Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bbakker

csendes tag

Sziasztok, totál új vagyok itt és amúgy is amatőr. Régen jártasabb voltam a PC világában aztán nem nagyon volt időm így maradt az xbox és aztán egy elég erős mini pc, hogy ne kelljen fejlesztgetéssel stb foglalkozni. Nah de eljött a pont mikor a mini PC videókártyája az egyetlen relax tevékenységemül szolgáló játék új kiadásához már kevéske lett. Találtam egy videót a neten hogy milyen könnyű külső gpu-t csatlakoztatni és ez mekkora upgrade. Nah most ott vagyok hogy két hete bújom a netet, hogy működésre bírjam és öregedtem 10 évet, nincs hajam és igazából mindenkinek jobb ha nem szól hozzám senki... így azt tanácsolták, hogy forduljak szakemberhez... hozzátok :) . Szólok előre hogy biztos sok helyen hülyeséget csináltam, de leírnám tömören miről van szó. Nekiálltam egy minipc-t felokosítani egy külső gpu-val. Végül egy RTX4060-at vásároltam, mert ennek a power consumptionja nagyon alacsony és nem rossz kártya. (Nekem elég)
    Van egy Nvisen y-gx01-m, amiben van egy integrált UHD630 és egy GTX1650. Valamiért hiába ismeri fel a 4060-at és tiltom le a GTX-et vagy akár az UHD-t is, egyből code 43-al letiltja a windows.. Ha nem a 4060-ba van bedugva a monitor akkor meg tudom oldani, hogy ne adjon ki 43-as kódot az eszközkezelőben és le is frissítem a drivert és azt írja, hogy működik, viszont ha átdugom nincs kép a 4060-ból és újraindításkor megint rávágja a 43-as kódot.
    A gépről itt található némi leírás:
    https://rendeljkinait.hu/nepitelet/szamitastechnika/szamitogep-halozati-kiegeszito/nvisen-y-gx01/

CPU: Intel Core i9-9880H alapból 2,3 GHz, (4,2 GHz turbó módban)
    Memória: 32GB DDR4 2400 MHz (2667 MHz papíron, amit tudhat is
    Háttértár: 1TB NVME SSD
    Grafikus vezérlő: NVIDIA GTX 1650

Ugye 2,5" SSD-t tettem be, hogy a slot felszabaduljon. és ADT-Link K3G-t vettem hozzá.

Tiltottam le az egyiket, mind a kettőt, telepítettem friss drivert a régiekre, az újra, felraktam a Display Driver Uninstallert, újraraktam a windowst, tettem fel tiszta telepítéssel Intel GPU drivert...

Ami fura, hogy az alaplapom a rendszerinformációban "default sting". Ezt is próbáltam máshogy kiolvasni de mind hibába ütközött. Valamint, hogy BIOS-ból akartam még a 1650-et kiiktatni, de a BIOS-omban nincs a GPU-ra ilyen beállítás, legalább is nem találtam.
    Bios verzio: American Megatrends Inc. 5.13, 2020. 07. 30.
    Amúgy szétszedtem a minipc-t hogy kiszedem a 1650-et dehát jó hülye vagyok mert nem laptop GPU van benne, hanem egy az alaplappa integrált megoldással beleforrasztva az alaplapra.
    Bármi ötletnek örülnék. Ne haragudjatok ha valahol már erre a lroblémára fellelhető megoldás, két hete bújom a netet, videókat, de sajnos ide csak most érkeztem... Még 2-3 napom maradt hogy megoldjam mielőtt lejár a visszaküldési lehetőségem.
    Előre is nagyon köszönöm!
    Üdv,
    Tamás

• azbest

félisten

válasz thisdave #6488 üzenetére

nekem is 1050 volt egyik ismerősöm 1060-nal használta. Régebbi játékoknál egész jó volt.
    Van amelyik játék az x1 miatt nagyon ingadozó sebességű volt. Külső monitorra kötve, úgy használva jobb. Ha a belső képernyővel használod optimus módban, akkor az x1 kapcsolat miatt lassú lesz.

Az nvidia driver win alatt registriben valamit elkapcsolt, hogy code 43 errort írjon mindig az eszközkezelőben. Ezért a egpu.io -ról töltöttem le hozzá scriptet, ami megjavította ez win10 alatt. Jóideje nem használtam így, gondolom most is kell. [link]

• azbest

félisten

válasz Doner #6030 üzenetére

Hivatalosan sosem volt támogatott ilyen megoldás.
    Amelyik gép biosában rendesen kezelték az erőforrások kiosztását, ott nem kell dugdosni semmit, hanem működik.

Például thinkpad t430 teljesen jól működik uefi módban. Beduggom az expresscardot a gt1050-nel. Az nvidia driver telepítése után futtatom a code 43 fixet. És működik szépen.
    Régebben akkor volt probéma, amikor egy 100W-os 12v-os led tápegységről hajtottam a videokártyát és kicsit lemászott a feszültsége, akkor sehogy sem akart rendesen működni. Aztán visszadugtam az atx tápegységet, és azóta is tökéletesen megy. Ha épp nem akarom használni, akkor a lekapcsolt gépből kihúzom és használom úgy. Amikor játszani akarok, akkor a kikapcsolt gépbe bedugom és utána használom úgy.

Thunderboltból vannak kész dobozok, akár videokártyával együtt is. Csak ott meg is kérik ennek az árát. DE akkor is függ a géptől a teljesítmény, mert vannak gépek, ahol butított a thunderbolt port.

• azbest

félisten

válasz Kiki18 #5272 üzenetére

A korábbi leírásokban még 366-os, kézzel patchelt drivert írtak, amit aztán lehetett updatelni. Ezért lepett meg, hogy van olyan, ami már ismeri a kártyát, de még nincs baja a külső csatolóval. Anno 388-ra frissítettem utána, hogy a 366-ost aláírás ellenőrzés nélküli módban feltettem. A registriben kellett legelőször egy flaget átfordítani, hogy ne törölje a régi beállításokat. Utána már simán felmentek az akkori frissítések.

Viszont a legfrisebbek most nem működnek, de ahogy olvasom nem csak egpu-ként, hanem normál használattal is van akinek code 43 -at dobnak: 398.36 - 397.64, bár az is lehet, hogy a 70esektől más lett az alapértelmezett mód és azért kellett korábban a 366-ossal kezdeni, mert az a registriben létrehozta amit kellett, hogy a későbbi driverek is úgy menjenek. Csak most nem volt több időm próbálgatani.

Egyébként most kíváncsiságból ubuntu 18.04.01 lts -en is megnéztem mit szól. A szoftverforrásos beállításoknál bepipálva a "tesztelt zárt" navidiát, feltette és úgy tűnik, hogy egész vállalhatóan működik. De tartósan nem használom így, mert sokat hurcolom a gépet és macera mindig kikapcsolni, hogy kihúzzam.

• azbest

félisten

válasz azbest #4533 üzenetére

További adalék t430 + exp gdc 8 expresscard témában:

Megjött a Gigabyte gtx1050 d5 kártyám. Első nekifutásra azt tapasztaltam, hogy alapból nem indul vele a noti, hanem a boot képernyőnél megáll. Olyankor a biosba még gyorsan be lehet lépni, de ha tovább várunk, akkor nem reagál csak kikapcsolásra.

Mivel olvasgattam a témában erre kétféle lehetőséget láttam:
    1) boot közben ne legyen monitor a kártyára dugva, olyankor bebootol rendesen. A friss gtx10xx driverekkel persze van egy ismert probléma (code 43). Ez annak kényelmetlen kiskapu, aki nem akarja újratelepíteni a windowst.

2) ha uefi módban bootolunk, úgy hogy semmi legacy mód nincs engedélyezve, hanem tisztán csak uefi, akkor nem zavarja induláskor az egpu nvidia kártya sem. Csm mód sem segít a legacyn. Úgysem bootol legacy módban. Ezt például egy live ubuntu vagy win10 telepítő pendriveval is próbálhatjuk, hogy arról el lehet indítani a gépet, vagy boot előtt megáll akkor is.

Hot plug varázslás nem megy, nem látja a gép utólag bedugva, bár nem is erőltettem nagyon, mert nekem nem megoldás.

Nos, mivel nekem kényelmesebb a második, így ezen a vonalon indultam tovább. A meglévő win10 telepítés amúgy is a géppel érkezett, nem feltételn ideális telepítés volt. Szóval gyorsan újrahúztam az egészet egy pendriveről indítva, a teljes meghajtót ledúrva (particiók törlése a win telepítő felületéről, majd az üres lemezre nyomtam hogy telepítse ahogy akarja.) Így mbr helyett gpt particiós tábla lett.

Na így már gond nélkül indul, ki-be kapcsolható a gép. Az exp gdc is szépen kapcsol vele. Nem állítottam be késleltetést és nem állandóra kapcsolt atx kapcsolóval megy. A géppel együtt kapcsol be a külső atx tápegység (ami egyébként egy fsp 350pnf, még nem aktív pfc-s).

A friss nvidia driverek ismertek, hogy nem támogatják valami hotplug támogatás hijján az újabb gpu-kat (code 43), viszont van egy remek leírás, amit pontról pontva követve szépen fel lehet tenni a legfrisebb drivert néhány lépésben és utána már nem kell trükközni.
    FIXED! Nvidia GTX1050Ti error 43 on mPCIe or M.2 non-hotplug eGPU interfaces // applicable to GTX10xx
    így tökéletesen működik a most aktuális 388 valahanyas driverrel. Belső képernyőn is, de persze a legjobb teljesítményt külső képernyőn, a belső kikapcsolásával érhetünk el.

Úgy láttam, hogy a 368.81 már ismeri a 1070 és 1080 kártyákat (a ti-t nem biztos), azoknál nem kell driver ini piszkálás sem, hanem csak rátelepíteni a frissebbet szerintem.

Egyébként a driveres varázslás mögött valószínűleg valamilyen rejtettebb registry beállítás lehet. De senki sem nyomozta ki pontosan mi, ezért a régi driver felrakásával kerül helyére az az opció, ami utána megmarad a friss rátelepítésével is.

• KisBundi

őstag

Hiába veszem ki setup-al a dGPU-t, akkor is megmarad ez a code 43. Code 12 még nem volt csak ez a code 43. Nem tudom hol lehet a hiba. Rendszer windows 10 x64. Valakinek van még ötlete? Vagy már csak a DSDT maradt?:F

• Chrystall

senior tag

Egyébként most hogy sikerült belőni a dolgot a probook-on, gondoltam visszatérek a HP620-ra, kipróbálni pár játék azon elfut-e az eGPU-val. A multkor ment vele, igaz csak felébresztés után. Most viszont meglepve tapasztaltam, hogy nem megy, szeintem azért mert kicseréltem a CPU-t egy nagyobb teljesítményűre. Azon kívül más semmi nem változott a gépben. Ezek szerint akkor erre is allergiás lehet ez a cucc. Folyamatosan error code 43 van.

• Chrystall

senior tag

Na emberek, pozitív fejlemény van, meghökkentő csavarral. A Probook-on továbbra is error code 12, de HP620-on 2-2 pozicióba állított jumpernél elindul a boot, és fel lehet telepíteni a GPu-t, bár kellett párszor próbálkozni, mert el-el akad az installer. De csak feleröltettem a drivereket, ám utána error code 43 van. DE!!! Ha betöltés után elaltatom a Windows-t majd felébresztem, akkor megy!!! Átvált külső LCD-re, és megy az Nvidia vezérlőpult meg minden.

De azt nem tudom mennyire jól. Mert próbáltam a Sony Vegas-t, és a preview ugyanúgy szaggat benne, mintha az Intel Express chip hajtaná. Pedig látja a Geforce videókártyát. Bár lehet a teljesítményt a gépben levő T4500 proci fogja vissza.

Egyéb érdekességek:

-a külső kijelző mellett a Laptopon is megmarad a kép, és a nyíllal át lehet rá menni a külső monitorból, de ott nem lehet csinálni semmit, mert csak a háttérkép látszik, semmi menü meg ikonok. Ez hogy lehet?

-az Nvidia control panel megy, de ha felveszem a felbontást fullHD-re, honályos a kép, ez hogyhogy? Nehogy már ezt ne bírja a GTX.

-a GPU ID-Z nem látja a kártyát és openCL bugot jelez, a Geeks viszont látja.

Most egyáltalán funkcionál a gyorsabb hardver a kártyán, vagy csak bizonyos dolgok, mert gyanús a Sony Vegas meg a homályos FullHD felbontás után?

• Max1mus

nagyúr

Megoldottam...
    1. A iGPU-t nem szabad letiltani, mert akkor azonnal safe módba megy, és a VgaSave drivert használja.
    2. A tetves Error 43 tápegység problémából fakadt! Vettem a GTX970-hez egy vatta új 400W-os Chieftec tápot. Na az egy kalap szar. Konkrétan kihúztam, bedugtam egy polc alján porosodó Codegen 400W-ost és AZONNAL indult minden. Gondom csak annyi, hogy szerintem ugyanúgy hulladék értékeket mérek a konfiggal, mint a 660-as esetén.

3DMark 11 Performance 1.0 eredmények:
    P5317 with NVIDIA GeForce GTX 970(1x) and Intel Core i7-2760QM Processor
    Gaming Laptop 2013 - P4685 (ezek szerint éppen 13%-kal gyorsabb a konfigom mint egy 2013-as gép... Mit is adtam el néhány hónapja? Ja, egy 2013-as gamer laptopot. :D

Vagy én vagyok csak telhetetlen? Egy Gamer PC-re 12034 pontot hoz. Kicsit többet vártam egy 110.000 Ft-os kártyától. Azon agyalok hogy lehet még egy profibb tápot kipróbálok, utána könyörgök itt valakinek egy kicsit, hogy adjon már valaki kölcsön egy mPCI végű eGPU adaptert...

Súgjon már valaki aki ért a témához.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés