészült programot évekig tesztelik!
akkor most mit adott a bevprog? ''
''hehe, alakul:
''Összefoglalva: ez nem csak népbutítás, és szórótárgy, ...''
''a tárgy elvégzésével bizonyítod, hogy valóban képes vagy azt a szemléletmódot követni, amit a programozás megkíván.''
gyereket, ütitek egymás mondandóját
Kedves Attila/Bence! (97)
''igyis-ugyis el kell vegezni ezt a targyat''
nem igaz: http://www.inf.unideb.hu/oktatas/?cat=&site=hallgato/nappali/oklevel_kovetelmeny/pti
harmadéves vagyok, és itt tökölök ezzel a rohadt bevproggal. bizony nem kizárt, hogy emiatt fogom otthagyni az eltét. nna, ilyen az, mikor az egyetemek versenyeznek a hallgatókért..
Kedves Gábor! (98)
''ahhoz már elég kevés a tudása, hogy...''
olvasd el amit legutóbb írtam. hidd el, a te tudásod is kevés lesz hozzá. több progmatot végzett embertől hallottam már vissza a saját véleményemet, hogy amit nekünk itt megtanítanak, az 95%-ban hasznavehetlen elméleti ****ság, amit a gyakorlatban nem használsz semmire. (egyébként ugyanezt elmondják a munkáltatói oldalról is számos konferencián, az egész magyar felsőoktatással kapcsolatban.) és ha találsz magadnak munkát egy normális cégnél, biztosra veheted, hogy az első az lesz, hogy elküldenek továbbképzésre.
egyébként meg nem a tárgy nevével van a bajom, hanem a tartalmával.
Kedves Viktor!(99)
ez a tárgy cikornyásan tálalt trivialitások gyűjteménye. ha vizsgán a trivialitásokat kérdeznék, akkor nem okozna semmi gondot. de hogy-hogynem a cikornyára kérdeznek rá, ami meg egyszerűen dühít. nem eszem nincs hozzá, hanem idegem.
Kedves János! (100)
na, _ez_ viszont igenis népbutítás. vagy mentegetőzés.. vagy mit tudom én..
egyébként eltén belül is több, fóthinál magasabb beosztású embertől hallottam az enyémhez hasonló véleményt a bevprogról. mindegy, azért szerdán elmegyek szerencsét próbálni, lesz ami lesz..
addig is további jó tanulást, sikerekben gazdag vizsgaidőszakot és boldog életet kivánok mindenkinek''
''feltettem egy buta kérdést. közben megtaláltam rá a választ, és közben néhányan válaszoltak, nekik meg is köszöntem.
hogy ez egy értelmetlen tárgy azt közel 3 éve gondolom és mondom.
nem ismétlem meg újra, de egész eddig amellett érveltem, hogy semmi olyan szabályszerüséget nem tanít meg, amit nem lehetne sokkal értelmesebben megtanítani.
aki meg nem tud gondolkodni az kapaszkodjon programozási tételekben. gondolom amelyik gép tudta a bevprogot, az nem volt hajlandó jól lefuttatni a srác programját, a többi meg igen. aztán mikor kijavította, akkor már azok is hajlandóak voltak rá. ''
''az utolsó mondattól eltekintve ebben is van igazságde alapképzésben nem friss, formálódó elméletek kéne tanítani. talán majd ha okos emberek továbbfejlesztették....
és egy ilyen 'elméleti tárgyat' semmiképp sem első évre kellene tenni, 50-60 kredit előfeltételeként (számoljátok össze, mimindent nem lehet megcsinálni nélküle!), pláne h a struktogrammon, mint szemléltetőeszközön kívül mást szinte nem is használnak a rajta múló tárgyak.
bár titkon még mindig remélem, hogy így vagy úgy átmegyek a vizsgán... '' -
bbazsy
őstag
fóthi legnagyobb arc eddig bőven..
bementünk jegyet beiratni, bnőmre(szintén ik, szintén 1.) ott vigyorgott meg osztotta, h látom összekapta magát, nagyon ügyes, nagyon jó, stb... vicces volt, kész az öreg
peterszky: olvasd el kurzusfórumot, oda is írt, én jót röhögtem rajta, meg a reakciókon -
peterszky
őstag
szerencsére nem volt nehéz az EAF
ennek ellenére sikerült úgy felb*szniuk az agyamat, hogy majdnem elküldtem őket egy melegebb éghajlatra
A probléma:
az én input fájlom:
3 2 -> kutya,kategória szám
10 4 5 -> 1es,2es,3as kutya 1es kategóriában elért pontszáma
10 5 2 -> 1es,2es,3as kutya 2es kategóriában elért pontszáma
9 3 4 -> 1es,2es,3as kutya 3es kategóriában elért pontszáma
erre ugye azt dobja a progi, hogy egy kutya nyerte az össze kategóriát (az 1es).
odahívom az első felügyelő diákot, az mormog valamit, majd elmegy
odahívom a másikat (hosszú haj, pírszing a szájában): azt mondja, hogy szar az input fájl, mert úgy kellett volna, hogy egy sorban 1 kutya eredményét írod le (mondom magamban 'nyád, 5 perc van hátra)
utolsó próbálkozásként egy harmadik srácot hívtam oda, hogy nézze már meg, mert nem akarják elfogadni: azt mondja, hogy szerinte így is lehet értelmezni, meg minden adatra jó eredményt ad, így elfogadja és már ment is Kőhegyihez, hogy jó a progi
tanulság: nagyon nem mindegy, hogy ki teszteli le a programodat
de legalább megvan az 5-ös + aláírás -
peterszky
őstag
''A géptermi zárthelyin mindenféle írott vagy nyomtatott segédanyag, könyv (a Bevezetés a programozásba és az Algoritmusok és adatszerkezet c. tárgy anyagai is) használható. Tilos kintről hozott elektronikus eszközt (floppy, CD, pendrive, mobiltelefon, pocketPc, stb.) használni, illetve más segítségét igénybe venni. Azoknak a web helyeknek az elérését, amelyet a hallgatók előzetesen (legalább egy héttel korábban) kérnek és az oktatók indokoltnak látják, biztosítani fogjuk.''
Ez a dokumentációkészítés kész hányinger -
amargo
addikt
-
bbazsy
őstag
hát nemtomm, első félévre sikerült egy egész emberi órarendet csinálnom, végére mégsem jártam be előadásokra... egyszerűen nem érzem, h az annyi plusszt adna, h megérje. helyette inkább elmegyek úszni v nemtomm.. haza
2. félévbe jön az analízis, elemi program, meg logika, ami új, ezekre lehet benézek -
bbazsy
őstag
vaccsdisz:
IP-cKGIE/1 Közgazdasági alapismeretek (mikro- és makroökonómia) EA (C) IK Inf. Rendszerek Tsz. kollokvium Vígh; 2 2 109/150
IP-cKGIG/1 Közgazdasági alapismeretek (mikro- és makroökonómia) GY (C) IK Inf. Rendszerek Tsz. gyakorlati jegy Vígh; 2 2 83/75
itt ilyen van, előadás meg gyak..
namind1, holnap amúgy is fel kell hívnom TO -t, majd megkérdezem! -
peterszky
őstag
BevMat 3 a progmatosok kiváltsága
Nekünk egy részét belesűrítették a BevMat 2-be, kb úgy, mint LinAlg 1-2-t, mert abból is csak egy van
.
Kurzusfórum:
egy mondatban: nagy az isten állatkertje
BevMat: kb 200 hozzászólás arról, hogy kűd má el a jegyzetet bazz.
Külsős tesi: 500 hsz: hova kell vinni aláiratni + 500 kurzusmail!!! ugyanebben a témában
SzámArch ( a kedvencem):
Ilyenkor gondolkozom el azon, hogy jó helyen vagyok-e
egyébként majdnem beírtam neki egy csúnyát, de visszafogtam magamat
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
Nézem, de nem nagyon írnak
ma másodikra meglett a SzAr ( Számítógép architektúrák ) 3assal. Igen becsapós tárgy, félév közben nincsen számonkérés, aztán hipp-hopp itt a vizsga. Felkészülni a tanár anyagából nem egyszerű. A vizsga se rossz, neten zajlik, mindenkinek egyedi feladatsor. Jó válasz 1, rossz -0,5, nincs válasz 0 pont. De legalább megvan és ez a lényeg.
Néztem a régebbi feladatsorokat ( akkor még SzámFel ), azok azért elég húzósak voltak a mostaniakhoz képest.
mod: jah, holnap LinAlg írásbeli. szurkáljatok
[Szerkesztve] -
SmallGreenET
csendes tag
Helló!
Én is progmatos vagyok, idén 3-adéves.
Adatb-t csinász? Hál' Istennek +fogadtam felsőbbévesek tanácsát és nekiálltam beadandókat írni. Így +van 5ös vizsgajegyem, s 1 vizsgával kevesebb. Az anyag értelmes részét meg majd talán nyáron áttanulmányozom...
Így globálisan az előző ~190 hozzászóláshoz:
Progmat tényleg nem könnyű szak. A legnagyobb beugratás, hogy alacsony a felvételi ponthatár, ezért rengeteg olyan ember van itt (kezd itt), akinek semmi keresnivalója egy egyetemen. Ez Mo-on 1ik legkeményebb informatikai szakja. Jópár BMEs haver van - ők szívnak elektro tárgyakkal - de mind1ikük meghajol az itteni matek előtt.
Itt nem arra akarnak +tanítani, hogy tudjál adott programnyelven (vagy csillivilli varázsló, huzogatós csodában) alkalmazást írni, hanem egy magasabb szemléletet alakít ki, amit komoly alapozás nélkül nem érhetsz el.
Ahogy olvastam megy itt a sztorizás bevprogról meg analról, linalgról. Akinek ezekkel az elején gondja van, az meneküljön innen, hogy ne vesztegessen el túl sok időt az életéből. Magasabb féléveken ezeknél nagyságrendekkel komolyabb dolgok vannak. Akinek gondja van a bevmat 1-es alapfogalmakkal (amire utána n+1 tárgyból hivatkoznak majd), az mit kezd majd egy bevmat 3 vizsgán? Linalg, anal1-2 dettó. Nekem sikerült anal szigorlat 4. félév végén, szal talán kimondhatom ezeket. Akinek van fogalma, vagy statisztikai adata arról, hogy előző mondatom mit jelent, attól előre kérem, ne vádoljon magolással és óriási szorgalommal, mert az nincs meg.Ellenben egy progmat elvégzéséhez kellenek elég jó képességek, szorgalom, s leginkább pozitív hozzáállás. Akik azért jöttek ide, mert konkrétan ilyen típusú képzést akartak (simán >110, 115 ponttal (még régi rendszerben)), s nem azért, mert csak ide vették fel, azokat most is látom 5. félévre ajánlott tárgyak előadásain. Akik az előbbi kritériumoknak nemnagyon feleltek meg, azok egy része már lement, nagy részük sosem fog diplomát szerezni itt, páran pedig kitartással, akarással elérik majd a célt!
Amúgy minél magasabb évfolyamon vagy, annál több izgalmas, használható tudást nyújtó tárgy van, szal kitartást és fenn kell maradni a rostán!
Bárkinek kérdése van, segítségre szorul, csak szóljon! -
amargo
addikt
Ez matek volt(2 ZH-ból 2 lett 1es), nem megy a fejembe (tudom nem szép dolog a magyarászkodás: estire járok 8órát, ha nem többet dolgozok mellette.. valmalamiért nem jött be a matek, pedig nem állítanám, hogy rossz a felfogásom) a többi tantárgyal nincs bajom, pedig ott van a Fóti féle varázslás is, de még az is világosabb, mint a komplex számok meg a relációk, hogy miért? Mert a Fóti legalább elmagyarázza az egyiptomi hieroblifákat, ami mára már nem is tünik annak.
Tehát akkor készülhetek arra, hogy mindent tudnom kell, nembaj már úgy is elhatároztam, hogy bevágom a maradékot is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Gamer pc konfig
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest