Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• attiati

veterán

válasz avl #107 üzenetére

"abban nekem Vas nem is szerepel"

Detto! Most jöttem rá, hogy 2 évvel ezelőttig nem is néztek nálam serum vas-at, transferrin szintet, transferrin szaturáció. Ferritin-t igazából soha.

2 éve a sáv alsó szélén voltam, most túlléptem.
    Majd a dokinéni megmondja, hogy van-e teendő és összefügg-e az étkezés változtatással?
    Vagy csak egyszeri probléma.

Ha összefügg a kaja cserével, akkor az meglepő lesz.
    Nem szedek multit sem fél éve.

Nálad tényleg durván alacsony értékek voltak.
    Nálam most az ellenkezője lett mindenféle beavatkozás nélkül.

Lehet a fitinsav csökkentés? :D (viccelek)

• Ringman

félisten

válasz avl #107 üzenetére

fontos (lenne), hogy komoly szakember velemeny legyen, ne erdeklödö laikus

az a baj, hogy baszhatod a szakemberi véleményt, sok esetben Mo-n azt jelenti, hogy az orvosnál naprakészebb tudásod van, mert ő csapágyasra van hajtva és nincs ideje a szakmai fejlődésre, 10-20 éves ismeretek nagyon elavultak lehetnek.

saját tapasztalat - nem reprezentatív minta:
    - covid-szövődményeket jobban tudod a háziorvosnál, mert utánaolvasol, mivel érdekel, ugyanis minden fertőzés potenciálisan a teljes életedre kiható kimenetel
    lesz - de ez rendszerszinten a szőnyeg alá van söpörve mindenhol.

- (egyébként jó sebész-traumatológus *semmit* nem mond a műtét utáni intézkedésekről - pl hegkezelés, hogyan mozgasd a műtött vállad - itt konkrétan a kösd fel, lehetőleg ne mozgasd hangzott el, ami a legújabb irányelveknek ellent mond)

a papír sok esetben semmit sem jelent sajnos. (de ezt mérnökként pont tudnod kell :) )

persze ez nem azt jelenti, hogy más fórumozókra meg kell/érdemes hallgatni.

fontos az orvos, mert a statisztikai alapú nyugati orvoslást nem tudod másképp egyénre szabni.

szerk:
    az az érdekes helyzet alakult ki, hogy egyrészt youtube/reddit/substack/stb esetében tényleg az egyes szakmák top10 szakemberét tudod olvasni/hallgatni, de ők mindig általánosságban tudnak beszélni (másképp nem is lehet), másrészt ezt egyénre kell szabni, aztán ahhoz sok esetben nehézkes helyi szinten segítőt találni, önképzőkör is veszélyes lehet.

topikban meg nem fog mindenki disclaimert írni a hsz-ei elé :)

Új hozzászólás Aktív témák