- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HP notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mec
aktív tag
Egy kis szöveg is, akinek a kép kevés:
Elv, elozetes tervek: Egy olcsó házat kerestem, amelyet nem sajnálok darabolni, fúrni, faragni. Így találtam rá erre a házra, ami 3ezer Ft-ba került. Fo szempontom minden esetben az olcsóság és a tuningra is alkalmas hutés megvalósíthatósága volt.
Tápegység: A gyári 8 cm-es coolert kiegészítettem még egy ventivel, a táp másik oldalán. A ventillátor burkolatok eltávolításával a légáramlás keltette zajt sikerült kiküszöbölni (a motort egy ventillátor rácsra ragasztva rögzítettem) és a párhuzsmosan kötött ventillátorok így a gyári megoldásnál lényegesen halkabban üzemelnek. Sajnos az alaplapi tápkábel túl rövid, így a tápegység oldalán kellett kivezetni, így a CPU hutés körüli légáramlást sem zavarja.
Alaplap: A gyári chipset hutést lecseréltem, mivel az Abit chipset hutések túl hangosak. Helyére egy Zalman NB47J passzív hutés került, ami a házban lévo légáramlási csatorna miatt még tuning esetén is megállja a helyét. Az SB-re is hutés került, egy régi Cyrix hutot raktam fel (FBS ragasztó és hővezető paszta keverékével), amelybol darabolása után még a stabilizátorokra is jutott.
Ház:Elso lépésben az elso ventillátorhelynél lévo perforálást távolítottam el, ide egy befelé szívó ventillátor került, szintén eltávolított burkolattal. Hátulra a PCI ablakhoz saját tervezésű és gyártású réz szívás-zaj csökkentő modullal szintén egy befelé szívó cooler került. A ház eredetileg fekvo táppal volt szerelve, így a tápegység a felfelé áramló levego útját akadályozta. A hátlap lemezét kivágtam és az oldallap kivágásából kapott lemezbol oldottam meg az álló tápegységnek a kialakítását. Ugyenide került még legfelülre egy ventillátor, ami a ház tetejébol szívja ki a meleg levegot. A tápegység alatti lemezbol is ki kellett vágni, mivel a felfelé áramló levegonek csak egy kis lyuk volt gyárilag hagyva.
A kábelek elhelyezésénél törekedtem arra, hogy amit csak lehet, az alaplap mögötti helyre zsúfoljak be, így a belső légramlást a kábelek nem akadályozzák.
A ház előlapjába is a gyári vonalvezetést követve vágtam lyukat, és egy régi Philips autóhangszóró rácsa került. A HDD a legalsó 5.25ös helyre került, ez előtti takaróba is a hangszórórácsból raktam egy darabot. A HDD-nek egyéb hűtése nincs. Az előlapon 2 db floppy hely volt, ez egyiket eltüntettem egy műanyag lap beragasztásával és ívre csiszolásával. Hasonlóan eltüntettem a cimke helyet, power és reset gombok és ledek helyét is. Az előlapi USB kivezetésről már sok modder oldalon olvastam, és mivel nekem eredetileg nincs, ezért én is megvalósítottam, az alaplaphoz gyárilag kapott USB és FireWire kivezetésekből.
Az oldallap kivágását dekopír fűrésszel csináltam, de nem lett túl szép, mert hullámos lett kicsit a lemez. A plexi rögzítését univerzális szilikonnal oldottam meg.
Vezérlo panel: A panel alapanyaga 4mm-es bakelit lemez, amibe került az LCD, a fordulatszám szabályzó potméterek, LCD kontraszt állító poti, a reset és power gombok és ledek, illetve 2 darab kapcsoló, az egyik az LCD tápját kapcsolja, a másik a ház belső világítását. A rögzítést univerzális szilikonnal oldottam meg, míg a házba réz lemezzel és csavarokkal rögzítettem.
Végeredmény: A hűtés a ventillátorok átalakítása miatt lényegesen halkabb lett és a házon belüli légáramlás is sokat javult. A festés minőséga hegy némi kivánnivalót maga után, de a befeketett összeg és munkakörülmények miatt még ez is jónak tekinthető (picében kb 1.5 m2-en festettem...). A fordulatszám szabályzó 100 ohm-os potméterek olcsóságuk ellenére tökéletesen üzemelnek. Elmondhatom, hogy sikerült minden tervemet elfogadhatóan megvalósítani. Elégedett vagyok a végeredménnyel.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Revolut
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos autók - motorok
- Xbox Series X|S
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest