- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- ZIDOO médialejátszók
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
P.H.
senior tag
válasz
SystemRoot #76 üzenetére
Mindenre van scrubber, ami ECC-védett.
A scrubber is associated with the data cache in DC, the L2 cache tag array in bus unit, and the DRAM in the Northbridge. A scrubber is a hardware widget that periodically wakes up during idle cache cycles and inspects the next line of the array with which it is associated to look for errors. If it finds a single bit ECC error, the scrubber corrects the error and prevents a regular access from encountering the same error.
(Ahogy fehérholló is leírta.)Ha mindent 40 ns-en hagysz, akkor az látványos teljesítménycsökkentést okoz, én DRAM-ra 41 us-t, L1-re és L2-re 320 us-t állítottam be, ez már szinte mérhetetlen mértékben lassítja csak a rendszert. (A Sandra 'Memory Bandwidth' tesztje mutatja talán a legjobban az egyes beállítások hatásait.)
DRAM SCRUB Redirect:
In addition to sequential DRAM scrubbing, the DRAM scrubber has a redirect mode for scrubbing DRAM locations accessed during normal operation. When a DRAM read is generated by any agent other than the DRAM scrubber, correctable ECC errors are corrected as the data is passed to the requestor, but the data in DRAM is not corrected if redirect scrubbing mode is disabled. In scrubber redirect mode, correctable errors detected during normal DRAM read accesses redirect the scrubber to the location of the error. After the scrubber corrects the location in DRAM, it resumes scrubbing from where it left off.Tehát ha ECC által javítható hibát talál, akkor a célba helyes érték fog érni, és ha a redirect engedélyezett, akkor a memóriába is, azonnal visszaírja a javított értéket, egyébként nem.
ECC Chipkill (vagy 4-bit ECC):
Itt egy nagyon rövid leírás az Opteron-ok chipkill megvalósításáról.
Egy személyes példa: registered ECC DDR2-400 Micron D9 chip-es RAM-okat használok 667 MHz-en, 4-4-4-12-n. Egyszer csak úgy hirtelen gondolatra feltettem 800-ra, Chipkill-lel, 5-5-5-15 időzítésekkel. Majdnem három órán keresztül használtam a gépet, Everest és Sandra szint összes tesztje lefutott, bár egyre jobban látszott, hogy a memóriateljesítmény nagyon visszaesett, a sok hibának/javításnak/újraolvasásnak köszönhetően. Végül a 'Cache and Memory' teszt közben újraindult a gép. Chipkill nélkül, sima ECC-vel 800-on 6-6-6-16 (a legnagyobb megadható) értékekkel sem jut el a gép a BIOS-ig sem, RAM-hibára hivatkozva.
Azóta 667-en be van állítva a chipkill, nem okoz semmilyen lassulást, ha alapvetően nem hibázik a RAM. -
FehérHolló
veterán
válasz
SystemRoot #75 üzenetére
Elvileg külön buszt kéne használnia az ECC scrub-nak.
Lehet, hogy ez nálad úgy működik, hogy amikor a mem idle, akkor a proci végigolvassa, közben ellenőrzi a kód alapján, hogy hibás-e. Ez viszont az ágyúval lövünk verébre szindróma.Közben rájöttem így visszaolvasgatva ezt a topicot, hogy a nagy RAM-os #1-ére neked semmi szükséged.
-
FehérHolló
veterán
válasz
SystemRoot #72 üzenetére
ECC-ről általában a Nagy RAM-os topic #1-ében legalul. [link]
Az ECC SCRUB a legalaposabb ECC. Ellenőrzi a kiolvasott adatot, utána újraellenőrzi, majd amit csak tud, javít, ha hibás volt. Ha nem szeret a természet, és túl sok a hiba, akkor néhányszor újraolvas, elvégzi az ellenőrzést, majd újraindul néhány ilyen iteráció után.
Csak akkor ajánlatos bekapcsolni ezt az opciót, ha valami extrém memóriazavaró körülmény(ek) között használod a gépet. (Például túl alacsony vagy magas környezeti hőmérséklet jut most így első nekifutásra eszembe.)
BG = background.
-
SystemRoot
őstag
válasz
SystemRoot #71 üzenetére
úgyvettem észre a DRAM BG SCRUB meglehetősen keményen visszaveti a teljesítményt...
miért van ez? -
eziskamu
addikt
válasz
SystemRoot #54 üzenetére
Az rendben hogy fontosabb cuccok nem futnak a videókarin, de a shader programok gondolom a videókari memójában lesznek, és az Aero gondolom használni fog ilyeneket, különben elég lenne neki directx6 is (ha nagy hülyeséget mondanék javítsatok ki.) Az meg nem túl stabil állapot ha elszáll a GUI. Lehet hogy faszán megy majd minden csak látni nem fogod
. Esetleg a VPU recovery helyrerázza (ATI).
Sanya, ha olvastad volna a cikket, és nem csak játékra használnád a gépet te is megilyednél egy kicsit ha 1-2 Gigánál több memóriát szeretnél pakolni a gépbe, mégha ez egy-két évig nem is lesz aktuális. Én szeretem ha stabil a gépem. -
Loha
veterán
válasz
SystemRoot #47 üzenetére
És akkor a félévenkénti egyszeri ram miatti fagyást ECC-vel le tudom csökenteni 10évente egyre? Hát vhogy ez nem izgat.
Amikor több mint egy hétig ment a gépem kikapcsolás nélkül, akkor a sok VHS kazit tömörítetem DivX-be. Nem 100%-os volt a prociterhelsé folyamatosan, mert napközben PH!-zni is kellett, de akkor kb. napi 16órában ment a gép 100%-os prociterheléssel. A windows természetesen nem lett újraindítva egyszer sem. Szóval csak azt akarom mondani, hogy kis odafigyeléssel össze lehet dobni betonstabil gépet is, és ehhez nem követelmény az ECC.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
SystemRoot #40 üzenetére
Azért használnék mégis ECC-t mert ugyan annyiért tudnék szerezni mint normált, és a bajom biztos nem lesz egy kis ECC-től
Öcsém gépében pl. 1GB DDR400-as ECC ram van, de a lap nem támogatja, csak olcsóbban szereztem mint a simát -
Pít
tag
válasz
SystemRoot #41 üzenetére
Na ezt nem tudtam!
Ezen gondolkodtam, hogy a lapoknál minek írják ki, mikor a vezérlő a prociban van..
Kösze! -
Loha
veterán
válasz
SystemRoot #34 üzenetére
Ha a gépem hetekig képes újraindítás nélkül üzemelni teljes üzembiztonsággal akkor ezen még mi értelme van javítani?
Ha tudna a lapom ECC-t akkor sztem ECC-s rammot használnék, de nem sok értelme lenne jelenleg...
Ez a Vistás dolgot pedig nem értem... Ha a mostani gépen teljesen tabil, és tökéletesen fog rajt futni a Vista a jelenlegi kiépítésben, akkor nem értem, hogy minek kellene az ECC-ram... Vistával többet fog hibázni a ram mint most, vagy mi? Vagy 4-8GB kell majd a gyors működéséhez? -
Loha
veterán
válasz
SystemRoot #33 üzenetére
Kb én is úgy tudom ahogy te leírtad, azzal a különbséggel, hogy a registred modulok lasabbak mint a simák, pontosan a regiszter chip miatt. Én úgy tudom, hogy azért kellenek ezek a modulok, hogy nagy menyiségű memórát is tudjunk használni a gépben, sztem vmi olyasmi a működésük mint egy jelerősítőé. Registredből vannak ilyen nagy többsoros modulok amiket nem bírna el a memóriavezérlő a nagy jelveszteség miatt. Az addig oké, hogy ha 16GB ram van egy mai gépben akkor oda csak reg. ram jó, de 1 vagy 2GB-hoz nem tudom minek.
-
Pít
tag
válasz
SystemRoot #32 üzenetére
JAja!
Sokkal fontosabb lenne, ha inkább a késleltetésre figyelnének, és a stabilitásra.
(nem ebben a sorrendben)
A64-nél biztos fontosabb a mem késleltetése, mint a frekvencia...
Azt néztem, ECCmodulokból nem igen kapni alacsony késleltetésüt, márpedig ha ráveszem magam, hogy veszek 2x 1Gb-os modult, jó lenne, ha ennyi jó sok pénzért álja a sarat késöbb is. Ha meg már hosszabb távra tervezem, akkor télleg legyen ECC! -
Goose-T
veterán
válasz
SystemRoot #1 üzenetére
A sávszélesség-többlet tévhit. A lényeg az, hogy minden 8. bit után van egy paritásbit, amivel azt ellenőrzik, hogy az előző 8 bitben páros v. páratlan számban voltak 1-esek (vagy nullások, tökmindegy). Így 64 bites ugyanúgy az adatkommunikáció és 8 darab ellenőrző bit van. A paritásbit előállítása és ellenőrzése miatt lassul az átvitel.
-
L3zl13
nagyúr
válasz
SystemRoot #1 üzenetére
Nem fog mindenki átállni ECC-s ramra, mert abból nincsenek tuningváltozatok.
Desktopra pedig ez a trend. -
törölt tag
válasz
SystemRoot #3 üzenetére
Otthoni használatra igazából azért nem terjedt el, mert egyrészt, mint írtad drágább, másrészt otthoni körülmények között nem annyira kritikus egy rendszerösszeomlás. Persze kellemetlen, adatvesztést okozhat, de ez nem okoz helyreállíthatatlan gondokat. Persze egyértelmű: minél több a RAM mennyiségileg és minél gyorsabb az, annál nagyobb a hibázás lehetősége. Márpedig a Vista valószínűleg eléggé kényes lesz erre.
Ezekszerint még mindig nem tudtad eldönteni? Emlékszem a Nagy RAM-os Topicban is feltetted ezt a kérdést még jan. 30-án.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Nintendo Switch 2
- ZIDOO médialejátszók
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politikai mémek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- iPhone 16 Plus 128GB, Független, Újszerű, 100%, Garanciával!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest