-
PROHARDVER!
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Én 4 személyes bialetti moka kávéfőzőt vettem (egyedül élek, majd' mindíg egyedűl kávézok) de már a webboltban a véleményeket olvasva is az a meggyőződés, hogy inkább 3 személyes, egyesek sajnálták, hogy nem 6-ost vettek mert ketten vannak az asszonnyal és kevés. Ha úgy főzöm vele a kávét ahogyan ezekben a kávés topikokban olvasható és lekapom amikor elkezdene fröcsögni akkor egy erős dupla jön le, tehát min. 8 ml. Én ilyen kávét iszom kb 100 éve, soha nem kínlódtam 25-35-40 ml-is semmivel. Több mint 40 éves akkori kotyeszt tettem félre nos, azzal lejött a 4 személyre való maradéktalanul. Már Konzumpronak írtam, hogy akárhogyan is ízlelgettem mióta itt olvasom az égett kávés véleményeket, egyetlen egyszer sem éreztem égettnek ha teljesen lefőztem is, de nem is pezsgett a felsőben pedig mindíg hidegvízzel indítottuk, 100 éve. De lehet, hogy az én ízlelő bimbóim elkoptak. Persze a 40 éves kotyogóba lehetett púposra rakni a kávét és raktuk is, akkoriban a kis szelepet kicseréltem egy 6-os csavarral és így sem robbant fel soha mint azelőtt a villanyosok. Természetesen omnia silk meg ilyesmit lehetett velük csak lefőzni mert a többi nem jött le (özönen kicserélték a szelepet). A mostani 4-es brikkával szelep aljáig töltve a vizet megpróbáltam ha végig kiengedem a lét mennyi jön le, hát a duplán kívül még esetleg egy kis risztrettóra ha futja. Azaz, ha egy espresso mennyiséget nézünk 40 ml, akkor is visítva lenne az 3 személyes nem, hogy 4.
[ Szerkesztve ]
-
salapp
addikt
Csak az előírt őrleményt és vizet szabad beletenni, ha jót akarsz a végén. Egyébként a kétszemélyes inkább két ristretto-t ad, én mindig egyedül ittam meg.
Kézi őrlővel és KG-89-cel is sikerült hozzá elég jó, kicsit durvább, de egységes őrleményt készítenem, amivel volt (fake) crema és kijöttek az olajok, ízek.
A Brikka már nincs meg, de van egyszemélyes Bialetti Moka Express-em. Az egyértelműen nehezebb főző, mint egy látszólag ugyanakkora Auchan-os kínai, amit egyszer régen kaptam, és sokkal szebb, finomabb kávé jön le belőle, mint egy olcsó mokka főzőből.
Ami még jobb kioldást adott, a Lidl-ben kapható lúgos ásványvíz.
A Brikkát többféle módszerrel próbáltam, végül a hideg indító víz és nagy láng jött be. Mindig a túrázáshoz használt kis gázfőzővel használtam, a kerámia lapost nem akartam egy kis kávéért izzítani.
A Moka esetében a forró vízzel indítás és kis láng kombinációja adta az égett íz mentes, szép lassan, olajosan kifolyó nedűt.
Brikkát valahogy pazarlónak találtam, elég sok őrleményből nem túl sok kávé lesz - számomra.[ Szerkesztve ]
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
zitrone88
aktív tag
Igazából érdekes lehet, hogy eddig mennyi kávét ittál egynek milliliterre kb, mert pl a 4 személyes brikka 4 kis olasznak való adagot főz. Presszónak 3 magyar lakik jól vele, és a kotyogóshoz szokott nehezen ébredő magyarból pedig kettő kell. Az sem mindegy, hol méred a vizet, mert az enyémben pl van egy vonal a felső részben, meg az alsó részben is, utóbbiba több fér, a fenti tényleg nyikhaj olasznak való. Viszont így, hogy már presszót iszom, soknak tűnik az az adag, amit a 4személyesből, aljában kimérve a vizet, ketten ittunk az asszonnyal reggelente
A cremától nem kell sokat várni egyébként, az csak hab, és hamar illan, nem ad hozzá semmit. Ami tetszik, hogy talán kivonatoltabb lesz vele a kávé, és én pl kerámialapon jobbat főzök, ha hidegen indítom (és örülök, mert kényelmesebb, mint előre forralni a vizet)Szóval, ha szereted az ízletes shotot, elég annyi személyest venned, annyi személynek, ami rá van írva. Ha kád koffein típusú ember vagy, érdemes túlméretezni.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest