Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz DNReNTi #1391 üzenetére

(#1391) DNReNTi:
    "A JS-hez kapcsolódik a JQuery, nem árt megismerni (sőt), de szerintem egyre inkább leáldozóban van neki."
    (#1395) Jim-Y:
    "PHP nepszerusege durván csökken, a jQuery pedig kezd kimenni a divatból"
    Most komolyan, hogy állíthattok ilyeneket? :DDD Jó, értem, jQuery nélkül is sok feladat megoldható, sőt, sokszor vicces, amikor a legalapvetőbb feladatokra is valaki jQuery-s megoldást mutat, miközben plain JS-ben vakarnia kellene a fejét, és tök fasza, hogy sok minden megoldható manapság library nélkül, de ettől még a jQuery megmarad annak, ami eredetileg volt: hasznos eszköztárnak, ami gyorsíthatja a kódolást. Mondjuk az AJAX-os kommunikációt, hibaellenőrzést akkor is sokkal macerásabb egyelőre megoldani plain JS-sel, ha ezt valaki nem ismeri el. Igen, el lehet kezdeni wrappereket írni mindenre plain JS-alapokon, és akkor eljutsz a Zepto.js-ig, a jQuery-kompatibilis API-jával, a maga kőkemény 54.2k tömörítetlen, 9.1k tömörített változatával... ;] Persze ez még mindig nem jQuery, ami már 82,2 KB is megvan.
    Egyébként nyilván a jQuery használata mobiltelefonok esetén azért megfontolandó, nagy overheadet tud rátenni. De azért az is megfontolandó, hogy lazán megvalósíthatóak-e a feladatok plain JS-sel, vagy hány plusz fejlesztési órát kell számolni arra, hogy mondjuk megvalósíts olyasmit, amit már valaki helyetted megcsinált.
    Most ez nem csak jQuery-re vonatkozik, hanem úgy általában valamilyen library vagy akár keretrendszer alkalmazására.

A PHP népszerűsége milyen statisztika szerint csökkent "durván"? Milyen szegmensben, konkrétan kikről beszélünk, milyen kimutatást veszünk hitelesnek, talán az osztott tárhelyek elkezdték kidobálni a PHP-támogatást, vagy miről beszélünk? :U Vagy csak az egyéni ízlésünkre bízva kijelentünk olyat, amiben nem is vagyunk biztosak? :)
    Maga a PHP nyelv szerintem ezerszer kókányolósabb, mint mondjuk ASP.NET-ben programozgatni, eleget fikáztam már én is a PHP-t (annak ellenére, hogy igen sokat foglalkoztam/zom vele), de ettől még nem dobálódzom ilyen nagy szavakkal, hogy azért, mert én nem annyira komálom, biztos más szemében is "durván" csökken a népszerűsége... :DDD

Szóval srácok, valami komolyan vehető indoklást írjatok már plíz.

Szerk.:
    (#1401) Jim-Y : most látom csak az indoklást. (Kicsit megszakításokkal írtam ezt a hsz.-t.)
    Igen, sok alternatíva van, már jó régóta. Eddig is lehetett választani. Ettől még a PHP népszerűségének csökkenése még mindig nem tudom, szerinted miért is mutatható olyan egyértelműen, sőt, "durván". :)
    Attól még, mert valaki a Google-nél igen jól elboldogul totál más nyelvekkel a webfejlesztésben, ez nem azt jelenti, hogy Vér István ne a PHP-hoz nyúlna elsőként, és kezdene el benne kókányolni, főleg, ha az Olcsó János Kft. akár ingyen kínál PHP-támogatással egész tűrhető méretű tárhelyet, csak egy domaint kell venned hozzá.

• Zedz

addikt

"A JS-hez kapcsolódik a JQuery, nem árt megismerni (sőt), de szerintem egyre inkább leáldozóban van neki."

Leáldozóban van a jQuery, miért? :F

Ilyen CSS preprocessorokat már én is ki akarok próbálni egy jó ideje, csak még nem tudom melyiket érdemes alaposabban átnézni. Sokan a SASS mondják, de látom van még ez a LESS is. Összehasonlításokban is az előbbit ajánlják, neked van bármi tapasztalatod a LESS-szel?

• adam_

senior tag

A pénz nem számít, ingyen tehetném le, ha leteszem. Természetesen csinálok / meg már csináltam is pár referencia oldalt, amit be tudok mutatni, és ezt is mutatni fogom majd a későbbiekben, ha munkafrontra kerülök.

Akkor aktuálisan összefoglalom "magamnak":
    Elsőként HTML5 + CSS3-at tanulok, kurzuson és azon kívül is.
    Majd Javascriptet. (Akkor egyenlőre a Jqueryket csak "ismereti szinten" fogom elsajátítani majd)
    Ezt követően jönnek majd az általad említett Frameworkok és CSS Preprocessorokban való elmélyülés.
    Majd végül kis PHP-zás. :)

A kurzus részemről pedig a tanulás szempontjából fontos, a papír csak "plusz" lenne.

Mennyire fontos még Frontendesként egy adott CMS rendszer alapos ismerete? Wordpress, Drupal? Munkaadótól függ, vagy alapból jó ha ért hozzá az ember? Mert Wordpress és Drupal ismereteim "alaposabbnak" mondhatóak már.

Új hozzászólás Aktív témák