Új hozzászólás Aktív témák
-
gratula. Azért ez jó kis konfig, rengeteg mindenre elég még szerintem.
-
-
-
Meg mert amúgy se visz oda senki semmit, nem hogy konkurrencia nincs, ügyfél se, és muszáj sokat kérnie. (Mondjuk ezt sok szerviz magának köszönheti, az is igaz
)Fődarabcsere meg azért elterjedt, mert márkaszerviz garis esetben nem vállalhat másra garanciát. Érted, PC alaplapokat simán javítanak fogalmatlan indiaiak is,meg néha még én is (mondjuk most van itt kettő, amin nem jövök rá, mi baja
), egyszerűbb dolgok is megoldhatóak. -
Ne szervizesnek add el akkor, hanem hirdesd meg. Úgy kicsit többet kapsz.
BTW megint csak, egy hibás dolgot árulsz, neki abba még ugyanazt a melót (meg alkatrészt) kell beletennie, mintha te fizeted meg a munkáját. Ha szerinted ez palimadárnak nézés, hát.
Ráadásul ha kidobod, akkor egészen pontosan 0Ft-ot kapsz.
Az is vicces, hogy 2020 után hirtelen megérte alaplapot meg videokártyát javítani. Mert akkor lett benne annyi pénz.
Azért nincs sok szerviz, mert kevesen viszik javítani a dolgaikat, így ami maradt, az drágán dolgozik, mert meg kell élni.Ismerősnek 50k-ért cseréltek LED sort pár éve a TV-jében. Nézte, hogy olyat, amire érdemes is lett volna váltani, 200 körül kap.
Akkor ez se érte meg, gondolom
(Hibásnak mondjuk 10-ért eladja...) És egy LED csík cseréje a legtöbb esetben nem űrtechnika, nem kell hozzá semmi különös eszköz. -
ricsip
addikt
De valahol b@ssza az ember csőrét, h. nekem a javítást annyiért vállalja, amennyiért már szinte újat tudok venni, de megvenni tőlem csak 5ezerért lenne nagy kegyes. Hogy utána megjavítva annyiért adja el majdnem valakinek, mint amennyit tőlem kért volna. Na most én lássam el az ilyeneket olcsón alkatrésszel, amiből utána az ő zsírja hízzon, engem meg palimadárnak néz h. olcsón veszi át azt ami neki viszont qrva nagy érték lesz azonnal.
-
KROK640
nagyúr
Igen, sajnos nagyon sok minden úgy van ma tervezve, hogy egy apró hiba is GTK-ssá teszi a cuccot.

Nekem nem fáj, ha valaki megjavít valamit, és utána eladja, sőt örülök, hogy a cuccból nem szeméttelep töltelék lesz, hanem tovább él valaki másnál, és használják. Pont, hogy becsülendőnek tartom, és ha lenne szakértelmem/eszközöm hozzá, akkor én is így csinálnám. Kreatív, rugalmas munkaidejű mmunka, home officeban, és az AI nem mostanában váltja ki. Ráadásként még a környezetre is vigyáz. -
Ja, részben azért drága mindennek a javítása, mert mindenki kidobja/összetöri a hibás cuccokat, és nem lehet alkatrésznek megvenni

Ha összetöröd, az pont 0Ft. ha eladod, akár bagóért, az legalább pénz+kevesebb hulladék keletkezik.
Nekem nem fáj, ha valaki megjavít valamit, és utána eladja. Dolgozik vele, vagy mi. A legtöbb ilyesmit akárki meg tudja csinálni, csak nem hajlandó foglalkozni vele. -
ricsip
addikt
Én sem így nőttem fel, hanem h. vigyáztam a cuccaimra. De ezek a gyárból már selejtesen kijövő szarok tényleg mind elromlanak. Megveszed baszomsok pénzért, mert új. Aztán beszarik 2-3 év után. Megjavítanak mindent "alaplapcserével", kb. az újkori áráért. Akkor meg már vesz az ember ugyanannyiért ténylegesen újat. A régivel meg mi a francot kezdjen? Adja oda 5ezerért annak, akiről tudja h. azért vásárolja fel ezeket hibásan is, mert utána szép haszonnal adja tovább (máskülönben miért vásárolná fel ezeket úgy mintha nem lenne holnap?)
-
ricsip
addikt
Na de érted, teljesen lutri az egész. Elment a világ ebbe az elbaszott irányba, h. beszarik minden elektronikai eszköz amint lejár rá a nyomorult 1-2-3 év garancia, és a szervizelése mindennek olyan szinten lehúzós lett h. bármi nyekken meg, azonnal GTK-s lesz szinte az összes kacat. Otthon esélytelen müszerész skill-ek nélkül p!rezer forintba ténylegesenckerülő alkatrészek cseréje is. Ha meg a tényleges műszerészhez akarod elvinni, az meg rajtad akarja megkeresni a havi betevőt. Így inkább az ember összetöri otthon kalapáccsal ami még teljesen menthető lenne, mintsem nyerészkedjen rajta valami nepper v. tróger szerviz.
-
Vagy eladhattad volna pár ezerért alkatrésznek. De az se rossz, ha elcserélted.
Én is megvettem volna, mert jó esetben meg tudom oldani a leragadt lencse megmozgatását
-
ricsip
addikt
A kompakt Canon IXUS - 150-em pár éve elfáradt a pihenésben (évek óta nem volt előszedve, dobozában elrakva), és nem volt képes többet fókuszálni, homályos maradt a kép, bármilyen távolságra próbáltam belőnni. Elvihettem volna valami vadidegenhez aki vagy tud kezdeni vele valamit, vagy sem, és elkér érte 20-30 ezret (szerintem ezeknek a kompakt fényképezőgépeknek már nincs értéke manapság, mióta mindenki mobillal fényképezik), így elcseréltem egy működő Radeon 9600 Pro-ra. Rossz üzletetet csináltam?
-
-
Szerintem minden nagyobb város piacán tudsz venni Németből hozott random termékeket, aminek egy része tuti kuka mellől van
Ez tuti ilyen, csak nem vették észre, hogy nem USB-ről tölt
Meg ismerősnek raktam rendbe német eeePC-t is, amit a veszprémi piacon vett, stb. -
i400
őstag
Németország egyes részein is. Ma már nem annyira tapasztalom ezt, de a covid előtt még simán
Ozorán ezekből a cuccokból volt piac régebben, amikor nagyon pörgött. Biciklik, alufelnik, edzőtermi gépek, rengeteg címkés sosem hordott ruha, kompakt digitgépek, hifi/házimozi amit el tudsz képzelni. Megvolt, hogy melyik udvarban milyen termékekre specializálódtak. -
Fáraó
őstag
Szerencsés találat volt! Gratula hozzá!
Nekem eddig a legnagyobb "fogás" a Thinkpad dokkoló és tápegysége volt.
-
-
DraXoN
addikt
talán egy 6 éve volt lomtalanítás a társasházban ahol laktam... a pince tele volt pakolva évek óta mindenféle lommal (nem saját, hanem folyosó és eléggé sok "zug") ... persze a 100+ lakásos lakóközösségből voltunk 3 lakásból összesen akik kipakoltunk volna, de az nekünk sok lett volna mennyiségileg (egy 10+ éve mindenki csak lehordta a régi bútorokat, hűtőket, tűzhelyeket stb..) ... közgyűlésen meg lett beszélve, hogy lomtalanításkor úgy is vannak itt a ház előtt is, majd velük lebeszéljük ... elvileg meg lett beszélve, hogy cserébe, hogy mindent kipakolnak vihetik az elektronikai és fém cuccokat is ... nah.. ehhez képest az elektronika és fém cuccokat kipakolták, a fa bútorokat meg otthagyták. Mikor kérdezve lettek, hogy nem erről volt szó, még fel is háborodtak, hogy "mit kezdjenek ők azzal" ... nem azt kértük, hogy ők vigyék el...
#7hcl:
pont ezt próbáltam mondani, hogy japánban nincs értéke a használt cuccoknak
-
-
KROK640
nagyúr
Lehet nem a pénz kell neki csak "környezettudtatos". A pet palackkal tudja mit kell csinálni, egy kis hibás elektronikai cuccal meg nem. A gond az, hogy sok minden ma már nehezen javítható, meg olyan szervíz óradíjjak vannak, hogy gazdasági totálkár javítani akár egy 2-3 éves cuccot is

-
KROK640
nagyúr
ÓÓÓ én anno egy HP 695C Deskjetet raktam ki, rágumizva a driverével. Teljesen kifogyott belőle minden festék, és drágább lett volna bele, mint amennyit ért a nyomtató. Nos kint volt két napig a ház előtt, ezalatt a műanyag tok eltűnt a driver CD-ről, a többit a szemetesek vitték el. Ez is olyan 2002 környékén volt.
ma már lomtalanításkor nemhogy összeszednek mindent a recycling matadorok, de simán becsenegetnek, hogy kéne nekik még e-szemét. Na nem azért, hogy a megfelelő helyen szabályosan leadják... Egyszer az egyiknek adtam egy 17"-os hibátlan CRT-t, mondom ugye nem szétszedni kell? ÁÁÁÁH, dehogy a gyereknmek kell a géphez. Jó, mondom akkor itt van, ennyit hozzáteszek neked. Viszi ki a házból megyek mögötte, a kocsi mellé ér, ívesen bedobja a futó hátuljára, a szeméthalomra a nagyot csattanó addig hibátlan monitor érkezéskor jól láthatóan törik. A gyereknek mi? Még neki állt feljebb, hogy nem mindegy nekem? Azóta nem kapnak semmit.Nem csak japánban van más világ, de Svájc, sőt Németország egyes részein is. Ma már nem annyira tapasztalom ezt, de a covid előtt még simán kitették a hibátlan bútorokat, TV-ket, számítógépeket, és nem ám régi működésképtelen vackokat, hanem pár éves sokszor csúcs vagy csúcs közeli működőképes cuccokat. Akkoriban (2010-es évek közepe) jó lett volna onnan hozni PC-t, jó eséllyel komoly upgrade lett volna ingyen.
Ami viszont érdekes, hogy mostanában a használt német hardverpiac majdnem olyan árakat mutat, mintha újat vennél, sőt a svájci még drágább is sok esetben mint a magyar használt piac. -
-
DraXoN
addikt
a csúcs esetemben anno még 2002 körül egy kidobott mátrix nyomtató volt ... suliból hazafelé menet találtam.. a másik vagy 200db kidobott floppy ... ugyan céges adatok voltak rajta, lehet "értékes" volt valakinek, de nekem jól jöttek a lemezek anno
(de talán unix-os cuccok voltak emlékem szerint).. manapság már ez nem menne, akkoriban még nem voltak keselyűk a lomtalanítások helyszínén ... ha valakit érdekelt valami megosztottuk egymással, nem "az enyém" dolog ment már napokkal a lomtalanítás előtt.Japánban élő ismerősöm szerint ott más világ van.. simán kidobják a pár éves működő elektronikai cuccokat bizonyos környékeken mert "régi".. így van otthon robotporszívója és 65colos tévéje (meg adott már el így szerzett másik működő tv-t is ... japánok annyira nem veszik meg, de ott élő külföldiek veszik a használt cuccokat, bár ott elég kicsi ára van ezen termékeknek használtan ... a pár éves autók ára is nagyon nyomott náluk)...
-
KROK640
nagyúr
Én még sosem találtam utcán olyan gépalkatrészt ami működött volna. Viszont barátnőméknél felújítások a szemét között találtam egy teljesen jól működő Radeon 9800PRO - t
El is hoztam -
Na, a kukázást már street findnak hvják?
Kb. a 3. TV-t javítom a kuka mellől... Laptop is volt már (lesz róla bejegyzés
)
De azért Koreából hozni olyasmit, amit kidobtak, az sokkal királyabb
-
Graphics
Jómunkásember
Nem semmi story, hogy az utcára kidobva ott egy ilyen gép.

-
Köszi a részletes infókat a PWM szabályzásról. A BIOS-ban a CPU fan pin csak PWM alapon, míg a case fan pinen van feszültség és PWM alapú szabályzás is. Bár a hátoldali venti csak 3 pines, szerencsére nem pörög gyorsan, nem hangos és így nem számít, hogy a 4. pin lényegében nincs használva / nem is működik.
-
DraXoN
addikt
A hűtő esetén a feszültség nem változik a csatlakozó feszültség pin-jén. a 4. pin control jelje az ami szabályozza a fordulatot.
egyes alaplapokon átállítható, hogy "legacy" szerű feszültségen keresztüli vezérlés is legyen, de újabban ez egyre több alaplapból kimarad (vagy olcsó régebbi lapoknál nem is volt).
biosban kell megnézni van-e erre opció, hogy átállítható-e.A PWM-ről:
A 4 vezetékes pwm vezérlés nem állít feszültséget, fix 12V-on megy.
1 - GND
2 - 12V
3 - fordulatszám érzékelés4 - PWM jel (szögletes 25kHz-es jel. Ha nincs jel a sebesség 100%, ha folyamatos jel van, akkor minimum sebessége a ventilátornak ami lesz, köztes sebességek "pulzálással" érhetőek el)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tekkusai Singularity Founder's Edition glass Mousepad
- Magyar vilbil ! HP EliteBook 640 G9 14"iPS FHD, Iris Xe, i5-1235U, 16 / 256 NVMe SSD +SZLA +GARANCIA
- Intel Core i5 13400F + hűtő
- erős akkuval! LG GRAM 14Z90 - 14"iPS 1920x1200 99%sRGB, i5-1340P 16 / 512NVMe, IrisXe SZLA +GARANCIA
- Sony PlayStation DualSense Marathon Limited Edtition
- Üzleti kategóriás laptopok, asztali számítógépek, alkatrészek,garanciával, ZoliLaptop.hu
- 4 db Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-13700HX, RTX 5060
- Apple iPhone 13 mini 256GB Pink használt, szép állapot 100% akku 6 hónap garancia
- 277 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- White GAMER PC! Ultra 265 / RTX 5070 Ti / 32GB 6000MHz / 1TB NVMe / B660 / 850w Gold! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
), egyszerűbb dolgok is megoldhatóak.